special De la campioană mondială la clasări în afara Top10! Parcursul României la turneele finale de handbal feminin. Astăzi începe Campionatul Mondial
Cristian Munteanu | Publicat: 29.11.2023 15:25 | Actualizat: 29.11.2023 20:15
Echipa națională a României va debuta la Campionatul Mondial de handbal feminin pe 1 decembrie, cu Chile, fără Cristina Neagu (35 de ani). Performanțele tricolorelor au lăsat de dorit din 2015, atunci când am obținut medalia de bronz. iAM Sport vă propune un remember al celor mai bune evoluții, la mari turnee finale, ale fetelor care ne-au făcut de atâtea ori bucuroși.
Povestea României la Campionatele Mondiale sau Europene de handbal feminin începe în 1956, atunci când ne-am impus în Germania Federală. Diferența față de ceea ce se joacă în zilele noastre este legată de numărul de sportive. Atunci se juca în 11, față de doar 7, numărul de jucătoare care intră astăzi pe teren.
România adună medaliile de aur la Campionatele Mondiale
Am învins echipa țării gazdă în finală, pe 8 iulie 1956, adjudecându-ne primul titlu mondial din istorie.
Patru ani mai târziu, în Olanda, tricolorele și-au păstrat medaliile de aur. A fost ultima ediție a unui Mondial care s-a jucat în 11. România a jucat, în finală, cu Austria, câștigând cu scorul de 10-2.
În anul 1962, turneul final s-a jucat în 7. Au venit mai multe echipe, nouă, față de cele șase care au fost prezente la precedentele ediții.
România a fost și țara gazdă, partidele disputându-se pe un teren amenajat în “potcoava” tribunei a II-a a stadionului Republicii (n.r. – arenă aflată pe vremuri aproape de Palatul Parlamentului).
Tricolorele au trecut de Danemarca, în finală, scor 8-5, și au luat primul titlu de campioane mondiale la handbal în 7.
După două turnee finale fără medalii, locurile 6 și 4, România și-a luat revanșa în 1973. În fosta Iugoslavie, fetele noastre au mers până în finală, fără înfrângere.
Aici s-au înfruntat cu echipa țării gazdă, care s-au impus cu 16-11. După acest argint a trebuit să mai așteptăm 32 de ani până să mai urcăm pe podium.
Locurile 1-7, obiectivul FRH, mi se pare unul destul de greu de atins. Mai ales după ce văzut meciurile din cupele europene. Dacă reușim să-l atingem, chiar ar trebui să fim bucuroși. Obiectivul este realizabil, dar munca trebuie să fie titanică Carmen Amariei, fostă internațională
La un pas de o altă medalie de aur
La turneul final din 2005, România avea un lot excelent. E suficient să citim numele handbalistelor din lotul pregătit de Gheorghe Tadici și Dumitru Muși ca să ne dăm seama de acest lucru:
- Aurelia Brădeanu, Oana Chirilă, Valentina Elisei, Roxana Gatzel, Ionela Gâlcă, Simona Gogîrlă, Luminița Huțupan, Raluca Ivan, Steluța Lazăr, Ana Maria Lazer, Narcisa Lecușanu, Ramona Maier, Paula Rădulescu, Mihaela Urcan, Tereza Tamaș, Cristina Vărzaru
Tricolorele au câștigat grupa D, cu maxim de puncte, apoi au trecut și de toate adversarele din Grupa a II-a principală.
În semifinale, fetele noastre s-au impus în fața Ungariei, scor 26-24, și s-au calificat în finală. Aici au jucat împotriva echipei gazdă, Rusia. La capătul unui meci extrem de disputat, România a fost învinsă, scor 23-28.
România depinde foarte mult de jocul Cristinei Neagu. Ea are o vârstă și nu mai poate duce 60 de minute, așa cum o făcea o dată. Și o făcea foarte bine Narcisa Lecușanu, fostă internațională
Cea mai bună performanță a fetelor noastre la un Campionat European, de data aceasta, a venit în 2010. România s-a calificat din Grupa A, înregistrând doar o înfrângere, în fața Danemarcei.
În Grupa principală, tricolorele au mai pierdut un meci, cu Rusia, dar le-au câștigat pe toate celelalte și, astfel, au mers în semifinale.
Aici am întâlnit Suedia, care ne-a învins la capătul unui meci foarte strâns, scor 25-23, așa că România a mers în meciul pentru locurile 3-4.
Aici ne-am înfruntat din nou cu Danemarca, dar partida a avut un alt deznodământ decât cea din grupe. Fetele noastre, în frunte cu Neagu, au făcut un meci mare și s-au impus cu 16-15, cucerind medaliile de bronz.
Cântecul de lebădă al naționalei României
În 2015 a venit ultima medalie de aur a țării noastre la un turneu final de campionat mondial sau european.
Cu un alt lot foarte valoros, beneficiind de experiența unui antrenor de renume, Tomas Ryde, ajutat de Costică Buceschi, România a mers în Danemarca cu gândul la un loc pe podium.
- Valentina Ardean-Elisei (căpitan), Aurelia Brădeanu, Eliza Buceschi, Laura Chiper, Melinda Geiger, Luciana Marin, Oana Manea, Ionica Munteanu, Cristina Neagu, Adriana Nechita, Gabriela Perianu, Crina Pintea, Paula Ungureanu, Gabriella Szűcs, Ana Maria Tănăsie, Patricia Vizitiu
Însă startul a fost unul extrem de slab. Sorții nu ne-au fost favorabili, repartizându-ne în grupa D, alături de Rusia, Norvegia, Spania, Puerto Rico și Kazahstan, iar primele trei ne-au învins. Cu doar două victorii, fetele noastre au mers în faza optimilor.
Aici am întâlnit Brazilia, pe care am reușit s-o învingem mai greu decât ne așteptam, scor 25-22. Aurelia Brădeanu a fost principala marcatoare a noastră, cu șapte reușite. În sferturi ne aștepta un adversar mult mai dificil, Danemarca.
În grupa noastră nu avem cum să avem probleme cu Chile. Ele nu au ajuns la un nivel înalt. Cu Serbia va fi cel mai important meci. Cu Danemarca va fi greu, pentru că e o echipă valoroasă și evoluează și acasă Alina Dobrin, fostă internațională
Aici a strălucit Cristina Neagu, care s-a bătut aproape singură cu toată echipa nordicelor. Cea mai bună handbalistă a noastră a ultimilor zece ani a marcat de 15 ori, iar România s-a impus cu 31-30, după prelungiri.
Doar Norvegia mai stătea între noi și o altă finală de Mondial. La capătul unui meci dramatic, încheiat tot după prelungiri, tricolorele au trebuit să se recunoască înfrânte. Scorul a fost de 35-33 pentru norvegience.
Finala mică, cea pentru bronz, a fost la discreția echipei noastre. Polonia nu a putut face față valorii naționalei României. Am condus cu 7 goluri la pauză, iar rezultatul final a fost 31-22. A fost ultima medalie pe care handbalul feminin a adus-o în țară.
La ultimele cinci ediții de Europene și Mondiale, România nu a ajuns mai sus de locul zece.
Unde se poate vedea Campionatul Mondial de handbal
România va participa în perioada 29 noiembrie - 17 decembrie la turneul final al Campionatului Mondial de Handbal Feminin 2023, organizat în Danemarca, Norvegia și Suedia.
Toate meciurile din Grupa E se vor disputa în Sala Polivalentă ”Messecenter”, denumită din motive comerciale Jyske Bank Boxen, din Herning, Danemarca.
Meciurile vor putea fi vizionate pe DigiSport și PrimaSport. România va debuta pe 1 decembrie, de la ora 19:00, cu Chile.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.