special Câștigătorul de la AO a fost campion la schi. "O sunam pe mama când pierdeam, dar îmi zicea că nu are timp să vorbim pentru că muncea"
Cristian Munteanu | Publicat: 29.01.2024 18:02 | Actualizat: 29.01.2024 19:03
Jannik Sinner (22 de ani) este primul italian din istoria tenisului care câștigă titlul la Australian Open. El l-a învins pe Daniil Medvedev, cu scorul de 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3. Sinner a fost foarte aproape de a fi un excelent schior, până a renunțat la acest sport în favoarea tenisului.
San Candido a răsunat de țipetele lui Jannik pe 16 august 2001. Bine, legenda spune că și atunci a urlat cu bun-simț. De altfel, se născuse în orașul cu nume perfect pentru el. Candidul Sinner probabil “protesta” și pentru că nu văzuse prima lumină a zilei într-o maternitate, confortabil.
Sinner, cel mai bun schior din Tirolul de Sud
Pentru că în comuna Sesto Pusteria nu există spitale, Siglinde l-a oferit lumii pe Jannik într-o căsuță de turtă dulce aflată la poalele Dolomiților.
Fix lângă traseul care duce spre Tre Cime di Lavaredo, pe care te urci doar pentru numele de vers din Dante, scena pe care s-au jucat multe etape legendare din Giro d’Italia (n.r. – turul ciclist al Italiei).
Hanspeter, tatăl, era bucătar la o cabană cu nume imposibil. Situarea ei la granița cu Austria o face așa. Și, pentru că până acum sigur v-ați întrebat ce e cu numele acestea de italieni, Jannik, Siglinde, Hanspeter, răspunsul e simplu. Tirolul de Sud a aparținut austriecilor până în 1919.
Crescând aproape de pârtiile Dolomiților, puștiul Jannik a învățat să schieze imediat ce a putut sta în picioare. Mai mult, atras de cicliștii care se pregăteau la altitudine, și de aura “Il Giro”, s-au suit și pe bicicletă. Însă și tenisul era un sport care-i plăcea.
Primele rezultate notabile le-a avut la schi, acolo unde a luat și primul său trofeu. Gran Premio Giovanissimi 2009, la slalom uriaș, pe când avea doar șapte ani. De tenis s-a apucat mai serios datorită bunicului său, Josef, care l-a însoțit în fiecare zi la clubul ATC Bruneck.
Jannik a optat definitiv pentru ”sportul alb”, ironie pe care zăpada competițiilor de schi nu o înțelege nici azi, la 13 ani. Motivul a fost, dacă e să credem legenda, disproporția dintre durata antrenamentelor și iuțeala cu care se terminau probele de la slalom uriaș.
Am jucat chiar și puțin fotbal. La 14 ani am plecat de acasă, unde eram foarte fericit, cu prietenii și familia. Îmi plăcea foarte mult tenisul, este o pasiune care cu siguranță nu mă va părăsi pentru foarte mult timp Jannik Sinner, interviu pentru Sky Sport
Grație talentului său, ajunge la Tennic Centre, unde șef era Riccardo Piatti, omul care se ocupa atunci de carierele lui Ivan Ljubicic și Richard Gasquet. Singura problemă pe care o întâmpina Sinner nu era legată de tenis, ci de limbă. Jannik nu vorbea o boabă de italiană, ci doar germana.
Singur, rupt din paradisul alb al familiei, Jannik a fost nevoit să se descurce singur. De nevoie, nu din proprie inițiativă. Când pierdea câte un meci, tendința era aceea care-i unește pe adolescenții din lumea-ntreagă.
O sunam pe mama. Nu plângeam, dar suferea și aveam nevoie de alinare. Ea era foarte ocupată și-mi răspundea: <<Îmi pare rău, dar nu am timp să vorbesc pentru că trebuie să lucrez>>. Așa că am fost nevoit să ies singur din situații complicate Jannik Sinner, interviu pentru L’Equipe
Sinner îl ia ca antrenor pe Cahill, fostul om de lângă Halep
Prima sa ispravă cu adevărat importantă vine pe 24 februarie 2019, când e victorios în challangerul de la Bergamo. Primul său titlu de la această categorie. Urmează 16 victorii consecutive, secvență ruptă de un alt tânăr, la Alicante. Învingătorul său se numea, și numește, Carlos Alcaraz.
Ascensiunea e formidabilă în acel an. Sinner câștigă și Next Gen ATP Finals, turneul care reunea cei mai buni tineri jucători ai planetei. Jannik continuă să se cațere în clasamentul ATP și în 2020. Câștigă la Sofia și devine cel mai tânăr italian ce triumfă într-un turneu ATP.
Rezultatele bune vin în avalanșă, dar italianul simte că îi trebuie altceva pentru a face pasul de la un tenismen foarte bun la unul excelent. Așa că, în 2022, încheie socotelile cu Riccardo Piatti și se orientează către Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep.
Ajunge în sferturi la Wimbledon, acolo unde este învins de Djokovic după cinci seturi de luptă continuă. Restul anului se transformă într-o mare deziluzie. Probleme la genunchi, șold și gleznă. Apoi Covid.
“Mâna” lui Cahill, care o transformase și pe Halep într-o câștigătoare de Mare Șlem, se simte. Jocul lui Sinner capătă consistență, psihicul său este mult mai dur, mai solid, așa că nu surprinde pe nimeni victoria sa din Mastersul 1000 de la Toronto, în 2023.
La ATP Final, reușește prima sa victorie în fața marelui Djokovic. Îl bate în trei seturi, toate încheiate la tie-break, pe sârb. Nole își ia revanșa, pentru înfrângerea din grupă, în finala turneului.
Sinner nu uită nici să se distreze, dovadă clipul cu Maria Sharapova. Rusoaica l-a provocat la un karaoke, dar s-a lăsat și cu câteva mișcări de dans.
I knew that one day you’ll regret this 🤣🤣 Congrats Champ!! patience, poise & class 🏆👏 pic.twitter.com/GwnQ2B4Esm
— Maria Sharapova (@MariaSharapova) January 28, 2024
Sinner decodificase jocul numărului unu mondial. În semifinalele Cupei Davis, italianul cu rădăcini austriece îl mai bate o dată pe Djokovic.
Tot în semifinale, dar de data aceasta la Australian Open, cei doi s-au reîntâlnit. Jannik nu i-a lăsat nicio șansă lui Novak, fiind la doar o minge de a-l învinge pe acesta în trei seturi.
Au fost patru până la urmă, dar a rămas senzația că Sinner poate deveni ce mai bun jucător de tenis al lumii. Iar Nole și-a găsit un nou rival. Care, și ca joc, și ca atitudine, este complet diferit. Glacial în timpul jocului, însorit după, timid, cu simțul propriei valori.
Iar finala de la Australian Open, din acest început de an, a fost o nouă mostră a faptului că bunicul Josef a ales bine când l-a dus la antrenamentele de tenis pe Sinner. Jannik a trecut de Medvedev, în cinci seturi, și a luat primul său titlu de Mare Șlem. Iar tenisului pare că poate intra în stăpânirea tenismenului cu zâmbet austriac și inimă italiană.
Viața mea este, cu siguranță, un privilegiu. Nu o putem compara cu cea a medicului care trebuie să opereze, cu viețile altora în mâinile sale, și nu poate greși, sau cu cea a cuiva care nu știe dacă o rachetă va intra în casa lui Jannik Sinner, câștigător Australian Open
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.