Edi Iordănescu, prezent la o întâlnire extrem de importantă la UEFA, înaintea Campionatului European! Ce schimbări și obiective au fost discutate pentru turneul din această vară
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 10.04.2024 15:35 | Actualizat: 10.04.2024 17:43
Antrenorii și membrii staffurilor celor 24 de echipe calificate la EURO 2024 au participat, la începutul acestei săptămâni, la un ”workshop” organizat de UEFA la Düsseldorf, unde s-a discutat despre arbitraj și despre alte probleme de natură organizatorică necesare desfășurării în bune condiții a turneului final.
UEFA a organizat în zilele de 8 și 9 aprilie, la Düsseldorf, o sesiune de lucru cu reprezentanții echipelor calificate la turneul final al Campionatului European care se va desfășura în această vară, în Germania.
S-a discutat despre arbitraj, obligații media, marketing, dopaj, integritatea jocului, securitate, sustenabilitate, transport și organizare.
Accent pe fair-play
La EURO 2024, arbitrii vor acorda o atenție sporită fair-play-ului și comportamentului corect al jucătorilor.
“Comportamentul inacceptabil al jucătorilor este o problemă pentru arbitrii. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Jucătorii vă urmăresc și, dacă voi sunteți calmi, la fel vor fi și ei. Haideți să evităm cartonașele inutile și să protejăm imaginea jocului”, a transmis Roberto Rosetti, directorul general al arbitrajului UEFA, selecționerilor prezenți în Germania.
“Avem exact aceeași slujbă ca și dumneavoastră când ne pregătim să ne alegem echipa. Suntem în proces de selectare a arbitrilor, iar cei mai buni arbitri vor fi selectați, fără altă condiție”, a explicat Rosetti.
Arbitri la EURO 2024
Pentru EURO 2024 vor fi selectați între 18 și 20 de arbitri însoțiți de echipele lor de asistenți. Aceștia vor fi confirmați la sfârșitul lunii aprilie.
Pe timpul desfășurării turneului final, arbitrii își vor avea baza Frankfurt, iar oficialii VAR vor avea sediul la Leipzig.
În perioada 13-16 mai va avea loc un atelier de lucru cu arbitri selectați pentru a fi prezenți la EURO 2024, a anunțat UEFA.
Tehnologie și arbitraj la EURO 2024
EURO 2024 va fi cel mai avansat turneu final din punct de vedere tehnic de până acum. Pentru prima la o asemenea competiție, mingea va fi conectată direct la sistemul VAR, ofsaidul va fi semnalizat semi-automat și a fost introdusă tehnologia pentru linia de poartă.
Mingea oficială conține senzori de mișcare care trimit date precise în timp real, ajutând oficialii UEFA de meci și VAR-ul să identifice fiecare atingere individuală a mingii, reducând timpul petrecut în rezolvarea incidentelor de ofsaid, henț și penalty. Datele vor fi, de asemenea, folosite pentru a crea grafice și vizualizări TV.
Rosetti a explicat abordarea VAR cu sintagma “Interferență minimă pentru beneficii maxime”. Cu alte cuvinte, VAR va interveni doar atunci când există dovezi ale unei greșeli clare și evidente.
“Vrem ca arbitrii să ia decizii pe teren. Ne dorim să folosim VAR numai atunci când există dovezi clare ale unei greșeli”, a spus oficialul UEFA.
“În cazul unor faze de ofsaid la limită, le cerem arbitrilor asistenți să țină steagul jos. Să îl ridice doar dacă sunt siguri. Dacă nu sunt 100% siguri, trebuie să țină steagul jos. Avem tehnologia avansată care poate interveni în cazul unor erori”, a explicat Rosetti.
23 sau 26 de jucători în lot
UEFA a discutat cu antrenorii prezenți la Düsseldorf despre numărul jucătorilor incluși în lot pentru viitorul turneu final.
În prezent echipele care vor merge la EURO 2024 sunt limitate la un lot de 23 de jucători. S-a vorbit despre o eventuală revenire la reglementările existente înainte de EURO 2020, când a fost permisă, din cauza pandemiei de COVID-19, o creștere la 26 a numărului de componenți ai loturilor.
Au existat puncte de vedere diferite în rândul antrenorilor, majoritatea exprimându-și dorința de a crește numărul de jucători, cu mai multe opțiuni disponibile pentru a face față amenințării accidentărilor și solicitărilor fizice intense impuse jucătorilor.
O parte însă și-au declarat preferința de a limita numărul de jucători ai fiecărei echipa la 23, aducând ca argument dificultatea de a antrena și de a gestiona un grupul de jucători mai mare.
Forul european a luat act de punctele de vedere exprimate, urmând a lua o decizie finală în această privință în săptămânile următoare.
Delegația României prezentă la workshop-ul UEFA
FRF a anunțat că din partea României, la sesiunea de lucru de la Düsseldorf au participat:
Edward Iordănescu – Selecționer
Cătălin Gheorghiu – Team manager
Michele Ianucci – Analist video
Paul Zaharia – Transport manager
Alexandru Nicilă – Ofițer de securitate
Cătălin Popescu – Ofițer de presă
Iulia Cuciurean – Manager marketing FRF
Claudiu Stamatescu – Medic
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.