exclusiv Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Cristian Munteanu | Publicat: 05.07.2024 12:26 | Actualizat: 05.07.2024 15:40
Vlad Mihalache (18 ani) a cucerit, după patru decenii, o nouă medalie de aur la Campionatul European de juniori în proba de 200m fluture. La scurt timp după această performanță, el și antrenorul său, Mircea Purcaru, au acordat un interviu, în exclusivitate, lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro.
Înotul românesc masculin este puternic, dar va fi și mai și la Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles. Lui David Popovici și Vlad Stancu li se alătură Vlad Mihalache și Robert Badea, ambii campioni europeni de juniori la Vilnius.
Vlad a reconfirmat statutul său de favorit în proba de 200m fluture, al cărei vicecampion european era, iar Robert, 16 ani, a luat aurul la 200 mixt.
Mircea Purcaru, antrenorul, și Vlad Mihalache, sportivul, au acordat un interviu exclusiv pentru iAMsport.ro, în care au vorbit despre performanța recentă, precum și de țintele pe care le au în viitor.
Vlad Mihalache: "Intru pe pilot automat"
Trebuie menționat că Vlad este singurul medaliat din lotul României care este legitimat la un club privat, Aqua Sport București. Dialogul a fost o încântare, pentru că am stat de vorbă cu doi oameni maturi, care-și cunosc valoarea, ale căror performanțe sigur ne vor mai face bucuroși.
Felicitări, Vlad! Felicitări, Mircea! Pentru prima dată după 40 de ani, România are un alt campion european de juniori în proba de 200m fluture. Vă așteptați la această performanță? Era în plan?
Vlad: Da, acesta era obiectivul principal al nostru. Totul a decurs cum a trebuit. Am vizualizat proba de atât de multe ori, am vizualizat fiecare întoarcere, cum o să câștig, cum o să mă bucur. Așa că am avut mare încredere că o să înving. Dar asta nu înseamnă că am fost arogant. Am fost concentrat pentru a nu avea o surpriză.
Cât de importantă e această pregătire mentală de dinainte unei curse?
Vlad: Este un mod de a gândi învățat de la psihologul meu, Andreea Hniatiuc. Îl folosesc de mai mulți ani. E ca și cum aș trăi proba înainte de a o înota efectiv, iar asta mă mai scapă de emoții, iar atunci când vine concursul efectiv, intru pe pilot automat și știu deja ce trebuie să fac.
În România nu se prea lucrează cu psihologi, cu oameni specializați în pregătirea părții mentale a unui sport.
Vlad: Le recomand să o facă, pentru că, de exemplu, pe mine mă ajută foarte mult acest lucru. E importantă pregătirea fizică, cea tehnică, dar fără un mental puternic nu poți face performanță.
Mircea Purcaru: "Vrem ca la Los Angeles să ne bucurăm de medalie"
Mircea, pentru că nu ne aude Vlad, ce îl face special?
Este un cumul de factori. Modul extrem de serios în care muncește în fiecare zi. Mobilizarea mentală din timpul competițiilor. Anul trecut a ieșit vicecampion european, iar acum campion, iar în ambele curse a fost extrem de puternic psihic.
Lucru rar, este un sportiv care se capacitează foarte bine cu cât presiunea unei competiții este și mai mare. Fizicul este și el important. Este înalt, are anvergură bună a brațelor. Psihic are, fizic la fel, ambiție, deci sunt toate ingredientele de care e nevoie pentru a face performanță. Acum, dar mai ales pe termen lung.
Pentru că ați spus de planuri pe termen lung, JO Los Angeles 2028 sunt o țintă?
Mircea: Da, sigur. După ce ne odihnim câteva zile, după aceste Europene de juniori, vom face un plan de pregătire pentru a crește cât mai mult pentru Jocurile Olimpice. Vrem ca la Los Angeles să ne bucurăm de medalie, nu doar de participare.
Pentru asta muncim. Înotul este un sport care iese cu adevărat în lumina reflectoarelor din patru în patru ani, la JO. Pentru a te putea numi un înotător de top, trebuie să fii pe podium la JO.
Știm că România nu are cele mai grozave condiții pentru înotătorii ei. Deși avem câteva bazine la nivel european. Dar, la nivel macro, de țară, stăm oarecum modest. Vlad cum se descurcă din acest punct de vedere?
Mircea: Unul dintre plusurile pe care le-am avut, atât eu, cât și Vlad, a fost la nivel de mentalitate. Nu ne-am plâns de condiții, ci, din contră, am vrut să scoatem cât mai mult din ceea ce am avut la dispoziție. Da, condițiile nu sunt ideale, dar poți face performanță dacă vrei cu adevărat.
Trebuie spus că stăm mai bine acum, față de 10-15 ani în urmă. Lucrurile stau din ce în ce mai bine. Nu sunt condiții ideale peste tot în România. Dar nici nu știu dacă există astfel de condiții undeva.
Vlad Mihalache: "Pe el l-am admirat întotdeauna"
Vlad, pe cine admiri cel mai mult ca înotător? Pe cine ai ca model?
Caeleb Dressel. Pe el l-am admirat întotdeauna. Pentru mentalitate, pentru puterea de a reveni, pentru zâmbetul pe care-l are după fiecare cursă. Se bucură de fiecare competiție. Are atitudinea pe care aș vrea să o am și eu.
În 2028, Dressel o să aibă 31 de ani. Crezi că o să-ți fie adversar în proba de 100m fluture?
Vlad: E posibil. Dacă va mai continua cu înotul până la acea vârstă, dacă va reveni la forma excelentă pe care o avea la apogeu, s-ar putea să fie adversar direct. Ar fi foarte emoționant să fim amândoi în același bazin și să ne batem pentru o medalie.
Dincolo de performanța deosebită, spune-mi cum ți se pare timpul pe care l-ai scos în finală?
Vlad: M-am așteptat să se câștige cu 1:57 și ceva. E un timp foarte bun, un personal best pentru mine și record național. Sunt mândru de ce am realizat și sper că și în proba de 100m fluture să reușesc un timp bun.
Care este cea mai bună probă a ta, 100m sau 200m fluture?
200m fluture, clar. Îmi place să încerc mereu să mă autodepășesc și de asta am ales-o. Vreau să-mi demonstrez că pot fi în stare să fac lucruri grozave mai ales la o probă atât de grea.
Mircea, Vlad ar putea concura și la stiluri care nu-i sunt neapărat foarte familiare, pentru o mai bună dezvoltare a tehnicii? Vă gândiți la așa ceva?
În principiu, da. Încercăm să aducem stilul liber la un nivel cât mai competitiv. În ultimele luni ne-am concentrat pe fluture. Dar de acum încolo ne vom axa și pe crawl. Însă nu neapărat pentru dezvoltarea tehnicii, ci pentru că noi credem că îl putem face bine și pe el.
Ultima întrebare e pentru ambii. Ce mai este de îmbunătățit pentru Los Angeles 2028?
Vlad: Rezistența și lucrul pe sub apă. Să merg mai mult, să ating limita celor 15 metri parcurși pe sub apă, la fiecare capăt. Să am o eficiență mai mare decât acum. Poate și forța. Consider că tehnic nu aș fi putut face mai mult la Europeanul acesta.
Mircea: Trebuie să ne creștem și masa musculară în perioada următoare. Va fi o diferența mare între Vlad, care va intra la seniori, și cei de acolo. Nu poți avea la 18 ani musculatura unor bărbați de 24-25 de ani. Va fi un an dificil.
De asta obiectivul nostru e pentru 2028. Nu vrem să construim cu presiune. Nu avem nimic de demonstrat anul viitor. Suntem campioni europeni la juniori, dar acum facem trecerea la seniori.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.