exclusiv Deivydas Matulevicius ne liniștește înainte de România - Lituania: "Ne lipsesc cinci titulari, ne va fi foarte greu la București!" + "Cu Lennon am avut și eu probleme. Nu poți ține legendele rezervă"
Cătălin Stroia | Publicat: 08.09.2024 23:38 | Actualizat: 09.09.2024 11:52
Stabilit în orașul natal Alytus, după ce a renunțat la cariera de fotbalist la doar 32 de ani, Deivydas Matulevicius (35 de ani) duce o viață liniștită. Fostul atacant de la Pandurii și Rapid a acceptat un dialog amplu cu iAMsport.ro în care a prefațat duelul dintre România și Lituania, din Liga Națiunilor, dar a analizat și fotbalul românesc în general. Lituanianul vorbește în continuare aproape perfect limba română, iar fizic pare aproape neschimbat, el practicând ocazional volei pe plajă.
Salut, Deivydas! Ce mai faci?
Salut! De 2-3 ani nu mai joc fotbal, lucrez într-un business. Acum mă bucur că stau cu familia deoarece, cât am jucat, am fost plecat mult timp afară. Fetițele îmi merg la școală, soția lucrează și trebuie să fiu alături de ele.
Îți este greu că te-ai lăsat de fotbal?
Nu. Ți-am zis, mă bucur că stau cu familia. Acum pot să merg în vacanță cât vreau. Nu mai e ca la fotbal când aveam vacanță doar două-trei săptămâni.
Deivydas Matulevicius: ”Am o afacere cu un văr și fac cursuri de paramedic”
Revin puțin la situația ta din Lituania și nu pot să nu te întreb cu ce te ocupi acum?
Am început cu un văr o afacere cu produse din metal și mă duc la școală să mă fac paramedic.
Wow! Ai început cursurile sau ai luat deja licența?
Chiar acum, în septembrie, am început cursurile să pot ajunge paramedic. Îmi place și e important să ajuți oamenii. Mai facem și practică.
La firmă cum merg lucrurile?
Mi-a fost greu la început, dar ușor, ușor am început să învăț. Să sari de la fotbal la un alt domeniu e dificil. Pentru mine a fost așa un an, un an și jumătate. Nu puteam să stau numai acasă.
Ce faceți mai exact la acea firmă?
Facem diverse piese din metal de care este nevoie în construcții. Muncesc și eu, și vărul, dar și oamenii care sunt angajați la firmă. În detaliu mi-e cam greu să-ți explic.
Observ că n-ai uitat limba română.
Citesc în fiecare zi site-urile de sport din România, chiar de două-trei ori pe zi. Mai vorbesc cu prietenii pe care mi i-am făcut în cei șase ani petrecuți la voi.
Cum vezi campionatul din România?
Mult schimbat. Și cu surprize. La început, de exemplu, mulți spuneau că Dinamo că n-o să facă nimic, dar acum e sus și joacă bine.
Deivydas Matulevicius: ”Am avut și eu un mic conflict cu Neil Lennon”
Te gândești să vii în țară, să mai faci vreo vizită?
Da! Chiar vorbesc de doi ani cu Ștefan Ciuculescu să vină ori el la mine, ori eu în România. Cred că la anul voi veni eu. Vreau neapărat să mă duc la noul stadion de la Rapid.
Ți-a plăcut perioada de la Rapid?
Eram la Liga a 3-a, dar era altceva, jucam cu stadioane pline... Nici în Liga 1 nu joacă mulți cu atâția suporteri câți aveam noi atunci! Pentru mine cel mai bun suporter e cel rapidist. Însă în Giulești și presiunea e foarte mare. Dacă nu câștigi două-trei meciuri începe presiunea.
Schimbarea antrenorului de la Rapid cum o comentezi?
Uite, să știi că am lucrat și eu cu Neil Lennon. S-a întâmplat la Hibernian, în Scoția. La Rapid n-a rezistat din cauza presiunii. Când vii la o echipă mai mică ai șanse, dar la Rapid n-ai cum dacă nu cunoști absolut tot ce se întâmplă. Nu puteau aștepta luni de zile cei de la Rapid ca să vină rezultatele cu Neil Lennon, mai ales că au făcut și un lot foarte bun. Oricum, Șumudică e rapidist de mic, iar lumea cred că-l voia de mai mult timp. Acum să sperăm că va fi bine pentru Rapid și pentru Șumi.
Din Lituania îți place cum se vede Rapidul cu Dan Șucu patron?
Da! Când am venit eu la Rapid era deja în club Victor Angelescu, care a făcut și el o treabă foarte bună. N-aș vrea să-i iau din merite lui Dan Șucu, dar fără Victor Angelescu echipa era în Lga a 3-a sau a 4-a și acum. Din exterior Rapid are tot ce-i trebuie pentru performanță.
Spuneai că ai lucrat cu Neil Lennon. Cum a fost? În România s-a scris despre problemele sale cu alcoolul și că în Scoția a mai fost implicat în anumite scandaluri.
La acel moment el a sunat ca eu să vin în Scoția. Ulterior, pot să zic că am avut un conflict cu el. Când am ajuns acolo erau trei atacanți care concuram între noi pentru post. Cu două zile înainte să se încheie perioada de transferuri, el a adus încă doi atacanți. Doi fotbaliști importanți în Scoția, percepuți acolo ca și Săpunaru la Rapid.
Atunci m-am dus la Neil și i-am spus că vreau să plec, că va fi greu să mai continui pentru că suntem cinci vârfuri. Aveam oferte. Mi-a transmis că sunt un om important, că voi juca. Când a început campionatul jucam un meci da, altul nu. Apoi tot mai puțin, ajunsese să fiu pe teren doar câte 10 minute. Asta a fost problema mea cu el. N-am mai rezistat și am plecat. Ca om, m-am înțeles bine cu el în acele șase luni, însă faptul că nu evoluam suficient m-a făcut să-mi caut de drum.
Ce crezi că n-a mers pentru Lennon la Rapid?
Uite, în Scoția și în Irlanda de Nord el e o legendă. La Rapid, în schimb, legendă e Cristi Săpunaru. Iar când tu nu-l bagi pe căpitan, când tu ții pe bancă legenda clubului, iar rezultatele nu merg, este greu să reziști.
A fost ceva care ți-a plăcut la Lennon?
Cum am spus, cred că latura umană. El a evoluat la nivel înalt și știa de ce are nevoie un jucător pentru a progresa. Dacă treceai prin momente mai dificile și aveai nevoie de niște zile libere să stai cu familia, ți le dădea fără probleme.
Deivydas Matulevicius: ”Ar trebui să fiți mândri de ce ați făcut la Euro”
Ai apucat să te uiți la meciurile României de la Euro, la Edward Iordănescu, fostul tău antrenor de la Pandurii?
Normal. Îmi aduc aminte când a venit Edi la Pandurii și eu mă aflam în ultimele șase luni de contract. Am avut o relație foarte bună și e un profesionist de nota 10. A vorbit cu mine foarte sincer. De la primul antrenament cu el mi-am dat seama că va ajunge ceva pe viitor. Cu naționala României i-a ieșit. Vreau să vă spun că ar trebui să fiți mândri de ce a făcut echipa voastră la Euro.
Te-ai fi așteptat ca România să ajungă în "optimi"?
Cu Ucraina mi-a plăcut cum ați luptat, ați obținut o victorie extraordinară. În rest, dacă e să mă raportez la tot, nu cred că se putea face mai mult. Aveți tineri buni și potențial să mergeți pe viitor chiar mai sus.
Ce poți să spui despre Mircea Lucescu?
Am jucat cu Pandurii împotriva lui când era la Șahtior. E o legendă. Sunt curios ce va fi în jocul cu Lituania. Chiar vreau să văd ce va face la naționala României.
Sperați să repetați istoria din 2008, când ne-ați învins cu 3-0?
Să fiu sincer, plecăm cu șanse foarte mici comparativ cu anii anteriori. Dacă facem un egal pentru noi e perfect. La lotul nostru n-au venit cinci-șase jucători, care sunt accidentați. Chiar dacă lumea spune că sunt jumătate român, susțin Lituania și sper în sufletul meu să câștige. Totuși, realist vorbind, e foarte greu. Cred că o să fie nebunie în tribune.
Spui că n-aveți lot, dar Gertmonas apără bine.
Am văzut. Când l-au luat cei de la U Cluj, i-am transmis cuiva că o să fie foarte bun și că va pleca mai sus. Are fizic bun și un joc de picior la fel de bun. În general n-avem probleme cu portarii. În rest n-avem soluții foarte multe. Mă bucur că lituanienii sunt priviți bine în România.
Nu e niciun mijlocaș sau vreun atacant care să ne pună probleme?
Mi-e greu să spun ceva. Sunt mai mulți lideri care n-au venit. E vorba de un mijlocaș care joacă la Torino, Gvidas Gineitis, care e tânăr și foarte bun. Nu e nici căpitanul nostru, Fedor Cernych. În formă sper să fie atacantul celor de la Celje, Armand Kucys, care a marcat și în preliminariile Conference League. Nu pot să spun mai mult pentru că sunt și jucători pe care nu i-am mai văzut în lot.
Gazonul s-ar putea să vă avantajeze, că nu e foarte bun.
În general suntem o națională mai luptătoare, bazată un pe un joc de luptă. Și voi când ați ajuns la Euro erați mici, dar totul s-a bazat pe luptă, luptă și iar luptă.
Deivydas Matulevicius: ”Aștept micii, vinul rose și țuica”
De ce ți-e dor când te gândești la România?
De multe. Și soției mele i-a plăcut acolo și cred că aș fi putut să rămân în România, la Târgu Jiu. I-a plăcut familiei pentru că era un oraș liniștit. Pe plan profesional mi-a plăcut când am intrat cu Pandurii în Europa League. Am intrat prin voință. Îmi pare rău de echipa pe care am avut-o și care a dispărut. Acum e stadion nou și cam atât..
Ce crezi că a funcționat atunci?
Am avut un grup bun. Era profesorul Pustai, care a făcut lucruri bune. Eram ca o familie. Dacă se mergea la grătar, mergeau toți jucătorii, nu era unul care să spună nu. Și acum mi-e dor de mâncarea voastră! Mi-e dor de mici și de vinul rose.
Cum ai evalua perioada din România?
La Rapid m-am simțit bine, cu suporterii cu absolut tot. Nu puteai să nu joci bine. La Botoșani am avut o relație bună cu toți colegii, din păcate n-am putut intra în play-off.
La Botoșani cum te-ai înțeles cu Valeriu Iftime?
N-am avut probleme. Mai spunea dânsul una alta, însă nu comentam pentru că peste două ore venea înapoi că a greșit cu ce a declarat și apoi te lăuda. Cu Cornel Șfaițer vorbeam foarte mult, m-a ajutat când a venit familia mea acolo. Totuși, din România, dacă nu mai e Pandurii, cred că o să țin toată viața cu Rapid.
Ce te-a impresionat când ai jucat acolo, în afară de suporteri?
Uite, eu n-aș fi acceptat niciodată să evoluez în Liga a 3-a. Totuși, pentru Rapid am făcut-o. Am vorbit cu președintele și am acceptat după ce mi-a spus ce planuri are. După ce s-a oficializat cred că am primit peste 500 de mesaje de la fani, am simțit că am venit unde trebuie.
Cine e cel mai bun prieten de-ai tăi din România?
Am mulți. Ștefan Ciuculescu, Pedro Mingote, care cred că e mai mult român decât portughez. Mai vorbesc cu Eric de Oliveira, Alin Buleică, Paraskevas... Cu Ciuculescu stăteam în cameră la Rapid.
Ai vreo amintire cu el?
Îmi aduc aminte că a driblat trei-patru jucători la un amical și a venit cu mingea la jumătatea terenului. Am început să țip la el: ”Bă, ești nebun”. N-aveam ce să fac. Așa era stilul lui. Era un portar care se lupta mult și avea mentalitate bună. La antrenamente cred că ne puteam bate oricând din cauza caracterelor, dar apoi eram cei mai buni prieteni.
Ai vreun mesaj pentru prietenii tăi din România?
Când vin în România vreau să-mi pregătească mici, țuică și vin rose.
La ce echipe a fost legitimat Deivydas Matulevicius:
- Vilkmergė Ukmergė
- FC Vilnius-2
- Interas-AE Visaginas
- FC Vilnius
- Odra Wodzisław
- Žalgiris Vilnius
- MKS Cracovia
- Pandurii Târgu-Jiu
- Tobol Qostanay
- FC Botoșani
- Mouscron-Péruwelz
- Hibernian
- Kups
- Rapid București
- FK Kauno Žalgiris
- CSM Reșița
- Glentoran Belfast
- DFK Dainava
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.