”Craiova - Rapid, un șoc pentru mai târziu”. Concluziile trase de Marius Mitran după remiza din Bănie: ”Timpul curge pentru a recupera o echipă prăbușită”
Marius Mitran | Publicat: 02.09.2024 13:52 | Actualizat: 02.09.2024 13:52
La 36 de ore distanță de tot ceea ce s-a jucat sâmbătă noapte pe “Ion Oblemenco”, e posibil să rămâi cu mai multe decât la cinci minute după meci. Atunci era sentimentul crud că nu a fost nimic egal în ceea ce ai văzut, acum e ceva mai probabil să crezi că a fost pe undeva un destin în joc.
Universitatea Craiova, în special, trăiește acut pierderea a încă două puncte, după un meci pe care l-a controlat aproape în totalitate, și, în orice caz, net, în repriza a doua. Rapid însă a rezistat și abia aici avem o temă. De fapt, două. Prima e așa: de ce Craiova nu poate învinge la Hermannstadt, deși, identic, domină absolut la fel, repriza secundă?
Face 0-0. De ce? Simplu, parcă prea simplu ca să fie singura explicație, dar chiar asta e: pentru că ratează. Ratează din 10 metri, ratează mereu în situații de singur cu portarul, niciodată nu ajunge cu o secundă mai devreme pentru un lat, pentru o deviere decisivă, întotdeauna, dar întotdeauna, șutul lui Mitriță sau Bană, ori cel trimis de Koljic, din voleu, ori de Andrei Ivan, toate trec milimetric pe lângă poartă, ori se lovesc de orice portar lucid și curajos și atât. Asta e tot. Asta a fost tot!
Așa a fost și cu Rapid, o echipă înviată de un formidabil antrenor, vorbăreț, exuberant, meditativ, inteligent, actor de mare talent, dar antrenor în toată puterea cuvântului. Marius Șumudică a ținut în picioare o echipă prăbușită, căzută complet fizic, timorată de un trecut apropiat terifiant, în care a fost pe planșa de încercări a unui britanic veleitar. Ce să obții mai mult? Cum să obții mai mult de la o formație fără formație?
O victorie la Iași, forțată doar din dorința antrenorului și grației karmei sale, un punct la Craiova, pe aproape aceleași coordonate. În ambele meciuri, tot ce s-a strâns a fost datorită lui, greu, fiindcă tot ce se pierduse până atunci fusese din cauza ratării pregătirii din presezon, apoi a începutului de sezon. Astfel s-a ratat și tot ce se putea rata ca bază pentru construcția unei echipe de play-off.
Problema rămasă la Rapid
Problema care a rămas, căci o mare problemă a rămas la Rapid, e legată doar de un singur factor: timpul. Dacă la Craiova e una mentală, de concentrare, rezolvabilă de către Costel Gâlcă, la Rapid timpul care nu mai are răbdare e mai viclean chiar decât iluzia pierdută a Moromeților. Șumudică a intuit, de fapt a știut din prima secundă asta, de aceea a și fixat ca obiectiv play-off-ul și nu mai mult decât atât. Asta deocamdată, desigur.
Ideea că Rapid e la doar un punct sau trei de locul șase, vehiculată în momentul în care s-a renunțat la Lennon și că e destul timp pentru a recupera puținele puncte față de lider era o prostie, dar și o capcană, în care Șumudică nu a căzut. Pentru că la Rapid timpul de acum înainte nu curge pentru a desfășura o mașinărie de luptă, gata de asalt, ci pentru a recupera o echipă prăbușită, stoarsă de vlagă și lipsită de încredere. Ceea ce e infinit mai greu. Iar abia acest demers cere mult timp.
De aceea și căderea totală de la Craiova, unde, în repriza a doua, Rapid abia dacă a trecut de centru, fără să tragă vreun șut, fără să aibă vreun corner sau vreo fază bună. A ținut-o în picioare gura lui Șumudică și buimăceala, deja cronică a lui Mitriță & co.
Și, apropo de ce acum se fixează, pentru toți, nu doar pentru Rapid, ca obiectiv maxim play-off-ul, inclusiv pentru Craiova, care e departe de a fi lider real, cum, teoretic, încă mai e. (Joacă mai bine decât toate adversarele, învinge însă doar în anumite condiții, care sunt, de fapt, una singură: Mitriță. Deci, Alex: dacă da, da! Dacă nu, 1-1. Ori 0-0.) Pentru că sunt, deja, prea multe echipe care merg foarte bine, în timp ce trei favorite trebuie să recupereze mult. Pe lângă Rapid, e vorba de FCSB și Farul, ultimele două campioane.
Craiova e, ”de fapt”, pe locul trei
Iar cele care merg bine se văd deja, lejer. “U” Cluj, Dinamo (una dintre ele o va da jos luni noapte pe Craiova de pe primul loc!), Oțelul, CFR Cluj (iarăși cu implicații majore pentru olteni, cele două având meci direct amânat, dar care, odată jucat, poate coborî și mai mult Craiova), chiar și Petrolul!
În termeni reali, Craiova e de fapt undeva pe locul trei, spre patru, după ce s-a jucat un sfert din sezonul regulat. Nu e prima, deși ar fi meritat să fie. Dar nu este! Pentru că punctele pierdute cu Hermannstadt, Dinamo și Rapid meritau să fie în cont grație jocului, doar cu Petrolul Știința jucând slab. Dar nu sunt, din cauzele explicate.
De aceea cred că Universitatea Craiova-Rapid a fost un meci pentru mai târziu. Când ambele echipe vor fi altele. Craiova, mai aproape de rigoarea, calmul și inteligența carteziană ale lui Gâlcă, Rapid, mai aproape de intuiția genială, de calculul aplicat și de karma lui Șumudică. Atunci, da, va fi un șoc! O întâlnire de gradul trei!
Sâmbătă nu a fost decât o radiografie pentru fiecare: Craiova că poate, dar nu știe cum, Rapid, că știe cum, dar nu poate! De fapt, lucrurile sunt și mai simple de atât: pentru amândouă e nevoie de un atacant central bun de tot! Altfel, două mari cluburi vor mai amâna un an ceea ce și-au propus acum o viață. Dar și viața asta, care încă nu a trecut, va trece!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.