Investiții de milioane sau cârpeli? Dan Capatos este îngrijorat de viitorul lui Dinamo

Dan Capatos | Publicat: 04.04.2025 12:30 | Actualizat: 04.04.2025 12:31
Am ales să scriu despre meciul cu FCSB la câteva zile după disputarea lui, când emoțiile s-au mai estompat și nervii s-au mai destins. Este, în mod evident, o senzație stânjenitoare pentru orice suporter al “câinilor”. Să aduni 8 înfrângeri consecutive cu marea rivală și mai mult de 5 ani de la ultima victorie este un lucru greu de digerat, indiferent de cât de înțelegător ai fi, de realist, în compararea situației financiare a celor două cluburi, dar mai ales a istoriei lor din acești ultimi 5 ani. Chiar și așa, spuneam data trecută că un Derby are capacitatea, cel puțin în plan teoretic, de a șterge aceste diferențe, dacă intervin ambiția, tradiția, dorința de a-ți arăta valoarea individuală ca fotbalist (dacă nu într-un asemenea meci, atunci când?) și de a fi deschis până la urmă oricărui rezultat.
Din păcate, în ultimii cinci ani și ceva, lucrurile stau rău pentru Dinamo, din acest punct de vedere, iar răbdarea fanilor stă să explodeze. S-a ajuns până la ironii greu de suportat, bazate pe această “impotență” fotbalistică și, în plin clocot al nervilor, Dinamo a fost acuzată că a ajuns “satelitul” FCSB-ului.
O afirmație care ar trebui să scoată la iveală “colții” oricărui fan, jucător, angajat sau patron al acestui club. Dar, lucrurile sunt așa cum sunt și trebuie luate ca atare. Paradoxal, este un moment greu, venit în cea mai bună existență a echipei din acești ani despre care vorbim. Rămâne însă doar o statistică mai mult sau mai puțin îngrijorătoare.
Traiectorie nesperat de bună
Până la urmă, chiar și așa, traiectoria echipei este una nesperat de bună, iar dacă ne referim doar la acest sezon, lucrurile par desprinse din zona SF a fotbalului. De la o salvare de la o a doua retrogradare catastrofală, la accederea în play-off a fost un drum pe care absolut nimeni nu ar fi pariat în țara asta, fie el suporter al “câinilor”, al rivalilor sau neutru.
Am mai analizat acest lucru și am convenit că este meritul exclusiv al lui Kopic, un antrenor care nu s-a plâns niciodată de ce i s-a oferit, a strâns din dinți și a muncit ca nimeni altul pentru o performanță ce va rămâne în sufletele suporterilor drept o minune, alături de celebra “minune de la Liberec” a lui Dario Bonetti.
În aceste condiții, nu seria de meciuri pierdute contra FCSB-ului mă îngrijorează neapărat, ci viitorul echipei. Va mai putea ține pasul cu “realizările” din acest sezon? Poate repeta ea la anul sau chiar depăși ce s-a întâmplat în acest sezon? Vom ieși la timp din insolvență, pentru a putea avea cu adevărat un obiectiv îndrăzneț în sezonul viitor? Sunt doar câteva întrebări care frământă suflarea alb-roșie și ale căror răspunsuri plutesc acum într-o incertitudine agasantă.
Se pot face transferuri serioase?
Despre seriozitatea declarațiilor lui Andrei Nicolescu în privința transferurilor nu mai are rost să vorbim, pentru că deja lucrurile sunt cronice. Despre plecările importante de la echipă, la finalul acestui sezon s-a vorbit destul și prea multe lucruri nu mai sunt de făcut. Așa că, perioada de transferuri din vara acestui an pare mai importantă ca oricând. Dacă vrea să își păstreze forma arătată în această ediție de campionat sau, mai mult, să și-o depășească, așa cum declară acum oficialii echipei, buzunarele trebuie să se deschidă masiv. Iar din ele să iasă bani adevărați, nu vrăjeli și panglici Red & White.
Va fi posibil un asemenea efort financiar? Cine știe? Poate că da, cel mai probabil, nu! Sau, cel puțin nu în felul în care ar trebui să arate în mod real lucrurile. Ca să ai o echipă demnă de ambițiile anunțate, ai nevoie de cel puțin 3-4 transferuri care să însumeze milioane de euro. Milioane!!!
Altfel, cârpelile din acest sezon se vor destrăma mai rău ca năframa bunicii din cufărul de zestre uitat în pod. Niciun Kopic de pe lumea asta nu poate face minuni la infinit. În ziua de azi, până și minunile costă mult.
Miza de la Rapid - Dinamo
Deocamdată, celor care mai rămân din echipa de bază de acum, după plecări și “pensionări”, li se pot adăuga Denis Oncescu, Costin Amzăr, Alex Irimia, David Irimia, Valentin Dumitrache, Petru Neagu, Antonio Bordușanu, Andrei Ionică, Soro Alberto și încă vreo 3 africani cărora nu le-am reținut numele, iar din lotul lărgit se mai pot așeza pe banca de rezerve Casian Soare, Adrian Caragea, Răzvan Pașcalău, Stoian Alexandru, Rotund Raul.
Tot respectul pentru acești jucători, mulți dintre ei doar niște adolescenți la debutul în fotbalul mare, dar alăturați, vă rog, aceste nume celor din loturile FCSB-ului, Craiovei, CFR-ului, Rapid-ului și chiar a altor echipe mai “fără pretenții”. Realizați acum că nu exagerez când spun că Dinamo are nevoie de transferuri de milioane? Și la propriu, și la figurat! Altfel, riscul ca acest sezon să fi fost doar o surpriză plăcută de proporții este foarte mare. Mai pe românește, lipsa unor investiții masive ar putea face ca la anul să ne întoarcem unde am fost și anii trecuți: în afara play-off-ului.
Revenind în prezent, suntem în fața unui alt meci de tradiție, cel cu Rapidul. Lucrurile se îndreaptă din ce în ce mai clar spre o segregare a formațiilor din acest play-off. Va fi o luptă în 3 pentru titlul de campioană, iar Dinamo, Rapid și U Cluj se vor bate pentru primul loc de lângă podium. Pentru Dinamo și “U”, locul 4 este chiar onorant, pentru Rapid și investițiile soțului Dianei Șucu, de-a dreptul rușinos. Ambițiile vor fi mari, ca de fiecare dată. Mai ales că se vor înfrunta două tipologii de antrenori total diferite: tipul “Ancelotti” vs. tipul ”Simeone”. Sau, dacă vreți mai pe românește: “Lordul” vs. “Măscăriciul”.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














