exclusiv Aad de Mos: “România trebuie să fie mândră de ei!”. Fostul antrenor al celor de la Ajax analizează partida de aseară. ”El nu e Gică Popescu”
Cristian Munteanu | Publicat: 03.07.2024 09:18 | Actualizat: 03.07.2024 11:32
Aad de Mos (77 de ani) e triplu campion al Olandei cu Ajax Amsterdam. Un antrenor extrem de respectat în “țara lalelelor”, de Mos i-a acordat, în exclusivitate, un interviu lui Cristian Munteanu, senior writer iAMsport.ro, în care a “disecat” meciul dintre români și batavi.
Aad de Mos are multe performanțe în palmaresul său. Triplu campion cu Ajax, dublu campion al Belgiei, o Cupă a Olandei. Dar nimic nu se compară cu ceea ce a reușit în sezonul 1987/1988, atunci când a câștigat Cupa Cupelor cu Mechelen. Da, Mechelen. În finală a bătut Ajax, ca ironia să fie completă.
Iar anul următor, Mechelen, tot cu Aad de Mos pe bancă, a câștigat și Supercupa Europei. A învins alți olandezi, pe cei de la PSV Eindhoven.
Aad de Mos: “Problema a fost sistemul României”
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru iAMsport.ro, de Mos a analizat, cu sinceritate și tact, partida dintre România și Olanda, pierdută de “tricolori” cu 0-3.
Bună seara, domnule de Mos. Ați avut ceva emoții în prima parte a începutului de meci?
În primele 15-20 de minute ați fost mai periculoși. România a presat, iar asta a adus ceva panică în rândurile olandezilor. A fost și acel șut bun al lui Man. După aceea, Olanda a preluat controlul partidei. Nu am avut emoții, sunt călit (n.r. – râde).
Jocul s-a schimbat radical după golul lui Gakpo. De ce?
Problema a fost sistemul jucat de România. E clar că i-am analizat bine. Pe partea dreaptă am creat multe spații pentru Dumfries. Mogoș, până să se accidenteze, trebuia să se apere mai spre centru, acolo unde-l ducea Bergwijn, iar Dumfries apărea pe spațiul liber. Hagi nu se retrăgea cu el, așa că fundașul nostru dreapta a fost mai mereu liber.
Apoi, după gol, tot elanul românilor s-a risipit. Din acel moment au știut că e foarte greu să mai revină.
Dar, paradoxal, prima reușită vine din partea opusă, de pe stânga. Xavi Simons este liber, între linii, Rațiu strânge către centru, iar pasa merge către Gakpo. Niciun mijlocaș nu-l ajută pe Rațiu, iar Gakpo fentează și trage la colțul scurt.
În Olanda știm aceste goluri, au mai marcat așa. Gakpo face o preluare deosebită, intră în careu, apoi el poate trage și la colțul scurt și la lung. Este specialitatea lui, a făcut aceleași mișcări de sute de ori. Și la Liverpool încearcă mereu această variantă.
A fost o greșeală a portarului. Șutul, totuși, merge pe colțul scurt.
În primele 20 de minute, Xavi Simons a jucat foarte avansat, între Rațiu și Drăgușin, tocmai pentru a-l face pe Gakpo să primească liber mingea.
Problema este că, în sistemul 4-1-4-1, pe care l-a jucat România, sunt prea multe spații. Marius Marin este singur în fața apărării. Dacă Rijnders, spre dreapta, sau Xavi Simons, pe stânga, urcă în spațiile libere, e greu să te aperi la ei.
Dacă Răzvan Marin și Stanciu nu coboară pe aceeași linie cu el, atunci mijlocașii noștri pot specula acele spații. Iar când Marius Marin se apăra la unul dintre Rijnders sau Xavi Simons, scoteam mingea la margine.
Aad de Mos: “ Îți trebuie și alte calități”
Pe faza de apărare, am văzut că Olanda îl lăsa pe Xavi Simons ca număr 10, de multe ori, și Schouten – Rijnders jucau în fața apărării.
Da, pentru că nici România nu ataca cu trei mijlocași centrali și atunci nu avea rost să coboare atât de mult și Simons. De altfel, după gol, voi ați avut mingea foarte puțin, iar asta s-a văzut și spre sfârșitul partidei, atunci când erați foarte obosiți.
Și parcă România nici nu a mai avut acel spirit de echipă din meciurile anterioare.
Nu poți juca prea multe partide având doar ”team spirit”. Îți trebuie și calități tehnice, fizice și psihice pentru a avansa cât mai mult în turneu. Marius Marin a alergat enorm, iar Drăguș este singur acolo, în atac. Ce poate face în fața lui de Vrij și Van Dijk?
România a avut numai 79 de pase complete în prima repriză. E cel mai mic număr al unei naționale de la acest EURO. De ce s-a întâmplat asta?
În aceste faze eliminatorii, nu e suficient să fii luptător. Cu tot respectul, dar jucătorii voștri sunt în Arabia Saudită, Serie B, Cluj, unul e pe bancă la Tottenham... E în regulă dacă vrei să treci de grupe, dar apoi e mai greu. Iordănescu a scos maxim din acest lot, iar țara trebuie să fie mândră de fotbaliștii români.
A fost România măcinată, fizic și psihic, de posesia prelungită a olandezilor?
Fără îndoială. Deoarece oricum alergaseră foarte mult în partidele cu Ucraina și Belgia. Iar dacă nu ai mingea nici în meciul patru de la EURO, sigur că ești și mai obosit.
Asta s-a văzut din ce în ce mai mult pe măsură ce trecea timpul. Nu mai aveau prospețime, iar deciziile luate erau modeste.
Aad de Mos: “Drăgușin nu e Gică Popescu”
Ce spuneți de mutarea lui Iordănescu, care-l mută pe Burcă, un fundaș central, pe flancul stâng, atunci când s-a accidentat Mogoș?
Nu pot fi sigur, pentru că nu-i prea cunosc. Sigur numărul 24 (n.r. - Racovițan) s-a descurcat bine. Intercepții multe, a stat aproape de adversar. Burcă nu prea a mai participat la construcție, dar nici nu prea a mai fost vorba de așa ceva din partea României.
A contat mult și faptul că majoritatea jucătorilor olandezi sunt obișnuiți, fie de la națională, fie de la echipele de club, cu presiunea unei astfel de partide?
Toți joacă la echipe mai bune decât o fac românii. Nu ne-am descurcat foarte bine în grupă, iar ei au fost criticați în presă. Deci era o presiune mare pe Koeman și pe echipă.
Însă au schimbat stilul de joc, din câte am văzut. Au fost mult mai direcți, și-au creat ocazii, a fost mult mai bine decât cu Austria.
Drăgușin face o greșeală rar văzută la acest nivel, la golul doi al batavilor. Ce credeți că se petrece acolo?
O eroare foarte mare. Dar a venit pe fond de oboseală. Cred că Drăgușin are cele mai multe tackling-uri de la acest EURO. Dacă recurgi la acest procedeu de multe ori, înseamnă că ești obosit și nu mai poți anticipa ce fac atacanții. Ajungi târziu în locul unde este mingea.
Câte alunecări au de Vrij și Van Dijk? Poate câte una. Iar Drăgușin nu e Popescu (n.r. - Gică). E o mare diferență. În 1994 aveați fotbaliști. Acum sunteți luptători. Și poți lupta doar cât ai muniție.
Olanda a tras 23 de șuturi spre poartă. Linia noastră de mijloc a fost complet depășită?
Au jucat la maximum potențialului lor. Să îți spun ceva. În analiza pe care am făcut-o înainte de meci, pentru televiziunea olandeză, am spus că ce va termina 3-1 pentru noi. Eram sigur că vom marca mult.
Am văzut meciul dintre Belgia și România și știam că românii vor juca în triunghi, la mijloc. Belgienii au avut un ritm mare când aveau mingea, iar Stanciu și Răzvan Marin se repliau greu.
Dacă ai linie pe mijloc puternică, e mai ușor. Dacă mijlocașii tăi nu fac decât să alege după minge, atunci vei pierde meciul. Linia mediană e apa pentru plante.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.