Corespondență EURO Mihai Stoichiță, înainte de debutul României la Euro 2024: ”Este o generație de aur în devenire!” Detalii despre viitorul lui Edi Iordănescu și posibile ”reveniri” la națională

Foto 3/3 Galerie foto(3) Galerie foto (3 fotografii): Mihai Stoichiță, înainte de debutul României la Euro 2024: ”Este o generație de aur în devenire!” Detalii despre viitorul lui Edi Iordănescu și posibile ”reveniri” la națională
Foto: iAMsport.ro  |  

Silvian Bădulescu , Paul Chirilă (foto/video)   |   Publicat: 15.06.2024 23:42   |  Actualizat: 16.06.2024 13:38

Mihai Stoichiță (70 de ani), director tehnic al Federației Române de Fotbal, a oferit, înainte de debutul României la Campionatul European de fotbal din Germania, un interviu în exclusivitate pentru iAMsport.ro

Fostul tehnician a subliniat că ”este o performanță calificarea la EURO” și a vorbit despre cele mai greu moment din timpul preliminariilor.

Mai departe, bucureșteanul a ținut să precizeze că actuala generație condusă de Edi Iordănescu are potențialul ca, în viitor, să se califice la mai multe turnee finale și să devină o generație de aur.

”Este o performanță că ne-am calificat. De acum încolo ar trebui să devină o normalitate!”

Două zile și debutăm cu Ucraina la EURO 2024. Cât de mult ați așteptat acest moment?

Aștept să treacă mai repede timpul. Trăiesc cu senzația că ne încărcăm din ce în ce mai mult cu tensiune și stare emoțională înainte de debut. Să vină mai repede.

Cum sunt ucrainenii?

Particip și eu la toate acțiunile de analiză video. Foarte buni și foarte puternici jucătorii! Sper ca inspirația lui Edi în a organiza jocul să facă diferență. De a-i motiva pe jucători nu mai este cazul., sunt foarte concentrați și motivați. Totul ține de așezarea din teren, continuitatea acțiunilor pe care le vom avea în atac și apărare. Trebuie să fim atenți și extrem de concentrați la tot ce se pregătește. Determinantă în acest joc va fi forța jocului. Mă aștept la un rezultat bun. Am emoții, normal, dar și încredere.

Nicușor Bancu a declarat că jucătorii trebuie să se dubleze, chiar tripleze pe fază defensivă, s-a vorbit și despre calitatea individială a ucrainenilor. Să ne așteptăm ca România să aibă o abordare defensivă?

Nu! Este o dezvoltare a fazei defensive. Nu înseamnă că ne așezăm pe trei rânduri în careu. Este o abordare logică a lucrurilor din partea lui Edi. Faza de apărare trebuie să fie extrem de atent dezvoltată. Sigur, în funcție de joc, poți încerca un pressing avansat. Construcția noastră, din ce am văzut că pregătește Edi, înseamnă o construcție care aduce mingea foarte des în fața porții.

Este o performanță această calificare sau o normalitate?

O performanță! Ne-am calificat după opt ani. Normalitate ar trebui să devină de acum încolo. Calificări constante la competițiile majore. A fost o perioadă de construcție, cei de la U19, U21, cu performanțe notabile, s-au dezvoltat. De asemenea, mulți jucători s-au maturizat în acești ani. Avem o vârstă ideală pentru fotbal la mulți dintre ei. La 25-26 de ani vor mai avea parte de turnee, au timp până la 30 și ceva de ani.

Foto 1/3

”Dacă o să putem să câștigăm, vom vedea. Sper ca terenul să infirme calculele hârtiei”

Să ne bucurăm să suntem aici sau să avem și așteptări?

Nimeni nu vine să piardă. Toți ne gândim să reușim să câștigăm. Cine vrea în fotbal să piardă? Ne propunem să câștigăm. Dacă o să putem, vom vedea. Dragostea fanilor transmite o energie pozitivă. Din ce văd la băieți, antrenor, vă pot asigura, este o dorință formidabilă de a câștiga. Antrenorul studiază de nu știu câte ori un lucru pentru a-l contracara sau depăși. La jucători, toate antrenamentele s-au bazat pe realizarea unor acțiuni, atât atac, cât și apărare, pentru a nu avea probleme.

Pe atac, dacă vom marca, vedem... te mai ajută și Dumnezeu, mai avem o sclipire individuală. Pe fază defensivă, este extrem de important să fim bine organizați. Edi și stafful au pus accent pe ambele faze și pe dezvoltarea lor. Există un echilibru care trebuie arătate în joc.

Pe hârtie, avem cea mai mică cotă de piață.

Sper ca terenul să infirme calculele hârtiei. Pe hârtie, și înainte de calificări eram a patra echipa ca șanse și am terminat pe 1. Să încheiem cu calculele hârtiei, fotbalul se joacă în iarbă, nu pe laptop, tablete, grafice. Fotbalul înseamnă să cobori, te încalți cu ghetele, arată ce poți, ce ai făcut.

”Cel mai greu moment din preliminarii? Din minutul 1 până în minutul 80 al meciului cu Elveția”

Cel mai greu moment din preliminarii?

Din minutul 1 până în minutul 80 din meciul cu Elveția, de la Lucerna. N-a mai fost nimic greu după. Nu pot spune că nu este și pentru mine cea mai plăcută surpriză că ne-am calificat fără înfrângere, dar este una dintre cele mai mari bucurii. Să fim apreciați pentru ce facem în teren, m-aș bucura, rezultatele pot veni sau nu, ăsta este fotbalul. Stau și-mi pun o întrebare.

Care ar fi?

Suntem mai slabi decât scoțienii? Ca om de fotbal, dacă fac o analiză extrem de atentă, nu cred. Când eram la tragerea la sorți am zis că mi-aș dori să joc cu Scoția.

”Asta are Edi la ora actuală în mână”

Calificări ratate după calificari ratate în ultimii ani, dar și o retrogradare în Liga Națiunilor. Ce a avut Edi Iordănescu și n-au avut ceilalți?

Maturitatea jucătorilor. Și ceilalți selecționeri, Rădoi, Contra, Daum, au fost foarte buni. Daum l-a promovat pe Răzvan Marin. Au riscat, au promovat jucători tineri, n-au beneficiat de maturizarea lor, cum a beneficiat Edi, dar au contribuit și cei de dinainte. Cu riscurile de a pierde meciuri, de a nu avea rezultate. Experiența contează. Asta are Edi la ora actuală pe mână. Rigurozitate, talent de antrenor, pregătire teoretică, sunt normale. Și ceilalți au avut aceste aspecte.

Foto 2/3

A beneficiat și de mai multă răbdare?

De când am venit, niciun antrenor n-a fost înlăturat. Toți au primit, Contra, Rădoi, oferte de a-și continua activitatea. Chiar dacă Edi a fost cum a fost în Liga Națiunilor, am urmărit, ca și la selecționerii anteriori, munca lor. I s-a oferit, bineînțeles, posiblitatea de a merge în continuare. Antrenorul nu trebuie catalogat după ultimul rezultat.

Ce se întâmplă cu Edi Iordănescu după EURO?

Sper să continue! Sunt discuții. Nu cred că este subiectul principal acum. Poate să devină după EURO sau chiar în timpul EURO. Nu este subiectul principal acum, n-aș vrea să-l disturb pe Edi.

”Dacă Boloca joacă bine și se răzgândește, poate reveni oricând”

Flavius Daniliuc, născut în România, selecționat la Austria, Adeyemi, care a jucat pentru Germania, dar nu este la EURO, mai avem cazurile Coubiș, Boloca. Jucători crescuți afară, dar care au refuzat naționala României. Odată cu acest EURO, poate echipa națională a României devine mai atractivă și pentru astfel de jucători?

Depinde de ei! Unii dintre ei sunt născuți afară, nu știu cât de români sunt. Este foarte greu să simți dacă societatea în care trăiești, prietenii, colegii sunt cu totul diferiți față de România. Gândește-te că, în primul rând, trebuie să-ți dai seama dacă simt.

Și chiar dacă nu simt, dar vin să-și facă treabă?

Să vină. Noi, Federația, am avut mereu dialoguri cu ei. Avem multe contacte, și acum, cu jucători de 18, 19 ani, dar născuți în alte țări. Se uită la tine și se gândesc că ei trăiesc acolo. Îi chemăm, încercăm să-i atragem, dar nu știi ce se întâmplă în sufletul și-n mintea lor.

Sunt și alte naționale cu astfel de jucători.

L-ai văzut la nemți pe Musiala? A plecat de la Anglia pentru Germania. N-am să înțeleg niciodată. treaba asta. Nu știu ce l-a determinat să ia această decizie. Așa este și aici. Noi vrem să-i aducem, avem relații cu foarte lume din diaspora. Ne dau informații, intrăm în dialog cu ei, cu familiile lor. Vor, nu vor, nu poți forța omul. Vrem să-i facem să joace pentru noi.

Cazul Boloca este închis sau poate reveni la națională?

Mi-aș dori. Nu ținem cont de ce a declarat, că se simte mai apropiat de Italia. Poate fi și o stare trecătoare, dar dacă se răzgândește și dacă joacă bine, se poate întoarce oricând.

”Este o generație de aur în devenire”

Marius Marin a declarat că nu sunt generația de aur sau cea mai bună generație, dar că au o inimă mare. Cum îi vedeți?

O generație de aur în devenire. De ce nu? Așa a început și la Generația de Aur, cu calificarea la Cupa Mondială din 1994. Debutul l-au făcut. Primul pas l-au făcut la Felcsut, la meciul cu Israel. Generația de Aur l-a făcut la Cardiff.

Felscut, locul de naștere al unei noi generații?

Da, poate, în viitor, vor ajunge la performanțe ca cele de atunci (n.r. - anii '90). Asta ne dorim.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Gestul făcut de spanioli la petrecerea de sărbătorire a titlului: ”Unde este Musiala?”
Gestul făcut de spanioli la petrecerea de sărbătorire a titlului: ”Unde este Musiala?”
Gestul făcut de spanioli la petrecerea de sărbătorire a titlului: ”Unde este Musiala?”
S-a decis care este cel mai frumos gol de la EURO! ”Bijuteria” lui Stanciu din meciul cu Ucraina s-a clasat pe 4
S-a decis care este cel mai frumos gol de la EURO! ”Bijuteria” lui Stanciu din meciul cu Ucraina s-a clasat pe 4
S-a decis care este cel mai frumos gol de la EURO! ”Bijuteria” lui Stanciu din meciul cu Ucraina s-a clasat pe 4
UEFA a anunțat cea mai bună echipă a Campionatului European! Un român a votat alături de nume precum Rafa Benitez sau Fabio Capello
UEFA a anunțat cea mai bună echipă a Campionatului European! Un român a votat alături de nume precum Rafa Benitez sau Fabio Capello
UEFA a anunțat cea mai bună echipă a Campionatului European! Un român a votat alături de nume precum Rafa Benitez sau Fabio Capello
Ce naționale meritau să dispute finala Euro 2024, în opinia lui Basarab Panduru: ”Asta trebuia să fie, așa era corect!”
Ce naționale meritau să dispute finala Euro 2024, în opinia lui Basarab Panduru: ”Asta trebuia să fie, așa era corect!”
Ce naționale meritau să dispute finala Euro 2024, în opinia lui Basarab Panduru: ”Asta trebuia să fie, așa era corect!”
Presa scoțiană râde de englezi, după Euro 2024: ”A ajuns trofeul acasă”
Presa scoțiană râde de englezi, după Euro 2024: ”A ajuns trofeul acasă”
Presa scoțiană râde de englezi, după Euro 2024: ”A ajuns trofeul acasă”
A fost ca la Trafalgar, doar că invers! 9 detalii tactice care au creionat finala EURO 2024, câștigată de Spania
A fost ca la Trafalgar, doar că invers! 9 detalii tactice care au creionat finala EURO 2024, câștigată de Spania
A fost ca la Trafalgar, doar că invers! 9 detalii tactice care au creionat finala EURO 2024, câștigată de Spania

Cele mai citite

Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Diverse  |  18 Iulie 2024, 11:49
1.
Cum arată acum cea care a fost marea iubire a lui Ion Țiriac: ”Îi datorez totul lui Ion”
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Diverse  |  17 Iulie 2024, 09:31
2.
Cum s-a afișat verișoara lui Ianis Hagi la nunta anului. Maria Popescu s-a făcut imediat remarcată
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
Fotbal  |  16 Iulie 2024, 17:14
3.
Un jurnalist maghiar, atac dur la adresa românilor după victoria Corvinului în Europa: ”Sunt la ani lumină în urmă” / ”'Fotbalul Orban' a născut frustrări”
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Ce recompensă uriașă oferă Putin pentru fiecare F-16 distrus. Rusia acuză că sunt ascunse în România
Știri de ultimă oră din sport
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Stranieri   |  19 Iulie 2024, 11:56
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Valeriu Iftime a răspuns acuzațiilor înaintate de Dan Șucu: ”Obraznic în declaraţia asta!”
Valeriu Iftime a răspuns acuzațiilor înaintate de Dan Șucu: ”Obraznic în declaraţia asta!”
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 11:36
Valeriu Iftime a răspuns acuzațiilor înaintate de Dan Șucu: ”Obraznic în declaraţia asta!”
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Echipa Națională   |  19 Iulie 2024, 11:25
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Fotbal Internațional   |  19 Iulie 2024, 11:25
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 11:15
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Echipa Națională   |  19 Iulie 2024, 11:00
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Champions League   |  19 Iulie 2024, 10:52
Interes uriaș pentru FCSB - Maccabi Tel Aviv. Mihai Stoica: ”Estimăm sold-out”
Legenda Petrolului a lămurit misterul de la echipă după zvonurile din ultima perioadă: "Nu prea îi vedem"
Legenda Petrolului a lămurit misterul de la echipă după zvonurile din ultima perioadă: "Nu prea îi vedem"
SuperLiga   |  19 Iulie 2024, 09:27
Legenda Petrolului a lămurit misterul de la echipă după zvonurile din ultima perioadă: "Nu prea îi vedem"
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Stranieri   |  11:56
Galatasaray a anunțat ce se întâmplă în cazul lui Alexandru Cicâldău! Unde se poate transfera mijlocaşul român
Valeriu Iftime a răspuns acuzațiilor înaintate de Dan Șucu: ”Obraznic în declaraţia asta!”
SuperLiga   |  11:36
Valeriu Iftime a răspuns acuzațiilor înaintate de Dan Șucu: ”Obraznic în declaraţia asta!”
Conducerea Rapidului a vorbit despre situația lui Cristi Săpunaru: ”Avem nevoie de mai mulți lideri”
SuperLiga   |  11:27
Conducerea Rapidului a vorbit despre situația lui Cristi Săpunaru: ”Avem nevoie de mai mulți lideri”
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Fotbal Internațional   |  11:25
PSG își întărește staff-ul tehnic: Guillem Hernandez Folguera, nou secund al lui Luis Enrique
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Echipa Națională   |  11:25
Cum răspunde Daniel Pancu la zvonul că ar putea fi antrenorul echipei naționale: ”Îmi doresc...”
Cândva era speranța lor, iar acum îl numesc un ”proiect eșuat”. Unde joacă acum cel pe care Mihai Rotaru regretă că l-a avut...
SuperLiga   |  11:24
Cândva era speranța lor, iar acum îl numesc un ”proiect eșuat”. Unde joacă acum cel pe care Mihai Rotaru regretă că l-a avut la Craiova
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
SuperLiga   |  11:15
Raul Opruț explică motivele pentru care a semnat cu Dinamo: ”Pentru mine transferul este o rampă de lansare”
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Echipa Națională   |  11:00
Ilie Dumitrescu, legat de viitorul echipei naționale: ”Sunt convins!”
Rezultate / Clasamente