iAM Retro > 35 de ani de la cel mai dubios meci al Stelei, 0-4 cu AC Milan: "Unora li s-a urcat sifonul la cap!" + "Bumbescu golea pivnițele, Hagi se poate rata, arțagul lui Lăcătuș e inimaginabil!"
Adrian Florea | Publicat: 23.05.2024 22:53 | Actualizat: 24.05.2024 17:13
Pe 24 mai 1989, Steaua disputa a doua finală de Cupa Campionilor, însă n-a mai avut șansa din urmă cu 3 ani, când a trecut de Barcelona la penalty-uri. În fața "viteziștilor" lui Iordănescu a stat una dintre cele mai mari echipe din istoria fotbalului, Milanul lui Arrigo Sacchi, care s-a impus lejer, 4-0.
Dincolo de valoarea uriașă a formației italiene, eșecul roș-albaștrilor a stârnit stupoare la București și pe continent. Pentru cine nu știe sau a uitat, în acea campanie Steaua bătuse pas de defilare:
2-2 și 5-1 cu Sparta Praga
3-0 și 2-1 cu Spartak Moscova
5-1 și 0-1 cu IFK Goteborg
4-0 și 1-1 cu Galatasaray Istanbul
În acest context, prestația sub orice critică din finală a ridicat multe semne de întrebare. Iar dacă în timpul dictaturii ceaușiste nu se putea discuta despre posibile jocuri de culise, după '90 au apărut tot felul de speculații pe această temă.
Blat Valentin Ceaușescu - Silvio Berlusconi?
Cea mai intens vehiculată a fost că Valentin Ceaușescu ar fi aranjat cu patronul lui Milan, magnatul Silvio Berlusconi, să vândă meciul pe o sumă enormă pentru acele vremuri, circa 5 milioane de dolari. Berlusconi se afla la prima finală de când preluase frâiele clubului rossonero, în februarie 1986, și n-ar fi vrut să riște nimic contra românilor.
Varianta a fost infirmată de ofițerul Eugen Anghel, cel care, în zilele fierbinți ale Revoluției din decembrie 1989, a avut misiunea de a-i asigura paza lui Valentin. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în 2014, Anghel declara:
Se vorbea că familia Ceauşescu a aranjat finala cu AC Milan pentru ca Steaua să piardă contra unei sume imense, de 4-5 milioane de dolari. Valentin a spulberat această versiune, spunându-mi că nu este nimic adevărat şi că, de fapt, golurile încasate chiar în startul meciului au demoralizat practic întreaga echipă
Oricum, și dacă varianta blatului ar fi fost adevărată, e clar că lui Valentin Ceaușescu nu i-ar fi ars în zilele de 24-25 decembrie '89 să facă dezvăluiri pe această temă.
Giovanni Becali: "Ceva, ceva e adevărat..."
Multă vreme tăcerea s-a așternut peste acest subiect. Apoi, brusc, la începutul lunii martie, Giovanni Becali a fost invitatul podcastului realizat de Damian Drăghici. Venind vorba despre acel joc, agentul de jucători a lansat din nou teoria aranjamentului. Iată dialogul dintre cei doi pe această temă:
Giovanni: În 1989, Steaua a luat bătaie cu 4-0 de la Milan, în finala Ligii Campionilor.
Drăghici: Acolo cred că a fost ceva...
Giovanni: Nu ştiu, în sfârşit...
Drăghici: Dar e adevărată bârfa sau nu?
Giovanni: Ceva, ceva e adevărat, că nu ieşea degeaba. Să dea Van Basten cu capul liber, să dea Gullit două liber... În sfârşit, nu mai dau nume, nu mai dau nimic! S-a întâmplat să luăm bătaie.
Contactat telefonic de iAMSport.ro pentru detalia spusele de la podcastul lui Damian Drăghici, Giovanni Becali a replicat: "Vă rog să mă înțelegeți, nu e momentul să mai discutăm despre Steaua - AC Milan. Vine Mourinho la București, urmează meciul Generației de Aur...".
De-a lungul timpului, toți fotbaliștii care au evoluat atunci au exclus posibilitatea unui blat. Intrat la pauză pe teren, când scorul era deja 3-0, Gabi Balint a recunoscut: "De pe bancă mi s-a transmis să intru cu tupeu, că s-au mai văzut minuni, dar sincer mi-era teamă să nu luăm mult mai multe. A mai dat un gol Van Basten, apoi gata, s-au potolit".
Suspendat pentru acea confruntare, Ilie Dumitrescu a povestit la DigiSport: "Am urmărit partida din tribună, am stat lângă Zoe și Valentin Ceaușescu. Am fost afectați de înfrângere, dar nu trebuie uitat că Milanul spulberase în semifinale pe Real Madrid cu 5-0! Sacchi avea la dispoziție niște superjucători".
În schimb, ziarele străine nu s-au ferit să sancționeze jocul extrem de modest al elevilor lui Anghel Iordănescu. Cotidianul La Vanguardia, care apărea chiar la Barcelona, a punctat: "Marcajul blând al echipei române, ca și absența ambiției au decis prompt întâlnirea. Steaua a fost de nerecunoscut!".
Cei de la "Sport" au fost la fel de duri, acordându-le românilor doar note de 3 și 4, în vreme ce adversarii au primit 8, 9 sau chiar 10, cazurile lui Gullit și Van Basten.
Vadim Tudor i-a mitraliat pe toți
În țară, cei de la "Sportul" au pus rapid batista pe țambal. În schimb, mult mai acid a fost Corneliu Vadim Tudor, care în paginile "Săptămânii" a scris lucruri care foarte rar apăreau pe atunci. Iată cele mai importante pasaje:
- "Partida a fost greșit abodată din punct de vedere tactic. Așa cum am discutat și cu Emeric Ienei, deși Iordănescu a trimis pe teren vreo 7 apărători, practic noi n-am avut apărare. Principala carență a constituit-o postul de libero, care n-a existat"
- "Din păcate, la echipă s-a instaurat ciuperca păguboasă a vedetismului, unora li s-a urcat sifonul la cap!"
- "Aud că unul dintre comentatorii televiziunii vest-germane se minuna că <Bumbescu doarme!>. Poate c-ar trebui să-i întrebe cineva pe șefii de sală de la restaurantul hotelului București ce-au făcut Bumbescu și alți câțiva băieți de la Steaua imediat după meciul naționalei cu Bulgaria. Seară de seară, tronând ca un bulibașă, <marele blond> a ușurat pivnițele stabilimentului, până duminică noaptea, în timp ce Iordănescu (complet lipsit de autoritate!) se ruga să se prezinte în cantonament"
- "Bumbescu crede probabil că-i de neînlocuit, dar se înșeală amarnic. Nu numai în privința lui, ci și în alte cazuri (a se vedea viața extrasportivă a lui Hagi, vedetismul, arțagul inimaginabil și faulturile brutale ale lui Lăcătuș, căruia ar trebui să i se dea un fluier în gură, să se arbitreze singur!), munca educativă prestată la club a fost sub orice critică"
- "În acest moment al adevărului, dacă nu se vor lua măsuri imediat și eficiente, un mare jucător ca Hagi se poate rata foarte rapid, pentru că din talentul nativ nu se trăiește la infinit"
- "Nu meciurile numeroase ne-au îngreunat nouă picioarele, nici presiunea psihică a infernului de pe stadion, ci viața nesportivă a unora și dozarea deficitară a efortului"
- "Un alt motiv al aspectului aproape selenar pe care au început să-l capete jucătorii Stelei este următorul: de câtva timp, nu știu cine le-a băgat în cap șefilor clubului și antrenorilor că echipa trebuie ținută în eprubetă, să n-o atingă cumva bacilul Koch al lui Topârceanu"
- "Atunci când doi ziariști au îndrăznit să-i atragă atenția lui Lăcătuș că vedetismul nu-i face bine, vicepreședintele clubului i-a repezit cu grosolănie, reproșându-le că <fără el, n-ajungeați voi aici!>"
- "Factorii de răspundere de la club trebuie să priceapă că Steaua nu e jucăria cuiva anume, iar autoizolarea echipei contribuie la degradarea stării ei psihice"
- "Atunci când ne-am mai încumetat să criticăm ceva (de pildă, prestațiile din dubla manșă cu Benfica), ne-am trezit admonestați de la microfonul stadionului sau prin telefoane abuzive la domiciliu, cum că n-am fi suporteri adevărați. Dar cine a zis că noi, ziariștii, trebuie să fim suporteri?! Unde scrie?!"
Finala Cupei Campionilor Europeni, ediția 1988-1989
Steaua - AC Milan 0-4 (0-3)
Au marcat: Gullit (18', 38'), Van Basten (28', 46')
Steaua: S. Lung - D. Petrescu, Bumbescu, Iovan, Ungureanu - D. Minea, T. Stoica, Hagi, I. Rotariu (46' Balint) - Lăcătuș, Pițurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu
AC Milan: G. Galli - Tassotti, Costacurta (75' F. Galli), Baresi, Maldini - Colombo, Rijkaard, Acelotti, Donadoni - Gullit (59' Virdis), V. Basten. Antrenor: Arrigo Sacchi
Stadion: Camp Nou (Barcelona). Spectatori: 97.000
Arbitru: Karl-Heinz Tritschler (RFG)
Steaua a fost victima perfectă pentru o formație milaneză jumătate italiană, jumătate batavă, care nu a avut adversar în nicio clipă a jocului Cotidianul spaniol Marca
Eu nici nu trebuia să joc în acea finală. Cu o seară înainte am avut dureri groaznice de spate. Am intrat pe teren doar după ce am făcut niște injecții puternice Silviu Lung
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.