exclusiv De ce s-au enervat kosovarii la scandările din tribune? Un specialist explică dedesubturile scandalului de la România - Kosovo: "Nu sunt nici pe departe sfinți"
George Drafta | Publicat: 17.11.2024 14:29 | Actualizat: 17.11.2024 15:16
iAMsport.ro a luat legătura cu Ion Petrescu, colonel în rezervă al Armatei Române și analist militar, care a examinat retragerea de pe teren a echipei statului Kosovo în meciul cu România din perspectiva istoriei recente și a relațiilor tensionate dintre țările care au compus fosta Iugoslavie.
România - Kosovo a avut parte de un final neașteptat. Meciul s-a terminat la fluierul arbitrului danez Morten Krogh, dar cu o singură echipă pe teren. Oaspeții nu au mai dorit să revină de la vestiare după ce au părăsit gazonul cu două minute înainte finalul prelungirilor.
Analist militar explică conflictul care i-a făcut pe kosovari să răbufnească pe Arena Națională
Kosovarii, în frunte cu Amir Rrahmani, au fost deranjați de scandările suporterilor români din tribune: "Serbia, Serbia". Ion Petrescu, colonel în rezervă al Armatei Române și analist militar, consideră că ambele părți au o parte de vină pentru conflictul iscat vineri seară pe Arena Națională.
"Ceea ce s-a întâmplat la meciul de fotbal arată mai degrabă o manifestare infantilă de ambele părți. Întrebarea este cine i-a pus pe spectatori să strige <<Serbia, Serbia>>.
România este un stat care cultivă în mod tradițional independența și integritatea teritorială. Indiferent cine ar fi condus România la momentul proclamării independenței Kosovo, reacția firească era de nerecunoaștere.
Pentru că aici este de vorba despre o tentativă de disoluție în rândul statelor din zona noastră", a precizat specialistul consultat de iAMsport.ro.
Amir Rrahmani a invocat masacrele din Kosovo
Căpitanul kosovar, Amir Rrahmani, a declarat după meci că scandările galeriei române le-au provocat traume fotbaliștilor lui Franco Foda, deoarece, consideră kosovarii, fac trimitere la masacrele comandate de autoritățile sârbe în timpul confruntării dintre părți.
Ion Petrescu atrage însă atenția că nu doar kosovarii au avut de suferit în acea perioadă.
"Acuzația privește unilateral lucrurile și disproporționat. Din păcate nu s-a ajuns la o soluție de despărțire pe cale pașnică.
Excese în ceea ce privește comportamentul inuman l-au avut toate taberele implicate, iar luptătorii din Kosovo nu sunt nici pe departe sfinți, ei înșiși au fost părtași la o serie de acte nedemne împotriva populației de origine sârbă.
Am văzut bisericile ortodoxe culcate la pământ, o sălbăticie fără de seamăn, în loc să aducă libertatea treceau la oprimarea sârbilor, în acest context Serbia s-a opus recunoașterii independenței Kosovo.
România nu a recunoscut Kosovo pentru că s-ar crea un precedent pentru alte zone europene unde trăiesc anumite minorități și care ar dori să își declare independența", a adăugat Ion Petrescu.
Albanezii, direct interesați de situația din Kosovo
Kosovo și-a declarat independența în februarie 2008, la 9 ani de la încheierea războiului care a condus la înlăturarea trupelor sârbe din provincia locuită în majoritate de etnici albanezi.
De altfel, conform lui Ion Petrescu, Albania este direct interesată de recunoașterea deplină a statului din Balcani, pe care l-ar vrea alipit ei.
"Soluția este dialogul, diplomația. Ei trebuie să găsească o soluție să corespundă celor două orgolii ale albanezilor și sârbilor. Kosovo este revendicat pe termen lung de Albania.
Tendința Albaniei este ca, după ce Kosovo va avea o majoritate sporită de recunoaștere pe plan internațional printr-o formă de autoguvernare, să își declare dorința de a se alipi la Albania.
Acolo este o dispută istorică cu reflecții teritoriale și care generează un precedent periculos pentru statele vecine, inclusiv pentru România", a încheiat analistul militar.
GALERIE FOTO | Incidentele de la România - Kosovo
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.