Ea este femeia din spatele campioanei naționale! Interviu emoționant pentru iAMsport: ”E greu, am două fete, dar n-am lipsit de la niciun antrenament al băieților, fie soare, fie ploaie!”
Silvian Bădulescu | Publicat: 16.07.2024 16:05 | Actualizat: 16.07.2024 17:29
Minifotbalul este sportul care, după decenii distanță și, parcă, după o viață de om, ne-a făcut, din nou, campioni mondiali la un sport colectiv. Bonus, ”a dublat” și cu două medalii de argint la două Campionate Europene consecutive, 2022 și 2024. În weekend-ul recent încheiat, acest sport și-a consumat stagiunea competițională 2023-2024.
La Galați, după un turneu în care, la început, au fost angrenate 32 de participante, Nova Vita Târgu-Mureș și-a adjudecat al doilea titlu național din palmares, după cel din 2019.
La câteva zile distanță, iAMsport.ro a realizat un interviu emoționant cu manager-ul echipei. Sau, mai corect, managera echipei: Delia Mailat, președintele asociației sportive a mureșenilor.
Femeia din spatele campioanei naționale, interviu emoționant pentru iAMsport: ”De aici a început aventura noastra”
Minifotbalul este cel mai practicat sport din țară. Și, de peste un deceniu, un sport colectiv la care România stă extraordinar. În 2023, ”tricolorii” au câștigat, în premieră, titlul mondial.
De asemenea, edițiile de Campionat European din 2022 și 2024 au însemnat argint. Componenții lotului național au pierdut două finale consecutive. Dar, chiar și așa, este cea mai titrată națională, cu șase trofee continentale.
Pe plan intern, în perioada 10-13 iulie, la Galați, s-a disputat faza națională. De menționat că prima ediție a fost organizată în 2008. Mai departe, înainte de ”a intra în pâine”, trebuie menționat sistemul de calificare la turneul final.
Fiecare asociație județeană afiliată Federației Române de Fotbal are un campionat local. În funcție de coeficient, în anumite județe, campioana locală se califică direct la Campionatul Național.
Celelalte sunt nevoie să parcurgă un turneu regional de calificare cu alte campioane locale care nu au coeficient pentru a merge direct la național, precum și cu cele mai bune echipe clasate în fiecare județ.
Bucureștiul, de exemplu, a fost reprezentat la turneul de calificare de patru formații: D'Angelo, Luxury & La Maria și Ion, Old Boys și Bella Venezia. Campioana Tazmannschaft s-a calificat direct la campionatul național.
Turneul de la Galați, după cum am menționat deja, a avut 32 de participante la start. Campioană, după o finală câștigată la limită, 1-0, s-a încununat Nova Vita Târgu-Mureș. Este al doilea titlu național, după cel din 2019.
iAMsport.ro a stat de vorbă cu președintele asociației sportive înființate în 2018, Delia Mailat, singurul manager feminin al unei echipe de minifotbal din România.
”Povestea Nova Vita este foarte interesantă. Am făcut o echipă de minifotbal la noi la spital, alcătuită din asistenți, medici, brancardieri, oameni din domeniul. Participam la Cupa Sănătății. Mai era, în anii aia, un campionat județean, Cupa Prieteniei, pe care nu l-am câștigat niciodată, doar locul 2.
Și, într-un sezon, campioana n-a vrut să meargă mai departe pe țară și ne-am dus noi. La noi se juca 7+1, turneul final național, organizat în Giurgiu, 5+1. Am câștigat acolo și, practic, de aici a început aventura noastră.”
”Am respectat regulamentul Federației Române de Minifotbal din prima zi, cu toate că...”
În 2016, Ministerul Tineretului și Sportului a recunoscut minifotbalul ca disciplină sportivă în România. Cluburile care participă la turneele finale sunt obligate să aibă, la bază, o asociație sportivă cu CIS pentru a fi eligibile.
”În 2018 am creat o asociație sportivă pentru a ne afilia Federației Române de Minifotbal. Am respectat, din prima zi, tot ce a fost pus în regulament de federație, cu toate că (n.r. - oftează)... nu mai contează, ei nu prea le respectă.
Am făcut contracte de activitate sportivă din prima zi și, de atunci, am hotărât cu Beju (n.r. - Virgil Bejenaru, antrenorul echipei și al naționalei de minifotbal) să facem o echipă și să mergem la turnee amicale.
Am avut o competiție la Iași unde ne-a văzut actualul vicepreședinte al FRM. Dânsul ne-a zis că, dacă organizăm un campionat județean, ne ajută să mergem la turneul final.
Am adunat 10 echipe, am câștigat, am mers la campionat regional, am câștigat, ne-am calificat la național. Acolo, la fel, am ieșit campioni naționali pentru prima oară. N-am crezut niciodată. A fost ceva... wow”.
Nova Vita are în palmares două titluri naționale (2019, 2024), o finală de Liga Campionilor pierdută (2019 și un trofeu în Euro Cup, echivalentul Europa League de la minifotbal, precum, evident, și multiple titluri județene.
Viața personală, îmbinată cu pasiunea pentru minifotbal: ”E mai greu, am două fete, dar nu am lipsit de la niciun antrenament al băieților. Suntem mai mult decât o familie”
Deși, în momentul de față, minifotbalul în sine nu este un sport profesionist, programul de pregătire de la Nova Vita tinde, mai degrabă, spre o formație cu pretenții pe teren mare.
Și, după cum președintele clubului ne mărturisește, echipa nu înseamnă doar minifotbal, turnee și salarii.
”Eu am făcut baschet, nu fotbal. Nu știu... îmi place minifotbalul: mai rapid, mai intens, mai palpitant. Bugetul nostru este undeva la 25.000-30.000 de lei pe lună, pentru salarii. Restul, taxe, cheltuieli pentru deplasări și altele nu le pun aici. Noi suntem mai mult decât o familie. Îmi tot ziceau băieții că dacă ar fi avut așa manager și la fotbal, ar fi ajuns fotbaliști.
Încă am răbdare să rămân în minifotbal. E mai greu, am două fete, una de 12 ani, una de 14. Fac temele cu ele, mai avem și activități extra. Nu-i ușor, dar sunt prezentă la toate antrenamentele, soare, ploaie. Avem trei antrenamente pe săptămână și meciul.
Suntem o familie, ți-am zis. Avem băieți care vin din Iernut, de la 30 de kilometri, din Mediaș... Noi ieșim împreună, în echipă avem băieți care sunt nași și fini. Suntem mai mult decât minifotbal și turnee.”
Titlul național înseamnă, automat, calificara în EMF Champions League, echivalentul Ligii Campionilor din fotbalul mare. Competiția are loc în perioada 5-8 septembrie, în Varșovia, Polonia.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.