EXCLUSIV | O mare campioană face apel la șefii sportului românesc: ”Avem de recuperat 2 milioane și nu ni le dau. Lui Novak nu i-a păsat”
Mișu Călin | Publicat: 01.10.2023 21:51 | Actualizat: 02.10.2023 09:15
Un nou scandal în sportul românesc. O multiplă campioană mondială și europeană îi informează pe oficialii din fruntea sportului că disciplina pe care o reprezintă este dusă, practic, spre faliment.
Practicanții de Wushu Kungfu, o formă de arte marțiale, obțin performanțe deosebite, dar banii promiși de autorități nu au venit de la bugetul de stat. Și acest sport este în pericol, deși tocmai a devenit disciplină olimpică.
Sonia Grindeanu nu menajează pe nimeni. ”Novak nu m-a băgat în seamă. Sper să ne ajute doamna Lipă”
Sonia Grindeanu este cea mai medaliată româncă la nivel internațional, în competițiile de Wushu. Este de 3 ori campioană mondială și de 20 de ori a urcat pe prima treaptă a podiumului, la Europene.
De aceea, postarea ei de pe Facebook, cu prilejul unui eveniment organizat de Agenția Națională pentru Sport, a stârnit multă vâlvă. Sportiva semnalează modul în care practicanții acestui sport au fost tratați de autorități, deși această disciplină produce campioni și tocmai a fost recunoscut drept sport olimpic. Mai mult, la scurt timp după ce a fost postat, contul Soniei a fost blocat fără nicio explicație, timp de o oră.
Contactată de iAM Sport, Sonia a explicat problemele cu care se confruntă.
”Am postat pe Facebook despre problemele cu care ne confruntăm, nu știu de ce mi-au blocat contul că nu vreau să atac pe nimeni. Avem un buget care ajunge doar pentru două posturi și jumătate. Noi suntem angajați sau studenți, în rest, mare parte din cheltuieli le suportăm personal. Pentru alte discipline de arte marțiale, de exemplu, sunt bugete de 1 milion de lei.
Am încercat să vorbesc cu fostul ministru Novak, nici nu m-a băgat în seamă. Și la Agenția Sportului am tot făcut adrese, avem restanțe de peste 2 milioane de lei, din premieri, de la europene și mondiale. Ne zic mereu că s-au terminat fondurile. Alții de ce primesc și noi nu? Dar apoi ne cheamă pe la demonstrații, că noi facem spectacol, place la public. Fac apel și la doamna Lipă, a fost o mare sportivă, să ne susțină. Noi am devenit sport olimpic, vom participa la Dakar, putem aduce medalii României”, a declarat campioana pentru iAM Sport.
Postarea cu care Sonia a atras atenția
”În timp ce sporturile de “elită” beneficiază de bugete suficiente pentru o pregătire decentă, pentru participarea în sine la competiții și de premierile cuvenite în urma rezultatelor bune obținute la campionatele europene și mondiale, sportivii wushu kungfu (sport recunoscut olimpic din 2002 și sport introdus oficial în programa olimpică a Jocurilor Olimpice de Tineret Dakar 2026) se confruntă cu mari dificultăți în a putea participa la campionate, în a se antrena la nivelul extrem de ridicat impus de aceste competiții și riscă zi de zi accidentări, accidentări care s-au și întâmplat de nenumărate ori, doar pentru aplauzele și recunoștința din tribună
Respectăm orice sportiv, din orice ramură de sport și nu dorim să facem comparații, dar iată că autoritățile de multe ori ne-au grupat nejustificat în diverse categorii și am ajuns să avem niște bugete infime, care abia ne permit să organizăm campionate naționale sau să participăm cu 2-3 oameni la campionate europene sau mondiale. În luna noiembrie a anului trecut am participat la campionatele europene, unde am obținut un număr impresionant de medalii, pentru care nici până în ziua de astăzi nu am primit premierile cuvenite, conform legislației în vigoare. Pentru participarea la acele campionate europene, foarte mulți dintre sportivi și-au susținut deplasările, implicit și pregătirea. Pentru ce? Pentru România. Pentru recunoaștere.
Oare alte sporturi de elită, în care sportivii trebuie să se antreneze câteva ore pe zi pentru a putea aduce performanță României, trebuie să aștepte luni sau poate ani pentru a-și recupera măcar o parte din investiții din aceste premieri? Eu nu cred acest lucru. Mai ales că premierea ar trebui sa fie o recompensă a muncii depuse, nu o recuperare a unor cheltuieli făcute în prealabil.
Cum să faci performanță fără condiții de pregătire, fără susținere financiară? Este absolut imposibil, ar zice unii. Și uite că se poate, dar pentru cât timp și cu ce consecințe? Și nu, nu este vorba de lipsa banilor, de presiunea bugetară sau de orice alte motive sunt invocate, pentru că aceste sume sunt efectiv neglijabile, în comparație cu cheltuielile bugetare ale țării noastre. Și spun asta în cunoștință de cauză, având o pregătire economică foarte solidă”, este o parte a mesajului Soniei, postat pe rețelele de socializare.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.