Controversele din viața celui mai titrat tenismen din istorie
Cristian Munteanu | Publicat: 12.06.2023 12:19 | Actualizat: 12.06.2023 16:40
Indiferent de opiniile iubitorilor de tenis, Novak Djokovic este unul dintre cei mai buni jucători din istorie. Adăugarea celui de-al 23-lea titlu de Mare Șlem în palmaresul său și așa extraordinar, îl face, cel puțin din punct de vedere statistic, The Best. Dar, mai ales în ultimii ani, aura lui Djokovic-sportivul a fost umbrită de Novak-omul.
Novak Djokovic a avut întotdeauna de luptat împotriva cuiva. Împotriva condițiilor dramatice din Belgrad, atunci când orașul era bombardat de forțele NATO. A plecat în Germania, la 12 ani, pentru a se desăvârși ca jucător de tenis. Acolo i-a fost extrem de dificil să se adapteze, dar s-a bătut pentru visul său. Acela de a fi numărul 1 mondial.
Apoi împotriva astmului, glutenului, a lui Federe și Nadal. Iar acum se pare că se luptă cu o parte a publicului de tenis.
Novak a fost considerat, încă de la debutul său în circuitul profesionist, despre unul dintre băieții buni. Gesturile sale față de adversari, de copiii de mingi, au fost unele rar întâlnite chiar și într-un sport care este considerat al gentlemanilor. În 2014, din cauza unei averse de ploaie, meciul lui Djokovic cu Joao Sousa, de la Roland Garros, a fost întrerupt. Prompt, sârbul l-a invitat pe băiatul de mingi, care era aproape de banca lui, să ia un loc lângă el. Apoi i-a oferit o sticlă de apă, iar cei au dialogat 10 minute, cât a durat pauza.
Chiar dacă devenise unul dintre favoriții publicului, datorită modului său natural de a se purta, nu toți adversarii săi erau încântați de Djokovic. În 2008, la US Open, într-un meci de cinci seturi cu Tommy Robredo, Novak a luat două time-out-uri medicale. Andy Roddick l-a luat peste picior pe rețelele de socializare: “Djokovic are entorsă la ambele glezne, gripa aviară și Sars”. Carreno Busta, în sferturile French Open 2020, a fost deranjat și el de sârb: “de fiecare dată când un meci devine complicat, cere asistență medicală”.
A crescut în umbra marilor rivali, Roger Federer și Rafael Nadal
Djokovic s-a dezvoltat ca jucător de tenis, mai ales în primii ani din circuitul profesionist, văzând și simțind rivalitatea dintre Nadal și Federer și iubirea pe care publicul le-o poartă acestora. Și a vrut, așa cum este și firesc, o bucată din avea cei doi. Așa s-a creat una dintre cele mai mari rivalități, în trei, din istoria sportului.
De la statutul de outsider în această ecuație, Nole a devenit, în acest moment, prima rachetă a lumii. Federer s-a retras, Nadal și-a mai oferit un an în care va concura, cel mai probabil, doar la turneele pe care le iubește, așa că Djokovic este, în sfârșit, singurul stăpân din ATP.
Crăpăturile din armura de good boy ale lui Nole au fost din ce în ce mai vizibile în ultimii ani, atunci când protagonismul său devenea tot mai evident. Cu cât rezultatele sale le egalau sau întreceau pe cele ale rivalilor Nadal și Federer, cu atât se simțea sârbul mai îndreptățit la un tratament preferențial.
“Am văzut, și cunosc, oameni care, prin transformare energetică, prin puterea rugăciunii, prin puterea recunoștinței, reușesc să transforme cea mai toxică mâncare sau cea mai poluată apă în cea mai vindecătoare mâncare sau apă” Novak Djokovic, numărul 1 ATP
În 2020, Novak Djokovic a fost descalificat de la turneul US Open, după ce a lovit, cu mingea, un arbitră de linie. Condus de Carreno Busta cu 6-5 în primul set, sârbul s-a enervat și a trimis o minge care a nimerit-o în gât pe aceasta.
Covidul i-a făcut mult rău lui Novak Djokovic
Probabil cea mai cunoscută controversă care are numele Djokovic atașat este cea de la Melbourne, din 2022. Deși nu se vaccinase, fapt care era strict legat de drepturile sale, Novak a mers în Australia, pentru a juca la turneul de Mare Șlem de la Melbourne. Autoritățile australieni interziceau celor care nu se vaccinaseră împotriva Covid19 să pătrundă pe teritoriul său.
Planeta s-a împărțit în două. Pe de-o parte cei care susțineau că fiecare are dreptul de a nu se vaccina, ceea ce era adevărat, dar nu despre acest subiect era vorba, și cei care susțineau că legile sunt egale pentru toți. Sârbul a fost expulzat și după ce s-a descoperit că mințise în declarația de călătorie, unde omisese să spună că mai fusese și în alte țări cu două săptămâni înainte de ajungerea în Australia.
“Așa cum obișnuia să spună Kobe Bryant, este un citat grozav: “Cei care te urăsc sunt o problemă bună de avut. Nimeni nu-i urăște pe cei doar buni. Îi urăsc pe cei extraordinari”. Eu nu urăsc pe nimeni, nu nutresc acest tip de emoție și nu-mi cresc copiii în acest fel” Novak Djokovic, numărul 1 ATP
Odată cu acest scandal a mai apărut unul. În timpul pandemiei, Djokovic organizase Adria Tour, un turneu demonstrativ în Serbia și Croația. Patru jucători, inclusiv el, soția sa, Jelena, trei antrenori, au fost infectați cu Sars-Cov-2. După doar câteva zile de la aflarea diagnosticului, Djokovic a mers la un interviu și la o sedință foto unde nu a purtat mască obligatorie în acea vreme.
Mulți dintre cei care au pierdut pe cineva drag, și nu numai, au reacționat la lipsa de responsabilitate a lui Djokovic. Pentru că sârbul, asemeni tuturor sportivilor foarte mari, nu-și mai aparține în totalitate. Orice face sau spune are reverberații în conștiințele fanilor din lumea întreagă.
Politica s-a amestecat și ea în viața familiei Djokovic
Anul acesta, tot la Melbourne, tatăl lui Djokovic, Srdjan a fost filmat în timp ce ținea în mâini un steag al Rusiei care avea lipit pe el un portret al președintelui Putin. Mai mult, Srdjan a avut și ceva de spus: “Trăiască rușii”.
Sigur că Novak nu este responsabil pentru ceea ce simte, declară, sau trăiește tatăl său. Însă explicația sa pentru acest bizar eveniment a fost hilară. A fost o “simplă neînțelegere”, a spus Nole. Srdjan nu și-a cerut scuze niciodată pentru întâmplare.
După victoria din primul tur al turneului Roland Garros, Djokovic și-a descoperit pasiunea pentru geopolitică. El a scris pe lentila unei camere video: “Kosovo este inima Serbiei. Stop violențelor”.
“Sunt împotriva războaielor, a violenței și a oricărui tip de conflict, așa cum am declarat întotdeauna public. Empatizez cu toți oamenii, dar situația cu Kosovo este un precedent în dreptul internațional. Kosovo este piatra noastră de temelie, fortăreața noastră. Cele mai importante mănăstiri ale noastre sunt acolo” Novak Djokovic, numărul 1 ATP
Grupurile entice din Kosovo, care este stat independent, se luptă de sute de ani pentru controlul regiunii. Pe de o parte ortodocșii, pe de alta, musulmanii. Serbia și Rusia sunt două dintre țările care nu au recunoscut oficial Kosovo. În ultima lună, albanezii și sârbii din regiune au avut ciocniri violente, în care cel puțin 85 de oameni au fost răniți.
Declarația lui Djokovic nu a făcut decât să toarne gaz pe foc, iar autoritățile din Kosovo au condamnat atitudinea avută de sârb. În pofida acestor controverse, legenda lui Nole va fi nealterată la nivel sportiv.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.