Ahmad Nassar, directorul Asociației Jucătorilor Profesioniști de Tenis: "Suntem încântați pentru Simona Halep! Novak Djokovic s-a implicat activ"

Simona Halep a câștigat două titluri de Mare Șlem, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 Galerie foto (1 fotografii): Ahmad Nassar, directorul Asociației Jucătorilor Profesioniști de Tenis: "Suntem încântați pentru Simona Halep! Novak Djokovic s-a implicat activ"
Foto: Profimedia  |   Simona Halep a câștigat două titluri de Mare Șlem, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019

Cristian Munteanu   |   Publicat: 09.03.2024 13:52   |  Actualizat: 09.03.2024 14:03

Ahmad Nassar, directorul executiv al Asociației Jucătorilor Profesioniști de Tenis, a oferit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, un interviu în care a explicat rolul pe care organismul condus de el l-a avut în cazul Simonei Halep. De asemenea, domnul Nassar a vorbit și despre implicarea lui Novak Djokovic, membru în comitetul executiv al PTPA.

Ahmad Nassar, președintele executiv al PTPA (n.r. - Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis), este unul dintre cei care, nu la fel de vizibil ca Howard Jacobs, avocatul Simonei, sau Jean-Claude Alvarez, expertul toxicolog al jucătoarei noastre, s-au luptat pentru drepturile româncei.

Organismul pe care-l conduce a fost într-un permanent dialog cu ITIA (n.r. - Agenția pentru Integritate în Tenis), cu Asociația Mondială a Jucătorilor, încercând din răsputeri să se asigure că Simona beneficiază de procese corecte.

Până la urmă, suspendarea de patru ani a sportivei noastre a fost redusă, în urma apelului de la TAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv) la doar nouă luni. Halep și-a anunțat deja prezența la turneul Masters 1000 de la Miami, desfășurat în perioada 19-31 martie.

În exclusivitate pentru presa din România, Ahmad Nassar a stat de vorbă cu Cristian Munteanu, jurnalist iAMsport.ro.

Ahmad Nassar: "Simona a trecut printr-un capitol teribil"

Bună ziua, domnule Nassar. Vă bucurați că s-a terminat coșmarul Simonei Halep?

Suntem încântați că Simona poate, în sfârșit, să treacă de acest capitol teribil. Recunoaștem, de asemenea, că apelul ei, încheiat cu succes, nu compensează timpul pierdut și nici nu șterge tulburarea cu care s-a confruntat în ultima vreme.

Timp de 17 luni - aproape de două ori mai mult decât suspendarea sa redusă de nouă luni - s-a confruntat cu pierderea punctelor din clasament, pierderea premiilor în bani, știrbirea reputației, o frenezie mediatică și alte daune ireparabile.

Asociația al cărei director executiv sunteți a precizat, într-un comunicat de presă, că a colaborat cu echipa Simonei. În ce a constat mai exact această colaborare?

Am fost în contact cu mai mulți membri ai echipei Simonei în diferite momente pe parcursul cazului. De asemenea, am colaborat cu Asociația Mondială a Jucătorilor în numele ei, o entitate care cunoaște foarte bine sistemele de testare și de apel din sport și, mai ales, limitele acestora.

Am avut, de asemenea, avocați independenți în așteptare pentru a ne ajuta cu orice aspect al apelului. Așa cum am fi făcut-o, am făcut-o și o vom face pentru orice jucător și așa cum nimeni altcineva din cadrul lumii tenisului (turnee, federații, Slam-uri etc.) nu a făcut-o. Acesta este un alt motiv pentru care PTPA este atât de necesară - nimeni altcineva nu încearcă măcar să umple această lacună din sistem.

După cum am menționat, prioritatea noastră este de a ne asigura că drepturile jucătorilor la un proces echitabil și la recurs sunt protejate și susținute de forurile tenisului. În timp ce colaborăm cu ITIA, și facem presiuni pentru îmbunătățiri echitabile ale sistemului antidoping din tenis, este important să înțelegem modul în care sistemul actual protejează și, uneori, nu protejează drepturile jucătorilor.

Pe Djokovic îl admir enorm pentru ceea ce este pe teren. Îi admir ambiția, e un tip special, diferit, dar îl admir ca sportiv în totalitate. Face orice ca să rămână cel mai bun, are grijă de el, de tot ce mănâncă Simona Halep la Antena3

În România, se vorbește mult despre implicarea lui Novak Djokovic în cazul Simona. A contribuit și marele jucător cu ceva?

Novak este pasionat de sprijinirea colegilor săi jucători, așa cum o demonstrează co-fondarea PTPA, serviciile sale în Comitetul nostru executiv și numeroasele cazuri în care a sprijinit direct sportivii aflați în dificultate. S-a implicat activ în discuțiile noastre despre starea sistemului anti-doping din tenis și despre îmbunătățirile sensibile care ar putea fi aduse în beneficiul tuturor jucătorilor.

La un moment dat ați afirmat că "nimeni care pretinde că reprezintă jucători nu poate fi de acord cu sistemul anti-doping din tenis". La ce v-ați referit? Ce nu este în regulă în sistemul antidoping?

A avea un sistem anti-doping bine stabilit, clar și coerent este esențial pentru a proteja integritatea sporturilor profesioniste. Din nefericire, sistemul antidoping din tenis s-a dovedit de nenumărate ori a fi un proces profund defectuos, lipsit atât de claritate, cât și de consecvență. Care plasează 100% din povară pe jucători.

Sportivii pot primi suspendări provizorii pentru erori legate de locul în care se află, de exemplu. Testele pozitive sunt uneori anunțate presei înainte ca orice audiere să aibă loc. Termenele pentru audieri și apeluri sunt aparent arbitrare și extrem de incoerente.

Suspendările pentru prima abatere variază între 2 și 4 ani și se bazează pe calendarul Jocurilor Olimpice, în ciuda faptului că turneele profesioniste de tenis funcționează după un calendar anual. Fapt pe care TAS pare să se fi bazat pentru a reduce suspendarea Simonei la nouă luni.

Reformarea sistemului anti-doping nu înseamnă îndulcirea pedepselor pentru infractori, ci protejarea drepturilor jucătorilor. Nimeni nu este afectat mai mult sau nu ține mai mult să joace într-un sport curat decât sportivii.

Este cu adevărat o victorie pentru Simona? Pe lângă greșeala făcută de echipa sa, pentru care suportă consecințele, mai sunt și cele șapte luni, pe lângă cele nouă luni de suspendare, petrecute în afara terenului.

Este greu de considerat o victorie pentru Simona, având în vedere cu ce s-a confruntat în ultimele 17 luni. Sunt sigur că este mulțumită de succesul apelului și de reducerea suspendării, dar acest lucru a venit cu un preț semnificativ.

Ahmad Nassar: "Acest lucru este incredibil de descurajant"

Cum acționează Asociația Jucătorilor Profesioniști de Tenis pentru a împiedica ca astfel de cazuri să dureze atât de mult până la pronunțarea unui verdict?

Suntem aici pentru a servi jucătorii și echipele lor ori de câte ori au nevoie de resurse suplimentare, îndrumare, susținere sau alte mecanisme de sprijin. Când vine vorba de cazuri anti-doping, PTPA nu există pentru a judeca, dar existăm pentru a proteja drepturile jucătorilor.

Putem ajuta jucătorii să se descurce în procesul de apel, să îi punem în legătură cu resurse juridice. Să le apărăm interesele în cadrul conversațiilor noastre continue cu ITIA și cu alte părți interesate și să ne asigurăm că nu sunt izolați atunci când navighează în procese complexe precum sistemul anti-doping.

2022
este anul în care Ahmad Nassar a fost numit în funcția de director executiv al PTPA

Reducerea suspendării de la patru ani la doar nouă luni nu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ITIA? Poate că dosarele de judecată ar trebui să fie foarte solide înainte de a se solicita astfel de suspendări.

Programul anti-doping al tenisului urmează calendarul olimpic al WADA, ceea ce înseamnă că suspendările variază între 2 și 4 ani, chiar dacă turneele profesioniste de tenis sunt anuale. Considerăm că acest lucru este ilogic și nedrept față de jucători. După cum am văzut, unii sportivi care se confruntă cu suspendări provizorii, dar care își susțin nevinovăția, aleg să se retragă complet din sport.

Asta în loc să se angajeze într-o bătălie juridică și să își asume povara emoțională și financiară pe care o presupune parcurgerea procesului de apel. Acest lucru este incredibil de descurajant și subliniază nevoia jucătorilor de a avea un proces just.

  • La 17 iulie 2023, TAS a anunțat că Mikael Ymer va fi suspendat pentru 18 luni după ce nu a fost disponibil la trei încercări de testare anti-doping, în afara competiției, într-o perioadă de un an. Mikael a declarat că a ratat un test anti-doping din cauza faptului că a dormit după ce a stat treaz toată noaptea pentru a avea grijă de fratele său bolnav, Elias. TAS a raportat că Elias se afla la un turneu de tenis în Finlanda în acel moment, astfel că versiunea lui Mikael nu putea fi adevărată. După ce suspendarea a fost menținută, Ymer și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist pe 25 august 2023.

Ce pot face sportivii ca Mikael Ymer, de exemplu, care nu au banii necesari pentru a angaja avocați de top pentru a lupta împotriva suspendărilor pe care le consideră nejustificate?

PTPA există pentru a fi în slujba jucătorilor. Luați legătura cu noi, povestiți-ne despre situația dumneavoastră, spuneți-ne unde aveți nevoie de sprijin și îndrumare. Nu vă putem garanta un rezultat specific, dar ne putem asigura că nu sunteți lăsat să fiți singur în provocările voastre.

Experiențele contează și reprezintă o parte crucială în direcționarea eforturilor de ajutor ale PTPA. Pe termen lung, suntem încrezători că lucrurile se vor schimba în bine pentru jucători.

Ca un om cu o experiență uriașă, credeți că Simona își va folosi frustrarea din ultimele luni ca pe un foc interior pentru a demonstra tuturor că poate fi în continuare o sportivă de top?

Suntem încântați că Simona are ocazia să revină în competiție. Tenisul profesionist este cel mai bun atunci când toți jucătorii sunt apți să concureze la cel mai înalt nivel. Așteptăm cu nerăbdare să o susținem pe Simona și echipa ei în următorul capitol, atât pe teren, cât și în afara lui.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Ce loc ocupă Simona Halep în clasamentul WTA
Ce loc ocupă Simona Halep în clasamentul WTA
Ce loc ocupă Simona Halep în clasamentul WTA
Marton Fucsovics, campion la Țiriac Open, de la București! Victorie în două seturi în finală
Marton Fucsovics, campion la Țiriac Open, de la București! Victorie în două seturi în finală
Marton Fucsovics, campion la Țiriac Open, de la București! Victorie în două seturi în finală
Simona Halep s-a retras de la Madrid! De ce a luat această decizie
Simona Halep s-a retras de la Madrid! De ce a luat această decizie
Simona Halep s-a retras de la Madrid! De ce a luat această decizie
Contract fabulos semnat de Simona Halep. Românca devine ”egala” Serenei Williams
Contract fabulos semnat de Simona Halep. Românca devine ”egala” Serenei Williams
Contract fabulos semnat de Simona Halep. Românca devine ”egala” Serenei Williams
Ion Țiriac o îndeamnă pe Simona Halep să aibă răbdare: "Poți pierde și cu o junioară". Ce spune de șansele Simonei să meargă la Olimpiadă
Ion Țiriac o îndeamnă pe Simona Halep să aibă răbdare: "Poți pierde și cu o junioară". Ce spune de șansele Simonei să meargă la Olimpiadă
Ion Țiriac o îndeamnă pe Simona Halep să aibă răbdare: "Poți pierde și cu o junioară". Ce spune de șansele Simonei să meargă la Olimpiadă
Idolul lui Gică Hagi din sportul românesc: ”Tehnică, personalitate, de toate! A lăsat ceva în urmă”
Idolul lui Gică Hagi din sportul românesc: ”Tehnică, personalitate, de toate! A lăsat ceva în urmă”
Idolul lui Gică Hagi din sportul românesc: ”Tehnică, personalitate, de toate! A lăsat ceva în urmă”

Cele mai citite

Ce arată reluările la golul anulat al lui Florinel Coman din FCSB - Rapid
Ce arată reluările la golul anulat al lui Florinel Coman din FCSB - Rapid
SuperLiga  |  20 Aprilie 2024, 21:07
1.
Ce arată reluările la golul anulat al lui Florinel Coman din FCSB - Rapid
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 11:00
2.
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
EXCLUSIV | 5.000.000 de euro, suma încasată de Dinamo de la un sponsor-acționar. ”Câinii”, printre puținele formații din Superligă aflate pe plus
EXCLUSIV | 5.000.000 de euro, suma încasată de Dinamo de la un sponsor-acționar. ”Câinii”, printre puținele formații din Superligă aflate pe plus
SuperLiga  |  20 Aprilie 2024, 09:15
3.
EXCLUSIV | 5.000.000 de euro, suma încasată de Dinamo de la un sponsor-acționar. ”Câinii”, printre puținele formații din Superligă aflate pe plus
Câți ani au lucrat și ce salariu au avut pensionarii care iau pensie mare la recalculare? Exemple
Câți ani au lucrat și ce salariu au avut pensionarii care iau pensie mare la recalculare? Exemple
Câți ani au lucrat și ce salariu au avut pensionarii care iau pensie mare la recalculare? Exemple
Cum pot ieși femeile cu 3 ani mai devreme la pensie, iar bărbații cu 5 ani? Ce pensie vor avea?
Cum pot ieși femeile cu 3 ani mai devreme la pensie, iar bărbații cu 5 ani? Ce pensie vor avea?
Cum pot ieși femeile cu 3 ani mai devreme la pensie, iar bărbații cu 5 ani? Ce pensie vor avea?
VIDEO Bashar al Assad pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu din România. Ce zic SRI și SIE?
VIDEO Bashar al Assad pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu din România. Ce zic SRI și SIE?
VIDEO Bashar al Assad pretinde că s-a întâlnit cu un șef de serviciu din România. Ce zic SRI și SIE?
Știri de ultimă oră din sport
Florin Prunea cere măsuri drastice după FCSB-Rapid: ”10 ani să nu mai intre în stadion”
Florin Prunea cere măsuri drastice după FCSB-Rapid: ”10 ani să nu mai intre în stadion”
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 18:46
Florin Prunea cere măsuri drastice după FCSB-Rapid: ”10 ani să nu mai intre în stadion”
Adrian Mutu n-a uitat de Adrian Mititelu junior și a fost șocat să afle că acesta este în spital: ”Surprins și îngrijorat”
Adrian Mutu n-a uitat de Adrian Mititelu junior și a fost șocat să afle că acesta este în spital: ”Surprins și îngrijorat”
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 18:39
Adrian Mutu n-a uitat de Adrian Mititelu junior și a fost șocat să afle că acesta este în spital: ”Surprins și îngrijorat”
Dan Nistor a primit verdictul din partea medicilor. Cât va lipsi jucătorul Universității
Dan Nistor a primit verdictul din partea medicilor. Cât va lipsi jucătorul Universității
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 17:40
Dan Nistor a primit verdictul din partea medicilor. Cât va lipsi jucătorul Universității
Competițiile majore care nu se mai văd în România după închiderea Orange Sport! Ce se întâmplă cu NBA sau Six Nations?
Competițiile majore care nu se mai văd în România după închiderea Orange Sport! Ce se întâmplă cu NBA sau Six Nations?
Diverse   |  22 Aprilie 2024, 17:20
Competițiile majore care nu se mai văd în România după închiderea Orange Sport! Ce se întâmplă cu NBA sau Six Nations?
Ionuț Chirilă nu a fost impresionat de ce a văzut la derby-ul de pe Arena Națională: ”Rapid, echipă de liga 3” / ”Olaru a greșit mult”
Ionuț Chirilă nu a fost impresionat de ce a văzut la derby-ul de pe Arena Națională: ”Rapid, echipă de liga 3” / ”Olaru a greșit mult”
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 17:00
Ionuț Chirilă nu a fost impresionat de ce a văzut la derby-ul de pe Arena Națională: ”Rapid, echipă de liga 3” / ”Olaru a greșit mult”
"Ne-am distrus valorile. E greu de înțeles". Reacție dură în cazul plecării lui Florinel Coman în Qatar
"Ne-am distrus valorile. E greu de înțeles". Reacție dură în cazul plecării lui Florinel Coman în Qatar
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 16:24
"Ne-am distrus valorile. E greu de înțeles". Reacție dură în cazul plecării lui Florinel Coman în Qatar
Ce a spus Gigi Becali după ce a aflat situația lui Adrian Mititelu Junior: ”L-am sfătuit să facă asta”
Ce a spus Gigi Becali după ce a aflat situația lui Adrian Mititelu Junior: ”L-am sfătuit să facă asta”
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 16:09
Ce a spus Gigi Becali după ce a aflat situația lui Adrian Mititelu Junior: ”L-am sfătuit să facă asta”
MM Stoica, impresionat de doi jucători din play-out: "Fotbaliști deosebiți"
MM Stoica, impresionat de doi jucători din play-out: "Fotbaliști deosebiți"
SuperLiga   |  22 Aprilie 2024, 16:00
MM Stoica, impresionat de doi jucători din play-out: "Fotbaliști deosebiți"
Explicația incredibilă a lui Gheorghe Mustață după ce suporterii FCSB-ului au aruncat cu obiecte în Jakub Hromada. Rapidistul...
SuperLiga   |  19:35
Explicația incredibilă a lui Gheorghe Mustață după ce suporterii FCSB-ului au aruncat cu obiecte în Jakub Hromada. Rapidistul era scos pe targă
Florin Prunea cere măsuri drastice după FCSB-Rapid: ”10 ani să nu mai intre în stadion”
SuperLiga   |  18:46
Florin Prunea cere măsuri drastice după FCSB-Rapid: ”10 ani să nu mai intre în stadion”
Adrian Mutu n-a uitat de Adrian Mititelu junior și a fost șocat să afle că acesta este în spital: ”Surprins și îngrijorat”
SuperLiga   |  18:39
Adrian Mutu n-a uitat de Adrian Mititelu junior și a fost șocat să afle că acesta este în spital: ”Surprins și îngrijorat”
live score Petrolul Ploiești - UTA 1-0, ACUM, pe iAMsport.ro. Tabela se modifică pentru prima oară la Ploiești
SuperLiga   |  18:32
Petrolul Ploiești - UTA 1-0, ACUM, pe iAMsport.ro. Tabela se modifică pentru prima oară la Ploiești
Gregorio știe ce îi trebuie lui Dinamo să se salveze de la retrogadare: "Șmecherie". Kopic are pretenții de la jucători
SuperLiga   |  18:23
Gregorio știe ce îi trebuie lui Dinamo să se salveze de la retrogadare: "Șmecherie". Kopic are pretenții de la jucători
Declarația misterioasă a lui Bogdan Lobonț despre posibila venire a lui Șumudică la Rapid: ”Sunt implicat în toate” + Cum...
SuperLiga   |  17:44
Declarația misterioasă a lui Bogdan Lobonț despre posibila venire a lui Șumudică la Rapid: ”Sunt implicat în toate” + Cum vede transferul lui Louis Munteanu: ”Îi vreau pe Messi și Ronaldo”
Dan Nistor a primit verdictul din partea medicilor. Cât va lipsi jucătorul Universității
SuperLiga   |  17:40
Dan Nistor a primit verdictul din partea medicilor. Cât va lipsi jucătorul Universității
Competițiile majore care nu se mai văd în România după închiderea Orange Sport! Ce se întâmplă cu NBA sau Six Nations?
Diverse   |  17:20
Competițiile majore care nu se mai văd în România după închiderea Orange Sport! Ce se întâmplă cu NBA sau Six Nations?
Rezultate / Clasamente