special REPORTAJ George Copos, uite ce-a ajuns bijuteria ta! Imagini dezolante cu locul unde s-a născut Rapidul modern: infecție, mucegai și un stup abandonat de albine! Pro Rapid, cadru de film horror
Vlad Nedelea , Iosif Popescu (video) | Publicat: 23.02.2024 11:03 | Actualizat: 24.02.2024 08:04
Laminorului. Bucureștii Noi. După amiază, una-două ore până la lăsarea întunericului. E liniște în nordul Bucureștiului, atât de liniște că de fiecare dată când cei doi paznici, pensionați de ani buni, plictisiți după o zi de așteptat, deschid porțile de-un vișiniu șters de la Pro Rapid, se aude. Porțile încă "li se deschid"! Nu pentru că acolo ar mai fi urmă de existență, ci pentru că pe acolo se face accesul și spre câteva terenuri de tenis de câmp aflate pe marginea lacului Străulești.
Cu scârțâieli și sunet de poartă de fier. E unicul semn de viață din ceea ce a fost Baza Pro Rapid, ruina de lângă Constructorul / Mobexpert.
Cumva contrastul între Rapidul vechi al lui George Copos și cel nou, conturat, vopsit frumos, al lui Dan Șucu.
Pro Rapid, cândva bijuterie, acum ruină
Baza sportivă a fost inaugurată în 1998, după sosirea în Giulești a lui Mircea Lucescu. Cu mult lobby pe lângă George Copos, seniorul familiei Lucescu a reușit să aducă în "patrimoniul" de atunci al Rapidului o bază modernă. Ceva deosebit pentru acele vremuri.
Anii au trecut, locația a îmbătrânit, iar după falimentul clubului din 2016 nimeni nu s-a mai îngrijit de casa giuleștenilor de după 2000. Planeta s-a scufundat pentru Rapid un timp, Pro Rapid a devenit "epavă".
Toți au vrut, puțini chiar au încercat să facă ceva. Rezultatul același! O clădire lăsată în paragină, terenuri devenite peisaje de filme horror sau rezervație naturală. Un cadru excelent pentru filmarea documentarelor Discovery sau Viasat Nature. Ori a unei continuări dintr-o serie de filme de groază. Cei de Netflix ar fi impresionați!
Au căzut și sigiliile ANAF la baza Pro Rapid
Ca pe-un drum de țară, cu țărână și pietriș, câteva secunde îți dau timp de respiro până la tabloul ce te va cutremura. De la vremurile când aici se antrenau Săpunaru, Pancu, Niculae pare că a trecut o veșnicie. În realitate sunt doar vreo 8 ani de când porțile au fost ferecate de ANAF.
Au căzut și sigiliile metalice puse atunci sperând că se va putea recupera ceva. Terasa pe care cândva seniorul și juniorul din familia Lucescu își beau cafeaua e împânzintă de buruieni. Iar treptele ce te duc în cantonamentul de altădată al giuleștenilor sunt acoperite de un covor de mușchi. Măcar e verde! O pată de culoare într-un peisaj cenușiu.
Chiloți, șosete și ... bilete la pariuri :)
Înăuntru clădirea arată ca și cum ar fi adusă la București direct din Herson. Un adevărat focar de infecție cu un miros puternic de mucegai. Cioburi, dopuri de sticle de bere, creme, chiloți, jambiere, vechi legitimații de joc și bilete la pariuri.
Unul dintre ele combinat, 4 evenimente, PSG să bată pe Guingamp, Gent pe Charleroi, Pandurii pe Brașov și încă unul, "topit" pe hârtie de trecerea timpului.
Plus alte câteva hârtii ridicate direct din agenție. Pariurile trebuiau gândite în tihnă! Prin mormanul de gunoaie, pe jos se zăresc și acreditările ultimei generații ce-a locuit la Pro Rapid: Răzvan Trandu, Nicușor Fota, George Tudoran, Vlad Morar, Nicolae Vasile, în frunte cu Dan Alexa și Ovidiu Burcă în rol de conducător.
Ca în Titanic - Pro Rapid, o "epavă"
Cu cât petreci mai mult timp acolo, cu atât te apasă și mai mult peisajul. Iar cele descoperite te surprind tot mai tare. Sala de mese, cu mobilierul vechi, din lemn masiv, și covor "mușcat" de neglijență dă impresia unui cadru din Titanic, numai că epava Pro Rapid e la suprafață, nu pe fundul unui ocean.
Nici măcar ceasul de pe perete nu ține cu ceea ce a fost cândva un cantonament admirabil. Timpul n-a stat în loc aici, a lăsat urme, adânci, de nereparat. Ora 10:32 conform ceasului de la Pro Rapid, nu 2016, nu 2017, ci 2024.
Iar uriașul TV Samsung, o piesă pe care nu mulți și-o permiteau, e uitat acolo. Nimeni nu știe dacă mai poți vedea ceva pe el, curentul și utilitățile ar reprezenta un lux la Pro Rapidul de azi.
A rezistat tabelul de amenzi implementat de Dan Alexa :)
Au supraviețuit regulamentele lui Dan Alexa, semnate și puse în executare. 100 de lei plăteai dacă întârziai până într-un sfert de oră. Tot ce depășea, se făcea referat și dădeai pe la caserie. Consumul de alcool era taxat cu 300 de lei. Surprizele din cameră arată că nu prea erau speriați de sumă.
Fumatul era 100 de lei, iar pachetele de țigări găsite în băile de la etaj arată și ele că rapidiștii știau să se "pitească" de antrenor. Declarațiile calomnioase date jurnaliștilor despre colegi și antrenori erau taxate serios, 1000 de lei.
Casă pentru șerpi afară, pentru albine înăuntru
Sus, la etaj, era locul unde jucătorii și antrenorii petreceau poate mai multe zile decât acasă. Cantonamentul arată azi înfiorător! Geamuri sparte, paturi dărâmate și mult gunoi.
Printre lucrurile pierdute se zărește și-un ziar, Gazeta Sporturilor, din vremuri în care primele pagini reprezentau calificări în primăvara europeană. Fie ele chiar și ale rivalelor Rapidului. Azi nu mai sunt nici ziare, nu mai e nici Pro Rapid.
Cantonamentul a fost abandonat chiar și de albine. În baia unei camere, în cabina de duș, un uriaș stup natural lăsat și el în paragină arată cine a locuit, la Pro Rapid, după rapidiști. Pentru că afară fazanii, păsările, șerpii și șopârlele încă au viață bună. Pe teren sau în autocarul devenit o rablă.
CS Rapid a anunțat în 2023 investiții
Abandonată de ani buni, baza ProRapid va intra într-un regim de modernizare pentru a putea fi din nou pusă în folosință. Asta anunța Bogdan Vasiliu, președintele CS Rapid, la jumătatea anului trecut.
”Ne bucurăm că baza Pro Rapid a revenit clubului nostru. Vrem și acolo să aducem un standard ridicat de calitate pentru a o reda publicului și suporterilor rapidiști”.
Deocamdată nimic! Doar vederea plăcută de peste gard, baza unde Bergodi pregătește FC Rapid în speranța că va putea ajunge din urmă FCSB.
30 de milioane, polivalentă și terenuri noi pentru CS Rapid
Tot Bogdan Vasiliu, în toamnă, dezvolta planul pus la cale de CS Rapid. Un proiect măreț, de 30 de milioane de euro, cu sală polivalentă și teren de fotbal-rugby.
"Acolo vom da lovitura cu o sală polivalentă. Ce ne-am imaginat acolo este următorul lucru: un complex sportiv cu un teren de fotbal-rugby și o sală polivalentă, modernizarea sălilor pe care deja tu le știi foarte bine, plus sălile de forță, o parte dărâmate, o parte refăcute.
Ăsta ar fi planul, doar să obținem proiectul de finanțare, e un proiect amplu, o sală de 7.000 de locuri. Sunt 30 de milioane de euro, prin CNI. Acum e un moment greu economic, dar s-ar putea face. Am mai fost la Pro Rapid. Am curățat, încercăm să mutăm rugby-ul acolo, printr-o investiție mai mică", spunea Vasiliu în toamna anului trecut.
Ce conținea baza Pro Rapid
* teren 41.300 mp, cu: teren de fotbal (14.635,16 mp), teren de antrenament fotbal (773 mp), teren de sport (2.216 mp), teren de tenis (2.669 mp), teren de volei (330,7 mp), teren de baschet (442 mp)
* împrejmuire, drumuri și alei
* un alt teren de 3.260 mp
* clădire "Bază sportivă", S+P+1E, în suprafață construită la sol de 532 mp
* tribune
* magazie materiale sportive
* stație pompe
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.