România rezistă la Porto, iar Dorinel Munteanu găsește breșa pe "das Antas". Execuția care ne-a deschis drumul spre Euro 2000

16 goluri în 134 de meciuri a reușit Dorinel Munteanu în tricoul naționalei Galerie foto (1 fotografii): România rezistă la Porto, iar Dorinel Munteanu găsește breșa pe "das Antas". Execuția care ne-a deschis drumul spre Euro 2000
Foto: Colaj iAM Sport  |   16 goluri în 134 de meciuri a reușit Dorinel Munteanu în tricoul naționalei

Cristian Munteanu   |   Publicat: 13.12.2023 20:03   |  Actualizat: 12.01.2024 12:41

iAM Sport începe astăzi o incursiune în istoria golurilor esențiale marcate în partidele echipei naționale. Au fost timpuri în care campioane mondiale, europene, sud-americane se înclinau în fața jucătorilor români. Golul lui Dorinel Munteanu, din partida cu Portugalia, scor 1-0, este prima alegere.

Călătoria printre amintiri, singurul refugiu împotriva prezentului, ne poartă astăzi la Porto, tărâmul navigatorilor și al poeților. În 1998, naționala României se afla la startul unei noi campanii de calificare, pentru Campionatul European din 2000.

Fără Hagi (33 de ani), retras temporar din prima reprezentativă, deși la Galatasaray încă eclipsa Semiluna, într-o grupă cu Portugalia lui Figo, cu Pițurcă la timona, păream sortiți să naufragiem.

Am ajuns în "Orașul Invincibil" după victoria la scor, 7-0, cu Liechtenstein. Portugalia învinsese la Budapesta, concludent, scor 3-1.

Noroc cu carul, iar "neamțul" și-a făcut datoria

Noi, fără Hagi. Ei, cu Figo, Rui Costa, Fernando Couto. Noi, fără Adrian Ilie. Ei, cu Joao Pinto, Sergio Conceicao, Vitor Baia. Sigur, ne alintam atunci, pentru că România încă avea fotbaliști. Grei, cât o superligă de astăzi. Gică Popescu, Dan Petrescu, Viorel Moldovan.

Pițurcă, sosit în locul lui Iordănescu, se “bucura”, ca și astăzi, de un val imens de "simpatie" din partea presei de specialitate. Însă, cu toate păcatele lui, Piți știa să arunce zarurile, să riște, atunci când venea vorba despre tineri la echipa națională.

Așa că îi aveam pe Florentin Petre, Laurențiu Roșu și Cătălin Munteanu pe teren, de exemplu. Buni, dar încă foarte cruzi pe lângă consacrații din trupa Portugaliei.

Spre deosebire de acum, atunci nu se califica la Euro decât primul loc din fiecare grupă, plus echipa cu cele mai multe puncte dintre toate cele care terminau pe locul secund al preliminariilor. Celelalte reprezentative ce terminau pe locul doi în grupe mergeau la baraj. Era mai greu, și, ca orice lucru dificil, era și mai frumos.

24
de puncte a acumulat naționala României în preliminariile pentru Euro 2000

Sorții ne hărăziseră, pe lângă Portugalia, o grupă cu Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan și Liechtenstein. Noroc, dar numai în cazul în care ar fi mers două echipe la Euro 2000.

La baraj am fi putut întâlni, retrospectiv, Anglia, Scoția, Turcia, Ucraina, Danemarca, sau, dacă aveam noroc, Slovenia, Israel sau Irlanda. Dar pentru liniștea fiecărui suporter al echipei naționale, care voia să viseze la Euro când punea capul pe pernă, trebuia ca tricolorii să termine în fruntea grupei.

Cu mai bine de 3 luni înainte de acest meci, Hagi avusese celebrul discurs în care spunea că generația lui “merită statui”. Nouă, obișnuiți cu mult prea binele, ni se păruse puțin exagerat. Acum știm. Meritau altare, nu doar statui. “Tu, ăla cu mustață, nu strâmba!”

Cam așa se prezenta, în mare, fotbalul românesc la ora partidei cu Portugalia, din deplasare. Lusitanii nu concepeau să piardă locul unu în grupă, mai ales că aveau în față o echipă cu jucători aflați la ultimele pâlpâiri ale carierei. Alții de abia își croiau un drum la prima reprezentativă. Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Belodedici spuseseră pas convocărilor. De fapt, nu “Pas cu Pas”, ca astăzi, ci direct Stop.

Pițurcă a avut curaj să fac un schimb de generații. Erau mulți jucători tineri nou veniți. După ce am luat roșu, a fost un asediu la poarta noastră. Stelică ne-a scos de multe ori Dorinel Munteanu, fost internațional

Pe das Antas din Porto, am aplicat vechea tactică strămoșească, cu ”otrăvit fântânile și pârjolit ogoarele”. Mingea era a lor, dar râul, ramul, era cu noi. Ne apăram cu Dan Petrescu, Ciubotariu, Popescu, Filipescu, dar coborau lângă ei și Fl. Petre și Roșu. Eram o redută. Stelea făcea un alt meci mare la națională, ca atâtea altele. Bogdan era prins în Spider-Verse.

În minutul 54, nici nu știu cum să scriu asta, Roșu a văzut roșu. Nu, nu s-a uitat în oglindă, ci a fost eliminat. Am rămas în zece. Și, cum nenorocirile sunt la plural, au avut și un 11 metri. Paulo Bento părea cel care să facă dreptate în acel meci, în care tricolorii erau aproape zdrobiți.

Stelea a fost, după 1994, unul dintre purtătorii lui “ce-ar fi fost dacă” din fotbalul românesc. Ce-ar fi fost dacă el era în poartă la meciul cu Suedia? Ar fi ieșit tot ca Prunea, greșit, și K. Anderson ne-ar fi marcat și, mai apoi, furat semifinala cu Brazilia?

91
de selecții are Bogdan Stelea la echipa națională

Iar Stelică a răspuns și atunci acestei întrebări. A apărat lovitura de la 11 metri executată de Bento. România rezista, ca de atâte ori în istoria ei. Eram în grafic pentru un 0-0 după care alergasem ca maratoniștii.

Prin minutul 90, când portughezii începuseră să-și piardă din luciditate, am urcat spre careul lor. Pe la 20 de metri, fault. Băieții noștri au început să-și sufle nasul, să-și stoarcă tricourile de sudoare, să-și coasă jambierii, totul pentru ca arbitrul să fluiere sfârșitul partidei.

  • Dorinel Munteanu era la penultimul său an de contract cu FC Koln, acolo unde ajunsese, pentru 1 milion de dolari, de la Cercle Brugge. În 1999, “Neamțul” era cumpărat de Wolfsburg, unde stătea cinci ani înainte de a reveni în România, la Steaua.

Dorinel Munteanu și lovitura liberă fermecată

Tot la tras de timp, nea Piți îl bagă pe Mihalcea în locul lui Moldovan. Adrian intră agale, ca și când ar fi cărat zorii zilei după o petrecere de-o noapte.

Se lipește de zidul lor, era să zic ca timbrul de scrisoare, dar cine mai înțelege asta? Reiau. Se lipește de zidul lor ca adolescenții de telefon. Bătrânu țopăie lângă banca de rezerve, anticipând ceva. Florin Bătrânu. Dorinel, după cum își amintește, vede breșa.

Am văzut un spațiu în zidul lor. Vitor Baia nu-și aranjase bine jucătorii. Lupescu l-a trimis și pe Mihalcea acolo. Eu am tras în direcția lui Adrian, el s-a lăsat în jos și așa l-am surprins pe portar. Băteam lovituri libere, mai ales când nu era Hagi. Nu pot să uit asemenea gol, asemenea victorie Dorinel Munteanu, fost internațional

Dorinel și-a luat elan, dar sunt aproape sigur că, dacă mingea se ducea peste stadion, nu ar fi regretat. “Ioane (n.r. – Lupescu), bat eu!” Gâlcă mișcă balonul, Lupescu îl oprește, iar Munti, fără furia de la Euro ’96, din meciul cu Bulgaria, dar cu șiretenie, șutează prin zid.

GOOOOOOOOLLLLLL! De la Porto până la București, trecând prin Madrid, Barcelona, Marseille, Monaco, Veneția, Zagreb, lumea amuțise. Și tricolorii au avut un moment de uluială, în care au uitat să se bucure. Helmut Krug a fluierat și i-a trezit pe toți din uimire. Iar pe noi ne-a adâncit în visare.

Am învins cu 1-0 la Porto, ceea ce a însemnat un uriaș pas înainte în ecuația calificării. Însă mai mult decât atât, ne-a conferit încrederea de a juca, și câștiga, fără Hagi.

Am terminat pe primul loc în grupă, ajutați și de un rezultat de egalitate între Azerbaidjan și Portugalia. Neînvinși, cu doar trei egaluri, dintre care unul cu lusitanii, am ajuns la Euro.

Acolo unde, ironia sorții, am dat tot peste Portugalia, care ne-a învins cu golul lui Costinha. Egal cu Germania, victorie cu Anglia, iar tricolorii au trecut de grupe. Însă totul începuse cu golul lui Dorinel Munteanu, marcat într-o zi de octombrie, privită printr-un geam murdar, la Porto, în 1998.

11
sezoane a jucat Dorinel Munteanu în străinătate, la Cercle Brugge, FC Köln și VfL Wolfsburg

România: Stelea – Dan Petrescu, Ciobotariu, Gh. Popescu, Filipescu – Gâlcă, Dorinel Munteanu, Cătălin Munteanu – Florentin Petre, Viorel Moldovan, Laurențiu Roșu. Antrenor: Victor Pițurcă

Au mai intrat Ionuț Lupescu, Contra și Mihalcea.

Portugalia: Vitor Baia – Abel Xavier, Jorge Costa, Fernando Couto, Dimas – Paulo Bento, Paulinho Santos, Rui Costa – Figo, Sa Pinto, Joao V.Pinto. Antrenor: Humberto Coelho

CLASAMENT GRUPA 7:

Meciuri

Victorii

Egaluri

Înfrângeri

Puncte

1

România

10

7

3

0

24

2

Portugalia

10

7

2

1

23

3

Slovacia

10

5

2

3

17

4

Ungaria

10

3

3

4

12

5

Azerbaidjan

10

1

1

8

4

6

Liechtenstein

10

1

1

8

4


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Protagonistul unuia dintre meciurile cu cântec din fotbalul românesc, detalii după 37 de ani: ”Am avut arbitraje dubioase. Mi-a rupt piciorul, nu s-a dat nimic. Greu de spus dacă  VAR ar fi intervenit pentru Dinamo atunci”
Protagonistul unuia dintre meciurile cu cântec din fotbalul românesc, detalii după 37 de ani: ”Am avut arbitraje dubioase. Mi-a rupt piciorul, nu s-a dat nimic. Greu de spus dacă VAR ar fi intervenit pentru Dinamo atunci”
Protagonistul unuia dintre meciurile cu cântec din fotbalul românesc, detalii după 37 de ani: ”Am avut arbitraje dubioase. Mi-a rupt piciorul, nu s-a dat nimic. Greu de spus dacă VAR ar fi intervenit pentru Dinamo atunci”
Marius Marin, mesaj pentru naționala Ucrainei: "Nu trebuie să ne intereseze ce s-a întâmplat. E un meci de fotbal"
Marius Marin, mesaj pentru naționala Ucrainei: "Nu trebuie să ne intereseze ce s-a întâmplat. E un meci de fotbal"
Marius Marin, mesaj pentru naționala Ucrainei: "Nu trebuie să ne intereseze ce s-a întâmplat. E un meci de fotbal"
Florin Răducioiu, necruțător: ”Mulți jucători nu aveau ce să caute în SUA, în 1994!” Ce spune despre posibilitatea ca Hagi și Popescu să fi influențat selecția
Florin Răducioiu, necruțător: ”Mulți jucători nu aveau ce să caute în SUA, în 1994!” Ce spune despre posibilitatea ca Hagi și Popescu să fi influențat selecția
Florin Răducioiu, necruțător: ”Mulți jucători nu aveau ce să caute în SUA, în 1994!” Ce spune despre posibilitatea ca Hagi și Popescu să fi influențat selecția
Așa arată cel mai bun prim 11 din grupa României de la EURO! Belgienii domină, ucrainenii țin aproape, ”tricolorii” sunt la coadă
Așa arată cel mai bun prim 11 din grupa României de la EURO! Belgienii domină, ucrainenii țin aproape, ”tricolorii” sunt la coadă
Așa arată cel mai bun prim 11 din grupa României de la EURO! Belgienii domină, ucrainenii țin aproape, ”tricolorii” sunt la coadă
Românul care a jucat cu noul star al Ucrainei trage un semnal de alarmă: ”Reușea să-și creeze 2-3 ocazii indiferent de adversar!”
Românul care a jucat cu noul star al Ucrainei trage un semnal de alarmă: ”Reușea să-și creeze 2-3 ocazii indiferent de adversar!”
Românul care a jucat cu noul star al Ucrainei trage un semnal de alarmă: ”Reușea să-și creeze 2-3 ocazii indiferent de adversar!”
Răzvan Raț, discurs autoritar când a fost întrebat despre Edi Iordănescu: ”Nimeni n-a crezut în lucrurile astea”
Răzvan Raț, discurs autoritar când a fost întrebat despre Edi Iordănescu: ”Nimeni n-a crezut în lucrurile astea”
Răzvan Raț, discurs autoritar când a fost întrebat despre Edi Iordănescu: ”Nimeni n-a crezut în lucrurile astea”

Cele mai citite

Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
SuperLiga  |  13 Iunie 2024, 19:00
1.
Dan Șucu l-a convins pe Raț! Cât e dispus să investească și planul pentru un Rapid de Champions League: "Degeaba iei titlul dacă nu exiști în Europa!"
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
EURO 2024  |  15 Iunie 2024, 11:25
2.
Primul "conflict" în studioul PRO TV. Răducioiu, pus la punct de Reghecampf
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
EURO 2024  |  14 Iunie 2024, 19:08
3.
A arătat totul! Imaginile cu fanii scoțieni de la Euro 2024 care fac înconjurul lumii
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Fructul care scade colesterolul și reduce inflamația. Cât de des trebuie să-l mănânci?
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Câți ani trebuie să muncească un pensionar pentru 1.400 lei în plus la pensie la recalculare?
Știri de ultimă oră din sport
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 09:24
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 08:52
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
SuperLiga   |  16 Iunie 2024, 08:17
Daniel Niculae critică instalarea lui Neil Lennon ca antrenor la Rapid: ”Eu am propus altă variantă”
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:55
Albanezii nu își pierd speranța în ”grupa morții”, nici după eșecul cu Italia: ”Vom lupta pentru fiecare punct! Suntem mândri să fim la Euro”
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:30
Ce l-a deranjat pe Luciano Spalletti, după Italia - Albania 2-1: ”Nu-mi place ideea aceasta”
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
Tenis   |  16 Iunie 2024, 00:28
Simona Halep a revenit pe teren la Cluj-Napoca: ”Sunt bucuroasă să fiu din nou aici”
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:18
A fost invitat de federație la Italia - Albania, din Liga 2 din România, dar a refuzat: ”Am avut treburi”
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
EURO 2024   |  16 Iunie 2024, 00:02
Italia – Albania 2-1. Campioana Europei pornește cu dreptul cursa de apărare a titlului
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Radu Mazăre s-a angajat după ce a ieşit din închisoare. Domeniul surprinzător în care va activa
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Top 10 legume pe care trebuie să le consumi zilnic. Pot fi incluse în orice dietă
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
Calendarul anului şcolar 2024 - 2025. Lista completă a vacanţelor
FOTO | Fetele au făcut spectacol la EURO 2024. Cele mai interesante imagini de la turneul final din Germania
EURO 2024   |  12:12
FOTO | Fetele au făcut spectacol la EURO 2024. Cele mai interesante imagini de la turneul final din Germania
Corespondență EURO Jucătorii României au plecat la Munchen cu trenul. Valeriu Argăseală și un conducător din Liga 2 fac parte din delegația FRF....
EURO 2024   |  11:50
Jucătorii României au plecat la Munchen cu trenul. Valeriu Argăseală și un conducător din Liga 2 fac parte din delegația FRF. Jandarmii aduși din țară au asigurat securitatea tricolorilor
Valentin Ceaușescu, după ce Mircea Lucescu l-a tot acuzat că a ajutat Steaua: ”Mi-am mai spus o dată părerea și nu am fost...
Special   |  10:50
Valentin Ceaușescu, după ce Mircea Lucescu l-a tot acuzat că a ajutat Steaua: ”Mi-am mai spus o dată părerea și nu am fost ascultat”
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre...
EURO 2024   |  10:35
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
Unul dintre marcatorii de la Euro, mesaj special pentru Cosmin Moți: ”El m-a propus la echipă”
EURO 2024   |  09:56
Unul dintre marcatorii de la Euro, mesaj special pentru Cosmin Moți: ”El m-a propus la echipă”
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
SuperLiga   |  09:24
Numirea lui Florentin Petre la Dinamo, deja contestată de Cornel Dinu: "Poate fi mai uşor de dirijat"
video Imaginile pe care UEFA nu le-a vrut la TV. Ce s-a întâmplat în timpul meciului Italia - Albania 2-1
EURO 2024   |  08:55
Imaginile pe care UEFA nu le-a vrut la TV. Ce s-a întâmplat în timpul meciului Italia - Albania 2-1
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
SuperLiga   |  08:52
Fanii s-au întors împotriva lui Marius Ștefănescu după parafarea transferului la FCSB: "O să ai de furcă cu Gigi"
Rezultate / Clasamente