Nimeni nu e perfect, cu excepția Nadiei. Pe 18 iulie 1976, lumea avea pe buze numele unei românce, Nadia Comăneci. 47 de ani de când planeta a stat și ea locului, vrăjită de o altă stea
Cristian Munteanu | Publicat: 18.07.2023 15:26 | Actualizat: 18.07.2023 18:50
Acum 47 de ani, pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci atingea perfecțiunea. Nadia era perfecțiunea. După exercițiul gimnastei de la paralele, tabela de scor a afișat nota 1.00. Tehnologia fusese depășită, rar în existența ei, de perfecțiunea umană. Iar cea care reușise această minune era o româncă din Onești, de doar 14 ani. Nadia.
Probabil că ajungi cu adevărat colosal când numele tău mic rezonează în diverse colțuri ale lumii chiar și când este șoptit. Pele, Jordan, Maradona, Ali, Roger, Messi, Nadia. Din când în când se naște un atlet care depășește barierele sportului în care activează și devine o prezență constantă în conștiința comună a umanității.
Nadia pășește pentru prima dată într-o sală de sport
Pentru că era hiperactivă și plină de energie, mama Nadiei, Ștefania, a decis s-o înscrie, la doar trei ani, la cursurile de gimnastică ale clubului Flacăra din localitate.
Legenda, prin gura lui Bela Karolyi, spune că că Nadia a fost văzută de acesta în curtea școlii, făcând ”roata” alături de o colegă. Pentru că antrenorul lotului național de gimnastică era mereu în cautare de sportive, a intrat în clasă, ca să le găsească pe cele două și să le invite la antrenamente.
Așa a început Nadia să lucreze, la șase ani, cu Bela și Marta Karolyi, în centrul de pregătire de la Onești. Colega ei, Viorica Dumitru, cu care făcuse “roata” în curtea școlii, avea să devină o balerină foarte cunoscută.
Exercițiul care a propulsat-o în eternitate pe Nadia
Un an mai târziu, Nadia a intrat în primul ei concurs. Campionatele naționale de juniori i-au adus doar un loc 10. Dezamăgitor. Micuța gimnastă s-a întors în sala de antrenamente, iar trei ani mai târziu, la același concurs, a obținut primul ei titlu de campioană națională.
Drumul către glorie fusese inaugurat, iar Nadia făcuse primul pas.
1975 a fost anul în care lumea a luat la cunoștință numele Comăneci. Nadia, la doar 13 ani, a dominat Campionatele Europene de la Skien, Norvegia. Patru medalii de aur și una de argint, iar agenția Associated Press a numit-o ”Sportiva anului”.
Urmau Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, unde Nadia și rusoaica Nellie Kim se anunțau drept principalele favorite la medaliile de aur.
Paralelele, poate aparatul unde grația, fluiditatea, efortul uriaș mascat de plutiri, erau cele mai vizibile, au ridicat-o pe Nadia la statutul de zeiță. 19 secunde a durat exercițiul ei. 19 secunde în care oamenii s-au oprit din respirat, iar planeta a stat și ea locului, vrăjită de o altă stea.
Perfecțiunea poartă numele Nadiei
Pentru că întârzia nota pentru exercițiul de la paralele, Nadia, ca orice copil care știe că a scris suficient la examen, era liniștită și se încălzea pentru următoarea probă, de la bârnă. Nota a venit ca o recunoaștere a limitelor tehnologiei în fața perfecțiunii, atinsă atât de rar de un muritor. 1.00, iar publicul a început să murmure. Nu era 9.95, nu era 9.00, era 1.00. Nadia a crezut că e o greșeală.
Bela Karolyi mergea către masa arbitrilor, pentru a se lămuri, când acasă ajungea vestea, purtată măiastru de vocea lui Cristian Țopescu. “Zeceeeeee!”.
“M-am uitat la Anca Grigoraș și la altă colegă, pentru că nu am înțeles ce se întâmplă. Atunci crainicul nu spunea nimic. Era numai numărul de concurs, nota, iar apoi începea muzica. Ele au dat din umeri, iar eu mi-am văzut de treabă” Nadia Comăneci, campioană olimpică, pentru TVR
Apoi au clipit și cei din arena Montreal Forum. Sportiva noastră, în concursul pe echipe, la paralele, luase primul 10 din istoria gimnasticii la Jocurile Olimpice. Pentru ea nu era prima notă maximă, dar acum o obținuse pe cea mai înaltă scenă a sportului mondial.
Tabela din Montreal Forum nu putea afișa nota 10 pentru că Omega, producătorul oficial al acesteia, a fost informat că doar trei cifre sunt suficiente, deoarece nimeni nu o să ia nota perfectă.
Și, pentru că Nadia era unică, era deja zeiță, a mai luat un 10 și la bârnă, la doar câteva zeci de minute după paralele.
“De abia la hotel, când m-am băgat în pat, am realizat. 10, 10. Știu că și la școală e bine să iei 10. 10 la matematică e foarte bine” Nadia Comăneci, campioană olimpică, pentru TVR
Rușii ne-au furat și medalia de aur
Șapte note de 10 a obținut Nadia la acele Jocuri Olimpice de la Montreal, din 1976. Iar ele s-au văzut și în bilanțul medaliilor. 3 de aur, una de argint și alta de bronz. Comăneci devenea cel mai la modă nume din lume.
Mai mult, unul dintre salturile făcute de Nadia la JO a intrat în istorie. “Comăneci salto” este considerat și astăzi unul dintre cele mai dificile elemente ale unui exercițiu la paralele.
În 1980, la Moscova, vedeta Jocurilor Olimpice a fost Nadia. Însă cum americanii nu au participat, rușii au ținut morțiș să ia cât mai multe medalii, chiar dacă asta a însemnat să le fure uneori.
În concursul de la individual compus, Nadia era pe locul patru după două rotații. Au urmat paralelele, unde gimnasta noastră a fost notată cu 10, și a urcat pe locul secund în ierarhia generală. Primul loc era ocupat de rusoaica Elena Davâdova.
Davâdova îşi redusese şansele de a greşi, eliminând elementele dificile. În acelaşi timp în care picioarele ei atingeau solul, pe tabelă a apărut nota 9, 95. Puteau foarte bine s-o afişeze înainte de a concura Bela Karolyi, fost antrenor lot național gimnastică
Organizatorii au schimbat ordinea de concurs, iar Elena a concurat la ultimul ei aparat înaintea Nadiei, pentru a nu avea presiunea notei. 9.95 pentru rusoaică, deși eliminase câteva dintre elementele dificile.
Bârnă. Comăneci. Când spui cele două cuvinte, în mintea celui care au văzut-o, live sau înregistrat, se naște o singură notă. 10. Nadia a făcut un exercițiu perfect, cu grad de dificultate maxim.
Întrecerea s-a întrerupt pentru 28 de minute, iar toată lumea aștepta nota. Arbitrele din Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria și URSS au decis ca nota Nadiei să fie 9,85, adică exact atât cât trebuia pentru a nu o egala sau depăși pe rusoaică.
Nota i-au dat-o arbitrei principale de la bârnă, Maria Simionescu, care a refuzat să apese pe butoanele care afișau 9,85 pe tabelă Horia Alexandrescu, fost jurnalist
Yuri Titov, șeful Juriului de Apel și director executiv al forului mondial, a fost desemnat să afișeze nota. I-a spus lui Bela Karolyi că Nadia a luat 9,90, iar ea și Elena Davâdova vor fi, la egalitate, pe primul loc.
Minciuna a ținut, pentru că Bela a dat înpoi, dar numai până când 9,85 a fost afișat pe tabelă. Scandalul a reînceput și a mai ținut încă 45 de minute. Lumea era împietrită de nedreptatea făcută româncei.
Din fericire, notele de 10 nu au părăsit-o pe Comăneci, iar două i-au căzut pe tabela de scor după exercițiile de la bârnă și sol. Alte două medalii de aur, în ciuda furtului de la individual compus.
Nu mai făcea eforturi. Avea o atitudine plată, dar nu negativă. Doar că îi lipsea scânteia. Puteam să văd limpede că focul nu mai ardea în ea Bela Karolyi, fost antrenor lot național gimnastică
Fuga Nadiei Comăneci din România
Problemele pentru Nadia au apărut în clipa în care familia Ceaușescu a început să se amestece în viața ei. Nicolae era deranjat de faima atinsă de sportivă, iar Nicu voia să aibă o relație cu cea care apăruse pe coperta revistei TIME.
Nadia s-a căsătorit, la București, cu Bart Connor, în 1981. Cariera ei la nivel internațional era terminată. Fetița de la Montreal devenise femeie.
În plus, Bela și Marta Karolyi fugiseră în SUA, iar Nadia era urmărită constant de Securitate.
În noaptea zilei de 27 noiembrie 1989, cu mai puțin de o lună până la Revoluția din decembrie, Nadia Comăneci, alături de alți români, a trecut fraudulos granița româno-ungară. A ajuns în Austria, de unde a luat un avion către SUA, acolo unde s-a și stabilit.
Viața nu a fost deloc ușoară pentru gimnasta noastră, mai ales din cauza lui Bela Karolyi, care era un antrenor sadic, și a regimului comunist.
La 15 ani am încercat să mă sinucid și am băut înălbitor de rufe. Am stat două săptămâni la spital, dar eram bucuroasă pentru că nu mai trebuia să merg la sala de antrenament Nadia Comăneci, campioană olimpică, pentru LIFE
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.