COMUNICAT Generația de Aur și performanța fotbalistică a României au, de astăzi, un monument dedicat în fața Arenei Naționale
Redactia | Publicat: 08.09.2024 12:32 | Actualizat: 08.09.2024 13:28
București, 8 septembrie, 2024. La peste 30 de ani de la victoria legendară obținută de naționala României împotriva selecționatei Argentinei în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal din 1994, fanii fotbalului din România vor avea un simbol permanent care să le amintească de cele mai frumoase victorii - un monument special dedicat Generației de Aur.
Inaugurarea acestui ansamblu artistic vine în contextul unui prezent caracterizat de speranță și mândrie, construind un arc peste timp între performanța realizată de Generația de Aur și parcursul meritoriu al actualei echipe naționale a României la Campionatul European din Germania.
Lucrarea reproduce o poartă de fotbal supradimensionată, înaltă de 4 metri și lată de 10 metri și este amplasată în sensul giratoriu din capătul străzii Maior Coravu, chiar în imediata vecinătate a Arenei Naționale. Obiectul sculptural propus exprimă momentul când mingea intră în plasa porții și toți suporterii explodează în extaz. Monumentul dedicat
Generației de Aur este realizat la inițiativa Rusu+Borțun în parteneriat cu Monument FOR, cu sprijinul financiar al Superbet România. Ideea creativă îi aparține lui Cătălin Rusu, iar direcția artistică sculptorului Costin Ioniță.
Generația de Aur, așa cum a fost supranumită generația anilor 80-90 care a obținut cele mai importante performanțe din fotbalul românesc, este formată din personalități puternice, care s-au afirmat de-a lungul anilor atât pe plan național, cât și internațional. Dar cel mai important, bucuria adusă suporterilor români de naționala de fotbal a fost, mai presus de orice, o ancoră emoțională și o reconfirmare a încrederii în propriile forțe.
Inaugurarea monumentului dedicat Generației de Aur capătă o semnificație și mai importantă în contextul parcursului realizat de echipa națională a României la Campionatul European de Fotbal din Germania și prefațând meciurile de calificare din această toamnă pentru Campionatul Mondial de Fotbal. Suporterii din țara noastră se pot bucura de faptul că avem un prezent solid în ceea ce privește performanța, care ne oferă confortul de a celebra trecutul așa cum se cuvine.
”Pentru România, rezultatele din fotbal au fost, mai ales în perioada gri a anilor `90, fereastra către liga mare a performanței de afară. Pentru copiii acelor vremuri, Generația de Aur ne-a transmis un lucru simplu, dar extrem de important – că se poate! Într-o societate de tranziție, lipsită de modele, performanțele din fotbal ne-au inspirat pe mulți dintre noi să vrem să devenim mai buni la ceea ce facem.
Acest monument este și al tuturor celor care au ieșit în stradă sau la ferestre pentru a sărbători reușitele României. Mi-am imaginat Monumentul Generației de Aur ca fiind o poartă între trecutul și viitorul fotbalului românesc, între fotbaliști și suporteri, între agonie și extaz, între sport și societate”, a declarat Cătălin Rusu, Inițiator și Director de Creație al Monumentului Generației de Aur.
Momentul în care mingea intră în poartă nu este singular ci multiplu, plasa fiind împinsă in mai multe locuri și din mai multe direcții, modelând suprafața, dându-i viață, transformând-o dintr-o suprafață plată într-una organică, plină de dinamism, ce ajunge la diferențe de volume convexe și concave de aproximativ 2,5 metri. La construcția propriu-zisă a monumentului a lucrat o echipă de 10 oameni timp de aproape 2 luni, plus alte echipe ce au ajutat la completarea proiectului.
”Din primul moment când s-a pus în discuție realizarea monumentului, m-am gândit că trebuie găsită o formulă în care să fie redată performanța întregii echipe, și nu reproducerea figurativă a celor care au fost vedetele, marcatorii etc. Totuși, reușita în fotbal se bazează pe goluri. De aici a plecat întreaga construcție a ideii. Desigur, este figurată ideea porții și a plasei de fotbal în modul cel mai echilibrat și plăcut vizual. Pentru că avem de-a face cu un obiect tridimensional ce trebuie să se echilibreze atât vizual, cât și fizic, plasa este împinsă din ambele direcții, atât din față cât și din spate, acest lucru sugerând și regula celor două reprize și schimbarea porților adică și a direcției de tragere către poartă.
Monumentul este realizat din inoxul pentru poartă și cortenul pentru plasă. Atât cortenul, cât și inoxul înseamnă oțel, adică forță, putere. Generația de Aur poartă acest nume datorită performanței, dar în spatele strălucirii se află multă muncă și multe sacrificii. Doar niște personalități puternice cu trupuri și sufletele de oțel, călite în multe antrenamente, reușite și dezamăgiri pot ajunge să poarte strălucirea locului”, explică artistul Costin Ioniță, sculptorul monumentului.
”Ne bucurăm că am fost parte din acest proiect, Generația de Aur fiind pentru noi toți un model și o emoție. Exemplul lor, simbolizat astăzi de monumentul pe care îl inaugurăm, sperăm să inspire generațiile tinere, sportivi și români în general, să preia încrederea că se poate, concentrarea și determinarea lor. Noi toți avem nevoie de modele, de victorii și momente care să ne umple sufletele de bucurie”, a subliniat Mircea Calnegru, curatorul monumentului.
Monumentul a fost realizat cu susținerea financiară a Superbet România, un brand recunoscut și respectat în sportul românesc, precum și un partener tradițional al performanței în fotbal prin susținerea unor proiecte precum Superliga.
”Credem în modele care pot inspira generația tânără să își atingă potențialul și în importanța unor momente care pot construi o legătură puternică între generații. Acest monument, dedicat Generației de Aur, este o dovadă faptului că România are valori autentice și poate realiza performanțe în orice domeniu. În același timp, suntem mândri că am putut susține o inițiativă care va avea o însemnătate aparte pentru comunitatea iubitorilor de sport din România. Începând de acum, vom avea un reper cu valoare artistică, care să ne amintească de emoțiile trăite în 94 sau 98, precum și de cele mai recente performanțe ale fotbalului românesc, la care am fost martori cu toții, în această vară, la Campionatul European de Fotbal din Germania”, declară Adam Lamentowicz, General Manager, Superbet România. Monumentul dedicat Generației de Aur va fi aproape de inima fotbalului românesc, amplasat în imediata vecinătate a Arenei Naționale din București.
Despre Rusu+Borțun
Rusu+Borțun este o agenție de strategie și manifestare creativă de brand. Conform Art Directors Club, Rusu+Borțun este printre cele mai creative agenții din Romania in 2023 si 2024. Din 2008, Rusu+Borțun integrează servicii de advertising, branding (prin Brand Growers) și digital pentru a susține spiritul antreprenorial și intraprenorial.
Despre Superbet Group
Fondată în anul 2008, Superbet Group este o companie de tech& entertainment, fiind liderul industriei de pariuri sportive din România. De asemenea, grupul este prezent în 12 țări, cele mai importante piețe fiind în România, Belgia, Polonia, Serbia și Brazilia. Între acționarii grupului se află și gigantul american Blackstone, cel mai mare fond de investiții din lume, care a realizat, în anul 2019, o investiție strategică minoritară în valoare de 175 milioane Euro. Superbet este membru al IBIA (Asociația Internațională de Integritate în Betting) și singura companie românească premiată de patru ori în cadrul Central & Eastern European GamingConference cu trofeul de excelență în regiune - Cel mai bun Operator de Pariuri Sportive din Europa Centrală și de Est.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.