exclusiv Campionul european pentru care Steaua și Dinamo și-au dat mâna. Robert Badea: “Îmi doresc foarte mult să ajung acolo!”
Cristian Munteanu | Publicat: 08.07.2024 09:31 | Actualizat: 08.07.2024 10:48
Robert Badea (16 ani) este singurul înotător român care aduce acasă două medalii de aur de la Campionatele Europene de natație pentru juniori de la Vilnius. Robert este pregătit de doamna Iulia Becheru. Cei doi i-au acordat un interviu, în exclusivitate, lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro, povestind pentru ce luptă, care sunt condițiile de pregătire și de ce au trebuit să apeleze la ajutorul celor de Dinamo.
Robert Badea, legitimat la clubul Steaua, este campion european de juniori în probele de 200m și 400m mixt. Adolescentul de doar 16 ani i-a călcat pe urme lui David Popovici, triplu medaliat european în 2021, la Roma, și în 2022, la Otopeni, în probele individuale.
Pregătit de doamna Iulia Becheru, Robert este aproape neimpresionat de titlurile sale. E ca și când s-ar privi din afară și știe că poate mai mult. Mai bine. Visul său, așa cum a dezvăluit în interviul pentru iAMsport.ro, este de a câștiga o medalie la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2028.
Robert Badea: “Îmi doresc mult să ajung acolo”
Până atunci încearcă să facă secundele să intre la apă. Să scoată timpii necesari pentru îndeplinirea baremurilor.
Robert vrea să înoate la cât mai multe competiții pentru a acumula experiență. Asta chiar dacă uneori, ne spune doamna Becheru, condițiile de pregătire nu sunt tocmai cele mai grozave.
Bună ziua, doamna Becheru. Salut, Robert. Dublu campion european de juniori la 200m și 400m mixt. Sună foarte bine, nu?
Iulia Becheru: Ne așteptam să luptăm pentru medalie. Eram favoriți la 400m mixt, însă și la 200m mixt intram în această categorie.
Robert Badea: Și eu credeam același lucru. Știam că pot obține medalii. La 400m mixt, proba mea favorită, am înotat foarte bine. Am avut câteva secunde în fața celui de-al doilea clasat. Care, ulterior, a și fost descalificat.
- Timpul lui Robert Badea de la 400m mixt, 4:14,37, scos la CE de la Vilnius, reprezintă un nou record al competiției. Acesta rezista din 2013, atunci când fusese stabilit de Semen Makovich
În clipa în care îți domini competiția de asemenea manieră, te gândești și la titlul de campion mondial de juniori? Competiția va fi anul viitor.
Robert Badea: Mai avem de muncă până atunci, dar, sigur, ne propunem să fim pe podium. Și timpul trebuie să fie mai bun.
Iulia Becheru: Ne vom pregăti cu acest gând, desigur. Dar, pe de altă parte, toți cei care vin la Mondiale vor locul 1 și pentru asta se antrenează. Vrem să îmbunătățim timpul, să șlefuim ce se poate din punct de vedere tehnic, tactic. Sigur, cel mai frumos e să îți cânte imnul.
Dar pe termen lung ce ținte are Robert? Poate jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles?
Robert Badea: Îmi doresc mult să ajung acolo. E visul meu. Din punctul meu de vedere, aș putea face baremul în 2025 pentru această competiție.
Iulia Becheru: Și acum a fost foarte aproape, la două secunde. Dar nu asta a fost ținta noastră. Este tânăr, doar 16 ani, și nu ne grăbim nicăieri. Luăm și parcurgem fiecare etapă. Robert trebuie să înoate cât mai mult posibil.
Iulia Becheru: “Nu le putea înota pe amândouă”
Robert, care crezi că sunt calitățile tale cele mai importante?
Robert Badea: Sunt foarte competitiv. Asta m-a ajutat și m-a împins de la spate întotdeauna.
Iulia Becheru: Eu aș mai putea adăuga câteva. Robert este extrem de muncitor, de serios. Un exemplu de cum ar trebui să se pregătească un înotător. Foarte perseverent, nu cedează niciodată.
400m mixt, una dintre cele mai grele probe, pe distanță scurtă, din natație.
Iulia Becheru: Așa este. Dificilă, solicitantă, în care trebuie să-ți iasă tot bine pentru a fi în frunte.
Robert Badea: Și e foarte greu de antrenat. Trebuie să stăpânești foarte bine toate stilurile de înot.
Care este procedeul tău preferat, Robert? Dacă nu ai fi atât de bun la mixt, cum ți-ar plăcea să înoți?
Robert Badea: Spate, acolo m-aș descurca foarte bine. De fapt, spatele a fost procedeul meu principal. Cu el am început. La 200m spate. La Campionatele Naționale, de exemplu, particip și în această probă. Îmi place.
Iulia Becheru: A fost chiar campion național. Dar aici, la Europene, 200m spate a picat în aceeași zi cu 400m mixt și nu le putea înota pe amândouă la un nivel de medalii. Ar fi fost foarte obositor.
Cu ce sentiment pleci de la Vilnius, acolo unde ai ieșit dublu campion european de juniori?
Sunt fericit pentru rezultatele pe care le-am avut. Dar asta nu înseamnă că-mi vor schimba modul de pregătire, de a gândi. Voi rămâne același, pentru că drumul e lung.
Iulia Becheru: “Ne-am antrenat și la Dinamo, și la Steaua”
Doamna Becheru, reușește statul român să vă pună la dispoziție tot ce vă este necesar pentru astfel de performanțe?
Lucrurile s-au schimbat în bine și se vede și prin prisma rezultatelor pe care le avem. Dacă la Roma am avut un singur campion european, pe David Popovici, competiția de la Otopeni a adus mai multe medalii României, iar acum avem chiar mai mulți sportivi pe podium.
Deci se investește, fără îndoială. Însă pentru noi ar fi bine dacă bazinul acoperit de la Lia Manoliu ar fi reparat. Asta pentru a ne putea desfășura antrenamentele cu continuitate. Deoarece trebuie să ne mutăm de fiecare dată când se așază balonul și când se ridică acesta. De două ori pe an trebuie să ne căutăm soluție de antrenament, iar asta nu e tocmai plăcut. Mai ales că elevii mei sunt tineri, deci trebuie să ajungă și la școală.
Uneori durează două săptămâni, montarea sau strângerea balonului, alteori o lună și jumătate. Iar asta înseamnă mult pentru a pleca de acasă.
Ce înseamnă, mai exact, această “plecare de acasă”? Unde vă antrenați?
La Izvorani. Sezonul trecut am mers și în bazin la Steaua. Acum și la Dinamo. Asta pentru că aveam nevoie de bazin de 50 de metri. Iar elevii mei aveau nevoie să-și încheie și situația școlară, iar cei de la Dinamo ne-au primit cu brațele deschise. Le mulțumim!
În toamnă am mers la Steaua, clubul la care este legitimat Robert, pentru că trebuia să ne antrenăm într-un bazin scurt, de 25 de metri. Uneori căutăm soluții și în afară țării.
Robert, tu ai fost și la un Mondial de seniori, acolo unde ai avut rezultate notabile pentru un junior de 16 ani. Vei repeta experiența?
Da, chiar anul acesta ne gândeam să participăm la Mondialele de seniori în bazin scurt. Dacă reușesc să fac baremul la Campionatele Naționale. Încerc să profit de fiecare ocazie pentru a înota. Experiența îmi va fi benefică mai târziu.
- Pentru a participa la competiții, înotătorii trebuie să îndeplinească un barem de timp impus de Federația Română de Natație sau de Federația Internațională – în cazul Campionatelor Mondialelor
Robert, știm bine că un sportiv trebuie să fie foarte atent la pregătirea, alimentația și refacerea sa. Lucrezi cu un nutriționist?
Da, dar să știi că mănânc aproape orice. Sunt la vârsta la care ard repede caloriile, iar apoi trebuie să reumplu “rezervorul”. Așa că nu am probleme din acest punct de vedere. Nu am restricții.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.