exclusiv “Antrenorii trebuie să aibă sânge-n instalație!” Mariana Tîrcă știe că va exista “viață” și după retragerea Cristinei Neagu
Cristian Munteanu | Publicat: 14.12.2023 13:46 | Actualizat: 14.12.2023 15:52
Mariana Tîrcă a fost una dintre cele mai mari jucătoare ale lumii. Votată în top cinci handbaliste ale secolului 20, doamna Tîrcă nu s-a sfiit niciodată să spună lucrurilor pe nume. În interviul acordat pentru iAMsport.ro, în exclusivitate, fosta mare handbalistă vorbește de salariile uriașe din sportul pe care-l iubește, despre ce trebuie făcut pentru ca România să ajungă iarăși în vârf și analizează retragerea Cristinei Neagu.
Nu mulți sportivi români sunt cetățeni de onoare ai altui stat. Mariana Tîrcă este unul dintre ei. Cei șapte ani petrecuți la echipa Podravka Koprivnica, cu care a câștigat o Ligă a Campionilor, i-au adus această distincție din partea Croației.
Tîrcă: "Liderul poate fi negativ sau pozitiv"
Într-un interviu acordat iAMsport.ro, doamna Tîrcă a făcut o analiză nefardată a ceea ce înseamnă handbalul românesc de acum încolo, după eșecul de la Campionatele Mondiale.
Bună ziua, doamna Tîrcă. Dumneavostră ați înțeles bucuria exuberantă a antrenorului Florentin Pera de la finalul meciului cu Polonia?
Nu am înțeles nici eu. Probabil că din calculele lor credeau că victoria ne-a asigurat prezența la turneul preolimpic. E singura explicație logică. Nu e nicio rușine că nu știi, dar este rușinos să te bucuri așa, degeaba.
Dacă aceasta este explicația, mai ales că și pagina de Facebook a Federației a apărut un calcul halucinant înainte de meci, mi se pare amatorism.
Mai bine să nu zic nimic. Nu vedeți că asta cam e situația în România. E o stare aproape generală. Sistemul este de asemenea natură, iar cum este el, așa suntem toți. Așa ne modelează.
Cristina Neagu s-a retras. Cine ar putea fi pilonul în jurul căruia să construim naționala? Eliza Buceschi nu mai este nici ea la prima tinerețe.
Nu cred că trebuie gândit “construită în jurul cuiva”. Echipa trebuie construită ca Națională! Părerea mea sinceră este că nu trebuie să punem accent neapărat pe un lider. Pentru că, dar noi nu ne gândim la asta, liderul poate fi negativ sau pozitiv în cadrul unui lot. Nimeni nu știe cum este, decât cei care sunt acolo, în lot. Mai contează și caracterul. Una este ce vedem în afară, de la televizor, și alta se întâmplă în spatele ușilor închise.
Eu aș merge pe formarea unei echipe naționale puternice, oferind fiecărei jucătoare cea ce merită. În timpul unui meci nu te poți baza doar pe o jucătoare sau două. Mai multe trebuie să aibă un nivel bun.
Bun, dar de unde să începem. De la juniori precum în toate sporturile noastre?
Personal, aș începe cu greșelile pe care le fac conducătorii de cluburi de la noi. De aici cred că pornesc multe lucruri. Suntem într-un miraj al străinilor. Cine credeți că ar veni la noi dacă aceste salarii bombastice nu ar exista? Am vedea nordice, franțuzoaice? Nu cred.
Eu mi-aș dori, și nu o spun cu răutate, ci pentru că iubesc handbalul, să investim în jucătoarele noastre. Degeaba, vă spun cu mare regret… Știu cât de greu este să convingi un copil să urmeze pașii necesari către marea performanță din handbal. Se uită la un posibil viitor ce văd? O mulțime de vârfuri de generații care stau și freacă banca la echipe din Liga Națională.
Și, chiar și cu atâtea jucătoare de afară, tot nu se justifică salariile la nivel de rezultate. Noi am jucat în cupele europene și fără străine. Sau când au fost mult mai puține.
Tîrcă: "Există viață și după Cristina Neagu"
În afară de conducătorii de cluburi, ce altceva ar mai trebui să se schimbe?
Un rol extrem de negativ îl au și impresarii. Pentru că le promit marea cu sarea jucătoarelor. Ar trebui o limită a salariilor. Și ei sunt unul dintre motivele pentru care am ajuns aici.
Și ne mai trebuie antrenori curajoși, care să-și asume riscul de a băga pe teren jucătoare tinere. Nu să le ia, să le promită marea cu sarea, iar apoi fac bătături la fund de la banca de rezerve. Ne trebuie antrenori cu “sânge-n instalație”.
Dacă vrei să aduci jucători străini, plătește-i din bani privați. Dar ceilalți, cei publici, să se regăsească în instruirea jucătoarelor noastre Mariana Tîrcă
Dar nu este și o problemă de talent? Dumneavostră v-a fost greu să faceți pasul către o echipă de senioare?
Degeaba aveam. Talentul, fără muncă și disciplină nu poate duce la performanțe deosebite.
Am ajuns la Rulmentul Brașov și am găsit un antrenor, pe Remus Drăgănescu care mi-a acordat încredere. Iar asta deși chiar eu realizam că făceam niște greșeli copilărești în timpul jocului. Auzeam și colegele care spuneau că “pe asta o ține în teren deși greșește mult”. Contează enorm să ai un antrenor care să-ți ofere încredere.
Ulterior am devenit un jucător foarte responsabil. M-am maturizat mai repede. “M-a obligat” faptul că Remus Drăgănescu credea în mine. Fără curajul lui nu știu unde aș fi ajuns.
La tineret avem rezultate, la Mondiale, la Europene. De ce nu pot face pasul și la naționala de senioare?
Pentru că nu ne concentrăm pe creșterea lor. Vă dau un exemplu. Henny Reistad, din Norvegia, a fost alături de lotul echipei nordice încă de la 16 ani. La noi, vârfurile de generație cred că răzbesc de abia pe la 20 de ani.
În ultimul timp se încearcă să se schimbe ceva. Însă jucătoarele tinere trebuie să joace la echipele de club ca să crescă în valoare. Poate așa vom ajunge din nou unde am fost. Dar este extrem de greu să reconstruiești.
De ce nu putem să le regăsim pe jucătoare acestea tinere, talentate, la echipa națională? Vă spun eu. Pentru că în perioada cea mai importantă a carierei lor, când trec de la juniorat la seniorat, ele nu mai joacă. Așa că au o pauză care nu ar trebui să existe în cariera lor. Le trebuie continuitate.
Deci “materie primă” avem?
Sigur. Noi suntem un popor talentat la sport. Văd asta zi de zi. Dar trebuie să ne schimbăm un pic mentalitatea. Dacă ne-am da seama că singura cale de urmat este cea corectă, adică muncă, disciplină, anumite sacrificii și unitatea de grup, am fi departe. Dacă toti componenții unui lot trag în aceeași direcție, e imposibil să nu ajungi la ceea îți propui.
În încheiere, o întrebare poate ceva mai delicată. Vom învăța să ne descurcăm și fără Cristina Neagu?
Indiscutabil. Cristina a avut valoarea ei, și-a făcut treaba până la un moment dat, dar în viața fiecăruia vine un moment în care, vrem, nu vrem, ne place, nu ne place, trebuie să facem un pas în spate. A existat viață și după Tîrcă, Amariei, Huțupan... Vedeta principală trebuie să fie mereu echipa, nu individul.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.