exclusiv Dumbrava minunată, raiul Iordăneștilor. Mănăstirea unde Tata Puiu și Edi sunt ca acasă: "M-a întrebat dacă să continue ca selecționer. I-am dat un singur sfat, să înmulțească rugăciunea!"
Adrian Florea , Andrei Petrescu, Paul Chirilă (foto/video) | Publicat: 18.09.2024 14:13 | Actualizat: 18.09.2024 18:37
Se spune că raiul poate fi și aici, printre noi, doar să avem ochi pentru el să-l descoperim. Dacă mergi cu mașina dinspre Cluj spre Alba Iulia e imposibil să nu remarci Mănăstirea Dumbrava, din satul cu același nume, comuna Unirea.
Un rai relativ tânăr, de nici 30 de ani, dar timpul în biserică se măsoară altfel, așa că, dacă a existat binecuvântarea lui Dumnezeu, în mai puțin de trei decenii s-au realizat lucruri incredibile.
Între zidurile mănăstirii se află o casă de copii, un centru maternal, un cămin pentru bătrâni, un cabinet stomatologic și mult, mult suflet pe care măicuțele aflate în grija stareței Mina Cerceș îl pun în orice lucrare a lor.
Luni la prânz, când echipa iAMsport.ro a vizitat lăcașul sfânt, multe dintre cele 30 de maici erau la muncă. Adunau alături de câțiva copii merele și perele din livada proprie.
Aflasem că părintele Vasile Crișan, ctitorul Dumbrăvii, "e plecat cu treburi la oraș", astfel că pentru a discuta despre minunile care se întâmplă aici am căutat-o pe maica stareță.
Era tot în livadă, culegea cot la cot cu toată lumea niște mere din care ne-a dat și nouă să gustăm. Nu știu ce or fi pus în ele, însă au fost primele mere cu gust de măr pe care le-am mâncat în ultimii mulți ani!
Din smerenie, n-a vrut să fie fotografiată și nici să vorbească prea mult despre "mănăstirea fotbaliștilor", așa cum e cunoscută Dumbrava: "Eu vă spun doar atât: nu e numai mănăstirea fotbaliștilor. Sigur că au contribuit și ei, ba chiar substanțial. Dar tot ce vedeți aici e făcut din cei doi bănuți ai văduvei, ca să dau un citat din Evanghelie. Pentru mai multe detalii despre tot ce se întâmplă la noi, vă dau telefonul părintelui arhimandrit. Și dacă vă dă binecuvântare, puteți să faceți câte poze vreți și să scrieți tot ce-o să vă povestească el".
Vasile Crișan are 55 de ani, iar de vreo 30, de când era preot la București, e prieten cu Anghel Iordănescu. Iar prin Tata Puiu cu majoritatea componenților Generației de Aur. Generație care a pus mână de la mână și a strâns bani mulți pentru ridicarea mănăstirii și a tot ce s-a realizat ulterior.
În timp, Vasile Crișan a devenit duhovnicul multor jucători și antrenori, și nu numai din fotbal, atrași la Dumbrava de harul părintelui. Inclusiv Edi Iordănescu se spovedește la el. Și o face des, mai ales atunci când întâmpină probleme personale ori profesionale.
Dialogul telefonic cu părintele l-am purtat a doua zi, marți după-amiază, într-un zumzet permanent de voci de copii sau de măicuțe care-i puneau în paralel tot felul de întrebări. S-a scuzat că nu ne poate dedica o jumătate de oră în exclusivitate, "însă programul meu este foarte, foarte aglomerat". L-am înțeles și i-am mulțumit în avans pentru amabilitate.
"Sunt duhovnicul lui de 25 de ani"
Părinte arhimandrit, sărutăm dreapta! Oamenii vă numesc și "îngerul copiilor", mai știți câți copii abandonați sau fără părinți aveți acum în grijă?
Un număr exact nu știu, că oscilează. Probabil că la momentul ăsta avem cam 150 de copii, dacă nu mai mult. Plus vreo 20 de bătrâni.
Deci minimum 170 de suflete care trebuie îngrijite, hrănite...
Da, e tare grea misiunea pe care ne-am asumat-o. Dar și tare frumoasă. Iar aici meritul principal e al maicii starețe și al măicuțelor.
E adevărat că majoritatea banilor vin de la foști sau actuali jucători și antrenori de fotbal?
Când am pus temelia bisericii, eram duhovnicul naționalei. Și da, de la fotbaliștii Generației de Aur au venit sume importante. Însă ca și ctitorie nu se pune problema, aici sunt bănuții fiecărui om care ne calcă pragul. Și nu numai, primim ajutor de la oameni ai lui Dumnezeu de pretutindeni.
Totul a început de la prietenia cu Anghel Iordănescu și...
Da, un om cu totul și cu totul deosebit. Ca întreaga lui familie, de altfel.
Lui Edi Iordănescu de când îi sunteți duhovnic?
Păi... să tot fie vreo 25 de ani. Tatăl lui încă era în primul mandat la națională când l-am cunoscut pe Edi.
"Edi n-a plecat pentru bani, el are alte valori decât crede lumea"
Cine e mai credincios, Puiu sau Edi?
Doar Dumnezeu vă poate răspunde la întrebare asta. Ce pot să vă spun eu e că ambii sunt niște exemple care ar trebui urmate. Și în viața de zi cu zi, și profesional vorbind.
Edi se spovedește des?
Ori de câte ori are ocazia. Și bine face.
A vorbit cu dumneavoastră și înainte de a renunța la postul de selecționer?
Bine-nțeles!
Și ce l-ați sfătuit? Să continue sau să renunțe?
Nimic în sensul ăsta. Nici să plece, nici să rămână. M-am rugat mult pentru el și i-am dat un singur sfat: să înmulțească și el rugăciunea. Pentru că Dumnezeu îi va descoperi ce e bine să facă.
Și a ales înțelept?
Nu știu, timpul va decide. Dar dacă așa l-a îndrumat Dumnezeu... Cert e că familia avea nevoie de el. Edi e un băiat familist, cuminte din cale-afară. Am văzut că a mai fost criticat de ziariști, că ar fi renunțat la națională ca să câștige bani mai mulți din altă parte. Nici vorbă! Edi este foarte, foarte credincios, are alte valori decât crede lumea că are.
Știu că ați cununat și botezat o mulțime de jucători. Îmi puteți da câteva nume?
Păi, și lui Edi i-am botezat ultimul copil, pe când era la CFR Cluj. A fost ceva foarte restrâns, au participat numai membri ai familiei.
"Dacă l-ați fi văzut pe Dani Coman cum stă două ore nemișcat la slujbă!"
Alte nume?
Păi, pe Adrian Ilie, de exemplu, l-am și cununat, i-am botezat și fetița. Pe Iulian Filipescu la fel, l-am cununat.
De Adi Ilie am mai auzit că ar fi un tip cu frica lui Dumnezeu, cum se spune, însă pe Filipescu nu mi l-aș fi închipuit...
Nu mai judecați oamenii după aparențe! Iulian e și el un băiat special. Dar pe Dani Coman vi l-ați fi închipuit un vizitator frecvent al mănăstirii noastre?
Nu!
Ei, vedeți? V-am zis că nu e bine să-i judecăm pe ceilalți după ce vedem la televizor. Dani venea săptămânal pe la noi când era la Hermannstadt. Și Nicolae Dică la fel, că tot sunt ei buni prieteni.
Coman are mai degrabă imaginea unui dur, a unui războinic, nu a unui om smerit, blând, liniștit!
Dacă l-ați fi văzut cum venea, cum stătea cât mai izolat două ore și cum trăia cu adevărat sfintele slujbe... Un om extraordinar Dani! Și nu e singurul "dur" care m-a impresionat. Bogdan Stelea e un altul care are o imagine publică deformată.
"Dorinel Munteanu e cel mai bun exemplu că orice om are o șansă să se îndrepte. Nu mai pune pic de băutură în gură, are program de ascet!"
Aveți vreun caz pe care biserica să-l fi schimbat total în bine?
Da, Dorinel Munteanu! Știm cu toții ce probleme a avut în trecut... Iar de ceva vreme, credeți-mă, este cu totul și cu totul alt om! Nu mai pune picătură de alcool în gură, are program de ascet! Se roagă mult, postește, bravo lui!
La băutură a renunțat, la nervi însă mai greu.
Da, e mai nervos el din fire. Dar antrenor e bun de tot!
Șansa lui Dorinel a fost Paulina, a doua lui soție. O femeie a lui Dumnezeu care a salvat un suflet Părinte Vasile Crișan
Urmăriți fotbalul? Vă place?
Eu sunt foarte ocupat, am puțin timp liber. Însă mai citesc, sunt relativ bine informat.
La Euro v-ați uitat?
Clar, nu puteam rata meciurile României!
Și? Ce părere v-au lăsat?
Formidabilă! Edi a reușit un lucru rar: să creeze o unitate incredibilă între jucători. Iar asta nu e deloc puțin lucru, mai ales la noi, la români, obișnuiți cu ura, cu dezbinarea.
La noi vin și fotbaliști străini, de alte confesiuni, cum ar fi Mario Camora. Vin o dată, se îndrăgostesc de tot ce găsesc aici, apoi revin cu plăcere Părintele Vasile Crișan
V-a rugat Edi ceva în mod special înainte de turneul final?
Nu, chiar spunea când a fost aici ultima dată că nu știe ce să-i mai ceară lui Dumnezeu, că-i este și rușine să mai vină cu alte pretenții, că și așa Dumnezeu i-a dăruit atât de multe! V-am spus și o repet la infinit, Edi Iordănescu e un om minunat!
Părinte, mulțumim pentru timpul acordat, iar la final vă rugăm să dați un sfat tuturor celor implicați în fotbal, în sport în general.
Să fim cu adevărat mai buni, oameni dragi! În permanență, nu doar de Crăciun și de Paști. Să nu trecem nepăsători pe lângă cel de lângă noi care-i în necaz. Și să ne rugăm mai mult. Permanent, dacă se poate. Și se poate, Doamne-ajută tuturor!
La noi copiii au parte de îngrijire totală. Merg și la școala din sat, avem în complex și o școală pentru cei cu nevoie speciale, nimeni nu este neglijat Maica stareță Mina
Povestea tragică a locului: aici a fost ars de viu un preot!
Mănăstirea Dumbrava are hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, aparține Arhiepiscopiei Alba Iulia, iar actul de naștere este 1996, la scurt timp după ce Puiu Iordănescu l-a cunoscut pe părintele Crișan, iar acesta a luat binecuvântare să ridice aici un lăcaș de rugăciune.
Pământul pe care s-a construit biserica veche are o poveste aparte. În anul 1703, când conflictele între greco-catolici și ortodocși erau la ordinea zilei, un preot ortodox a fost ars de viu, singura lui vină fiind că n-a vrut să-și trădeze credința strămoșească!
"Noi am aflat mai târziu despre drama părintelui ucis pentru că și-a apărat cu prețul vieții dreapta credință. Consider că jertfa lui trebuie să fie și pentru noi un exemplu", a explicat ctitorul Dumbrăvii.
Icoana făcătoare de minuni Dumbrăvița
Tot în biserica veche se găsește și o icoană a Maicii Domnului, veche de peste trei secole, despre care localnicii spun că ar fi făcătoare de minuni. Icoana a fost găsită în tencuiala de pe bolta bisericii din Dumbrava, satul aflat peste deal de mănăstire. A fost ascunsă acolo de către credincioşi din cauza prigoanei religioase din trecut.
Când biserica din sat a fost supusă unor reparații capitale, icoana a fost descoperită într-un maldăr de moloz de către duhovnicul Vasile, care a dus-o apoi la mănăstire. Datorită evlaviei pelerinilor, care spun că a săvârșit mai multe minuni, ea a primit numele de icoana Maicii Domnului Dumbrăvița.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.