Ziua în care îi celebrăm pe cei doi Ilie care ne-au scos în stradă! La mulți ani, Nasty! La mulți ani, Mister!
Mario Soare | Publicat: 20.07.2023 16:05 | Actualizat: 20.07.2023 17:42
Pe data de 20 iulie, sportul românesc îi sărbătorește, odată cu Sfântul Ilie, pe doi reprezentanți memorabili ai țării noastre care poartă acest nume. Este vorba de Ilie Dumitrescu și Ilie Năstase.
Ilie Dumitrescu este unul dintre cei mai cunoscuți analiști sportivi ai momentului din România. Acesta este recunoscut, în prezent, pentru intervențiile sale televizate și pentru comentariile sale dinainte și din urma partidelor de fotbal. Strategiile și limbajul folosite de acesta sunt caracteristice unui pasionat al ”sportului rege”.
Cel poreclit ”Mister” a avut, însă, înainte de capitolul de analist TV, o carieră în fotbal impresionantă, care s-a încheiat destul de rapid, comparativ cu alți jucători, la 30 de ani.
Povestea de început a fotbalistului Ilie Dumitrescu
La vârsta de 8 ani, Ilie Dumitrescu s-a alăturat academiei de fotbal a celor de la Steaua București. Anul 1977 simboliza startul parcursului său fotbalistic la juniori. La 10 ani distanță de la inițierea sa în fotbal, fostul internațional român și-a făcut debutul pe prima treaptă a fotbalului din România.
Pentru a avea parte de minute consistente la începutul său de carieră, Ilie Dumitrescu și clubul său, Steaua București, au fost de acord cu privire la un împrumut al jucătorului în Oltenia, la FC Olt. Acolo, fotbalistul a disputat majoritatea partidelor din postura de fundaș stânga.
După revenirea la prima echipă a celor de la Steaua București, un Ilie Dumitrescu cu un bagaj considerabil de experiență devenea căpitanul echipei, la plecarea altor legende ale clubului în străinătate.
Ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Cupelor în anul 1993 cu formația din Capitală, Ilie Dumitrescu obținuse, la începutul drumului său în fotbalul mare, destule trofee care să îi deschidă mai multe orizonturi.
După Campionatul Mondial din 1994, la care fotbalistul român a impresionat, prin golurile marcate și aportul adus selecționatei noastre, acesta a reușit să prindă primul transfer important al carierei.
Transferul în fotbalul internațional
Tottenham Hotspur a fost echipa care l-a transferat pe fostul internațional român, care se afla în cea mai bună perioadă a carierei sale și era curtat de formații importante din fotbalul european.
Împrumutat la Sevilla, Ilie Dumitrescu a fost apreciat în campionatul Spaniei, dar clubul nu a dorit să achite clauza de cumpărare definitivă, așa că românul a revenit pe tărâm britanic.
Fotbalistul român avea să plece de la Spurs, dar nu părăsea orașul din Anglia, deoarece West Ham United a fost următoarea sa destinație. După 10 partide jucate la noul său club, ”Mister” a rămas liber de contract.
În anul 1996, experiența în afara Europei începea pentru Ilie Dumitrescu, care a semnat o înțelegere cu echipa mexicană, Club America. Acolo, fostul internațional român a evoluat în două locuri, pentru ca mai apoi să revină în România, la echipa care l-a crescut.
Perioada în care a condus echipe din calitate de tehnician
La vârsta de numai 30 de ani, Ilie Dumitrescu avea să își pună ghetele în cui, dar aventura sa în ”sportul rege” își găsea continuitatea pe banca tehnică a mai multor echipe, deoarece ”Mister” avea să devină, pentru prima dată, antrenor, mai întâi la Oțelul Galați și, mai apoi, la FC Brașov.
Campionate precum cel din Cipru sau cel din Grecia au fost cele în care fostul jucător român s-a făcut remarcat din calitate de tehnician al unor grupări.
Ultima etapă din cariera de antrenor a lui Ilie Dumitrescu a fost în România, atunci când ”Mister” a semnat cu FCSB. Acolo a mai antrenat timp de o perioadă scurtă de timp, dar după aceea a renunțat la fotbalul înalt nivel.
O altă legendă a sportului românesc, numită ”Ilie”
Cel de-al doilea Ilie al sportului românesc care merită amintit provine din lumea tenisului, Ilie Năstase. Tenismenul care este, totodată, primul număr 1 ATP al istoriei acestui sport, a avut o carieră impresionantă. Sportivul român era responsabilul execuțiilor spectaculoase din timpul partidelor, prin care încânta publicul.
Caracterul său amuzant, imprevizibil și intensitatea cu care disputa orice punct l-au condus către laudele pe care avea să le primească din partea întregii lumi, de-a lungul timpului, dar și spre performanțele notabile. Năstase a câștigat o mulțime de titluri în tenis, printre care două titluri la simplu, trei la proba de dublu și două la proba de dublu-mixt.
Tenismenul a câștigat 780 de meciuri la simplu, al optulea record din istorie, și are un bilanț total care înregistrează alte 305 de meciuri. La proba de dublu, Năstase a impresionat la fel de tare ca atunci când evolua pe cont propriu în partidele cu miză, reușind să pună mâna pe 45 de titluri.
În 1973, Ilie Năstase a câștigat turneul de Grand-Slam de la Roland Garros, făcând performanță pe suprafața de zgură, acolo unde s-a impus de 338 de ori, în toată cariera sa.
Timp de aproape două decenii, Ilie Năstase a practicat sportul său preferat la nivel de performanță, fiind foarte bine cunoscută colaborarea sa cu un alt tenismen român, Ion Țiriac. La Paris, în 1970, Năstase avea să fie din nou triumfător, de data aceasta, alături de bunul său prieten, Ion Țiriac.
”Nasty” face parte din categoria celor 10 tenismeni care au în palmaresul lor 100 de titluri în circuitul ATP. În afară de trofeul obținut pe zgura pariziană, Năstase a obținut titlul de campion și la US Open. De asemenea, sportivul din România a bifat două finale la Wimbledon, în 1972 și în 1976.
Primele succese formidabile și setul de recorduri
În 1975, se califica pentru al cincilea an la rând în finala Mastersului Grand Prix, acolo unde îl învingea pe suedezul Bjorn Borg, în minimum de seturi. Năstase avea un stil incredibil pe terenul de tenis, acolo unde era extrem de eficient în executarea loburilor, dar și în returnarea serviciilor adversarilor săi.
Ilie Năstase rămâne în istoria tenisului mondial ca fiind jucătorul cu cele mai bune cifre privind victoriile dintr-un sezon. Cu un procentaj de 88%, tenismenul nostru are un bilanț de 22 de victorii și trei înfrângeri la finalul turneelor anului, reușind acest lucru în 1971, 1972, 1973 și 1975.
De asemenea, românul este recunoscut drept primul sportiv de performanță care a semnat un contract de imagine cu celebra firmă Nike. În anul 1991, Ilie Năstase a fost trecut pe lista tenismenilor cei mai importanți din ”International Hall of Fame”.
Pentru o perioadă de aproape un an de zile, Ilie Năstase și-a menținut poziția de lider mondial al circuitului ATP. Acest eveniment s-a petrecut între anii 1973-1974, transmite Tennis Fame.
Primul turneu adjudecat de tenismenul din țara noastră a fost cel de la Cannes, din 1967. Seria sa de victorii împotriva jucătorilor de renume a început în 1969, la competiția din Stockholm, acolo unde ”Nasty” a învins jucători precum Tony Roche sau Stan Smith.
Sportul nostru își va aduce aminte și peste ani de reușitele celor doi purtători de nume sfânt, Ilie. Ai noștri ”Ilii” vor reprezenta modele pentru tenismenii sau fotbaliștii în devenire, care vor încerca să atingă succesul acestora și recunoașterea pe plan internațional, pe care cei doi reprezentanți ai României au resimițit-o de-a lungul anilor.
La mulți ani!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.