“Pe Belodedici l-au luat milițienii!” Filmul “Hai, România! – Povestea Generației de Aur” va dezvălui multe momente inedite din viețile protagoniștilor
Cristian Munteanu | Publicat: 25.02.2024 18:09 | Actualizat: 25.02.2024 20:33
Documentarul dedicat celor mai buni ani ai fotbalului românesc, cei dintre 1980 și 2000, va fi lansat pe 1 martie 2024. iAMsport.ro, partener media al acestui film unic, vă prezintă pe scurt unele dintre poveștile care pot fi văzute în această peliculă.
Dacă nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit. Așa încep cele mai multe dintre basmele românești. Și, desigur, propoziția e valabilă și în cazul documentarului “Hai, România! – Povestea Generației de Aur”, cel mai amplu și minuțios film realizat vreodată despre fotbaliștii care ne-au făcut să ieșim în stradă. Sau, dacă eram foarte tineri atunci, ne-au determinat să ne imaginăm că putem fi mai mult decât acum.
Lăcătuș: “Aro nu era nou, așa cum credeam”
Ca să știm de unde pornim, să amintim doar două realizări ale naționalei României din perioada 1980-2000. Prima, tricolorii au fost la un moment dat pe locul trei în clasamentul FIFA al celor mai bune reprezentative de fotbal din lume. A doua, România a reușit trei calificări consecutive la Mondiale (‘90, ‘94, ‘98) și două la Europene (’96 și 2000).
Însă toate acestea nu se puteau realiza fără echipe de club puternice. Craiova Maxima și Dinamo jucaseră semifinale de cupe europene, iar Steaua ajunsese chiar mai departe. Pe 7 mai 1986, roș-albaștrii învingeau Barcelona, la Sevilla, după loviturile de departajare, în finala Cupei Campionilor Europeni. Adică Liga Campionilor de acum.
Pentru victoria uriașă, jucătorii clubului din Ghencea aveau promise și prime. Unele destul de importante, după cum declară, în filmul “Hai, România! – Povestea Generației de Aur”, Lăcătuș, Balint și Belodedici.
“Ni s-a promis un Aro (n.r. – mașină românească de teren) și 100.000 de lei. Foarte mulți bani pentru acea vreme. Mai greu a fost cu Aro, pentru ne așteptam să primim câte un Aro nou. Din păcate, nu era, dar arăta foarte bine. Niciunul dintre noi nu a păstrat mașina pentru uz personal. Când au venit, toți s-au gîndit cum să scape mai repede de ele”, spune Lăcătuș.
Belodedici: “Au apărut doi milițieni ca din pământ”
Problema pe care o întâmpinau jucătorii Stelei, care voiau să scape de mașinile de teren, impractice în București, era cui să vândă Aro-urile. Dar s-a aflat că fotbaliștii încearcă să vândă mașinile, iar regimul comunist a închis un ochi la aceste tranzacții.
”Toți le-am dat. Se vindeau bine. Erau oameni cu bani de la țară, ciobani, care avea nevoie de mașini de teren și au venit la noi ca să le cumpere. Și acum țin minte că am luat 250.000 de lei, iar banii miroseau a stătut. Zici că îi adusese din șură sau dintre paie. Pe Belo l-au luat polițiștii de pe stradă. El număra banii în mașină, după ce făcuse actele, iar poliția l-a urmărit pentru că nu știa ce se întâmplă. Credeau că e un bișnițar”, povestește Balint.
Cel care, peste ani, avea să fugă în fosta Iugoslavie, Belodedici, și-a reamintit și el momentul care i-a provocat ceva fiori. Regimul comunist era extrem de atent cu cei care dețineau valută sau sume foarte mari de bani. Bișnița, atât de celebrată în anii de după Revoluție, era un act penal.
“Au apărut doi milițieni, nu știu de unde. Era o stradă goală pentru că m-am și uitat să nu fie lume care să ne vadă. Au apărut, au deschis ușile dreapta-stânga, ne-au scos afară. Am lăsat banii în mașină, eram cu mâinile pe capotă toți trei. Ne-au percheziționat, ne-au luat buletinele. Până la urmă le-am spus cine sunt, ce facem. Au intrat și ei cu noi la notar, ca să vadă dacă e adevărat ce le-am spus, au stat acolo până am făcut hârtiile și apoi ne-au lăsat”, a concluzionat Belodedici.
Fundașul Stelei, locotenent în Armata Română, a plecat din țară în 1988, într-o Dacie, alături de mamă și de una dintre surori, legal. Ajuns în Iugoslavia, a cerut azil politic, pe care l-a și primit. Steaua Roșie Belgrad a fost, ulterior, clubul la care a jucat și cu care a mai câștigat o Cupă a Campionilor Europeni, în anul 1991, după o finală cu Olympique Marseille.
“Hai, România! – Povestea Generației de Aur” în cinematografe din 1 martie
Documentarul prezintă o poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanțele uluitoare ale unei generații care a pus atât fotbalul, cât și România, pe harta lumii. Și care a oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției dificile.
Producția cinematografică îi va aduce în fața iubitorilor de fotbal, atât prin imagini de arhivă, cât și prin interviuri realizate în premieră pentru acest documentar, pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuș, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Cristian Chivu și mulți alții.
Pentru realizarea filmului și serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri și ilustrații.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.