”Ce câștigăm concret prin venirea lui Lucescu”. Ștefan Beldie, despre numirea noului selecționer: ”Fotbalul nu-ți oferă garanții”
Ștefan Beldie | Publicat: 08.08.2024 23:58 | Actualizat: 09.08.2024 20:52
Lucescu este confortul mental suprem pe care-l putem primi în privința numirii unui selecționer pentru România.
Cel mai bun antrenor român în activitate și posibil cel mai bun antrenor român din istoria fotbalului nostru oferă un grad de încredere suplimentară peste veșnica speranță obișnuită pe care o simțim ori de câte ori urmează noi preliminarii pentru echipa națională.
Dar fotbalul nu-ți oferă garanții absolute.
Nu ești vreodată sigur că vei câștiga indiferent de măsurile financiare sau de cunoaștere pe care ți le iei.
Ce poți însă face este să crești probabilitatea reușitei sau să scazi riscul ratării, depinde pe ce zonă a paharului îți cade prima dată privirea. De asta, când aduci un antrenor care a demonstrat că e valoros, îți oferi șansa unor rezultate foarte bune și să scazi în același timp posibilitatea de-a eșua.
Deci e vorba de-a avea șanse suplimentare și de-a minimiza apariția surprizelor neplăcute.
Repet, fără garanții absolute.
Lucescu are curaj bazat pe cunoaștere, nu pe lipsă de experiență
Dar chiar și-n ciuda acestui fapt, ceva se va întâmpla în mod sigur: dacă vor exista jucători cu potențial real, Lucescu îi va vedea și-i va promova la națională indiferent de echipa la care joacă înainte să se piardă precum probabil s-au pierdut mulți alții.
De altfel, pentru prima dată după mandatul de acum peste 20 ani al lui Boloni, vom avea din nou un antrenor capabil să riște real fără ca riscul să se nască inclusiv din lipsă de experiență, așa cum s-a născut în cazul mandatelor lui Hagi, Cosmin Contra sau Mirel Rădoi.
În fine, Lucescu e o garanție că interesul naționalei când vine vorba de convocări va prima în fața presiunilor cluburilor, în frunte cu FCSB, atât de clasice în fotbalul nostru.
Pentru Lucescu este o supermiză să reușească la națională
Unul dintre momentele importante ale conferinței de prezentare a fost determinat de întrebarea lui Adrian Florea, redactorul-șef adjunct al iAMsport.ro, legată de decizia lui Lucescu de-a colabora cu Răzvan Burleanu. Asta după ce noul selecționer îl minimiza pe Burleanu după ce acesta câștigase alegerile pentru șefia FRF în disputa cu Ionuț Lupescu.
Lucescu a răspuns printr-un amestec de adevăr și politică. Adevărul ține de faptul că pentru el contează în mod real această oportunitate de-a antrena naționala și că orice chestiune ce ține de orgolii devine secundară.
Și e firesc să fie așa de vreme ce Lucescu se află într-adevăr la vârsta la care antrenorii se lasă și-i lasă pe alții să fie ceea ce au fost ei sau măcar să-ncerce asta.
În fine, Lucescu e un munte de ambiție personală. Toată cariera lui a fost legată de exprimarea acestei ambiții. Inclusiv situațiile aberante în care ajunsese să devină descoperitorul, inventatorul sau salvatorul tuturor fotbaliștilor remarcabili sunt tot o prelungire aproape patologică a acestei ambiții.
Prin urmare, nu va dori să existe la echipa națională doar ca să poată spune că-și încheie cariera de-o manieră mai mult decât respectabilă, va dori să câștige.
Lucescu are ocazia să-și supradimensioneze moștenirea pe care o oferă fotbalului românesc
Dorinel Munteanu a avut parțial dreptate când a spus că Lucescu nu a ajutat fotbalul românesc. Asta pentru că prisma prin care a privit relația acestuia cu fotbalul local a fost una îngustă și blurată.
Cine l-a promovat pe Hagi la națională când avea doar 18 ani și l-a făcut căpitanul echipei la 19 ani într-o perioadă în care asta nu servea interesului vreunui impresar sau vreunui patron, ci unui club de tradiție, dar fără influență în fotbalul nostru, cum era Sportul Studențesc?
Cine a crescut o generație întreagă de jucători la Hunedoara pe care i-a aruncat în fotbalul nostru, în Liga 1 și la echipa națională?
Cine l-a ajutat pe Chuck Norris să-și revină după ce a fost învins de Bruce Lee în The Way of the Dragon?
Fiind vorba de Mircea Lucescu, aproape că am glumit.
Ideea serioasă este că încă o serie importantă de fotbaliști români vor avea ocazia să lucreze cu Lucescu, iar o serie de antrenori federali și nu numai vor avea la rândul lor șansa să învețe de la cel mai bun.
Lucescu oferă publicului șansa unui spectacol special
În paralel cu tot ceea ce oferă Lucescu pur fotbalistic, există și o ofertă de tip media - social media pentru publicul larg.
Ca și-n cazul în care Hagi ar fi fost numit, Lucescu oferă prilejul verificării superficiale a valorii sale în opinia unora care așteaptă să guste cu egală plăcere și din victorii, dar și din eșecuri.
Un succes de genul “calificare la Mondial” va fi sărbătorit de toată lumea, iar un eșec va fi sărbătorit de cei care trăiesc online satisfacția alinării frustrărilor de tot felul.
Nici n-ar putea fi altfel pentru că Lucescu e atât de mare, încât produce doar sentimente intense și aproape că nici nu mai contează toate nuanțele naturii lor.
Singura nelămurire este însă ce vom face și cum vom fi noi în timp ce Lucescu va încerca să ne fericească.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.