Medaliile de la JO 2024 au ajuns "piele de crocodil". Motivul pentru care peste 100 de sportivi au decis să le returneze | FOTO
Redactia | Publicat: 14.01.2025 10:04 | Actualizat: 14.01.2025 13:59
Peste 100 de sportivi nemulțumiți au decis să returneze medaliile primite la JO 2024, din cauza degradării accentuate, deși au trecut doar cinci luni de la încheierea competiției organizate la Paris.
Mai mulți sportivi au publicat imagini cu starea în care au ajuns medaliile acordate la ultima ediție a Jocurilor Olimpice și peste 100 au decis să le returneze, în condițiile în care începuseră să ruginească.
Designul medaliilor a fost realizat de Chaumet, un brand de bijuterii de lux din Franța, și conțin o bucată din Turnul Eiffel, însă calitatea acestora, în special a celor de bronz, lasă de dorit.
"Piele de crocodil". Cum au ajuns să arate medaliile acordate la JO 2024 | FOTO
Medaliile de aur sunt realizate din argint, fiind suflate cu aur, în timp ce medaliile de bronz sunt realizate dintr-un aliaj de cupru, zinc și tinichea.
Doi înotători din Franța - Clement Secchi și Yohann Ndoye-Brouard, medaliați cu bronz în proba de ștafetă 4x100m mixt, sunt ultimii dintr-o lungă listă de sportivi care au decis să se plângă pe rețelele de socializare de starea de degradare în care au ajuns medaliile. Unul dintre ei a publicat o imagine elocventă, alături de mesajul "piele de crocodil".
Publicația franceză La Lettre notează că numărul medaliilor "trimise în garanție" depășește deja 100. Se presupune că problemele au apărut din cauza interdicției de a utiliza un anumit aliaj în realizarea medaliilor, dar și a timpului scurt avut de organizatori pentru a testa medaliile pentru rezistența în timp.
Primele plângeri au apărut la nici 10 zile după ce skateboarderul american Nyjah Huston a cucerit bronzul în proba sa. Acesta a publicat atunci imagini cu medalia câștigată extrem de scorojită.
"În regulă, deci aceste medalii olimpice arată excelent când sunt noi, dar după ce am purtat-o pe piele și am transpirat puțin, iar apoi am împrumutat-o unor prieteni peste weekend, nu mai par de o așa bună calitate...", a scris acesta.
Cele mai mari probleme sunt cu medaliile de bronz, cunoscut fiind faptul că bronzul oxidează atunci când este expus la aer și umiditate. Rapiditatea cu care acesta se degraează depinde însă de proporțiile metalelor din care e realizat aliajul, iar materialele ieftine grăbesc procesul.
România, locul 23 în clasamentul medaliilor de la JO 2024 | FOTO
România a ocupat locul 23, cu un total de 9 medalii: 3 de aur, 4 de argint și două de bronz. Aceasta a fost cea mai bună clasare a României din ultimii 16 ani.
Cele două medalii de bronz, care prezintă cele mai mari probleme privind rezistența în timp, au fost cucerite de Ana Maria Bărbosu (gimnastică, sol) și David Popovici (100 m liber).
Românii medaliați la Jocurile Olimpice 2024.
- Medaliații cu aur: David Popovici, la proba de 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea și Marian Enache, la dublu vâsle, dar și echipajul feminin de 8+1, alcătuit din Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Ștefania Petreanu.
- Medaliații cu argint: Acuța Bodnar și Simona Radiș, la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu li Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle categoria ușoară. Tot cu argint a fost medaliată și Mihaela Cambei, desemnată portdrapel la ceremonia de închidere de la Paris.
- Medaliații cu bronz: David Popovici, în proba de 100 de metri liber, dar și Ana Maria Bărbosu, la proba de gimnastică la sol.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.