Scandal imens la Jocurile Olimpice de la Paris! Adevărul din spatele pugilistei considerate transsexuală. De ce ar suferi sportiva
George Drafta | Publicat: 02.08.2024 10:17 | Actualizat: 02.08.2024 10:56
Concursul de box din cadrul JO de la Paris 2024 a oferit un scandal imens joi, atunci când un meci a fost întrerupt după 46 de secunde dintr-un motiv incredibil. Italianca Angela Carini s-a retras din ring după ce a acuzat forța loviturilor aplicate de adversara sa, care a fost descalificată la ultima ediție a CM din cauza nivelului mai mare de testosteron descoperit în corp.
Comitetul Internațional Olimpic a acceptat primirea în competiția feminină din capitala Franței a lui Imane Khelif, o sportivă care a fost eliminat de pe tablourile unor competiții internaționale în trecut.
Motivul a fost faptul că nu ar fi putut trece unele teste de orientare sexuală, care i-ar fi permis participarea în competiția feminină.
Scandal în ring
La Jocurile Olimpice de la Paris, ediția 2024, boxul feminin a fost marcat de un moment controversat într-una dintre luptele programate să se desfășoare în competiția din Hexagon. În meciul de debut din competiția feminină de box, Imane Khelif și-a făcut adversara să plângă.
Biological male defeats female boxer in just 46 seconds at the Paris Olympics, punching her in the head.
— Oli London (@OliLondonTV) August 1, 2024
Algerian boxer Imane Khelif, who has male chromosomes and previously failed a gender test, defeated Italian female boxer Angela Carini.
pic.twitter.com/7Po91O4h6U
Pugilista care ar fi picat testul de orientare sexuală a câștigat duelul, după ce adversara sa s-a retras, din cauza imposibilității de a mai sta pe picioare.
Angela Carini a abandonat confruntarea după mai puțin de un minut după ce a simțit că nu poate să facă față rivalei la calificarea în următoarea fază a competiției.
Duelul de la categoria 66 de kg a avut un final rapid după ca peinsulara a acuzat amețeli în urma unor lovituri puternice încasate de la sportiva îmbrăcată în maiou roșu.
Reacțiile nu au întârziat să apară
Italianca a aruncat în ring un "Nu este corect" în momentul în care arbitrul se pregătea să anunțe câștigătoarea.
Iar lacrimile au năpădit-o pe sportiva care a trebuit să ia o decizie radicală într-un moment în care a considerat că siguranța sa poate fi pusă în pericol.
La final, Angela nu a acceptat să dea mână cu cea care a fost declarată câștigătoare prin forfait.
"Nu am fost lovită atât de tare în toată viața mea. Decizia le aparține lor, celor de la Comitetul Olimpic Internațional, nu am ce face", au fost vorbele Angelinei Carini, după momentul controversat.
Reprezentanții CIO se apără susținând că acceptarea unei astfel de competitoare pe tabloul feminin nu a fost nicidecum o greșeală.
"O să spun doar că toată lumea care concurează la categoria feminin se plânge de regulile eligibile de participare. Sunt femei în pașaportul lor, iar dacă acest aspect este prezent, atunci cazul este încheiat.
Ar fi nedrept și invidios să discutăm detalii despre atleți, la modul individual", a precizat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al forului mondial.
De ce ar suferi, de fapt, Imane Khelif
Cu toate acestea, se pare că lucrurile nu stau deloc așa. Conform mai multor publicații din Vest, dar și a unor specialiști, sportiva algeriană ar suferi, de fapt, de sindrom adrenogenital, o deficiență în dezvoltarea sexuală, care poate duce și la producerea de testosteron într-un nivel ridicat.
De altfel, Federația Algeriană ar fi și prezentat unele poze în care se observă că sportiva din nordul Africii nu a fost niciodată de sex masculin, nici nu are organe sexuale masculine, nici nu a urmat vreo procedură medicală în acest sens.
În plus, chiar dacă ar fi fost suspendată de la Campionatul Mondial, dovezile nu au fost făcute publice. Iar CIO chiar se laudă că a înăsprit regulile tocmai pentru ca să evite astfel de situații. Astfel, o femeie transgender trebuie să își fi început tranziția înainte de vârsta de 12 ani pentru a i se permite participarea în competițiile feminine.
”Este o femeie din toate punctele de vedere. Variațile ei hormonale au multe explicații, unele complicații apar la 8 sau chiar 13 la sută din femei. Și ele trebuie excluse?” a declarat Silvia Camporesi, specialist la o universitate din Belgia
Reacții și în România
Această luptă a stârnit deja controverse în lumea sportului și nu numai. Inclusiv în România, unde unul din cei mai importanți practicanți ai sporturilor de contact, Mihai Simion, a avut o reacție vehementă la adresa organizatorilor.
Luptător MMA, deținător al centurii negre la jiu-jitsu și ofițer MAI, acesta s-a declarat dezgustat de ceea ce a văzut: ”Vremuri bolnave” a motivat acesta.
Detaliul uitat de aproape toată lumea
Totuși, Imane Khelif nu se află în premieră la o ediție a Jocurilor Olimpice. Algerianca, în vârstă de 25 de ani, a participat și în urmă cu 3 ani la întrecerile de la Tokyo.
Iar acolo și-a învins o singură adversară înainte de a fi eliminată categoric în sferturile de finală de reprezentanta Irlandei. A fost 5-0 pentru sportiva europeană care și-a asigurat astfel și o medalie după acel succes.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.