exclusiv Inima lui Andrei Ungur bate românește. Medaliatul cu bronz la Campionatele Europene de înot în bazin scurt a fost la un pas de a se lăsa de sport!
Cristian Munteanu | Publicat: 09.12.2023 20:50 | Actualizat: 10.12.2023 15:26
Andrei Ungur (25 de ani), recent medaliat cu bronz la Campionatele Europene de înot în bazin scurt, a acordat, în exclusivitate pentru iAM Sport, un interviu în care a povestit cum a fost la un pas de a nu mai practica acest sport. Ce l-a ajutat pe singurul medaliat, deocamdată, al lotului României la această competiție, ne spune chiar el.
România își punea mari speranțe în Popovici ca principal sportiv ce va aduce medalii la Campionatele Europene de înot în bazin scurt. David a ratat, în această seară, podiumul în cursa de 200 de metri liber. Așa că România a rămas doar cu medalia lui Ungur.
Andrei a înotat cele patru lungimi de bazin în 50, 04, fiind la egalitate cu italianul Lorenzo Mora. Cu acest timp a cucerit bronzul în proba de 100 m spate. Cei doi au fost depășiți de francezii Mewen Tomac și Yohann Ndoye-Brouard.
Ungur: "Aici am vrut să arăt cine sunt și ce pot"
Salut, Andrei. Cum este să te afli pe podium, cu prima ta medalie câștigată pentru România?
Este un sentiment de nedescris. Aproape că nu mi-a venit să cred. Eu am sperat, ba chiar la aur, dar de așteptat... cred că mă așteptam să prind semifinala. Când am ajuns în finală, am fost puțin surprins. Iar când am văzut și pe ce loc am terminat, deja nu-mi venea să cred.
Dar, odată ajuns în finală, cred că simțeai că te poți lupta pentru o medalie?
Da, așa este. Speram să mă pot apropia de un timp bun, de 49 de secunde. Asta speram mai mult decât medalia. Mă gândeam că nu se va înota atât de repede, încât, dacă mă apropii de timpul de 49 de secunde, să iau medalie. Chiar dacă nu am înotat atât de bine pe cât îmi propusesem (n.r. – timpul lui Andrei Ungur a fost de 50 de secunde), medalia tot a venit.
La un moment dat, m-am uitat pe înregistrare, și am fost chiar al doilea. Am cam obosit pe final, pentru că am pornit mai tare decât sunt obișnuit. Știam că o să întorc ultimul, dar măcar să nu rămân foarte mult în spatele celorlalți.
Și nu e mai important să vină medalia decât timpul pe care ți-l propui?
Depinde de perspectivă. Din punctul unui înotător de vedere, al progresului în apă, al formei, etc., e mai important timpul pe care-l scoți. Pentru că el înseamnă progres. Și timpul meu a fost bun. Dacă luam și medalia și scoteam și un 49 de secunde, era ideal. Pentru mine acesta era concursul în care am vrut să arăt cine sunt și ce pot.
David Popovici este sinonim cu înotul, cel puțin în România. Dar mai avem înotători buni, chiar dacă nu la nivelul lui, care încep să aibă rezultate. E benefic și pentru voi interesul pe care l-a suscitat el pentru acest sport?
David merită toată atenția care i se acordă. Și aprecierea, tot ce primește, pentru că e mult mai sus decât orice este în lotul românesc. Față de orice a fost în ultima perioadă în înotul nostru.
E benefic, sigur. Așa trage după el și pe alții. Plus vizibilitate, care, la rândul ei, poate atrage sponsori.
Rezultatele tale cele mai bune vin în bazin scurt. Ce îți lipsește, deocamdată, să ai performanțe apropiate și în bazin lung?
Mai multe. Din păcate, Jocurile Olimpice, deși îți dai seama cât aș vrea să fiu acolo, nu cred că am șanse. Poate 15-20%. Ca să fiu prezent acolo ar trebui să am un timp, în bazinul lung, de 53 secunde și 6 zecimi, 53 și ceva. Eu acum înot un 56.8, cam așa. Iar trei secunde, într-o sută de metri, e foarte mult.
La 100 de metri spate în bazin lung, lucrurile sunt mai grele, pentru că trebuie să înoți mai mult la suprafața. În cel scurt sunt foarte multe întoarceri, foarte mult mers pe sub apă, iar eu sunt mai bun la aceste procedee.
- Bazinul scurt are 25 de metri, ceea ce înseamnă că, în proba de 100m spate, la care a concurat Andrei Ungur, există mai multe întoarceri ale sportivilor, iar cel lung are 50 de metri lungime
Trebuie să-mi îmbunătățesc startul. Bazinul scurt mă avantajează pentru că, vreme de cinci ani de zile, m-am antrenat și concurat în Statele Unite. Ei au multe bazine scurte, chiar mai mici un pic, pentru că sunt 25 de yarzi, în loc de metri (n.r. – 1 yard = 0.9 metri).
Ungur: "Am fost aproape să mă las de înot"
Cum ai ajuns în America și de ce? Condițiile de pregătire sunt cu totul altele.
Pentru mine a fost o diferență imensă. Eu nu am avut ce are David acum. El a reușit să facă, la 17 ani, ceea ce nu a făcut nimeni, niciodată. Iar performanțele lui i-au deschis foarte multe oportunități și uși.
Mie, care nu era așa de bun când am plecat în SUA, nu mi s-au oferit așa multe în România. Dacă voiam să mă țin de înot și să rămân în țară cred că rezultatul ar fi fost că... mă lăsam de înot. Nu aveam cum să fac și școală, și antrenament, și să muncesc ca să mă întrețin singur.
Anul viitor o să mă concentrez pe Mondialele de înot în bazin scurt. Acea competiție va fi ținta mea Andrei Ungur, medaliat cu bronz la CE de înot
Deci America a însemnat o șansă uriașă pentru tine?
Da, fără îndoială. Am primit o bursă completă în valoare de 45.000 de dolari pe an, iar asta mi-a permis să continui să înot și să studiez ce mi-am dorit, Film and Media Arts. Universitatea din Utah mi-a oferit banii aceștia crezând în potențialul meu și pentru a-i reprezenta la concursurile dintre Universități. M-aș bucura ca la un moment dat să revin acolo și să particip la alte concursuri.
Bănuiesc că nu mai ai competiții la sfârșit de an. Vacanța ți-o petreci aici sau în America?
O să o fac aici, pentru că am terminat școala. Prima dată după cinci ani de petrecut vacanțe în SUA sau Canada. Mă bucur pentru că voi fi cu familia. Mereu am fost legat de România și voi fi în continuare. Aici am prieteni, oameni dragi, e altceva.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.