Organizația care a publicat acuzațiile fostelor gimnaste, respinsă de instanță. ARADS nu a primit personalitate juridică

Andrei Mazurchievici , Vlad Stoica | Publicat: 04.04.2025 13:07 | Actualizat: 04.04.2025 13:07
ARADS (Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Sportivilor „Europa Unită”), organizația care a dezvăluit public mărturiile a șase foste practicante de gimnastică ritmică ce acuzau abuzuri grave în cadrul Federației Române de Gimnastică Ritmică (FRGR), nu a primit aprobare pentru obținerea personalității juridice.
Judecătoria Sectorului 1 București a respins, pe fond, cererea depusă de Carmen Vlaicu, președintele asociației, invocând nereguli din statutul ARADS.
Printre activitățile asumate de organizație se regăseau inițierea de cursuri de formare pentru antrenori, organizarea de evenimente sportive și chiar campanii de colaborare România - Republica Moldova, cu scopul susținerii sportului și integrării Moldovei în Uniunea Europeană. Aceste ultime obiective au ridicat semne de întrebare, având conotații politice, ceea ce contravine prevederilor legale pentru funcționarea ONG-urilor în România.
ARADS dorea să formeze antrenori și arbitri
Totodată, instanța a constatat că ARADS nu deținea autorizațiile necesare pentru a desfășura activități precum formarea antrenorilor sau implicarea în procesul de formare a arbitrilor sportivi – domenii strict reglementate prin lege și gestionate de instituții oficiale, precum ANS sau federațiile naționale, informează golazo.ro.
ARADS a devenit cunoscută în spațiul public după ce, pe 14 ianuarie 2025, a publicat un material video pe canalul său de YouTube în care șase foste sportive acuzau antrenoarea Maria Gîrbă de abuzuri fizice și verbale, iar pe Irina Deleanu, președintele FRGR, de abuzuri verbale. Ulterior, au existat și voci care au susținut contrariul, precum gimnasta Andreea Verdeș.
Deși ARADS a trimis sesizări către mai multe instituții, printre care Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Agenția Națională pentru Sport (ANS), doar cea din urmă a solicitat detalii privind calitatea în care aceste plângeri au fost depuse.
Conform sursei citate, Federația Română de Gimnastică Ritmică nu este urmărită penal, până acest moment. Ancheta autorităților vizează deocamdată faptele, nu eventuali vinovați.
Organizația are la dispoziție cinci zile pentru a contesta decizia instanței.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














