”De ce avem nevoie de un selecționer străin”. În ciuda victoriei cu Kosovo, Beldie tot cere schimbarea lui Iordănescu: ”Această numire e o eroare importantă a FRF”
Ștefan Beldie | Publicat: 13.09.2023 08:32 | Actualizat: 13.09.2023 10:37
Dacă ai văzut jocul României în fața Kosovo, nu doar rezultatul final, probabil știi că nimic nu s-a schimbat cu adevărat.
Nu din perspectiva șanselor de calificare, unde suntem în mod evident favoriți la câștigarea locului 2 în grupă, chiar dacă am fost palizi cu Israel.
Mă refer la ideea că avem o generație slabă de fotbaliști.
Și nu e o idee susținută doar de faptul că nu avem jucători la nicio echipă importantă a Europei. Sau că deja facem o tradiție din a rata calificări la turnee finale.
Mă refer mai ales la faptul că deși în aceste calificări stăm chiar bine din perspectiva rezultatelor, nu avem absolut niciun meci despre care să putem spune c-am avut o evoluție impresionantă.
Cel mult, bucăți de 10 - 15 minute ici - colo.
Sigur, asta n-ar trebui să conteze atât timp cât ne interesează rezultatele, care rezultate sunt singura cale de-a ne califica la turneul final.
Totuși, am nevoie de acest argument ca să alimentez și mai mult ideea că avem o generație a cărei valoare este sub așteptările publicului.
Dacă ești de acord cu mine în această privință, atunci ce putea / poate FRF ca-n ciuda acestei slăbiciuni importante să putem totuși conta mai mult decât o facem?
Logic, să îmbunătățească orice aspect care se află sub controlul său.
Nu putem schimba jucătorii
Talentul fotbaliștilor nu se află sub controlul federației.
Cel puțin nu pe termen scurt.
Jucătorii pe care-i avem sunt jucătorii pe care-i avem.
În schimb, imediat după lotul de jucători, cea mai mare importanță în succesul unei echipe îl are antrenorul. De altfel, sunt voci care spun că un antrenor / selecționer cu adevărat valoros poate compensa multe dintre lipsurile jucătorilor.
Normal, inclusiv asta se-ntâmplă izolat, nu de-o manieră constantă. Dar totuși, un antrenor bun obține tot ce poate fi obținut de la jucători care nu obișnuiesc de felul lor să dea prea mult.
Prin urmare, aici este zona în care strategia FRF a fost greșită. Și-a limitat alegerile la antrenori români și a ajuns să angajeze unul care poate fi foarte bun în cercul restrâns al antrenorilor noștri.
Cercul restrâns...
Nu avem suficientă limitare în prinvința "ariei de selecție"?
De ce ne-am limitat și-ntr-o privință în care în afară de bani, absolut nimic altceva nu ne limita. Și inclusiv financiar, efortul de-a aduce un antrenor valoros cu calități de selecționer ar fi fost o investiție.
"Da, dar Daum?"
Daum este un singur exemplu într-o mare de eșecuri locale.
Un singur antrenor străin care n-a reușit.
Unul!
Nu poți avea o garanție absolută când angajezi un selecționer, dar categoric îți crești șansele de reușită atunci când faci efortul de-a-l aduce pe cel mai bun pe care ți-l permiți.
Mai bine să cunoască fotbalul românesc
"Da, dar un antrenor străin nu știe fotbalul românesc!"
Perfect.
Acesta nu este un defect, ci o mare calitate în contextul în care a cunoaște fotbalul românesc înseamnă mai degrabă sensibilități la presiunile unui patron vocal sau a altor personaje influente și mai puțin chestiuni pur fotbalistice.
De altfel, un antrenor străin valoros implică însăși ideea de-a privi jucători și de-a decide obiectiv, lipsit de orice influență cine merită și cine nu merită să fie la lot și pe teren.
"Da dar Iordănescu tocmai a obținut o victorie!"
Nu mă-ndoiesc că Iordănescu e azi un selecționer mai bun decât în momentul numirii, doar că n-a fost niciodată cea mai bună variantă pe care FRF și-o permitea.
Și asta nu e nimic jignitor pentru el, e firesc să nu fie cel mai bun de pe o listă uriașă de variante (dacă erau incluși și antrenori străini).
În schimb, această numire este singura eroare reală care poate fi reproșată FRF.
Și e o eroare importantă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.