exclusiv Ahmad Nassar, directorul Asociației Jucătorilor Profesioniști de Tenis: "Suntem încântați pentru Simona Halep! Novak Djokovic s-a implicat activ"
Cristian Munteanu | Publicat: 09.03.2024 13:52 | Actualizat: 09.03.2024 14:03
Ahmad Nassar, directorul executiv al Asociației Jucătorilor Profesioniști de Tenis, a oferit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, un interviu în care a explicat rolul pe care organismul condus de el l-a avut în cazul Simonei Halep. De asemenea, domnul Nassar a vorbit și despre implicarea lui Novak Djokovic, membru în comitetul executiv al PTPA.
Ahmad Nassar, președintele executiv al PTPA (n.r. - Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis), este unul dintre cei care, nu la fel de vizibil ca Howard Jacobs, avocatul Simonei, sau Jean-Claude Alvarez, expertul toxicolog al jucătoarei noastre, s-au luptat pentru drepturile româncei.
Organismul pe care-l conduce a fost într-un permanent dialog cu ITIA (n.r. - Agenția pentru Integritate în Tenis), cu Asociația Mondială a Jucătorilor, încercând din răsputeri să se asigure că Simona beneficiază de procese corecte.
Până la urmă, suspendarea de patru ani a sportivei noastre a fost redusă, în urma apelului de la TAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv) la doar nouă luni. Halep și-a anunțat deja prezența la turneul Masters 1000 de la Miami, desfășurat în perioada 19-31 martie.
În exclusivitate pentru presa din România, Ahmad Nassar a stat de vorbă cu Cristian Munteanu, jurnalist iAMsport.ro.
Ahmad Nassar: "Simona a trecut printr-un capitol teribil"
Bună ziua, domnule Nassar. Vă bucurați că s-a terminat coșmarul Simonei Halep?
Suntem încântați că Simona poate, în sfârșit, să treacă de acest capitol teribil. Recunoaștem, de asemenea, că apelul ei, încheiat cu succes, nu compensează timpul pierdut și nici nu șterge tulburarea cu care s-a confruntat în ultima vreme.
Timp de 17 luni - aproape de două ori mai mult decât suspendarea sa redusă de nouă luni - s-a confruntat cu pierderea punctelor din clasament, pierderea premiilor în bani, știrbirea reputației, o frenezie mediatică și alte daune ireparabile.
Asociația al cărei director executiv sunteți a precizat, într-un comunicat de presă, că a colaborat cu echipa Simonei. În ce a constat mai exact această colaborare?
Am fost în contact cu mai mulți membri ai echipei Simonei în diferite momente pe parcursul cazului. De asemenea, am colaborat cu Asociația Mondială a Jucătorilor în numele ei, o entitate care cunoaște foarte bine sistemele de testare și de apel din sport și, mai ales, limitele acestora.
Am avut, de asemenea, avocați independenți în așteptare pentru a ne ajuta cu orice aspect al apelului. Așa cum am fi făcut-o, am făcut-o și o vom face pentru orice jucător și așa cum nimeni altcineva din cadrul lumii tenisului (turnee, federații, Slam-uri etc.) nu a făcut-o. Acesta este un alt motiv pentru care PTPA este atât de necesară - nimeni altcineva nu încearcă măcar să umple această lacună din sistem.
După cum am menționat, prioritatea noastră este de a ne asigura că drepturile jucătorilor la un proces echitabil și la recurs sunt protejate și susținute de forurile tenisului. În timp ce colaborăm cu ITIA, și facem presiuni pentru îmbunătățiri echitabile ale sistemului antidoping din tenis, este important să înțelegem modul în care sistemul actual protejează și, uneori, nu protejează drepturile jucătorilor.
Pe Djokovic îl admir enorm pentru ceea ce este pe teren. Îi admir ambiția, e un tip special, diferit, dar îl admir ca sportiv în totalitate. Face orice ca să rămână cel mai bun, are grijă de el, de tot ce mănâncă Simona Halep la Antena3
În România, se vorbește mult despre implicarea lui Novak Djokovic în cazul Simona. A contribuit și marele jucător cu ceva?
Novak este pasionat de sprijinirea colegilor săi jucători, așa cum o demonstrează co-fondarea PTPA, serviciile sale în Comitetul nostru executiv și numeroasele cazuri în care a sprijinit direct sportivii aflați în dificultate. S-a implicat activ în discuțiile noastre despre starea sistemului anti-doping din tenis și despre îmbunătățirile sensibile care ar putea fi aduse în beneficiul tuturor jucătorilor.
La un moment dat ați afirmat că "nimeni care pretinde că reprezintă jucători nu poate fi de acord cu sistemul anti-doping din tenis". La ce v-ați referit? Ce nu este în regulă în sistemul antidoping?
A avea un sistem anti-doping bine stabilit, clar și coerent este esențial pentru a proteja integritatea sporturilor profesioniste. Din nefericire, sistemul antidoping din tenis s-a dovedit de nenumărate ori a fi un proces profund defectuos, lipsit atât de claritate, cât și de consecvență. Care plasează 100% din povară pe jucători.
Sportivii pot primi suspendări provizorii pentru erori legate de locul în care se află, de exemplu. Testele pozitive sunt uneori anunțate presei înainte ca orice audiere să aibă loc. Termenele pentru audieri și apeluri sunt aparent arbitrare și extrem de incoerente.
Suspendările pentru prima abatere variază între 2 și 4 ani și se bazează pe calendarul Jocurilor Olimpice, în ciuda faptului că turneele profesioniste de tenis funcționează după un calendar anual. Fapt pe care TAS pare să se fi bazat pentru a reduce suspendarea Simonei la nouă luni.
Reformarea sistemului anti-doping nu înseamnă îndulcirea pedepselor pentru infractori, ci protejarea drepturilor jucătorilor. Nimeni nu este afectat mai mult sau nu ține mai mult să joace într-un sport curat decât sportivii.
Este cu adevărat o victorie pentru Simona? Pe lângă greșeala făcută de echipa sa, pentru care suportă consecințele, mai sunt și cele șapte luni, pe lângă cele nouă luni de suspendare, petrecute în afara terenului.
Este greu de considerat o victorie pentru Simona, având în vedere cu ce s-a confruntat în ultimele 17 luni. Sunt sigur că este mulțumită de succesul apelului și de reducerea suspendării, dar acest lucru a venit cu un preț semnificativ.
Ahmad Nassar: "Acest lucru este incredibil de descurajant"
Cum acționează Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis pentru a împiedica ca astfel de cazuri să dureze atât de mult până la pronunțarea unui verdict?
Suntem aici pentru a servi jucătorii și echipele lor ori de câte ori au nevoie de resurse suplimentare, îndrumare, susținere sau alte mecanisme de sprijin. Când vine vorba de cazuri anti-doping, PTPA nu există pentru a judeca, dar existăm pentru a proteja drepturile jucătorilor.
Putem ajuta jucătorii să se descurce în procesul de apel, să îi punem în legătură cu resurse juridice. Să le apărăm interesele în cadrul conversațiilor noastre continue cu ITIA și cu alte părți interesate și să ne asigurăm că nu sunt izolați atunci când navighează în procese complexe precum sistemul anti-doping.
Reducerea suspendării de la patru ani la doar nouă luni nu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ITIA? Poate că dosarele de judecată ar trebui să fie foarte solide înainte de a se solicita astfel de suspendări.
Programul anti-doping al tenisului urmează calendarul olimpic al WADA, ceea ce înseamnă că suspendările variază între 2 și 4 ani, chiar dacă turneele profesioniste de tenis sunt anuale. Considerăm că acest lucru este ilogic și nedrept față de jucători. După cum am văzut, unii sportivi care se confruntă cu suspendări provizorii, dar care își susțin nevinovăția, aleg să se retragă complet din sport.
Asta în loc să se angajeze într-o bătălie juridică și să își asume povara emoțională și financiară pe care o presupune parcurgerea procesului de apel. Acest lucru este incredibil de descurajant și subliniază nevoia jucătorilor de a avea un proces just.
- La 17 iulie 2023, TAS a anunțat că Mikael Ymer va fi suspendat pentru 18 luni după ce nu a fost disponibil la trei încercări de testare anti-doping, în afara competiției, într-o perioadă de un an. Mikael a declarat că a ratat un test anti-doping din cauza faptului că a dormit după ce a stat treaz toată noaptea pentru a avea grijă de fratele său bolnav, Elias. TAS a raportat că Elias se afla la un turneu de tenis în Finlanda în acel moment, astfel că versiunea lui Mikael nu putea fi adevărată. După ce suspendarea a fost menținută, Ymer și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist pe 25 august 2023.
Ce pot face sportivii ca Mikael Ymer, de exemplu, care nu au banii necesari pentru a angaja avocați de top pentru a lupta împotriva suspendărilor pe care le consideră nejustificate?
PTPA există pentru a fi în slujba jucătorilor. Luați legătura cu noi, povestiți-ne despre situația dumneavoastră, spuneți-ne unde aveți nevoie de sprijin și îndrumare. Nu vă putem garanta un rezultat specific, dar ne putem asigura că nu sunteți lăsat să fiți singur în provocările voastre.
Experiențele contează și reprezintă o parte crucială în direcționarea eforturilor de ajutor ale PTPA. Pe termen lung, suntem încrezători că lucrurile se vor schimba în bine pentru jucători.
Ca un om cu o experiență uriașă, credeți că Simona își va folosi frustrarea din ultimele luni ca pe un foc interior pentru a demonstra tuturor că poate fi în continuare o sportivă de top?
Suntem încântați că Simona are ocazia să revină în competiție. Tenisul profesionist este cel mai bun atunci când toți jucătorii sunt apți să concureze la cel mai înalt nivel. Așteptăm cu nerăbdare să o susținem pe Simona și echipa ei în următorul capitol, atât pe teren, cât și în afara lui.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.