exclusiv Furia și farmecul "nebunului" McEnroe: "Aș fi fost arestat dacă exista social media în anii '80". Ce crede despre Alcaraz, Djokovic sau Sinner

Andrei Mazurchievici | Publicat: 27.05.2025 10:42 | Actualizat: 27.05.2025 12:40
Puțini sportivi au reușit să combine geniul cu rebeliunea așa cum a făcut-o John McEnroe. Fost număr 1 mondial, câștigător a șapte titluri de Grand Slam la simplu, McEnroe încă este cunoscut lumii întregi pentru momentele controversate din timpul partidelor pe care le disputa în circuitul ATP.
Temperamental, exploziv, imprevizibil, americanul era capabil să transforme fiecare meci într-un spectacol, iar fiecare dispută cu arbitrii într-un moment de televiziune memorabil. Imaginile cu ieșirile lui nervoase sunt încă virale, la mai bine de 35 de ani.
Era iubit pentru talentul său uluitor, dar și criticat pentru ieșirile sale nervoase. Într-o epocă în care sportivii erau modești și reținuți, McEnroe a fost o forță a naturii – sincer, incomod, controversat. Pentru unii, a fost un geniu neînțeles. Pentru alții, un rebel fără cauză. Cert este că, atunci când era pe teren, nimeni nu-și putea lua ochii de la el.
Înaintea turneului de la Roland Garros, transmis în direct de Eurosport până pe 8 iunie, atât pe posturile de televiziune, cât și pe platforma Max, John McEnroe a acordat un interviu în exclusivitate pentru iAMsport.ro, în care își dezvăluie favoriții pentru întrecerea pariziană, dar și ce s-ar fi întâmplat dacă în perioada sa de glorie ar fi existat social media.
John McEnroe: Meciurile au devenit asemănătoare, indiferent de suprafață
Domnule McEnroe, zgura este una dintre cele mai dificile suprafețe pentru a juca tenis. Cum a fost experiența dumneavoastră de jucător pe această suprafață?
Orice suprafață e dificilă. La începutul carierei mele, cele mai importante rezultate le-am obținut pe zgură, dar odată ce sportul s-a modificat, au apărut multe turnee pe terenuri hard, așa că mi-am adaptat jocul datorită stilului meu ofensiv.
Dar au încercat să facă suprafețele cât mai asemănătoare, astfel încât jucătorii să poată câștiga mai ușor. Înainte, mulți jucători erau buni pe iarbă sau mai puternici pe zgură. Acum, jucătorii de top pot câștiga pe orice suprafață.
Cum vedeți evoluția jocului de tenis pe zgură? S-a pierdut din stilul vechi de a construi un punct în favoarea forței brute?
Da, într-un fel s-a schimbat, pentru că rachetele au mai multă putere, racordajul oferă mai mult spin la meci, jucătorii sunt mai mari și mai puternici. Mingile sunt mai rapide, punctele sunt mai scurte.
Meciurile au devenit asemănătoare cu alte suprafețe, dar vor fi situații în care jucătorii vor trebui să stea și să sufere, să construiască punctele, dar zgura a devenit mai interesantă, pentru că oamenii s-au săturat să vadă meciuri în care jucătorii trimit mingi înalte sau loburi, jucătorii se mișcă încet. Mixul perfect este când cineva poate juca și rapid, dar și să construiască puncte, așa cum o făcea Rafa Nadal.
Cine poate fi urmașul lui Rafael Nadal pe zgură?
Nimeni nu cred că poate se apropia de Rafa pe zgură. Borg era rivalul meu cel mai mare și nu credeam că îl poate doborî careva. Acum, jucătorul meu preferat de urmărit e Alcaraz.
McEnroe: Cred că Alcaraz va câștiga mai multe trofee de Grand Slam decât Sinner
Ce trebuie să facă Sinner pentru a-l ajunge pe Alcaraz pe zgură?
John McEnroe: În primul rând, Jannik a făcut o treabă foarte bună, luând în considerare că nu a jucat trei luni (n.r. – cauzate de o suspendare pentru doping). A ajuns în finală, deci are niște meciuri la activ. Și-a dat seama de nivelul la care este. Ar fi trebuit să câștige primul set la Roma, deci diferența dintre ei este foarte mică.
Este clar cea mai mare rivalitate la ora actuală din tenisul mondial.
Dacă te uiți la tenisul masculin, Alcaraz și Sinner sunt clar favoriții de la Roland Garros. Djokovic poate fi factorul X. Din punctul meu de vedere, are cea mai bună tragere dintre favoriți.
Alexander Zverev a avut ocazia să urce pe primul loc în clasamentul mondial și pare că și-a pierdut puțin ritmul. Credeți că va mai avea ocazia să ajungă pe prima poziție mondială?
Pentru a deveni numărul 1 mondial, oricând pe parcursul anului, este un lucru foarte important, indiferent de sport, dar pentru mine nu contează cine este pe locul 1 în timpul sezonului, ci care jucător sau echipă este pe primul loc la finalul sezonului. Cred că finala pierdută cu Sinner, care l-a împiedicat să câștige un turneu de Grand Slam, asta l-a afectat mai mult, nu că n-a ajuns numărul 1 mondial pentru o perioadă de timp. Nu a mai fost același jucător de atunci.
Cum vedeți viitorul lui Novak Djokovic? Îl vedeți în stare să câștige Roland Garros sau este sub favoriții Alcaraz și Sinner?
Dacă Sinner și Carlos vor juca la cel mai înalt nivel, va fi foarte greu pentru el să îi depășească. Este în etapa în care e la 38 de ani și ar trebui să îi învingă pe amândoi. Cred că iarba este cea mai bună ocazie a sa. Totuși, nu poți exclude, probabil, cel mai bun jucător de tenis din istorie.
În ultimii ani i-a păsat doar de turneele de Grand Slam. Depinde de el să împingă lucrurile mai departe. Are familie, are o viață în afara terenului, uneori s-ar putea să fie la nivelul la care ne-a obișnuit.
Mai are o ocazie și se gândește care este cea mai bună șansă de a câștiga încă un turneu major. Aici are parte de o tragere extraordinară, dar cred că la Wimbledon înțelege cel mai bine suprafața de joc.
McEnroe: ”Era amuzant să îl văd pe Murray antrenându-l pe Djokovic”
Când vom vedea un american câștigând turneul de la Roland Garros din nou?
Asta ne întrebăm și noi de ceva vreme. E o frustrare și pentru oamenii din țara mea. Suntem mai aproape ca oricând, dar asta are legătură cu un anume Rafael Nadal și un anume Roger Federer sau Novak Djokovic.
Cred că Tommy Paul are cele mai mari șanse pe zgură. Taylor Fritz e pe patru în lume, Tiafoe nu mai joacă la același nivel de încredere, Shelton e și el pe acolo. Depinde și de Sinner sau Alcaraz, la ce nivel sunt.
Cine va câștiga mai multe turnee dintre Jannik Sinner și Carlos Alcaraz?
E ca și cum i-ai compara pe Roger sau Rafa. Alcaraz e la un nivel incredibil, dar nu e foarte înalt. Sper ca și el și Jannik sunt foarte buni. Alcaraz e mai bun pe iarbă, iar când Novak se va retrage, va putea câștiga mai multe turnee la Wimbledon. Cred că Alcaraz are un mic avantaj.
Jannik e un jucător mai bun pe hard, iar cum două turnee de Grand Slam se dispută pe această suprafață, mi-e greu să spun.
Îl vedeți pe Andy Murray revenind în atrenorat, va beneficia cineva de mintea lui sclipitoare?
Depinde de Andy. Nu știu dacă vrea să călătorească tot timpul. Are patru sau cinci copii, sunt tineri și m-ar mira dacă ar călători tot timpul pentru a pregăti pe cineva. Ar fi un antrenor bun. La început mi se părea amuzant, dar nu am înțeles-o niciodată: el și cu Djokovic au fost rivali, e ca și cum l-aș fi pregătit pe Jimmy Connors sau Ivan Lendl să mă pregătească pe mine. Era amuzant de privit, mă așteptam ca Novak să înceapă să țipe la el, iar atunci ar fi fost amuzant.
McEnroe: Swiatek nu mai este la nivelul din anii trecuți
La feminin pe cine vedeți favorită?
E greu să mă uit la Swiatek și să spun că nu este favorită. A avut un an calendaristic foarte dificil, de când a câștigat Roland Garros anul trecut. Pentru mine, este cea mai puternică jucătoare. Nu a mai avut aceași încredere, iar Ostapenko, pe care o poate întâlni în 16-imi, a învins-o în ultimele șase întâlniri directe.
Pe Sabalenka trebuie să o pui la favorite, mai e Coco (Gauff). Mai multe jucătoare care oricând pot câștiga. Toate americancele sunt în partea inferioară a clasamentului.
De ce credeți că Swiatek nu mai este la nivelul din anii trecuți?
Părea să fie stilul de jucătoare care va câștiga totul. Din punctul meu de vedere, a încercat să devină mai agresivă, apoi a schimbat antrenorii. Aș fi vrut să rămână mai mult concentrată pe stilul precedent, pentru că este foarte bună în apărare.
Mă surprinde să o văd că nu mai câștigă pe zgură, în special.
În final, un exercițiu de imaginație. Erați un jucător cu o personalitate foarte puternică. Dacă ar fi existat social media în anii 80, cum credeți că ați fi fost perceput?
Cred că aș fi fost arestat. Mă bucur că nu exista atunci. Aș fi scris niște comentarii foarte repede, pe care mi-aș fi dorit să le șterg. Dar, când m-am maturizat, am învățat să trag aer în piept, să număr până la 10, dar uneori oamenii se bagă singuri în probleme.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















