Sangria, corida și LaLiga! Campionatul Spaniei se va juca tot între granzi sau o nouă echipă va face surpriza? Tot ce trebuie să știi despre lupta la titlu din Spania
Cristian Munteanu | Publicat: 10.08.2023 17:02 | Actualizat: 11.08.2023 10:15
Pe 11 august se dă startul în LaLiga, campionatul în care El Clasico a devenit o religie. Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid se vor lupta pentru un nou trofeu care va aprinde și mai mult rivalitatea dintre ele.
Campionatul în care s-au mișcat cei mai puțini bani, până în această zi, pe transferuri, este LaLiga. Spaniolii, sub atenta și scrupuloasa privire a lui Javier Tebas, președintele Ligii Naționale de Fotbal, și suporter al celor de la Real Madrid, conform propriilor declarații, au ținut banii la saltea. Sau nu îi mai au.
Fotbalul de playstation începe în Spania
LaLiga, după plecările lui Cristiano Ronaldo și Messi, a scăzut enorm ca punct de interes al fotbalului mondial, iar încasările au urmat același trend. În plus, plafonul salarial care trebuie să respecte Fair Play-ul financiar a reprezentat și el un impediment în calea transferurilor.
Barcelona este echipa cea mai afectată de această problemă. Catalanii trebuie să vândă jucători, pentru a-și diminua masa salarială, înainte de a-i înregistra pe cei noi aduși.
Messi nu a mai dorit să joace pentru Barca din acest motiv, pentru a nu fi vânduți fotbaliști, sau unii să aibă salariile diminuate, mutări care i-ar fi facilitat revenirea. Rivala Real Madrid, cu un bilanț financiar echilibrat, nu întâmpină aceste probleme.
Așa stau lucrurile, cu mici modificări până la ora publicării acestui articol, din punct de vedere al sumelor cheltuite în cele cinci mari campionate ale lumii:
- Premier League – 1,6 miliarde de euro
- Serie A – 571 de milioane de euro
- Ligue 1 – 494 milioane de euro
- Bundesliga – 457 milioane de euro
- LaLiga – 295 milioane de euro
Barcelona vrea să-și păstreze titlul de campioană
Campioana ediției trecute din LaLiga, banda de puști a lui Xavi, visează anul acesta la trofeul Ligii Campionilor. Edițiile anterioare, din 2021 și 2022, au fost eșecuri pentru trupa catalană. Barca nu a ieșit din grupe, lucru care nu se mai întâmplase din ediția 2000/2001. Efectul Messi, plecat la PSG în 2021, s-a simțit mai ales în meciurile europene.
Transferuri ***
Cel mai important transfer al catalanilor din această vară, până în acest moment, este Ilkay Gundogan. Mijlocașul venit de la Manchester City este suporter al Barcelonei, așa că a ales Catalonia după sezonul excelent din Anglia.
Gundogan este experiența de la mijlocului terenului, este omul care va struni mânjii Pedri și Gavi.
Omul chemat, dar ales doar din cauza problemelor financiare, pentru a-l în locui pe Busquets este Orio Romeu. Crescut în La Masia, celebra școală de fotbal a celor de la Barca, Romeu a fost vândut, după doar câteva meciuri în tricoul blau-grana, la Chelsea. Nu s-a adaptat la londonezi, și au urmat Valencia, Stuttgart, Southampton și Girona ca borne în cariera sa.
Defensiva a primit și ea întăriri. Inigo Martinez, de la Bilbao, a sosit, liber de contract, pentru centrul apărării.
Ultimii doi jucători de câmp care au câștigat, cu Barca, Liga Campionilor din 2015, Busquets și Jordi Alba, au părăsit echipa sezonul recent încheiat. Dacă fundașul stânga are un înlocuitor cu potențial, Alejandro Balde, Busi pare să fi lăsat un gol pe care Oriol Romeu nu îl poate acoperi.
O altă plecare importantă este cea a lui Dembele. Francezul este la o semnătură de Paris Saint Germain, acolo unde va ajunge pentru 50 de milioane de euro. Unul dintre jucătorii cei mai dezechilibranți din lotul catalanilor, Dembele a fost foarte mult timp accidentat în cei cinci ani petrecuți pe Nou Camp.
Kessie, Griezmman, Nico Gonzalez și Trincao, ultimii trei nefiind în lotul lui Xavi sezonul trecut, au plecat și ei, pe bani.
Lotul de jucători ****
Barcelona suferă și anul acesta în flancul drept al apărării. Araujo și Kounde pot juca acolo, uruguayanul pentru a-l domestici pe Vinicius, iar Araujo, mai dotat tehnic, la celelalte. Catalanii caută frenetic un înlocuitor pentru Dani Alves, de câțiva ani buni. Cancelo, Fresneda, Maffeo, sunt pe lista posibililor.
Un alt punct nevralgic din lotul Barcei este postul de atacant central. Lewandowski a ajuns la 35 de ani și o să-i fie destul de greu să țină turul de campionat. Plus meciurile din celelalte competiții. Din ianuarie 2024 vine Vitor Roque, atacantul ales de catalani pentru a-l înlocui pe polonez.
Antrenor ****
Xavi va fi la cel de-al doilea an complet pe banca tehnică a echipei blau-grana. Tehnicianul spaniol a preluat o Barca în derivă, i-a astupat găurile, și a făcut-o din nou funcțională.
Anul trecut a venit pasul următor în dezvoltarea sa ca antrenor, titlul de campion în LaLiga. Dar parcursul european a fost din nou unul extrem de modest pentru catalani. Eliminați din grupele Ligii Campionilor, Barcelona a fost oprită de Manchester United în play-off-ul Europa League.
Așteptările după sezonul trecut sunt mari, poate nejustificate, iar Xavi trebuie să gestioneze o situație care poate deveni volatilă dacă parcursul european va fi unul modest.
Șanse la titlul de campioană
Pentru Barcelona va fi greu de repetat sezonul trecut din LaLiga. Real Madrid a trecut printr-un an în care, de la un moment dat, s-a concentrat doar pe Liga Campionilor, și a neglijat campionatul.
Catalanii vor să meargă pe trei fronturi, LaLiga, Liga Campionilor și Cupa Spaniei, în acest sezon, iar, cu lotul actual, mai ales dacă vor avea și accidentați, ar putea fi destul de dificil. Pentru prestigiul Barcelonei, în cădere după plecarea lui Messi, Champions League devine principala țintă din acest sezon.
Echipa tip:
- Ter Stegen – Kounde, Araujo, Christensen, Balde – de Jong, Romeu, Gundogan – Raphinha, Lewandowski, Pedri
Real Madrid îl așteaptă pe Mbappe
După un sezon mai degrabă modest, după standardele celui mai galon club din Europa, Real Madrid este gata de revanșă. Acesta este ultimul an înainte de era Mbappe, francezul fiind dat ca sigur în lotul los blancos de anul următor.
Doar Cupa Regelui a fost adaugată în palmaresul Realului, iar acest fapt nu face decât să-i motiveze suplimentar pe elevii lui Carlo Ancelotti.
Transferuri ****
Cel mai scump transfer al verii din LaLiga, până acum, și al doilea din toate campionatele, este cel al lui Jude Bellingham. Englezul sosit de la Borussia Dortmund a ajuns pe Santiago Bernabeu pentru a întări compartimentul median, unul deja plin de staruri.
Un alt jucător extrem de talentat, Arda Guler, a ales los blancos. Cu oferte de la Barcelona, Liverpool și Inter, puștiul-minune al fotbalului turc a mers acolo unde l-a îndemnat Mesut Ozil, un fost star al madrilenilor.
Joselu este și el o nouă achiziție a celor de la Real. Atacantul de 33 de ani a pornit în fotbalul mare de la Real Madrid Castilla, de unde a fost cumpărat de Hoffenheim.
Los Blancos au pierdut două numele importante, Benzema și Asensio. Francezul, 35 de ani, după ce a câștigat și Balonul de Aur, a mers după banii arabilor, la Ittihad. Spaniolul Asensio s-a oprit la Paris, acolo unde Luis Enrique, antrenorul PSG, l-a dorit insistent.
Și, de asemenea, Real Madrid a scăpat de salariul mare al lui Eden Hazard, care a păcălit fotbalul patru ani prin capitala Spaniei. Belgianul, liber de contract, încă își caută echipă.
Lotul de jucători ****
Dacă s-ar da Liga Campionilor doar după numele mijlocașilor dintr-o echipă, Real Madrid ar fi câștigătoare mulți ani de acum încolo. Modric, Kroos, Bellingham, Tchouameni, Camavinga, Valverde, Ceballos. Aceștia sunt fotbaliștii care se bat pentru doar trei locuri în trupa lui Ancelotti.
Departamentul defensiv este și el unul garnisit cu jucători foarte buni. Cel puțin doi jucători de de valori apropiate pe fiecare post.
Accidentarea lui Courtois, ruptură de ligamente încrucișate la genunchiul stâng, este o mare problemă pentru Real. O variantă viabilă ar putea fi De Gea, rămas liber de contract după plecarea de la Manchester United.
Ofensiva poate fi călcâiul lui Ahile pentru Real. Vinicius, Rodrygo și Joselu vor forma, cel mai probabil, tridentul ofensiv al Madridului. În cazul în care se accidentează vreunul, Brahim Diaz poate juca pe flancurile ofensivei. Arda Guler, care poate evolua și el extremă dreapta, este așteptat să revină la începutul lunii noiembrie.
Endrick, atacantul de doar 17 ani al celor de la Palmeiras, cumpărat de Real Madrid, va veni de abia în iulie 2024 pe Santiago Bernabeu.
Antrenor *****
Carlo Ancelotti este unul dintre antrenorii exponențiali ai ultimelor două decenii. Italianul, câștigător a patru Ligi ale Campionilor, este asul din mânecă pentru Real Madrid. Ascensiunea lui Vinicius din ultimul timp i se datorează în bună măsură, iar sezonul 2021/2022 a fost unul excelent pentru los blancos. Liga Campionilor, LaLiga, Supercupa Spaniei au fost trofeele ce au ajuns în vitrina clubului.
Don Carlo poate gestiona schimbul de generații din cadrul lotului, acolo unde, pe lângă Benzema, plecat, va veni și rândul lui Modric, Nacho, și Kroos să lase locul celor tineri.
Șanse la titlul de campioană
Este greu de crezut că Real Madrid mai poate repeta sezonul modest din sezonul trecut, când Barcelona a fost matematic campioană cu patru etape înainte de finalul din LaLiga. Chiar dacă linia ofensivă nu este una extraordinară, în afara lui Vinicius, los blancos au resursele și omogenitatea necesare de a se bate la titlul de campioană.
Echipa tip:
- Courtois (De Gea)– Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Kroos, Tchouameni, Modric - Bellingham – Rodrygo, Vinicius
Atletico Madrid poate produce surpriza
Trupa lui Diego Simeone vine după un sezon de LaLiga în care s-a clasat a treia, la doar un punct în spatele rivalilor din capitala Spaniei. Iar asta înseamnă diferența dintre a încasa 54 milioane de euro și 47 milioane de euro.
Transferuri **
Achizițiile importante pentru Atletico sunt jucătorii veniți liberi de contract, adică Soyuncu și Azpilicueta. Cei doi fundași, turcul central, spaniolul dreapta, vin să completeze un loc solid al celor din Madrid.
Javi Galan, 28 de ani, a fost cumpărat de la Celta Vigo, pentru a acoperi golul lăsat de accidentarea lui Reinildo, care a suferit o ruptură de ligamente încrucișate.
Principala plecare din lotul rojiblanco este a brazilianului Matheus Cunha. Adus ca un posibil înlocuitor al lui Diego Costa, Cunha nu s-a adaptat și a fost cumpărat de Wolves cu 50 de milioane de euro.
Lodi și Kondogbia au ajuns, braț la braț, în Marseille, acolo unde au semnat cu Olympique din localitate.
Lotul de jucători ***
Atletico Madrid și-a mai pierdut din strălucire în ultimii ani și din cauza lipsei de investiții în noi jucători.
Cel mai scump fotbalist din lot, Joao Felix, și-a manifestat dorința de a pleca de la echipa din Madrid, pentru că nu se mai înțelege cu antrenorul Simeone.
Lotul este unul destul de în vârstă, cu destul de puțini jucători sub 28 de ani care ar putea juca titulari. Însă tocmai această experiență și omogenitatea ar putea fi în favoarea lui Atletico.
Antrenor ***
Diego Simeone pare că nu mai poate evolua, că nu poate evolua în ritmul necesar pentru a scoate 100% din echipa sa. Același stil defensiv, prăfuit, învechit, care a făcut din Atletico o echipă ce a ajuns în două finale de Liga Campionilor, acum nu mai aduce decât rezultate oneste, dar nu deosebite.
Și Simeone, și Atletico Madrid, par a avea nevoie de o pauză unul de la celălalt. Clubul pentru a-și continua evoluția, iar Diego pentru a se reîncarca de energia unor noi jucători.
Șanse la titlul de campioană
Dacă Barcelona și Real Madrid vor avea un sezon deplorabil, atunci Atletico Madrid este principala candidată la titlul din LaLiga. Altfel, trupa rojiblanco are șanse reduse pentru a se bate la titlul de campioană a Spaniei.
Din sezonul 2014/2015, nicio altă echipă în afara celor trei menționate în acest articol nu au ocupat un loc pe podiumul LaLiga.
Echipa tip:
- Oblak – Molina, Savic, Gimenez, Azpilicueta – Llorente, de Paul, Niguez, Carrasco - Griezmann - Morata
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.