Felicitări, Sepsi! Andrei Ciobanu scrie despre parcursul remarcabil al echipei conduse de Liviu Ciobotariu
Andrei Ciobanu | Publicat: 31.08.2023 21:44 | Actualizat: 01.09.2023 10:13
Sepsi OSK mi se pare cel mai corect model fotbalistic din România. Și culmea, e o echipă finanțată de Guvernul maghiar. Dar înainte să-mi săriți în cap cu milioanele venite de la Budapesta, stați numai un pic, cât să vă spun la ce mă refer.
Să presupunem, de dragul discuției, că Orban este un sponsor privat, așa cum celelalte echipe importante din România au casele de pariuri.
Sepsi părăsește Europa, după eșecul cu Bodo/Glimt
Și, pe logica asta, să vedem ce se întâmplă la ei: există un patron care manageriază fondurile și stabilește bugetul în fiecare an.
Acesta este unul fanatic, suporter total al echipei, trăiește fiecare meci la intensitate maximă și a devenit o imagine a clubului, dar în sens pozitiv.
Fiecare discurs pe care îl are la TV este unul echilibrat și nu l-am auzit niciodată să răspundă la provocări, deși ele au fost și nu puține.
Ce nu face el, în schimb? Nu intră în direct la televizor să explice schimbările și tactica, nu se ceartă cu toată lumea la fiecare conferință de presă, nu există zvonuri despre el că ar impune echipa, nu bălăcărește șeful federației, nu dă mesaje arbitrilor și cred că lista poate continua, dar o să mă opresc aici, din respect pentru timpul vostru.
Parcurs demn de remarcat al celor de la Sepsi
La Sepsi, în fiecare an, lotul a fost făcut cu cap, iar transferurile au fost echilibrate, fără a arunca cu banii în stânga și în dreapta, în funcție de ce jucător a mai făcut un meci bun într-o anumită etapă și i-a luat ochii patronului.
Iar eu trag nădejde că mutările au fost efectuate după discuții cu antrenorii de la vremea respectivă și de cerințele lor. Apropo de antrenori, pe partea asta mereu au avut unii cu nume și cu CV (desigur, pe cât putea și clubul la momentul acela), nicidecum marionete sau circari, care să facă poftele patronului, oricât de nebunești ar părea ele.
Și tot referitor la antrenori, în cazul în care se mai îndoia cineva, să mai subliniem o dată importanța autorității lor asupra echipei, aș vrea să atrag atenția asupra următorului aspect: jucătorii lui Ciobotariu au fost conduși de 4 ori în această dublă manșă a play-off-ului, revenind și egalând de fiecare dată.
Și au avut ca adversar o echipă care anul trecut juca în grupele Europa League, tot pe teren sintetic în deplasare și cu un lot mai valoros pe transfermarkt decât, să zicem total întâmplător, Nordsjaelland.
Sepsi, un model pentru echipele din România
La Sfântu Gheorghe lucrurile par că se execută într-un mod sănătos și, din acest motiv, m-aș fi bucurat să se califice în grupe, căci astfel s-ar fi legitimat un model sănătos. Și doar așa se demonstrează, dacă mai este necesar, că aceasta este calea corectă, nu ce visează alții de ani de zile, fără rezultat. Chiar dacă au fost eliminați, jucătorii au arătat dorință și bărbăție, iar momentan nu sunt convins că a fost offside la golul de 3-3. Oricum, au părăsit competiția cu capul sus și s-au luptat parte în parte cu un adversar de două ori mai bine cotat decât ei.
Nu am auzit până acum nicio bârfă despre Dioszegi că ar impune jucători sau că ar face schimbările, dar și dacă ar face asta, faptul că nu spune el asta, cu gura lui, la fiecare interviu și tot e un mare plus. De-a lungul anilor, la Sepsi s-a întâmplat totul fix așa cum trebuie să se întâmple într-un business: PROGRESIV. Prima oară au promovat, apoi au terminat în primele 10, după care au ajuns în play-off, apoi au vrut cupe europene, după aia au vrut să ajungă mai sus în Europa, iar asta în decurs de șapte ani. ȘAPTE! Dacă lucrurile vor merge tot așa, în foarte curând, obiectivul normal și natural o să fie titlul. Și mare atenție: până acum și le-au îndeplinit pe toate.
Eșecul fotbalului românesc
Iar acum vă întreb: mai știți vreo echipă din primele 6 despre care putem spune aceleași lucruri? Eu nu cred. O să-mi ziceți Rapid, CFR și Farul probabil.
Dar la Rapid nu aș vrea să dezvolt prea mult, poate o să spună Mutu poveștile când o să iasă la pensie, dar nu e nici acolo perfecțiune.
La CFR au fost multe articole în presă în legătură cu managementul domnului Varga, le găsiți pe google pe toate, dacă sunteți curioși.
Iar la Farul, cu tot respectul pentru Hagi și cu tot ce a realizat, dar acolo e tot ca la Gigi, în sensul că patronul decide tot. Diferența e că patronul de acolo, chiar știe fotbal, dar ca model de business, căci despre asta era vorba, nu e diferit de cel de la Steaua. Apropo de Farul, ce bine că au jucat cu primul 11 împotriva Craiovei, nu?
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.