Românii care au cucerit LaLiga. Cine sunt cei mai apreciați fotbaliști din țara noastră în viziunea specialiștilor din Spania
Mario Soare | Publicat: 06.09.2023 08:01 | Actualizat: 06.09.2023 09:51
Fotbaliștii români au jucat, de-a lungul timpului, prin campionatele puternice din Europa. În Spania, un număr considerabil de jucători de la noi din țară au bifat minute, iar cel mai recent caz este Ianis Hagi (24 de ani), proaspăt transferat la Alaves.
Publicația spaniolă AS a realizat un top al tricolorilor care au jucat în LaLiga de-a lungul vremii, iar printre fotbaliștii din România prezenți în ierarhie se regăsesc nume precum Gică Craioveanu, Cosmin Contra, Costel Gâlcă, Adrian Ilie, Gică Hagi, Gică Popescu sau Marius Lăcătuș.
Gică Craioveanu, record de prezențe în LaLiga
1. Gică Craioveanu este jucătorul român care a disputat cele mai multe partide în liga spaniolă. Cu un număr total de 220 de meciuri în țara iberică, acesta a ajuns în anul 1995 la Real Sociedad, după ce fusese desemnat golgheterul primei ligi din România doi ani la rând.
În cele două sezoane petrecute în tricoul formației din Țara Bascilor, fostul jucător al Craiovei a marcat 17 goluri, iar Villarreal a fost noua destinație a vârfului român.
În perioada petrecută la echipa poreclită ”submarinul galben”, Gică Craioveanu a intrat în istoria acestui club, datorită marcării primului gol din istorie în prima ligă spaniolă.
În anul 2002, după ce retrogradase și promovase cu Villarreal, a făcut pasul la Getafe, o formație aflată în vecinătatea capitalei Madrid. La vârsta de 36 de ani, fotbalistul român și-a anunțat retragerea, dar susținerea sa de la distanță, dar și din interiorul cluburilor spaniole a continuat.
Cosmin Contra a marcat fotbalul spaniol, mai ales pe plan extern
2. Cosmin Contra este și el un alt personaj al fotbalului românesc care a marcat acest sport și pe tărâm spaniol. Fostul dinamovist a jucat, în campionatul țării din Peninsula Iberică, pentru formații precum: Alaves, Atletico Madrid, dar și Getafe.
Fostul apărător dreapta este al doilea jucător român care a strâns cele mai multe dueluri în campionatul spaniol, iar în tricoul celor trei echipe la care a fost legitimat, a adunat 188 de meciuri.
În anul 2001, Cosmin Contra a fost numit fotbalistul anului în România, iar, pe atunci, jucătorul celor de la Alaves disputa o finală de Cupă UEFA (UEFA Champions League), contra celor de la Liverpool. Echipa fostului fotbalist al ”câinilor roșii” pierdea confruntarea cu ”cormoranii”, scor 5-4, într-o finală în care Contra a oferit trei pase decisive.
Chiar dacă a fost cumpărat de conducerea celor de la AC Milan, după un singur sezon, Cosmin Contra a revenit în fotbalul iberic, de această dată, la Atletico Madrid. Acesta a fost din nou o piesă de bază în angrenajul formației ”roji-blanco” pe plan european.
Costel Gâlcă, un deceniu jucat în campionatul din Spania
3. Costel Gâlcă se numără printre jucătorii de la noi din țară care au strâns prezențe jucând la echipe din Spania. Fostul mijlocaș român a fost, în cariera sa, înregistrat la grupări iberice ca și: Mallorca, Espanyol, Villareal, Zaragoza, Almeria sau Gimnastic de Tarragona.
Gâlcă este fotbalistul român care a jucat pentru cele mai multe echipe din campionatul spaniol, iar aventura sa fotbalistică în această țară a început în anul 1996.
Acesta a petrecut 10 ani ca fotbalist în ligile spaniole, iar în 2007, fostul internațional român a decis să se retragă din activitate. Gâlcă a atins apogeul carierei sale în tricoul lui Espanyol, atunci când cucerea, în anul 2000, Cupa Regelui, într-o finală cu Atletico Madrid.
”Cobra” a rupt gura târgului în LaLiga. Cum a ajuns una dintre gloriile celor de la Valencia
4. Adrian Ilie este o altă legendă a fotbalului românesc care și-a pus amprenta și asupra jocurilor din campionatul Spaniei. Claudio Ranieri, în perioada în care fostul atacant juca la Valencia, l-a numit ”Cobra”, iar parcursul său din primele 20 de meciuri disputate pentru ”lilieci” a fost remarcabil, deoarece a înscris 13 goluri.
După cinci ani de zile în care a reprezentat trupa din Valencia, Adi Ilie a făcut pasul la Alaves, după ce a câștigat o ediție a Cupei Spaniei și alte două ale SuperCupei Spaniei alături de formația de pe ”Mestalla”.
În tricoul trupei din țara bascilor, fostul vârf român a retrogradat în eșalonul secund, iar în anul 1998, cariera sa putea să fie schimbată total, după ce primise două oferte importante, din partea celor de la Real Madrid și Manchester United, dar nimic nu s-a concretizat.
”Regele” a schimbat terenurile în ”El Clasico-uri”
5. Gică Hagi se numără printre gloriile fotbalului românesc și este considerat de multă lume drept cel mai importat jucător din toate timpurile din România. Cel poreclit ”Regele” a jucat în campionatul iberic pentru cele mai valoroase formații, Barcelona și Real Madrid.
”Maradona din Carpați” a ajuns în Spania în anul 1990, atunci când a fost transferat de gruparea ”los blancos” în schimbul a 4,3 milioane de euro. Fostul mijlocaș român a venit în prima ligă spaniolă cu moralul ridicat după prestațiile bune reușite alături de coechipierii de la echipa națională în cadrul turneului final din Italia, desfășurat în același an.
În anul 1994, Hagi a semnat cu rivala de moarte a madrilenilor, Barcelona, iar după doi ani petrecuți pe ”Camp Nou”, a trecut la Galatasaray, în Turcia.
Gică Popescu, un idol al fanilor Barcelonei
6. Gică Popescu și-a petrecut o parte din cariera de fundaș central în campionatul spaniol, la Barcelona. Acesta a fost coleg în echipa catalanilor cu actualul tehnician al celor de la Farul Constanța, Gică Hagi.
Mai mult, Gică Popescu a fost desemnat căpitanul trupei ”blaugrana” și a cucerit un trofeu în Cupa Regelui, o Cupă a Campionilor Europeni, dar și două ediții ale SuperCupei Spaniei.
Gică Popescu a fost numit de șase ori drept cel mai bun jucător din România și a impresionat la fel de tare pe la Galatasaray sau PSV. În prezent, este președintele ”marinarilor” și lucrează, cot la cot, cu o altă legendă a fotbalului românesc, menționată mai sus, Gică Hagi.
Marius Lăcătuș a vrut să cucerească și fotbalul spaniol
7. Marius Lăcătuș se regăsește și el pe lista jurnaliștilor spanioli care au conceput acest top al celor mai buni fotbaliști din țara noastră care au călcat pe gazonul stadioanelor ibericilor. Fostul internațional român a jucat pentru Real Oviedo, după ce a semnat cu această formație în anul 1991.
După ce a avut performanțe apreciabile din timpul petrecut la Fiorentina, dar și după ce câștigase titlul de campioni europeni cu Steaua București, Lăcătuș a participat și într-o ediție a Cupei UEFA câtă vreme a îmbrăcat tricoul celor de la Real Oviedo.
Aproape 100 de prezențe pentru un alt fotbalist român în întrecerea din Peninsulă
8. Iulian Filipescu a jucat pentru Real Betis în campionatul Spaniei. Fostul fundaș central a semnat cu trupa din Sevilla în perioada de transferuri din iarna anului 1989.
Cu 94 de meciuri strânse în prima ligă iberică, Filipescu a plecat în anul 2004 în Germania, din cauza unor neînțelegeri cu conducerea celor de la Betis. Totuși, fostul jucător român a fost extrem de iubit de fanii ”alb-verzilor”.
Legendarul portar al României care a apărat pe pământ spaniol
9. Bogdan Stelea este și el nominalizat de jurnaliștii spanioli atunci când vine vorba de staruri ale fotbalului românesc care au evoluat în Spania. Fostul portar a prins minute în campionatul țării din Peninsula Iberică pentru Mallorca și Salamanca. În anul 1992, fotbalistul român a ajuns la o înțelegere cu gruparea din Palma de Mallorca, iar acolo a bifat un sezon.
”Belo” a fost remarcat de o mulțime de formații iberice
10. Miodrag Belodedici este încă un nume de fotbalist român care a strâns prezențe în tricoul mai multor formații din liga spaniolă. Valencia, Valladolid și Villarreal sunt trupele la care a evoluat fostul internațional român, iar Belodedici a reușit să adune 67 de meciuri, în total, pe stadioanele din Peninsulă.
Atacantul român care a fost loial unei singure echipe din Spania
11. Florin Răducioiu a jucat, în mod exclusiv, pentru Espanyol, acolo unde a jucat pentru prima dată pe terenurile de la Sarrià, un gazon care i-a creat amintiri plăcute în fotbalul spaniol. Acesta a menționat, de-a lungul timpului, că unul dintre motivele pentru care a decis să continue la trupa catalană este redat de calitatea gazonului arenelor din Spania.
Nume de fotbaliști români care se bucură și acum de fotbalul din Peninsulă
În prezent, mai mulți jucători români evoluează în Spania, printre care și Florin Andone, Ianis Hagi, dar și Andrei Rațiu. Fiul ”Regelui” a debutat la Deportivo Alaves în partida cu Valencia, în timp ce fostul atacant trecut și pe la Cordoba are o medie de 60 de minute de joc la Eldense.
Fundașul dreapta venit de la Huesca a fost rezervă în meciul celor de la Rayo Vallecano, contra lui Real Betis, în prima partidă în care a prins lotul.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.