exclusiv ”Toată lumea aruncă pietre în ele!” Luminița Huțupan, cel mai bun portar din istoria handbalului feminin, le ia apărarea fetelor de la naționala României
Cristian Munteanu | Publicat: 10.12.2023 17:06 | Actualizat: 10.12.2023 19:42
Luminița Huțupan este un nume sinonim cu marile performanțe ale naționalei feminine de handbal. Cu ea pe teren, România a obținut argintul de la ediția din 2005 a Campionatului Mondial. Fostul mare portar al țării noastre a vorbit, în exclusivitate pentru iAM Sport, despre jocul “tricolorelor” la acest turneu final.
Prima dată a fost “Apără Duckadammmm!”. Vocea lui Cristian Țopescu, coloană sonoră a copilăriei multora dintre noi. Apoi a venit “Apără Huțupannnnnn”. Desemnată cel mai bun portar din lume, Luminița Huțupan-Dinu are încredere că naționala României are jucătoare de valoare.
Fetele noastre au învins Japonia, scor 32-28, și vor juca pe 11 decembrie, de la ora 19.00, cu Polonia. Meciul va fi putea fi urmărit pe DigiSport1 și PrimaSport1.
Huțupan: “Problema începe de jos, nu de la naționala mare”
Bună seara, doamna Huțupan. Victorie cu Japonia, dar, din păcate, șanse infime de calificare în sferturi. Ne-am descurcat, per total, bine la acest Mondial?
Vă întreb eu pe dumneavoastră un lucru. Credeți că mai e nevoie și de comentariile mele? Am văzut că se aruncă cu pietre și din stânga și din dreapta. Nu sunt convinsă că vorbele mele și-ar avea rost.
Eu am fost în locul fetelor, știu cât se muncește, și cred că ar trebui ca mulți oameni să-și vadă de treaba lor.
Tocmai de asta e nevoie de ceea ce ne puteți spune. Pentru a fi voci extrem de autorizate care să spună și altceva, nu doar să critice, despre naționala de handbal feminin.
Sunt de acord, dar tot mă îndoiesc. Plus că oamenii care se ocupă de echipă sunt acolo, ei știu mai bine ceea ce se petrece. Le văd pe fete în fiecare zi, cum se simt, cum se antrenează, așa că iau deciziile cele mai bune. Noi, din afară, ne putem da cu părerea, dar nu știm foarte multe. Nu cred că sunt în măsură să mă pun în locul antrenorilor.
Dar ați trăit presiunea unor astfel de meciuri, știți de ce întâmplă pe teren, așa că ne puteți oferi mai multe detalii despre prestațiile fetelor.
Da, dar problema e alta. Când sunt rezultate la echipa națională, toată lumea e alături de ele, le felicită. Când nu mai sunt rezultate, toată lumea începe să le critice. Eu nu sunt de acord cu asta. Trebuie sprijinite și când nu sunt rezultate. Sau mai ales atunci. Asta mă deranjează cel mai mult.
Însă cum putem progresa dacă nu criticăm atunci când lucrurile nu merg bine? Sigur, să o facem fără răutate.
Nu știu. Ce pot să spun e că eu vorbesc cu ele. Le încurajez, le felicit, prin mesaje, prin convorbiri. Și la bine, și la rău, eu am fost alături de ele. Așa înțeleg eu lucrurile, nu să ies prin presă și să le critic. Tot aud în stânga și-n dreapta diverse vorbe care mă deranjează.
Atâta timp cât ai valoare, ești bun, lumea vorbește frumos despre tine. Când nu, vedeți și dumneavoastră ce se întâmplă. Asta se întâmplă, din păcate, cu noi. Iar problema începe de jos, nu de la ele.
Huțupan: “Nu trebuia să ajungem la mâna altcuiva”
În sensul în care nu avem condiții de la copii și juniori care să ne permită să facem performanțe deosebite?
Asta nu vreau să comentez. Și eu sunt antrenor (n.r. – la lotul de tineret al naționalei României) și n-aș vrea să aud alte voci, din altă parte, care să comenteze munca mea.
Dar eu sunt un om care-și asumă. Dacă am greșit, eu să fiu trasă la răspundere. Am lăsat loc de “bună ziua” pe unde am trecut, iar atunci când am greșit mi-am cerut scuze.
Am respectat fiecare antrenor care a fost în sala de antrenament și a vrut să mă învețe ceva. Viața e scurtă și pe unde ne vedem ar trebui să ne salutăm.
Evoluția fetelor, per total, vi s-a părut una bună?
A fost chiar foarte bună. Toată lumea greșește, este normal. Dar atunci când o faci trebuie să fii ajutat să te ridici. Este o națională tânără, în formare. Am văzut și meciul băieților (n.r. – Minaur Baia Mare – Dinamo, scor 30-37), apoi victoria fetelor cu Japonia, a fost frumos. Fetele au jucat bine, și, mai mult decât atât, s-au ajutat una pe cealaltă, s-au încurajat.
Este foarte importantă coeziunea la nivel de lot în timpul unor turnee finale de acest nivel?
Un campionat european, mondial sau Jocuri Olimpice este extrem de greu. Cu un meci nu câștigi nimic. Trebuie să ai constanță în fiecare partidă. Și nu doar de la o jucătoare, pentru că singură nu poate câștiga, ci de la toate. Și să credem în valoarea fiecăreia, pentru că de asta au fost luate în lot.
Este mai greu decât își imaginează oamenii. Ești femeie, ai o zi ceva mai dificilă dintr-un punct de vedere, trebuie să treci peste dureri, accidentări, dezamăgiri. E dificil.
Acum mai avem un singur meci, cu Polonia, și mai avem o șansă foarte mică, dacă batem, de a ajunge în sferturi. Numai că depindem de rezultatele altora.
Ne agățăm de orice șansă, dar trebuia să ne facem noi cărțile. Nu să stăm la mâna altcuiva, pentru că așa am cam fost aproape la fiecare campionat. Cred că există un Dumnezeu care le va vedea pe fetele acestea bune, dar să fim sănătoși, să avem încredere în ele și să așteptăm. Și la bine, și la rău, eu am multă încredere în ele.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.