Note și anecdote, cu Adrian Florea. Cine sunt premianții și restanțierii primei etape + Cu cine îl "traducea" Lăcătuș pe Porumboiu
Adrian Florea | Publicat: 16.07.2024 12:15 | Actualizat: 16.07.2024 16:08
Un nou sezon de SuperLigă, o nouă rubrică pe iAMsport.ro: Note și anecdote. După fiecare rundă disputată, vom acorda calificative de la 1 la 10 jucătorilor/antrenorilor/arbitrilor/evenimentelor care au marcat meciurile respective, iar la final vă vom oferi o pastilă nostimă, cu personaje de prim-plan ale fotbalului autohton.
Nota 10: Adrian Mihalcea. Pentru că i-a dat mat "Regelui" cu cei mai slabi "nebuni" din SuperLigă
Stagiunea 2024-2025 s-a deschis cu o uriașă surpriză, victoria Sloboziei pe terenul Farului, 1-0. Adică o nou-promovată care deține cel mai slab cotat lot din prima divizie s-a impus în casa campioanei din 2023.
Oricât ar fi greșit Gică Hagi transferurile în această vară, și le-a cam amețit "Regele", succesul Unirii merită apreciat. Iar tehnicianul Adrian Mihalcea nu poate fi străin de acest veritabil hold-up dat de ialomițeni la malul mării.
Nota 9: Cătălin Cîrjan. Pentru că l-a scos la pensie anticipat pe Kresic
Ca să-l păstreze pe Anton Kresic în Gruia, după împrumutul de ediția trecută, Dan Petrescu l-a convins pe Nelu Varga să plătească 400.000 de euro celor de la Rijeka. Teoretic, croatul e cel mai valoros fundaș al "Bursucului". Transfermarkt consideră că e și peste Ajeti, internaționalul albanez care a avut treabă vara asta la Euro.
Practic, însă, la cum s-a prezentat în CFR - Dinamo 3-2, Kresic se poate lăsa de meserie, deși are numai 28 de ani. Dacă vă închipuiți că-s prea dur, revedeți vă rog faza din care Cîrjan a deschis scorul!
Evident, o fază nu poate caracteriza o carieră. Dar eleganța cu care l-a depășit dinamovistul pe "feroviar" și apoi a finalizat peste Sava spune multe despre calitatea tehnică formidabilă a lui Cătălin.
Anul trecut mi-a fost foarte greu la Rapid, însă nu vreau să-mi mai amintesc ce am pățit acolo. Vreau doar să fiu sănătos și să fac ce-mi place, adică să joc fotbal și să marchez goluri Cătălin Cîrjan, mijlocaș ofensiv Dinamo
Nota 8: Alexandru Musi. Pentru golul minunat înscris cu U Cluj și pentru că n-a cedat în fața criticilor patronului
Plimbat ani de zile pe la Iași sau Ploiești, după ce fusese ironizat în dese rânduri de Gigi Becali, Musi a primit în sfârșit o șansă la FCSB. Și a răsplătit imediat încrederea, chit că aceasta a venit doar pe fondul regulii U21.
La 1-1 cu U Cluj, prestația mijlocașului care împlinește 20 de ani pe 17 iulie a fost încântătoare. Dincolo de golul extrem de frumos marcat, Alex a impresionat prin clarviziune, tehnică și determinare. A fost singura lumină în jocul destul de întunecat al campioanei.
Dacă un copil de 17 ani, Lamine Yamal, a putut lua Campionatul European de seniori, de ce n-ar putea fi folosit Musi și în meciurile din cupele europene?! Vreau să-i transmit ceva lui Gigi: randamentul bate experiența. Deci nu-i tăia aripile, Gigi! Ionuț Chirilă, la Prima Sport
Nota 7: Dorinel Munteanu. Pentru că realizează încă miracole pe banca Oțelului, fără să țipe seară de seară la tv ce mare antrenor e el
"Neamțul" a făcut și vara asta tot pregătire "stahanovistă", însă esteții fotbalului nostru n-au mai râs de el. Au râs în iarnă și și-au înghițit ironiile, deoarece Oțelul a fost printre cele mai "vii" formații din SuperLigă. Asta deși era o nou-promovată, cu foarte puține achiziții de valoare.
Acum a debutat în noua stagiune cu o victorie extraordinară la Botoșani, 3-2, venită ca urmare a celui mai spectaculos duel al primei runde. E adevărat, a avut un elev extrem de inspirat, croatul Diego Zivulic, autor a două goluri trase la indigo, deși ultima sa reușită data din 2015!
Am câștigat meritat. Am arătat moral bun, organizare la fel de bună. Eu nu antrenez loviturile libere, important e cine execută și cine e la finalizare Dorinel Munteanu, antrenor Oțelul
Nota 6: Buzăul lui Prepeliță. Pentru că n-a pierdut la reîntâlnirea cu prima divizie după 15 ani
Nu doar Slobozia s-a remarcat în prima rundă, ci și a doua nou-promovată, Gloria Buzău. Elevii lui Andrei Prepeliță au scos un punct meritat la Ploiești, pe un teren mai dificil la propriu, decât la figurat.
Cu multe noutăți în lot, Gloria s-a legat mai greu și a beneficiat și de șansă, la penalty-ul irosit de Grozav. Totuși, perspectivele buzoienilor par interesante, mai ales că pe lista lor de achiziții sunt încă destule nume cu CV-uri atrăgătoare.
M-a durut că am fost huiduit de fanii ploieșteni, dar ei nu știu de ce am plecat eu de aici. Am vrut să trag un semnal de alarmă, din păcate problemele nu s-au rezolvat. Sper ca Petrolul să nu ajungă în situația în care a fost Dinamo! Constantin Budescu, mijlocaș Gloria Buzău
Nota 5: Arbitrul Cristian Moldoveanu. Pentru că a avut un debut în care a enervat pe toată lumea
Sublocotenentul Cristian Moldoveanu este instructor militar, îi pregătește pe jandarmii montani din Sinaia, iar în timpul liber e arbitru. Până să fie aruncat în luptă de Vassaras în SuperLigă, Moldoveanu "fluierase" în 2024 dueluri unul și unul, precum Băicoi - Malu Spart, Liești - Braniștea ori Bistrița - Banat Girls, la fete.
Probabil că s-a descurcat senzațional în toate aceste confruntări, așa că delegarea la FC Botoșani - Oțelul a venit firesc. Mai puțin firească a fost prestația lui.
Dincolo de faptul că n-a sancționat faulturi evidente, inclusiv un posibil penalty pentru gazde, domnul sublocotenent a avut o manieră de a interpreta jocul prin care a reușit să enerveze ambele tabere.
Sigur, Dorinel a câștigat și și-a păstrat cât de cât calmul. Bogdan Andone, însă, a fost efectiv scos din sărite și pe final a făcut o criză de nervi cum rar vezi pe marginea unui teren!
Banca Oțelului l-a înjurat non-stop pe arbitru, dar el tot cu noi avea treabă. Toată brigada a fost timorată de gălățeni Bogdan Andone, antrenor FC Botoșani
Nota 4: Zeljko Kopic. Pentru că încă n-a învățat cum să gestioneze finalurile de meci
Dacă partidele de fotbal ar dura 85 de minute, probabil că Zeljko ar fi un antrenor pe care și l-ar disputa Real Madrid și Manchester United. Glumesc, nu vă gândiți că am luat-o razna!
Cum însă meciurile țin acum și 100 de minute, Kopic e un tehnician mediocru, care nu învață nici măcar din propriile greșeli.
Pentru a "n"-a oară, Dinamo a pierdut un punct prețios în prelungiri, de astă dată la Cluj. Nu-i mai puțin adevărat că prăbușirea bucureștenilor a început de prin minutul 60, când "câinii" au rămas fără oxigen și n-au mai făcut față asaltului oricum nu foarte consistent al ardelenilor.
Iar asta cu pregătirea fizică deficitară e tot vina croatului. Un mai mare arhitect al eșecului cu greu puteau găsi acționarii dinamoviști!
Nota 3: Alex Mitriță. Pentru că nu respectă pe nimeni. Nici măcar pe el însuși
"Maradonel" din Bănie a devenit insuportabil. Nu doar pentru Edi Iordănescu, ci și pentru antrenorul de la club, Costel Gâlcă, vezi aici recentul scandal.
După ce i s-a suflat prin părțile dorsale ani de zile că fără el nu răsare soarele la Craiova, altfel talentatul fotbalist a ajuns să-și închipuie că el chiar înseamnă mai mult decât Universitatea. Ceea ce e grav și dacă acceptăm că echipa care se pretinde Știința nu are decât 10 ani de la înființare.
Cel puțin la fel de vinovat în acest caz e și "Mike" Rotaru. Finanțatorul a intervenit peste Gâlcă, așa cum a intervenit peste toți predecesorii lui Costel, și a cerut ca Mitriță să nu fie exclus din lot. Când vă mai întrebați de ce nu performează alb-albaștrii, să vă amintiți și acest episod!
Din punct de vedere fotbalistic, Mitriță trebuia să facă parte din lotul pentru Euro. Totuși, eu eram convins că Edi n-o să-l ia! Sorin Cârțu, ex-președinte U Craiova
Nota 2: Gino Iorgulescu & LPF. Pentru că obligă echipele să joace pe temperaturi infernale
Da, știu, avem campionatul cu cele mai multe runde din Europa, alături de Belgia. Da, știu, nu prea avem date libere în calendar.
Mai știu, însă, și că să-i pui pe jucători să evolueze la 40 de grade la umbră și la probabil 50 la sol e o batjocură fără egal. Batjocura, de fapt, e la adresa tuturor: fotbaliști, antrenori, arbitri, spectatori.
Despre ziariști nu mai amintesc, că oricum nu-i place nimeni. Cum ar fi zis bunică-mea, Dumnezeu s-o odihnească!, își merită soarta, dacă n-au vrut să învețe o meserie! :))
Nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna un caz grav apărut pe teren din cauza caniculei ireale în care se joacă. Iar dacă aveți impresia că exagerez, puteți afla de aici ce înseamnă un efort intensiv făcut de un sportiv la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.
Ăsta nu e fotbal, e fotbal în saună! Cu U Cluj noi am fost programați seara, de la 22:00, și abia puteam respira. Nici nu-mi pot imagina ce a fost la partida care a început la orele 17:00! Să jucăm iarna, nu știu, soluții se pot găsi Mihai Stoica, manager FCSB, la Prima Sport
Nota 1: Vassaras și membrii CCA. Pentru că au încercat să-l "spele" pe Colțescu
Că Sebastian Colțescu a comis-o grav la UTA - Rapid 1-1 e fără dubii. Indiferent dacă i-a funcționat sau nu casca prin care ținea legătura cu cei din camera VAR, arbitrul oltean nu avea voie să fluiere întreruperea partidei și să anuleze reușita lui Omondi, după ce tocmai el decisese ca jocul să se reia de la centru.
Pentru că astfel se încalcă regulamentul și punct. Nu știu dacă regulamentul e bun sau rău. Dar câtă vreme există niște legi în vigoare, ele trebuie respectate.
Însă mai primejdioasă decât decizia lui Colțescu este strădania lui Kyros Vassaras și a componenților Comisiei Centrale, care a doua zi după circul de la Arad au încercat să-l scoată basma curată pe Sebi. Au emis un comunicat ridicol, pe care-l puteți citi integral aici, cu o concluzie halucinantă: "Totuși, în spiritul jocului, golul a fost anulat corect, fiind precedat de un fault în atac".
Cine nu pricepe ce Cutie a Pandorei se poate deschide ca urmare a acestui caz este ori naiv, ori de-a dreptul necinstit!
Greşeala a fost evidentă, Colțescu trebuia să vadă faultul. Apoi refuz să cred că nu a funcţionat casca. Sunt prea mulţi în schema asta. Poate nu i-a mers casca lui Colţescu, dar erau alţi trei arbitri conectaţi la camera VAR. Iar comunicatul CCA e comic, mai lipsea să ne spună că e o babă știrbă în tribună Adrian Porumboiu, la Prima Sport
Episodul haios: "Fiara" îmblânzită de Thalia
Până să se retragă practic din antrenorat, Marius Lăcăruș (60 de ani) a fost un tehnician cu cotă relativ bună. A stat pe banca Stelei/FCSB-ului în vreo două rânduri, apoi, în toamna lui 2009, Adrian Porumboiu l-a chemat la Vaslui pentru a da marea lovitură, titlul.
Deși avea la dispoziție un lot fantastic - cu Sânmărtean, Wesley, Gerlem, Kuciak, Papp, Milanov, Farkas, Ghencev sau Temwanjera -, Lăcă n-a terminat decât pe 3, după CFR Cluj și Unirea Urziceni, iar la finalul acelui sezon a fost dat afară de Porumboiu.
În decizia patronului au contat nu doar rezultatele sub așteptări, ci și un obicei straniu al "Fiarei", care l-a enervat pe fostul arbitru FIFA. Despre ce e vorba?
Porumboiu, care se implica total în viața echipei, a remarcat la un moment dat orele mai ciudate la care Lăcătuș programa al doilea antrenament al zilei, când exista așa ceva. Mai exact, antrenorul începea ședințele de pregătire fie după-amiaza, fie seara târziu.
În orele de prime time la tv, Marius dispărea din peisaj. Se închidea în apartamentul pe care-l ocupa chiar în hotelul finanțatorului, Racova.
"Oare ce tot face acolo, în fiecare seară?", se tot întrebau oficialii vasluieni. Adrian Porumboiu intrase chiar la idei: "O avea pe cineva?! Bea de unul singur?!". Soția Mariana nu-l urmase în inima Moldovei.
Ca să lămurească misterul, patronul și-a pus angajații să-l spioneze, pe cât se putea, pe Lăcătuș. După câteva zile de "verificări", taina s-a evaporat.
"Fiara" nici nu avea vreo amantă, nici nu trăgea la măsea. Pur și simplu savura telenovelele care pe atunci făceau furori pe Acasă TV. :))
Marius era vrăjit de farmecele Thaliei, care juca în "Sărmana Maria", actrița și cântăreața mexicană fiind la ora respectivă un adevărat megastar, în special în America de Sud. Însă nu rata niciun episod nici din telenovela românească "Regina", continuarea marelui succes care a însemnat "Inimă de țigan".
Pasiunea lui Lăcătuș pentru telenovele i s-a transmis și fiicei sale, Alexandra Dominique, chiar dacă aceasta nu e fata naturală a cuplului Marius - Mariana, ci a fost înfiată pe când avea 5 ani. Dominique a urmat cursuri de actorie la Madrid și a jucat deja în serialul Adela, difuzat de Antena 1.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.