exclusiv Carmen Amariei, mesaj pentru Cristina Neagu înainte de CM 2023: "Fără echipă nu însemni nimic!" Ce șanse dă României la turneul final
Cristian Munteanu , Ciprian Poloni | Publicat: 28.11.2023 19:16 | Actualizat: 29.11.2023 16:15
Carmen Amariei (45 de ani), una dintre cele mai mari handbaliste ale României, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate iAM Sport, despre situația naționalei, a Cristinei Neagu și șanselor pe care le avem la Mondialul ce stă să înceapă.
Primul meci, pe 1 decembrie, cu Chile, îl vom juca fără Cristina Neagu. Probabil ca ea nu va intra nici cu Serbia, nici cu Danemarca. Constantin Din, președintele Federației Române de handbal, a confirmat informația, în exclusivitate pentru iAM Sport, că perioada de indisponibilitate a handbalistei se poate prelungi.
Carmen Amariei, una dintre cele mai bune handbaliste din toate timpurile ale României, a fost extrem de tranșantă în interviul pe care l-a acordat, în exclusivitate, pentru iAM Sport. Interul stânga al naționalei a declarat că numai prin omogenitate și unitate putem avea un rezultat bun la acest Mondial.
Ea s-a referit și la situația dintre Cristina Neagu și restul fetelor de la lot, spunând că a venit timpul ca jucătoarea cea mai valoroasă a noastră să se bazeze mai mult pe echipă în detrimentul acțiunilor personale.
Amariei: "Neagu nu trebuie să joace 60 de minute în fiecare meci"
Buna ziua, Carmen. Cristina Neagu va lipsi, cel mai probabil, în primele trei meciuri ale naționalei. Ne putem descurca fără ea?
Nu există “nu ne vom descurca”. Acolo sunt 17 jucătoare care luptă pentru același țel, pentru același rezultat pozitiv în fiecare meci. Nu cred că tocmai cu Chile trebuie să-și facă griji naționala României dacă Neagu joacă sau nu.
Staff-ul tehnic sigur a pus la punct strategia cu care vom aborda acest mondial, deci, implicit, și momentul în care va trebui să jucăm fără Cristina. Sunt convinsă că fetele ne vor aduce prima victorie în partida cu Chile. Apoi, vedem. Neagu nu trebuie să joace 60 de minute în fiecare meci.
Mai ales că partida cu Chile nu se anunță una dificilă, nu?
Da, dacă ne uităm pe statistici. Însă trebuie să-ți respecți mereu adversarul, pentru că altfel ai putea avea surprize. Trebuie să jucăm cât mai bine, să avem un început reușit de Mondial, care să ne ofere încrederea și aplombul necesar pentru următoarele partide.
Apoi întâlnim Serbia și Danemarca (n.r. – celelalte adversare ale României din grupa E), adversare de alt calibru. Trebuie să plecăm cu moralul ridicat, pentru că este o competiție de anvergură, iar startul contează.
Rezultatele din cupele europene nu au fost cele mai bune, mai ales în ultimul timp. Arată asta un decalaj între noi și națiunile foarte puternice din handbal?
Chiar dacă aici jucăm la Mondial, și este altceva, evoluțiile pe care le-au avut handbalistele noastre în cupele europene nu pot diferi foarte mult de cele pe care or să le aibă la națională. Prestațiile din Europa, e adevărat, au fost oscilante, dar să sperăm că se pot monta, capacita, pentru a avea acum rezultate cât mai favorabile.
După Chile urmează Serbia și Danemarca, două echipe de un alt calibru.
Da, evident. Nici cu Serbia nu ne va fi ușor, iar cu Danemarca ce să mai vorbim. O echipă extrem de puternică, cu jucătoare experimentate și valoroase, care se bate pentru podium. Ca să nu mai spun că ele joacă pe teren propriu.
Programul competiției ne avantajează și culoarul poate fi unul favorabil. Sigur, depinde și de jocul rezultatelor. Eu cred că avem șanse pentru a ajunge sus, chiar dacă e foarte greu. Și sper ca atmosfera din sânul echipei să fie una foarte bună, nu doar la suprafață. Fiecare să lupte pentru rezultatul echipei, nu pentru performanța individuală.
Amariei: "Cristina Neagu trebuie să se bazeze pe echipă"
Să înțeleg că nu întotdeauna atmosfera la echipa națională a fost una benefică marii performanțe? Unele jucătoare au tras mai mult pentru ele decât pentru tricolor?
Da, au fost tensiuni în sânul echipei naționale, mai ales la astfel de competiții. Motivele au fost multiple. Dar am încercat, cel puțin pe vremea mea, să le rezolvăm, să le eliminăm, pe cât s-a putut. Există animozități, situații delicate.
În momentul de față fiecare trebuie să lase deoparte toate problemele și să se concentreze strict la ce au de făcut acolo, să lupte pentru echipa națională. Așa am putea avea rezultate bune.
Eu am crescut cu perioadele Marianei Târcă, Carmen Amariei și Cristinei Neagu. Este vital să ai un lider când mergi la astfel de competiții sau unitatea grupului poate fi mai importantă?
Este nevoie de lider. De un exemplu. Diferența pe care o vedem în ziua de astăzi este următoarea. Pe lângă Mariana și mine mai erau câteva jucătoare, 6-7, foarte valoroase, cu spirit de echipă bine dezvoltat. Așa că a fost cu totul altceva.
De câțiva ani buni, Cristina Neagu nu are handbaliste de valoarea... și Cristina are nevoie de ajutor, la un moment dat. Iar ajutorul îl primești și dacă tu accepți să fii ajutat. Iar Cristina, de multe ori, nu a acceptat acest lucru. Din păcate...
A crezut întotdeauna că poate să rezolve singură niște situații, iar în prea puține meciuri a reușit să facă acest lucru.
Cristina nu trebuie să se bazeze doar pe ea, mai ales că nici vârsta nu mai este un aliat extrem de puternic?
Este un sport de echipă și vreau să trag un semnal de alarmă. Liderul, cel mai bun jucător al echipei... de fapt nu liderul, ci cel mai bun jucător al echipei, pentru că nu întotdeauna cele două calități sunt ale aceluiași sportiv, nu poate sub nicio formă să joace singur.
Ai nevoie de nucleu, ai nevoie de colege care să te susțină. Fără echipă, indiferent de cât de bun ești, nu însemni nimic. Tu nu poți juca fără echipă, dar ea poate câștiga fără tine.
Simt că vă este teamă de dinamica dintre Cristina Neagu și restul fetelor care au mers în Danemarca. Nu credeți că există o simbioză între ea și colegele ei?
Cristina a cam omis, în ultimii ani, acest aspect, și, din păcate, am ajuns într-un punct în care nu știu câtă încredere mai putem avea în jocul ei, în potențialul ei, și, automat, ne este un pic teamă de afectarea grupului.
Suntem la un Campionat Mondial la care grupul trebuie să arate că handbalul românesc feminin are viitor, să suntem cel puțin în primele opt din lume. Iar asta vom face doar fiind împreună și luptând împreună. Individual nu putem face un rezultat bun.
Înțeleg că, uneori, dorința Cristinei de a demonstra că este foarte bună a fost în detrimentul echipei naționale?
Ea nu a arătat că ar avea încredere în echipă, în colegele ei. Iar acest lucru se simte de către celelalte fete. Cristina este la final de carieră. Ultimul ei mondial, iar, dacă ne calificăm la Jocurile Olimpice din 2024, vrea să fie prezentă și la această competiție.
Acest aspect a făcut ca echipa să aibă o reacție: “Nu mai poți tu singură, atâta timp ne-ai ignorat, ne-ai evitat, ne-ai arătat că îți este frică, că nu ai încredere în noi”. Cred că e important să se gestioneze acest moment foarte bine dacă vrem să avem un mondial bun.
Dar de ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?
Această latură individuală a Cristinei… ea a fost tot timpul o jucătoare introvertită, care s-a concentrat foarte mult pe cum se poate dezvolta personal, și a făcut-o bine, îmbunătățindu-și jocul, dar cred că a omis, mai ales în ultimii ani, echipa. Că are nevoie de sprijinul acesteia.
În momentele sale dificile, ca lider, trebuie să te lași ajutată de echipă. O singură jucătoare nu poate să câștige un Mondial.
România nu a mai avut o performanță notabilă la un turneu final major din 2018, locul 5. Avem lotul necesar, echilibrat între experiență și tinerețe, care să ne facă să visăm?
Handbalul din ziua de astăzi a evoluat foarte mult, deci nu va fi ușor. Lotul nostru are în componență jucătoare cu foarte multe jocuri internaționale, este adevărat, dar avem și handbaliste care nu prea joacă la echipele de club sau nu au randament extraordinar.
E important să nu se creadă că jucătoarele tinere nu-și pot face treaba sau nu sunt suficient de bune. Trebuie să li se dea încredere, pentru că au nevoie de asta.
Dumneavoastră ați fost foarte aproape, în 1999, cu naționala, de o medalie de bronz. Am luat locul 4 la Mondiale. Este marele regret al vieții dumneavoastră de sportivă?
Da, este marea mea dezamăgire că la nivel de primă reprezentativă nu am reușit să iau o medalie la un turneu final important. Dar, pe de altă parte, experiențele pe care le-am trăit sub tricolor, și bune, și rele, m-au format ca om.
Și eu am avut momente în care am crezut că sunt handbalista decisivă, că fără mine nu se poate câștiga, am înțeles, și le mulțumesc celor care m-au ajutat, că fără echipă eu nu aveam valoare. Oricâte goluri aș fi dat, oricât de bună aș fi fost, fără echipă nu poți performa. Unitatea echipei primează în fața oricărui lider, oricărui jucător, chiar dacă îl cheamă Messi sau Ronaldo.
Unde se poate vedea Campionatul Mondial de handbal
România va participa în perioada 29 noiembrie - 17 decembrie la turneul final al Campionatului Mondial de Handbal Feminin 2023, organizat în Danemarca, Norvegia și Suedia.
Toate meciurile din Grupa E se vor disputa în Sala Polivalentă ”Messecenter”, denumită din motive comerciale Jyske Bank Boxen, din Herning, Danemarca.
Meciurile vor putea fi vizionate pe DigiSport și PrimaSport. România va debuta pe 1 decembrie, de la ora 19:00, cu Chile.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.