Serial iAM Sport > România la Euro > Franța 1984 > Săptămâna în care ne-am bătut cu coloșii Europei

Lothar Matthaus avea să câștige titlul mondial în 1990, ediția la care România lui Hagi s-a oprit în optimile de finală Galerie foto(2) Galerie foto (2 fotografii): Serial iAM Sport > România la Euro > Franța 1984 > Săptămâna în care ne-am bătut cu coloșii Europei
Foto: Profimedia  |   Lothar Matthaus avea să câștige titlul mondial în 1990, ediția la care România lui Hagi s-a oprit în optimile de finală

Cristian Munteanu   |   Publicat: 21.11.2023 08:07   |  Actualizat: 21.11.2023 12:21

România s-a calificat la Euro 2024, al șaselea turneu final al cele mai tari competiții europene interțări, iar ecourile acestei calificări s-au propagat în societatea românească. Prima reușită de acest gen din istoria naționalei a venit în 1984, atunci când doar șapte echipe se calificau la Euro, iar a opta era cea gazdă. iAM Sport îți va spune povestea Europenelor la care România a fost prezentă, plus interviuri cu protagoniștii acelor timpuri.

Frumoasa poveste a Europeanului din 1984 începe, sau se conturează, pe 16 aprilie 1983. Atunci, într-una din serile de la care ne luăm lumină și astăzi, doar că mai puțini, România juca împotriva campioanei mondiale, Italia. Și nu doar că juca, ba chiar câștiga partida de pe fostul “23 August”.

Am început pe 23 August, cu Italia

Italia era deținătoarea titlului după succesul din Spania ’82, atunci când învinsese Germania de Vest - scor 3-1. Squadra Azzura îi avea în teren pe legendarii Zoff, Gentile, Scirea, Tardelli, Cabrini, Antognoni, Paolo Rossi, Bettega și Altobelli.

80.000 de oameni au fost iluminați de jocul prestat de naționala antrenată de un foarte tânăr Mircea Lucescu, în vârstă de doar 38 de ani.

În minutul 24, Balaci, cu atingerile lui sclipitoare, îi mișcă mingea lui Boloni, iar mijlocașul celor de la ASA Târgu Mureș trage nu cel mai puternic șut din viața lui, dar suficient încât să-I pună probleme lui Zoff. Legendarul portar al italienilor avea deja 41 de ani, pe vremea când la acea vârstă erai vecchio, în vârstă, și nu în modul benefic al vinurilor din Toscana. Așa că mingea a țopăit peste piciorul lui Zoff, care s-a trezit ca un saltimbanc căruia nu i-au ieșit pașii.

1-0, iar cele două puncte, nu este o eroare, atât se dădeau atunci pentru victorie, au fost extrem de importante pentru calificarea la Euro ’84. Așa că, la sfârșitul preliminariilor, România a adunat 12 puncte și a mers, din postura de lider al grupei 5, în Franța.

  1. România - 12 puncte
  2. Suedia - 11 puncte
  3. Cehoslovacia - 10 puncte
  4. Italia - 5 puncte
  5. Cipru – 2 puncte

A venit vacanța cu trenul din Franța!

La noi era mai degrabă fericirea, decât vacanța, dar așa era rima acelor timpuri. Debutanți la un Euro, ne aflam ca într-o recreație în care ieșim pe hol cu clasele mari. Și asta pentru că echipele sosite cu noi, în Franța, erau, pe lângă echipa țării gazdă, calificată din oficiu, Spania, Portugalia, Germania de Vest, Iugoslavia, Danemarca (care eliminase Anglia) și Belgia. Adică, pe scurt, numai crema eclerelor de la French Rev...

România a picat în grupa B, iar, pentru că nu existau echipe slabe, aceasta a fost una infernală. Spania, Portugalia și Germania de Vest (n.r. – Germania a fost împărțită în două, de Vest și de Est, până în 1990) ne erau adversare. Sigur, nici noi nu eram veniți de nicăieri, dovadă și lotul deplasat de Mircea Lucescu în Franța:

  • Portari: S. Lung (U. Craiova), Moraru (Dinamo), Iordache (Steaua)
  • Fundași: Rednic (Dinamo), Ștefănescu (U. Craiova), Ungureanu (U. Craiova), Iorgulescu (Sportul Studențesc), Andone (Dinamo), Negrilă (U. Craiova), Zare (FC Bihor)
  • Mijlocași: Boloni (ASA Târgu Mureș), Klein (Corvinul), M. Dragnea (Dinamo), Hagi (Sportul Studențesc), Țicleanu (U. Craiova), Irimescu (U. Craiova)
  • Atacanți: Cămătaru (U. Craiova), Coraș (Sportul Studențesc), Gabor (Corvinul), Augustin (Dinamo)

Peisajul fotbalistic al României era dominat de Dinamo, care câștigase ultimele două ediții ale campionatului, dar, mai ales, ajunsese în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (n.r. – actuala Liga Campionilor), acolo unde pierduse dubla manșă cu Liverpool. “Cormoranii” aveau să treacă, în finală, de Roma, și să-și adjudece trofeul.

Scheletul lotului era alcătuit din jucători ai Universității Craiova, care, la rândul lor, deveniseră, în 1983, prima echipă românească ajunsă în semifinalele unei competiții europene de anvergură, Cupa UEFA. Benfica s-a opus unei prezențe românești în finala competiției, învingând trupa din Bănie.

Nu e Balaci, dar intră Hagi

Primul meci al nostru la un Campionat European a fost în compania Spaniei, pe stadionul Geoffroy Guichard din Saint-Etienne. În fața deja celebrilor Arconada, Santillana, Camacho, Gallego, Gordillo și Carrasco, fotbaliștii noștri au început destul de timorați partida.

Ungureanu a pierdut o minge la mijlocul terenului, Senor i-a pasat lui Gallego, iar atacantul celor de la Real Madrid l-a driblat pe Lung. Goalkeeper-ul Universității Craiova, în disperare de cauză, l-a agățat pe Gallego, iar arbitrul a dictat penalty. Carrasco, fotbalistul celor de la Barcelona, l-a transformat.

După numai 13 minute, în care tricolorii și-au revenit din punct de vedere psihic, am egalat. Coraș, unul dintre cei mai eleganți fotbaliști români din istorie, s-a distrat, ca un coregraf cu elevii săi care execută greșit procedeele de balet. După ce i-a amețit pe doi dintre fundașii spanioli, i-a pasat lui Boloni, iar stângul acestuia a fost din nou providențial. Șut la colțul scurt, joc, iar Arconada era bătut.

Ce mai este de notat la acest meci, încheiat 1-1, este debutul la un European al lui Gică Hagi, intrat pe final în locul lui Gabor.

Alte două meciuri, încheiate cu înfrângeri

Pentru partida cu Germania de Vest, tricolorii s-au mutat la Lens, pe arena Felix Bollaert. Nemții erau burdușiți cu vedete. Schumacher în poartă, Stielike, Briegel, Matthaus, Brehme, Rummenigge, Voller, Littbarski și Allofs. În fața a 31 de mii de spectatori, România s-a văzut din nou condusă. De data aceasta a marcat Voller, în minutul 25. Meier l-a driblat pe Klein, a centrat, Lung a ieșit complet aiurea la intercepție, iar atacantul celor de la Bayern Munchen a marcat cu o lovitură de cap.

  • Germania de Vest a jucat trei finale, consecutive, de Campionat Mondial, în 1982, 1986, 1990, câștigând-o pe cea din urmă

Imediat după pauză, egalăm. Boloni pasează pentru Klein, acesta lasă inteligent balonul printre picioare, iar Coraș plasează mingea în dreapta lui Schumacher. 1-1 și începem să sperăm la un rezultat mare. Același Coraș ratează o ocazie mare în minutul 65, când portarul nemților a reușit să pareze un șut din situație de unu contra unu.

Doar un minut mai târziu, o combinație rapidă între Littbarski, Rummenigge și Voller, a adus șutul ultimului care s-a oprit în plasa porții României. 2-1 scor final, iar România avea nevoie de victorie în ultimul meci al grupei pentru a mai spera la calificare.

Numai cu jucători care activau în campionatul autohton, lusitanii nu și-au putut impune jocul în fața trupei antrenate de Mircea Lucescu. Acesta a fost meciul în care fotbaliștii noștri au dominat partida.

Însă, în ciuda a numeroase situații de gol ratate de Cămătaru, Coraș sau Boloni, singurul gol al meciului a venit în poarta lui Moraru. Nene, 34 de ani, la ultimul său gol pentru naționala Portugaliei, a reluat, nemarcat, dintr-un careu în care se mai aflau patru fundași tricolori. 1-0 pentru lusitani, iar aventura noastră se încheia în competiția câștigată, până la urmă, de echipa gazdă, Franța.

Clasament Grupa B Euro ’84:

  1. Spania – 4 puncte
  2. Portugalia – 4 puncte
  3. Germania de Vest – 3 puncte
  4. România – 1 puncte

Euro ’84 i-a transformat în vedete

Merită menționate și alte câteva aspecte legate de prezența naționalei la Euro ’84. În primul rând, Mircea Lucescu a introdus, ca normă, casetele video pe care se făceau analize ale adversarelor naționalei. De asemenea, s-a plecat în două cantonamente înainte de European.

Securiștii au însoțit lotul reprezentativ al României, iar prezența acestora, menită să împiedice jucătorii să rămână în Occident, i-au deranjat pe fotbaliști. Acest fapt a creat presiune psihologică, iar aceasta s-a simțit și în teren.

Dacă până atunci doar actorii și cântăreții erau pe primele pagini ale revistelor din România, după Euro 1984 și fotbaliștii au devenit vedete. Românii i-au văzut la televizor, luptându-se de la egal la egal cu marile forțe ale “bătrânului continent”, așa că acum voiau să-I vadă, cunoască, la televizor, în paginile revistelor.


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
O altă națională intervine în scandalul dintre România și Kosovo și a întors armele împotriva "tricolorilor"
O altă națională intervine în scandalul dintre România și Kosovo și a întors armele împotriva "tricolorilor"
O altă națională intervine în scandalul dintre România și Kosovo și a întors armele împotriva "tricolorilor"
Cum a reacționat presa din Ungaria după ce România a fost amendată de UEFA pentru scandări anti-maghiare la meciul cu Kosovo
Cum a reacționat presa din Ungaria după ce România a fost amendată de UEFA pentru scandări anti-maghiare la meciul cu Kosovo
Cum a reacționat presa din Ungaria după ce România a fost amendată de UEFA pentru scandări anti-maghiare la meciul cu Kosovo
România ar fi fost oricum pedepsită de UEFA, chiar dacă naționala Kosovo nu s-ar fi retras de pe teren. Ce scrie în documentul UEFA
România ar fi fost oricum pedepsită de UEFA, chiar dacă naționala Kosovo nu s-ar fi retras de pe teren. Ce scrie în documentul UEFA
România ar fi fost oricum pedepsită de UEFA, chiar dacă naționala Kosovo nu s-ar fi retras de pe teren. Ce scrie în documentul UEFA

Cele mai citite

Decizia care l-a costat pe componentul Generației de Aur "salariul câștigat de un om în cinci vieți": "Am pierdut mult... Faliment"
Decizia care l-a costat pe componentul Generației de Aur "salariul câștigat de un om în cinci vieți": "Am pierdut mult... Faliment"
Special  |  19 Noiembrie 2024, 12:16
1.
Decizia care l-a costat pe componentul Generației de Aur "salariul câștigat de un om în cinci vieți": "Am pierdut mult... Faliment"
"Mama fotbalului din Kosovo" a dat de pământ cu România după anunțul UEFA
"Mama fotbalului din Kosovo" a dat de pământ cu România după anunțul UEFA
Echipa Națională  |  20 Noiembrie 2024, 08:20
2.
"Mama fotbalului din Kosovo" a dat de pământ cu România după anunțul UEFA
UEFA are o nouă problemă după ce a dat "3-0" pentru România! Frontul deschis de albanezi în scandalul "Kosovo e Serbia"
UEFA are o nouă problemă după ce a dat "3-0" pentru România! Frontul deschis de albanezi în scandalul "Kosovo e Serbia"
Fotbal Internațional  |  21 Noiembrie 2024, 09:05
3.
UEFA are o nouă problemă după ce a dat "3-0" pentru România! Frontul deschis de albanezi în scandalul "Kosovo e Serbia"
Știri de ultimă oră din sport
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
Echipa Națională   |  21 Noiembrie 2024, 16:04
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
exclusiv Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
Echipa Națională   |  21 Noiembrie 2024, 14:19
Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
O altă națională intervine în scandalul dintre România și Kosovo și a întors armele împotriva "tricolorilor"
O altă națională intervine în scandalul dintre România și Kosovo și a întors armele împotriva "tricolorilor"
Echipa Națională   |  21 Noiembrie 2024, 13:29
O altă națională intervine în scandalul dintre România și Kosovo și a întors armele împotriva "tricolorilor"
FC Botoșani - FCSB, de la ora 20:00, pe iAMsport.ro. Campioana României, cu echipa decimată
live score FC Botoșani - FCSB, de la ora 20:00, pe iAMsport.ro. Campioana României, cu echipa decimată
SuperLiga   |  21 Noiembrie 2024, 13:10
FC Botoșani - FCSB, de la ora 20:00, pe iAMsport.ro. Campioana României, cu echipa decimată
25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
Special   |  21 Noiembrie 2024, 12:55
25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
S-au făcut oameni de zăpadă la Botoșani înaintea meciului cu FCSB. Imagini incredibile cu terenul acoperit de zăpadă
video S-au făcut oameni de zăpadă la Botoșani înaintea meciului cu FCSB. Imagini incredibile cu terenul acoperit de zăpadă
SuperLiga   |  21 Noiembrie 2024, 12:51
S-au făcut oameni de zăpadă la Botoșani înaintea meciului cu FCSB. Imagini incredibile cu terenul acoperit de zăpadă
EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€
EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€
EXCLUSIV George Simion promite case la 35.000€. Lulea, premierul propus de AUR, le vinde cu 200.000€
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas
AS.RO Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
Special   |  21 Noiembrie 2024, 12:55
25 de ani fără nea Vanea. "Ioan Chirilă a fost genial. Mai ales când transforma eșecurile lui Mircea Lucescu în victorii!"
Cum au scăpat Gică Craioveanu și Jerry Gane de un accident teribil: ”A doua oară când era să mor. Jerry nici nu avea carnet. Dacă afla Piți...”
exclusiv Cum au scăpat Gică Craioveanu și Jerry Gane de un accident teribil: ”A doua oară când era să mor. Jerry nici nu avea carnet. Dacă afla Piți...”
Special   |  17 Noiembrie 2024, 22:22
Cum au scăpat Gică Craioveanu și Jerry Gane de un accident teribil: ”A doua oară când era să mor. Jerry nici nu avea carnet. Dacă afla Piți...”
Schimbare de program pentru elevi. Cum vor fi afectați de alegerile prezidențiale
Schimbare de program pentru elevi. Cum vor fi afectați de alegerile prezidențiale
Schimbare de program pentru elevi. Cum vor fi afectați de alegerile prezidențiale
Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Premieră în România. Centralizările voturilor vor putea fi urmărite în timp real
Premieră în România. Centralizările voturilor vor putea fi urmărite în timp real
Premieră în România. Centralizările voturilor vor putea fi urmărite în timp real
Meciul Jake Paul - Mike Tyson aduce probleme pentru Neftlix. Ce s-a întâmplat după ce transmisiunea nu a funcționat
Diverse   |  18:36
Meciul Jake Paul - Mike Tyson aduce probleme pentru Neftlix. Ce s-a întâmplat după ce transmisiunea nu a funcționat
”Vă gândiți la posibilitatea să îl aduceți pe Denis Drăguș la Rapid?”. Marius Șumudică nu a stat pe gânduri când a fost întrebat
SuperLiga   |  17:53
”Vă gândiți la posibilitatea să îl aduceți pe Denis Drăguș la Rapid?”. Marius Șumudică nu a stat pe gânduri când a fost întrebat
Veste uriașă pentru Dinamo: decizia luată de Guvernul României cu privire la noul stadion din Ștefan cel Mare
SuperLiga   |  16:33
Veste uriașă pentru Dinamo: decizia luată de Guvernul României cu privire la noul stadion din Ștefan cel Mare
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
Echipa Națională   |  16:19
Gică Hagi nu s-a putut abține: întrebat de Ianis Hagi, a refuzat să răspundă și după s-a dezlănțuit
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
Echipa Națională   |  16:04
E sigur! România nu va juca cu Kosovo în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
exclusiv Cine va apăra poarta lui Dinamo în meciul cu Petrolul, după accidentarea lui Golubovic + Câți fani sunt așteptați la Ploiești
SuperLiga   |  15:36
Cine va apăra poarta lui Dinamo în meciul cu Petrolul, după accidentarea lui Golubovic + Câți fani sunt așteptați la Ploiești
exclusiv Cum au ajuns Victor Pițurcă și Victor Becali "curățați de bani": "Era 200 de dolari una" / "Nu te-au boscorodit?"
Fotbal   |  14:48
Cum au ajuns Victor Pițurcă și Victor Becali "curățați de bani": "Era 200 de dolari una" / "Nu te-au boscorodit?"
exclusiv Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
Echipa Națională   |  14:19
Florin Prunea, despre sancțiunile primite de România după scandalul cu Kosovo: ”E un ultimatum din partea UEFA”
Rezultate / Clasamente