Hagi 60 EPISODUL 1 > Zece meciuri de poveste făcute de cel mai mare "10" pe când juca în România. Vasile Iordache, Zenga, Dasaev sau Stelea au și acum coșmaruri din cauza lui Hagi
Adrian Florea | Publicat: 05.02.2025 00:00 | Actualizat: 05.02.2025 10:30
Născut la Săcele (Constanța), pe 5 februarie 1965, Gică a copilărit în satul natal până la 5 ani, când familia Hagi s-a mutat în orașul reședință al județului de la malul mării. Până pe la 10-11 ani, n-a jucat fotbal decât pe străzile din cartierul Coiciu, unde locuia pe Strada Rândunelelor, sau în curtea Școlii Nr. 23, unde mergea la cursuri.
Apoi, este înscris la o grupă de copii a clubului-fanion al urbei, primul antrenor fiindu-i Iosif Bukossi. Talentul excepțional l-a ajutat să "ardă" etapele, iar pe 11 septembrie 1982 debutează în prima divizie, într-un meci SC Bacău - FC Constanța 3-0. Era în vârstă de 17 ani, 7 luni și 6 zile.
- Hagi60 | iAMsport.ro îl celebrează pe Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist român din istorie, în ziua în care liderul "Generației de Aur" împlinește 60 de ani.
1. Primul gol, un eurogol. În poarta marelui Vasile Iordache
În tricoul "marinarilor" a marcat de 7 ori în 18 apariții în primul eșalon. Cea mai importantă reușită? Prima.
Care a venit pe 6 noiembrie 1982, în Ghencea, unde dobrogenii scoteau o remiză neașteptată, 2-2, în fieful Stelei.
Introdus pe teren la pauză, când "militarii" conduceau cu 1-0, Gică a făcut o repriză secundă extraordinară, încununată cu un gol fabulos, înscris în minutul 88. Atunci, l-a învins pe Vasile Iordache cu un șut de la aproximativ 30 de metri!
Steaua - FC Constanța 2-2 (1-0)
Au marcat: Minea (11'), Balint (76') / Peniu (68'), Hagi (88')
Steaua: V. Iordache - Iovan, Fl. Marin, Sameş, Eduard (88' Fodor) - Balint, D. Minea, I. Mureşan, Majaru (63 D. Zamfir) - Câmpeanu II, M. Barbu. Antrenor principal: Constantin Cernăianu
FC Constanța: Costaş - Purcărea, Antonescu, Matache, Caramalău - Gache, I. Constantinescu (46' Hagi), Mănăilă - Petcu, Peniu, I. Moldovan (58' Buduru). Antrenor principal: Constantin Tâlvescu
2. A bătut Interul și a atras atenția granzilor din Serie A
După un singur sezon printre "rechini", semnează cu Sportul Studențesc, deși inițial își dăduse acordul să joace pentru Universitatea Craiova. În Regie, găsește o formație foarte valoroasă, însă boemia tradițională îi împiedică pe "studenți" să obțină vreo performanță deosebită.
Nu și pe Hagi să-și pună în evidență calitățile. În cei 3 ani și jumătate petrecuți la Sportul (iulie '83 - decembrie '86), el a avut mai multe prestații la superlativ.
Pentru acest top 10, reținem trei dintre ele. Mai întâi, victoria cu Inter Milano, din septembrie 1984: 1-0, în prima manșă din turul 1 al Cupei UEFA '84-'85.
Chiar dacă nu a înscris, cel care în acel duel a purtat tricoul cu numărul 11 i-a zăpăcit pe italieni cu driblingurile sale. Iar la reușita lui Mircea Sandu a contribuit decisiv. A executat perfect o lovitură liberă directă de la 20 de metri, Zenga abia a apucat să respingă în bară, iar "Nașul" a împins balonul în plasă din 4-5 metri.
După returul cu Sportul, șefii Interului s-au interesat în ce condiții îl pot transfera pe Gică. Din păcate, pe atunci românii nu puteau merge în Occident decât după o anumită vârstă Walter Zenga
Sportul - Inter 1-0 (0-0)
A marcat: M. Sandu (84')
Sportul: Speriatu - M. Marian, Cazan, Iorgulescu, I. Munteanu - Terheş (88' A. Munteanu), C. Pană, Bozeşan - Coraş (83' Şerbănică), M. Sandu, Hagi. Antrenor: Constantin Ardeleanu
Inter: Zenga - Bergomi, Collovati, Bini, G. Baresi - Mandorlini, Brady, Marini - Causio, Altobelli, Muraro (78' Pasinato). Antrenor: Ilario Castagner
3. "Triplă" în fața lui Stielike
A doua perlă, pe 3 octombrie 1985. Atunci, în manșa secundă din primul tur al Cupei UEFA '85-'86, Sportul trebuia să remonteze un 0-3 cu Neuchatel Xamax.
N-a reușit decât un 4-4, însă la un moment dat scorul a fost 4-2, iar gazdele trăgeau nădejde într-o remontada de vis. Trei dintre golurile alb-negrilor i-au aparținut lui Hagi. Au fost primele sale reușite în arena continentală.
La formația elvețiană, cel mai valoros și experimentat fotbalist era Uli Stielike. Neamțul fusese achiziționat chiar în vara acelui an de la Real Madrid și a fost desemnat să-i facă marcaj strict lui Gică.
Simțindu-se depășit constant, Stielike a abandonat lupta la un moment dat, lăsându-l pe Hagi în marcajul lui Perret Radu Urziceanu, în cronica din "Sportul"
4. A dresat "câinii" în Dinamo - Sportul 0-5
Al treilea meci de referință, pe 31 mai 1986. Într-un derby cu Dinamo desfășurat în "Groapă", Hagi a evoluat absolut entuziasmant.
Dincolo de cele două goluri marcate, s-a distrat în asemenea hal cu apărarea "câinilor roșii", încât, în minutul 74, când a părăsit gazonul accidentat, cei 10.000 de spectatori l-au aplaudat de parcă ar fi fost unul dintre elevii lui Mircea Lucescu!
S-a terminat 5-0 pentru Sportul, victorie ce a ajutat trupa din Regie să termine în acel an pe locul 2 în clasament. Proaspăta câștigătoare a Cupei Campionilor, Steaua, era imposibil de detronat.
5. Prima partidă la Steaua: primul gol, primul trofeu
În decembrie 1986, Steaua a pierdut (nemeritat) Cupa Intercontinentală, 0-1 cu River Plate, iar în februarie '87 urma să dispute și Supercupa Europei. Pentru a nu risca un nou eșec, conducătorii "militarilor" s-au gândit să întărească echipa lui Iordănescu sr. cu cel mai talentat jucător din competiția internă.
Inițial, au spus că-l împrumută pe Hagi doar pentru partida de la Monte Carlo. Apoi, și-au "uitat" făgăduiala, iar "Regele" a strălucit în Ghencea până în vara lui 1990.
La cea dintâi apariție în tricoul roș-albastru, Gică a fost decisiv. Gol dintr-o "directă" deviată în poarta lui Cianov și al doilea trofeu european ajungea în palmaresul "viteziștilor".
Steaua - Dinamo Kiev 1-0 (1-0)
A marcat: Hagi (44')
Steaua: Stângaciu - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - L. Bălan, T. Stoica, Boloni, Hagi (84' Balint) - Lăcătuş (89' Majearu), Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu
Dinamo: Cianov - Bal, Baltacea, Kuzneţov, Demianenko - Evtuşenko, Iakovenko, Raţ, Zavarov (78' Morozov) - Belanov (51' Mihailicenko), Blohin. Antrenor: Valeri Lobanovski
6. Primul meci în Cupa Campionilor: două goluri, o pasă decisivă, o transversală
Pe 16 septembrie 1987, Hagi a debutat în CCE. Acasă, cu MTK Budapesta, campioana Ungariei.
Pe un stadion arhiplin, amfitrionii au pornit ca din pușcă, iar în minutul 25 era deja 2-0. Ambele reușite purtau semnătura lui Gică. A mai urmat un assist pentru Boloni, un șut violent în bara transversală, apoi un gol al lui Lăcătuș, astfel că maghiarii au terminat în genunchi: Steaua - MTK 4-0!
Steaua s-a impus categoric, chiar dacă n-a forțat prea mult. Totul devine simplu când ai în lot doi jucători de clasă mondială, Hagi și Lăcătuș Cotidianul maghiar Nepsport
7. Show total la Praga
Pe 7 septembrie 1988, Steaua lui Hagi și Lăcătuș a avut probabil cea mai consistentă prestație într-un duel în deplasare. În primul tur al CCE '88-'89, roș-albaștrii au bătut pas de defilare la Praga, pe terenul Spartei.
Deși cehoslovacii au deschis scorul, rezultatul final a fost 5-1 în favoarea românilor! Gică a fost stelar: a marcat de două ori și a contribuit la alte două goluri ale "militarilor"!
La 4 zile după acel succes fenomenal, Steaua întâlnit pe Oțelul, în campionat. S-a impus cu 5-0, Hagi a realizat un hattrick.
De menționat că gălățenii aveau o trupă excelentă. Iar în ziua în care steliștii câștigau cu 5-1 la Praga, ei învingeau cu 1-0 pe Juventus Torino!
8. Distracție și cu campioana URSS
În turul secund din aceeași ediție a Cupei Campionilor, în calea Stelei a ieșit Spartak Moscova. Deși "narodnaya komanda" era garnisită cu multe staruri ale fotbalului sovietic - Dasaev, Bubnov, Șalimov, Cerenkov, Mostovoi, Rodionov -, elevii lui Iordănescu au realizat încă un meci memorabil.
Pe 26 octombrie '88, în fața a 30.000 de spectatori entuziaști prezenți în Ghencea, "viteziștii" i-au năucit pe ruși. Cei mai buni de pe teren? Hagi și Lăcătuș. "Regele" a izbutit încă o "dublă", "Fiara" a dat un assist și a procurat un penalty!
Scor final, 3-0, calificarea era antamată.
Hagi a fost, încă o dată, imposibil de oprit! El putea chiar să mai marcheze în două rânduri, însă Dasaev a fost în zi mare Gheorghe Nicolaescu, în cronica din "Sportul"
9. Cinci goluri cu Hunedoara
Pe 7 decembrie 1988, Steaua o snopea în bătaie pe Corvinul, 11-0, cinci dintre reușite fiind opera lui Gică!
De altfel, acel sezon '88-'89 avea să fie cel mai bun al lui Hagi la gruparea militară. În Divizia A a marcat 31 de goluri în 30 de partide, iar în Cupa Campionilor a înscris de 6 ori în 9 partide!
Steaua - Corvinul 11-0 (5-0)
Au marcat: Hagi (18', 33', 47', 51'-pen, 78'), Lăcătuș (27', 83'), I. Rotariu (31', 80'), T. Stoica (38'), Pițurcă (57')
Steaua: S. Lung - D. Petrescu (69' L. Bălan), Bumbescu, Iovan, Ungureanu (81' I. Stan) - Hagi, T. Stoica, Belodedici, I. Rotariu - Lăcătuș, Pițurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu
Corvinul: Ioniță - Bejenaru (72' Postolache), Suciu, Târnoveanu, Cocan - Petcu, Bardac, Nicșa, Klein - Ilaș, Hanganu (66' Heidiner). Antrenor: Ion V. Ionescu
10. Gol de la km 30 cu Dinamo
În a doua parte a anilor '80, finalele Cupei României s-au disputat doar între Steaua și Dinamo. Cea din 1989, programată pe 29 iunie, s-a desfășurat nu pe "23 August", cum se obișnuia, ci pe "Municipalul" din Brașov.
Întâlnirea, destul de echilibrată, a fost decisă de o execuție magnifică a lui Hagi: șut de la circa 30 de metri în vinclul din dreapta porții lui Stelea!
Steaua - Dinamo 1-0 (0-0)
A marcat: Hagi (67')
Steaua: S. Lung - D. Petrescu, Bumbescu, Iovan, I. Rotariu - D. Minea (84' I. Stan), T. Stoica, Hagi, I. Dumitrescu - Lăcătuș (85' Balint), Pițurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu
Dinamo: Stelea - I. Varga, Andone, Rednic, Klein - Mihăescu, Lupescu (46' Orac), Mateuț, Lupu - Vaișcovici, Cămătaru (78' Răducioiu). Antrenor: Mircea Lucescu
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.