Mihai Covaliu, președintele COSR, despre “cazul” David Popovici: “Nu toți oamenii sunt egali”. Camelia Potec, președinta FRNPM: “Nu pot să divulg câte camere am rezervat pentru David”

David Popovici a cerut să locuiască în afara satului olimpic la JO Paris 2024 Galerie foto (1 fotografii): Mihai Covaliu, președintele COSR, despre “cazul” David Popovici: “Nu toți oamenii sunt egali”. Camelia Potec, președinta FRNPM: “Nu pot să divulg câte camere am rezervat pentru David”
Foto: Profimedia  |   David Popovici a cerut să locuiască în afara satului olimpic la JO Paris 2024

Cristian Munteanu   |   Publicat: 02.04.2024 14:41   |  Actualizat: 03.04.2024 15:12

David Popovici (19 ani) este unul dintre românii care au șanse serioase la o medalie câștigată la Jocurile Olimpice de la Paris, alături de sportivii de la canotaj și kaiac-canoe. iAMsport.ro a stat de vorbă cu Mihai Covaliu și Camelia Potec dorind să lămurească “vârtejul” pe care l-a stârnit solicitarea acestuia de a avea agenți de pază și cazare separată la JO 2024.

David Popovici este un star al natației mondiale și, mai ales, unul dintre cei mai mari sportivi pe care-i are, acum, România. De aceea fiecare mișcare a sa este mult mai atent privită de presa de specialitate.

Pentru Jocurile Olimpice de la Paris, obiectivul înotătorului român este o medalie într-una din probele de la 100 și 200 metri liber. Iar pentru ca acest deziderat să se și împlinească, stafful lui David a cerut ca sportivul să locuiască în afara satului olimpic. Mai mult, părinții acestuia au dorit ca fiul lor să beneficieze de protecție având în vedere faptul că nu va sta laolaltă cu ceilalți sportivi.

Și canotajul, și kaiac-canoe vor sta în afara satului olimpic!

S-a pus problema extrem de simplă: “Cine plătește?” Popovici a anunțat că agenții de pază vor primi bani din buzunarul său. Și, într-o postare pe facebook, a scris că dorința lui de a sta în afara satului olimpic nu este una fără precedent.

Motivele sunt clare, pentru că hotelul The Social Hub este mult mai aproape de bazinul olimpic La Défense Arena, în care se va pregăti și concura David, ceea ce îl scutește de ore în plus petrecute într-un trafic infernal al Parisului în timpul JO. Bun, dar cine plătește pentru cazare?

  • Distanța dintre The Social Hub” până la Défense Arena, 3,8 km, se parcurge în 10 minute cu mașina. Distanța dintre satul olimpic și Défense Arena, unde este bazinul olimpic, poate fi parcursă cu automobilul în aproximativ 35 de minute.

Gabi Szabo, campioană olimpică, a spus că, la JO Sydney 2000, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român de atunci, domnul Țiriac, nu a dorit să-i achite costurile aferente unei alte locații decât cea oficială.

La Jocurile Olimpice de la Sydney nu am locuit în satul olimpic, e adevărat. Însă toate cheltuielile respective, de cazare, de transport, erau suportate de sponsorul meu, Nike America. Mi-au închiriat apartament lângă stadion. Îmi aduc aminte că domnul Țiriac, care era președintele Comitetului Olimpic Român, nu a dorit să plătească COSR Gabriela Szabo, campioană olimpică atletism

Surse iAMsport.ro i-au dezvăluit jurnalistului Cristian Munteanu că alte două discipline, canotajul și kaiac-canoe, vor sta în afara satului olimpic. Pentru a afla cine plătește pentru acestea, am stat de vorbă cu Mihai Covaliu, președintele COSR, și Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (n.r. - FRNPM).

David Popovici nu este favorizat, ci este un sportiv de excepție. Și, ca toți sportivii de excepție care merg la Jocurile Olimpice să se bată pentru medalia de aur, are nevoie de suport maxim. Adică un sportiv care se califică pe ultimul criteriu, care este pe locul 50, și vine cu pretenții exagerate, nu ai cum să-i pui...

Noi trebuie să știm că nu toată lumea este egală. Sunt sportivi cotați mai bine, sunt sportivi cotați cu șanse mai puține și sunt sportivi care doar obțin calificarea la Jocurile Olimpice. Totul are o măsură”, a spus Mihai Covaliu.

Întrebat și de loturile de canotaj și kaiac-canoe, fostul campion olimpic la sabie a admis că suma alocată de COSR pentru aceste loturi este mai mare decât în cazul lui David Popovici.

Da, așa este. Și loturile de canotaj și kaiac vor sta în afara satului olimpic. Pentru ei și pentru David sunt două centre olimpice de excelență pe care noi le vom avea acolo. Suma este mult mai mare pentru ceea ce înseamnă loturile amintite pentru că sunt și mai mulți sportivi”, ne-a declarat președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

44
de sportivi calificați la Jocurile Olimpice din 2024 are Federația de Canotaj

Camelia Potec: "Numărul de camere e decent"

Camelia Potec, și ea fostă campioană olimpică, a făcut câteva declarații care să lămurească unele dintre semnele de întrebare legate de “cazul” Popovici. Ea s-a referit, printre altele, la problema familiei și iubitei lui David.

Părinții nu intră în categoria stafful lui David. Am mai auzit și povești despre iubita lui, că ar sta cu el. Nu știu asta, dacă vine sau nu la Paris, dar pot să vă confirm că nu face parte din stafful lui David. Dacă cineva din familia lui vine acolo, nu are treabă cu locația lui Popovici”, a spus președinta FRNPM.

Doamna Potec a ținut să precizeze și faptul că locația aleasă pentru David și stafful înotătorului român este una rezonabilă. Ce nu a putut să ne spună fosta campioană olimpică este numărul de camere rezervat pentru Popovici și ai săi.

Și, apropo de hotel, care e de trei stele, nu de cinci, prețurile de acum, față de anul trecut, când s-a contractat această locație, sunt complet diferite, mai mult decât duble. Nu este vorba nici de zece camere, nici de șase, dar specific faptul că nu David face aceste cereri. Acestea nu vin de la sportiv. El are o singură treabă, să înoate. Cererile vin de la antrenor sau de la membrii staffului.

Numărul de camere este unul decent, asta pot să vă spun. Nu merg toți membrii echipei lui, pot să vă confirm acest lucru, dar este adevărat că nu e doar el și antrenorul”.

Întrebată de ce pe vremea domnului Țiriac, președinte al COSR între 1998 și 2004, nu s-a putut asigura cazarea sportivilor în afara satului olimpic, președinta FRNPM a explicat: “Este un pic ciudat să comparăm ceea ce se întâmpla pe vremea noastră cu ziua de astăzi. Nici performanțele nu mai sunt aceleași, nici recordurile mondiale, și nici mentalitatea și condiții din ziua de astăzi. Da, Gabi a avut altă întâmplare pe vremea aceea, dar de data aceasta, fiind o acțiune a Comitetului Olimpic, este deja aprobată această plată să fie făcută de COSR. Aceste locații sunt contractate momentan. Trebuie specificat că vorbim doar de sportivii care au șanse la medalii. Nu de toți sportivii calificați”.

Camelia Potec: "Nu mai vreau să comentez"

Din dialogul cu cei doi oameni aflați în fruntea organismelor care fac parte din acest “caz” s-a lămurit și a solicitat ca David să stea în afara satului olimpic.

Domnul Covaliu, președintele COSR, ne-a zis: “E adevărat că sunt cazuri, așa cum este cazul lui David Popovici, așa cum este cazul canotajului, așa cum este cazul kaiacului-canoe, în care sunt solicitări venite din partea Federațiilor, nu din partea sportivilor, nu din partea antrenorilor, pentru lotul olimpic”.

Doamna Potec, președinta FRNPM, a spus: “(…) specific faptul că nu David face aceste cereri. Acestea nu vin de la sportiv. El are o singură treabă, să înoate. Cererile vin de la antrenor sau de la membrii staffului”.

O întrebare foarte importantă este aceasta: De ce a făcut Federația de Natație și Pentatlon Modern o solicitare la COSR pentru “agenții de pază pe durata Jocurilor Olimpice Paris 2024”, dacă David știa deja că îi va plăti din buzunarul propriu? Acest lucru a fost scris prima dată de site-ul sportpesurse.

Răspunsul domnului Covaliu nu a existat, dar doamna Potec a oferit o explicație.

Eu nu mai vreau să comentez pe acest subiect. Lucrurile sunt clare, nu există... De restul lucrurilor se ocupă instituțiile statului și nu ține de noi, ține de Comitetul Olimpic Camelia Potec, președintele Federației de Natație și Pentatlon Modern

De ce contează din banii cui se plătește cazarea în afara satului olimpic a sportivilor români la JO Paris 2024? Pentru că COSR are drept surse de finanțare, conform site-ului oficial, “sume de la bugetul de stat”, “venituri provenite din încasările Regiei Autonome Loteria Națională”, adică bani publici. Ai tăi și ai mei. Sigur, tot noi suntem cei care ne bucurăm la medalii câștigate de sportivii noștri. Dar cine garantează că statul la hotel, și nu în afara satului olimpic, le aduce?

Federațiile de canotaj și kaiac-canoe nu au răspuns solicitărilor iAMsport.ro de a oferi un punct de vedere.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Bianca Ghelber, performanță de top! Atleta din România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Bianca Ghelber, performanță de top! Atleta din România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Bianca Ghelber, performanță de top! Atleta din România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Flacăra olimpică a fost aprinsă! 101 zile până la ediția de la Paris
Flacăra olimpică a fost aprinsă! 101 zile până la ediția de la Paris
Flacăra olimpică a fost aprinsă! 101 zile până la ediția de la Paris
Emmanuel Macron a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice. Oaspetele de gală așteptat la Paris
Emmanuel Macron a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice. Oaspetele de gală așteptat la Paris
Emmanuel Macron a început numărătoarea inversă pentru Jocurile Olimpice. Oaspetele de gală așteptat la Paris
Mihai Covaliu nu renunță până când Simona Halep nu primește un wild-card la Jocurile Olimpice: ”Există această şansă”
Mihai Covaliu nu renunță până când Simona Halep nu primește un wild-card la Jocurile Olimpice: ”Există această şansă”
Mihai Covaliu nu renunță până când Simona Halep nu primește un wild-card la Jocurile Olimpice: ”Există această şansă”
Bernadette Szocs i-a aruncat mănușa lui Lewis Hamilton: ”Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”
Bernadette Szocs i-a aruncat mănușa lui Lewis Hamilton: ”Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”
Bernadette Szocs i-a aruncat mănușa lui Lewis Hamilton: ”Mi-ar plăcea să fac dublu cu el, dar și să mă urc într-o mașină de curse”
Bernadette Szocs, despre Jocurile Olimpice: ”Acolo îmi doresc din toată inima să reușesc”
Bernadette Szocs, despre Jocurile Olimpice: ”Acolo îmi doresc din toată inima să reușesc”
Bernadette Szocs, despre Jocurile Olimpice: ”Acolo îmi doresc din toată inima să reușesc”

Cele mai citite

Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 11:00
1.
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Special  |  22 Aprilie 2024, 07:30
2.
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 23:07
3.
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
Știri de ultimă oră din sport
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:47
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:46
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
LaLiga   |  24 Aprilie 2024, 23:14
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:46
Lobonț nu simte presiunea, deși Rapid s-a îndepărtat de Europa: "Eu nu îmi joc nicio șansă"
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Liga 2   |  24 Aprilie 2024, 21:44
Unirea Slobozia a bifat promovarea în Superliga!
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:34
Gică Hagi a dat verdictul după Farul - Rapid 3-1: "Îmi aduc aminte de echipa din sezonul trecut!" + Mesajul pentru Olimpiu Moruțan
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:26
Marian Aioani nu și-a menajat colegii după eșecul cu Farul: ”Zicem că ne trezim, dar nu facem nimic” + Cum a comentat accidentarea
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 21:16
Louis Munteanu a învins-o pe Rapid și a anunțat ce transfer își dorește
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
SuperLiga   |  00:18
Gigi Becali a intrat în direct la miezul nopții după Sepsi - FCSB 2-2 și nu s-a ascuns: "Nu înțeleg jucătorii. Îi simt așa"
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
SuperLiga   |  00:05
Ce spune Florinel Coman după accidentarea din meciul Sepsi - FCSB 2-2. Ce probleme acuză
Editorial Andrei Ciobanu: Va fi mai frumos să luăm titlul etapa viitoare, când ne vom revanșa în fața Farului!
Fotbal   |  23:56
Editorial Andrei Ciobanu: Va fi mai frumos să luăm titlul etapa viitoare, când ne vom revanșa în fața Farului!
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de...
SuperLiga   |  23:47
Momentul dificil pe care Charalambous a trebuit să îl gestioneze în Covasna: "Trebuie să găsim mereu soluții în astfel de situații"
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
SuperLiga   |  23:46
Sepsi – FCSB 2-2. Roș-albaștrii ratează victoria după ce au condus de două ori pe parcursul partidei
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
SuperLiga   |  23:18
Ilie Dumitrescu a exclamat la finalul meciului din Liga 1: ”Profesor universitar, incredibil ce face!”
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
LaLiga   |  23:14
Lovitură de teatru: Xavi rămâne la Barcelona!
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
SuperLiga   |  23:02
Probleme pentru Florinel Coman la Sfântu Gheorghe. Ce a pățit golgheterul FCSB-ului
Rezultate / Clasamente