Maldini, Paolo, nu dinastia. Fundașul a fost fan Juventus când era copil și a adus grația lui Nureev pe terenul de fotbal
Cristian Munteanu | Publicat: 26.06.2023 12:11 | Actualizat: 26.06.2023 15:54
Dacă spui Maldini cu ochii-nchiși, te trezești pe San Siro, urlând ca un apucat când trupa lui Sacchi demantela orice adversar. Paolo a știut cum să-și facă prieten “diavolul milanez”, pentru că învățase codul de la tatăl său, Cesare. 26 iulie 1968 este ziua în care s-a născut Paolo, care împlinește astăzi 55 de ani.
Poate surprinzător pentru mulți, copilul Paolo nu a ținut, inițial, cu echipa la care tatăl său, Cesare, făcuse istorie. Bătrânul, care jucase 399 meciuri pentru Milan, și câștigase o Ligă a Campionilor și patru titluri de campion, încercase să-l ducă pe San Siro.
Paolo mergea la stadion, dar inima lui era la Torino, și bătea pentru Juventus. Puștiul avea pereții camerei tapetați cu postere. Zoff, Gentile, Scirea, Cabrini, Tardelli, Bettega. Toți juventini.
“Sufletul lui aparține celor de la Milan. Este un rossonero autentic” Cesare Maldini, fost fotbalist Milan
Dar, pentru că-i plăcea fotbalul, și era greu ca familia să se mute la Torino, deși încercase să-i convingă, Paolo s-a lăsat dus la antrenamentele puștilor de la Milan, când avea zece ani. Îi plăcea să înscrie, așa că postul său inițial a fost de extremă stângă. La un meci din campionatul de copii, milanezii au avut nevoie de un fundaș stânga. Maldini a fost retras în defensivă și a jucat atât de bine, încât acela i-a rămas postul din teren.
Star într-o echipă cu Baresi, Gullit, Van Basten, Rijkaard
Pe 20 ianuarie 1985, Maldini, care avea 16 ani, a debutat la prima echipă a Milanului. Anul următor, Paolo a intrat în 40 de meciuri pentru rossoneri, dar mulți suporteri l-au considerat în continuare “copilul lui Cesare”.
Cei de la club au crezut în potențialul său și l-au păstrat în echipa la care au mai venit vedete ca Gullit, Van Basten, Rijkaard sau Donadoni.
“Era foarte tânăr, așa că am vrut să-i dau câteva sfaturi. Dar avea nevoie de foarte puține, pentru că era deja un fotbalist excelent” Franco Baresi, fost fotbalist Milan
Crescut alături de uriași precum Baresi și Costacurta, Paolo s-a ridicat la înălțimea exigențelor impuse de aceștia. La doar 20 de ani, Maldini a fost titular în echipa care a distrus Steaua, 4-0, în finala Ligii Campionilor.
Anul următor, în 1990, trupa lui Arigo Sacchi și-a respectat blazonul și a triumfat din nou în cea mai importantă competiție intercluburi din lume. Maldini a strălucit, din nou, într-o echipă plină de stele.
Maldini avea grația marelui balerin Nureev
Maldini, în perioada sa de glorie, nu avea nimic din contondența fundașilor italieni. Cum catenaccio a fost a doua natură a campionatului italian, apărătorii din Cizmă avea un joc bazat pe forță, pe tacklinguri, pe intimidare. Paolo, în schimb, era un Nureev al fundașilor. Rusul a fost unul dintre cei mai mari balerini ai lumii. Eleganța lui Maldini l-a făcut iubit pe toate stadioanele din Italia.
“Este foarte dificil de jucat împotriva lui, este un pasator sublim și a marcat și multe goluri. Are un fizic incredibil și este un model suprem. Va rămâne în cărțile de istorie ca fiind poate cel mai bun fundaș stânga din toate timpurile” Brian Laudrup, campion european
Numărul trofeelor câștigate cu Milan erau sporit în fiecare an, iar Paolo era apreciat și la nivel individual. În 1995, Maldini a devenit primul apărător din istorie nominalizat pe lista scurtă a FIFA World player of the year, clasându-se pe locul secund în această ierarhie. De asemenea, a fost pe podiumul clasamentului Balonului de Aur, în 1994 și 2003.
Marele regret al lui Maldini a fost naționala
”Il Capitano”a preluat banderola la 26 de ani, atunci când cel mai bun libero de la Beckenbauer încoace, Franco Baresi, s-a retras. Și a purtat-o cu mândrie, responsabilitate și dragoste până la 41 de ani, atunci când a spus adio fotbalului.
Cel mai mare regret al lui Paolo este că nu a câștigat niciun titlu cu Italia. A fost extrem de aproape, jucând într-o finală de Campionat Mondial și în alta de Campionat European. Pe prima a pierdut-o în fața Braziliei, în anul 1994, când Roberto Baggio a ratat decisiv la loviturile de departajare.
“Am câștigat multe lucruri, dar am pierdut 3 finale de Champions League, o Supercupă a Europei, trei finale ale Cupei Intercontinentale, o finală a Cupei Mondiale și o finală a Campionatului European” Paolo Maldini, fost fundaș Milan
În 2000, Italia și Maldini au fost aproape de un titlu continental. După ce au eliminat România, în sferturile de finală, italienii au jucat finala contra Franței. Delvecchio a deschis scorul pentru squadra azzurra, însă, în minutul 90+4, francezul Wiltord le-a smuls trofeul din palme. De fugit, a fugit Trezeguet cu el până în Franța. În minutul 103, atacantul a marcat golul de aur, iar Maldini a rămas cu mâinile goale.
Dinastia Maldini continua la Milan
După Cesare, Paolo, acum este rândul lui Daniel să bucure zecile de milioane de fani pe care-i are Milan în întreaga lume. Fiul lui Paolo, care deja a debutat pentru rossoneri, a fost împrumutat sezonul trecut la Spezia.
“Cu copiii mei procedez așa cum a făcut și tata cu mine, nu-i cicălesc. Nu mă interesează dacă ajung campioni sau dacă se opresc la jumătatea drumului. Este important ca ei să fie fericiți” Paolo Maldini, fost fundaș Milan
Cum Ibrahimovic s-a retras, iar Giroud are deja 36 de ani, s-ar putea ca Daniel să fie unul dintre oamenii pe care se va baza Stefano Pioli în noul campionat. Chiar dacă Paolo a fost îndepărtat de la Milan, de patronul Gerry Cadinale, Daniel ar putea continua tradiția, începută în 1954, de bunicul Cesare. Ca Milan să aibă aproape an de an un Maldini în cadrul clubului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.