special Generația Z s-a făcut mare! Cei 10 jucători care pot depăși naționala lui Mutu și Chivu cu o performanță așteptată de 28 de ani
Alex Ivan | Publicat: 01.10.2024 12:07 | Actualizat: 01.10.2024 14:18
Schimbul de generații la naționala României a adus cea mai bună performanță la un Campionat European din ultimii 24 de ani, iar majoritatea fotbaliștilor din echipa care a evoluat în Germania fac parte din Generația Z. Următorul obiectiv al "tricolorilor" este calificarea la Mondial, cu Mircea Lucescu pe bancă. iAMsport.ro a realizat un top al celor mai buni fotbaliști români din Generația Z cu care "Il Luce" încearcă să ne ducă la turneul final.
Generația Z, așa cum sunt cunoscute persoanele născute în perioada 1997 - 2012, este la putere în fotbalul mondial. Jucătorii de talie mondială, pe care toate cluburile își doresc să pună mâna, precum Mbappe sau Haaland, sunt parte din "Gen Z".
La nivelul fotbalului românesc, lucrurile sunt similare, păstrând proporțiile. Cei mai bine cotați jucători din România sunt parte ai Generației Z, începând chiar cu noul lider al naționalei, Radu Drăgușin.
Ultimii jucători care au dus România la un Campionat Mondial, în 1998, au făcut parte din Generația X, care cuprinde persoanele născute între anii 1965 - 1980. Poate Generația Z să repete performanța?
Topul fotbaliștilor români din Generația Z
1. Radu Drăgușin
În prezent, Radu Drăgușin este cel mai valoros fotbalist român și, totodată, jucătorul din România pe care s-au plătit cei mai mulți bani. În ianuarie 2024, Tottenham le achita celor de la Genoa 25 de milioane de euro pentru serviciile sale. Chiar dacă nu s-a impus ca titular deocamdată, fundașul român a prins multe meciuri în care evoluțiile sale au fost apreciate.
La EURO 2024, Radu Drăgușin a făcut un turneu spectaculos și a avut o contribuție decisivă la parcursul "tricolorilor" până în optimile de finală.
2. Dennis Man
Dennis Man a înscris luni seară al treilea gol din acest sezon din Serie A, în înfrângerea 2-3 suferită de Parma în fața lui Cagliari, pentru care a marcat un alt român, Răzvan Marin. Fostul fotbalist de la UTA și FCSB este unul dintre cei mai în formă jucători români ai momentului. La ultima acțiune a naționalei, Man a făcut un meci de nota 10 în fața selecționatei din Kosovo.
3. Andrei Rațiu
Dacă în sezonul precedent n-a prins multe meciuri pentru Rayo, Andrei Rațiu s-a transformat în piesă de bază pentru formația madrilenă în actuala stagiune. Recent, a înscris și primul său gol în La Liga. La EURO 2024 a făcut un turneu excelent și pare că nimeni nu-i poate amenința postul de titular la națională în banda dreaptă a apărării în următorii 5-7 ani.
4. Valentin Mihăilă
Un alt fotbalist român care evoluează într-unul dintre cele cinci cele mai puternice campionate din Europa, Valentin Mihăilă începe să devină un jucător important la Parma. Chiar dacă nu a ajuns încă la statutul pe care colegul Dennis Man îl are în cadrul clubului, fostul jucător de la Universitatea Craiova are toate premisele să progreseze. La națională a marcat la ultima acțiune, în victoria 3-1 cu Lituania.
5. Florinel Coman
MVP-ul sezonului trecut din SuperLiga, a adus aproape de unul singur primul titlu de campioană pentru FCSB după o pauză de 9 ani. A fost titular și în majoritatea meciurilor de la EURO, iar prestațiile sale n-au lăsat de dorit. Deși ar fi fost poate mai bine pentru cariera lui să prindă un transfer în Europa, Florinel Coman a mers în Qatar, la Al-Gharafa, unde este coleg cu fostul jucător de la Real Madrid, Joselu.
6. Ianis Hagi
Poate cel mai criticat fotbalist din actuala generație a naționalei, în mare parte doar din cauza greutății numelui pe care îl poartă, Ianis Hagi a dovedit însă că talentul său nu poate fi contestat. A fost decisiv la meciul cu Lituania, când a scos un penalty pe final, la scorul de 1-1. La EURO, a scos penalty-ul din care Răzvan Marin a marcat golul calificării în optimi, în meciul cu Slovacia. Intrat în impas la Rangers, Ianis are nevoie de un transfer care să-l readucă pe linia de plutire și la nivel de club.
7. Darius Olaru
Primul fotbalist care evoluează la ora actuală în SuperLiga și este inclus în acest top și, totodată, cel mai bine cotat jucător din campionatul intern în acest moment. Olaru a calificat-o pe FCSB în Europa League, prin golul din play-off-ul cu LASK Linz, și a reușit o dublă în victoria 4-1 cu RFS, din prima etapă de pe tabloul principal. Deși încă are un statut de rezervă la națională, Darius Olaru poate prinde din ce în ce mai multe minute în viitor, sub comanda lui Mircea Lucescu.
8. Denis Drăguș
Deși n-a început bine sezonul la Trabzonspor, Drăguș este cel mai valoros atacant al României în acest moment. A avut o evoluție excelentă la turneul final din Germania și a jucat bine și în meciurile cu Kosovo și Lituania, primele din noul mandat al lui Mircea Lucescu. Cu ajutorul îndrumării lui "Il Luce", Denis Drăguș poate trece la următorul nivel.
9. Olimpiu Moruțan
Marele absent de la EURO 2024, Moruțan și-a adus contribuția în calificările pentru turneul final. Era pe o pantă ascendentă și la echipa de club în momentul accidentării care l-a scos din circuit. Revenit în acest sezon la Pisa, echipa unde a evoluat foarte bine în urmă cu două sezoane, Moruțan are nevoie, în primul rând, de încredere, odată ce va reveni pe teren.
10. Adrian Mazilu
În vârstă de doar 19 ani, Adrian Mazilu nu a debutat încă pentru echipa națională de seniori, însă este unul dintre liderii de la U21. Farul l-a vândut în Premier League, la Brighton, un club recunoscut pentru încrederea pe care o acordă jucătorilor tineri.
A fost împrumutat la Vitesse în stagiunea precedentă, iar în acest sezon face parte din echipa secundă a lui Brighton. Încă foarte tânăr, potențialul pe care Mazilu l-a arătat în SuperLiga ne dă speranțe că poate atinge un nivel bun până la data următorului Campionat Mondial.
Generația X, de "Aur" pentru fotbalul românesc
Generația de Aur, cea mai cunoscută și apreciată din istoria fotbalului românesc, a avut în componență jucători care fac parte din Generația X (1965-1980).
Cele mai importante nume din fotbalul românesc fac parte din această generație: Florin Răducioiu, Dan Petrescu, Gică Popescu, Ionuț Lupescu și, bineînțeles, "Regele" Gică Hagi.
În anii '90, când Generația X a ajuns la maturitate, tricolorii au bifat patru turnee finale consecutive, Mondial (1994), European (1996) și Mondial (1998), European (2000), iar românii au ieșit în stradă pentru performanțele lor.
Acum, la putere a ajuns Generația Z, iar performanța acestora din Germania ne dă speranțe pentru o nouă calificare la Mondial. Mircea Lucescu are misiunea să-i aducă la maturitatea deplină și să-i îndrume spre noile performanțe.
În iunie 2026, data la care va începe următorul Campionat Mondial, se vor împlini 28 de ani de la ultima participare a României la cea mai prestigioasă competiție pentru echipe naționale.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.