”Anonimii care pot decide un titlu”. Costin Ștucan scrie despre marea greșeală de tehnologie VAR care a ajutat FCSB în meciul cu Farul
Costin Ștucan | Publicat: 06.02.2024 15:22 | Actualizat: 06.02.2024 20:47
O poziție regulamentară care se vedea cu ochiul liber a aruncat seara de Liga 1 în aer. După 7 minute de verificare în care s-au tras niște linii absolut hilare, Andrei Chivulete și colegul său AVAR au decis că Louis Munteanu, sau oricare parte din corpul său, se afla înaintea umărului sau ghetei lui Dawa.
Nu a mai contat că Dawa era în careu, iar Munteanu abia se pregătea să treacă linia, cineva din camera VAR a tras peste ecran două dungi groase și oamenii de pe stadion sau de acasă au aflat că golul se anulează pe motiv de ofsaid!
Logic, Gică Hagi a acuzat nervos arbitrajul.
La fel de logic, fanii FCSB au apărat decizia, invocând tehnologia VAR. Pe rețelele de socializare, unul dintre suporterii deja emblematici ai clubului - Sergi Lopez, un personaj care postează sub nume fictiv - a apelat la rândul său la o tehnologie informatică pentru a întări decizia luată la stadion.
Alte linii, altă distracție, aceeași concluzie. Farul nu a fost dezavantajată de arbitraj.
Doar că jumătate de zi mai târziu, FRF a postat un comunicat care dă arbitrajului VAR și luptei pentru titlu o nouă dimensiune. Cităm:
„La meciul FCSB – Farul Constanța din etapa 24 a existat o situație de analiză a unei posibile poziții afară din joc, soluționată greșit de către operatorul de reluări, acest fapt conducând la anularea unui gol marcat de echipa oaspete.
Operatorul de reluări nu a respectat întocmai procedura de trasare a liniilor aferente jucătorului aflat în atac, acest lucru ducând la apariția unor denaturări ale distanțelor dintre jucătorii implicați în analiza fazei suspecte de ofsaid.
Operatorul de reluări a utilizat greșit procedura numită triangulație, folosită atunci când un jucător se află cu o parte a corpului în aer și, astfel, rezultatul analizei a fost unul eronat. De menționat faptul că analiza a durat mai mult decât în mod obișnuit pentru a stabili cu exactitate momentul lovirii mingii, proces dependent de sincronizarea camerelor de filmat, și pentru că procesul de analiză a fost repetat de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat eronat.
Pentru greșeala din meci operatorul de reluări a fost sancționat și reținut de la delegări pe o perioadă nedeterminată”.
Rolul EAD în lupta pentru titlu poate crește
Așadar, golul Farului a fost perfect valabil, dar s-a anulat după ce un operator din camera VAR și-a făcut prost treaba. Nu Chivulete, nu colegul său arbitru, ci tehnicianul angajat de firma care furnizează tehnologia VAR a decis practic o fază.
EAD.RO Interactive SRL este o companie tot mai implicată în fotbalul românesc. După ce la începuturile ei intermedia contractele pentru panouri publicitare pe stadioane, obiectul de activitate s-a lărgit de la an la an, ajungând acum să intermedieze negocierea drepturilor TV.
Sutele de milioane care se varsă dinspre televiziuni spre fotbal trec prin EAD.
Tot EAD asigură tehnologia VAR care ajunge la stadioanele din Liga 1 în mașini speciale. Cu aceste mașini vin niște tehnicieni care au rolul de a sprijini din punct de vedere logistic cei doi arbitri din camera VAR.
Dacă numele arbitrilor sunt cunoscute, tehnicienii sunt furnicuțele anonime care taie repede o fază, caută unghiul potrivit, rulează faza înainte și înapoi pentru ca într-un final să traseze niște linii folosind metoda numită triangulație.
Descoperită în secolul XVII de un olandez, triangulația are rolul de a determina un punct necunoscut pe baza a două repede deja cunoscute. În timpul celui de-al doilea război mondial, Gestapo prindea transmițătorii clandestini de radio ai rezistenței din Europa folosind două mașini care se plimbau în zona de unde porneau undele radio ostile.
Opt decenii mai târziu, tehnologia a avansat atât de mult încât se presupune că ar fi floare la ureche să determini poziția exactă a unui punct de pe o transmisie TV.
Ei bine, operatorul EAD a ratat triangulația corectă, iar Farul a fost privată de un gol.
Poate la final, golul nu ar fi contat sau poate ar fi adus victoria echipei lui Hagi. Nu asta este aspectul important rămas după episodul crepuscular de aseară.
Deocamdată, între FCSB și Rapid sunt 9 puncte. Dar dacă la finalul sezonului cele două echipe vor fi la egalitate, diferența dintre ele s-ar putea face nu dintr-o gafă de arbitraj, ci dintr-una de triangulație greșită.
Arbitrii dau teste fizice și teoretice pentru a-și continua activitatea, însă procesul de selecție a operatorilor VAR e un mare mister.
Nu Chivulete, Kovacs, Coza, Feșnic, Călin, Dima sau Radu Petrescu vor fi arătați cu degetul, ci un operator anonim al unei companii media despre care nimeni nu știe nimic. E el membru cotizant în vreo galerie, e rudă cu oameni de fotbal, poate fi ușor influențat în munca sa?
Blank.
Tocmai de aceea, EAD are o problemă de transparență până în momentul în care va publica și numele operatorilor din camera VAR.
Ca în rolul de final la filme, unde până și cel mai banal purtător de microfon își are contribuția menționată public.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.