iAM Retro > 38 de ani de când Steaua devenea regina Europei: "Campionii primesc medalii, legendele - nemurirea" + "Dacă nu era Valentin Ceaușescu, n-am fi câștigat nimic, Dinamo ne distrugea!"
Adrian Florea | Publicat: 07.05.2024 08:27 | Actualizat: 07.05.2024 23:56
"Apără Duckadaaam! Suntem finaliiiști! Am câștigat Cupaaa! Cupa Campionilor Europeni este la București!". La aproape patru decenii de la miracolul săvârșit de Steaua pe 7 mai 1986, în finala CCE, urletul de bucurie al comentatorului Teoharie Coca Cosma răsună încă puternic în conștiința fotbalului românesc. Și o va face cu atât mai apăsat, cu cât ne vom îndepărta de acel moment unic și vom realiza că minunea făcută de o mână de băieți necunoscuți din Estul comunist al Europei nu se va repeta curând. Dacă se va repeta vreodată.
La 38 de ani de când "viteziștii" au escaladat Everestul soccerului continental, iAMSport.ro l-a provocat la o discuție amplă pe căpitanul legendarei trupe din Ghencea, Tudorel Stoica. Omul care a pierdut finala de la Sevilla din cauza unui "galben" încasat în returul cu Anderlecht, dar care retrăiește fiecare clipă a acelor bătălii epice de parcă totul s-ar fi petrecut ieri, va împlini în toamnă 70 de ani. Vreo 20 dintre ei, cei mai frumoși, i-a dedicat culorilor roș-albastre.
Hristos a înviat, domnule Stoica! Scuze că vă deranjez și în zi de sărbătoare, dar anul acesta 7 mai se suprapune puțin cu Paștele și...
Adevărat a înviat! Niciun deranj, dar credeți că mai e cineva interesat de ce am făcut noi acum o mie de ani, când toată lumea e cu sarmalele și cu drobul în nas?
Obligatoriu! Performanța dumneavoastră merită amintită în orice context, an de an.
Dacă spuneți... Cu ce vă pot fi de folos?
"Ar fi rușinos să nu vină Duckadam!"
Păi, am vrea pentru început să știm dacă vă mai întâlniți să sărbătoriți, mai ales că în ultima vreme disputa CSA - FCSB a reușit să-și "bage coada" și în ceea ce s-a numit "familia Steaua".
Da, o să ne vedem marți după-amiază, la Cercul Militar. Nu știu exact câți o să fim. Unii sunt plecați în vacanță, alții prin provincie...
Duckadam, de exemplu, va veni?
"Bumbi", care s-a ocupat de organizare, spune că o să fie prezent. Dar de ce să nu fie?
Helmut e printre susținătorii FCSB, în vreme ce dumneavoastră, Pițurcă și alții sunteți de partea echipei Armatei.
N-are legătură una cu alta. Sincer, ar fi rușinos să nu vină! Trebuie să fie prezent alături de băieți pentru că ce a reușit el la Sevilla se datorează tuturor colegilor. Aceștia l-au protejat 120 de minute, apoi la penalty-uri a făcut ce a făcut. Ca să glumim un pic, de ce aveam portar, nu ca să apere?
Ușor, ușor, se pierde și tradiția asta...
Nu se pierde nicio tradiție! Pentru că ce am realizat noi va rămâne etern în istoria fotbalului și a sportului nostru. Chiar și acum, după atâția ani, mă opresc oameni pe stradă să-mi mulțumească pentru bucuria pe care le-am făcut-o în acea seară de mai 1986, iar asta, dragostea suporterilor, nu ne-o va lua nimeni, niciodată!
"Primul gând a fost să cer schimbare"
Înainte de a vorbi despre finala cu Barcelona, aș vrea să începem cu începutul sfârșitului pentru dumneavoastră, mai exact cu avertismentul pe care l-ați încasat la returul semifinalei cu Anderlecht, chiar în debutul partidei, imediat ce Piți deschisese scorul. Ce vă mai amintiți de atunci? V-ați mai putut concentra la joc, gândindu-vă că ratați finala?
Da, a fost un fault la mijlocul terenului, arbitrul putea să nu-mi arate cartonașul... Mă rog, aia a fost soarta mea! Revenind la ce m-ați întrebat, să știți că primul gând a fost să cer schimbare! Voiam să intre altcineva, să aibă un meci important în picioare, cum se spune, înaintea marii finale. Apoi, ușor-ușor, m-am luat cu jocul și am uitat. Abia la vestiare mi-am mai amintit că n-o să joc la Sevilla.
La petrecerea de după ați băut un pahar cu whiskey de nervi?
Care petrecere? Care whiskey?
Să nu-mi spuneți că n-ați sărbătorit calificarea istorică!
În primul rând, noi nu prea petreceam după victoriile de acasă. Mai degrabă în deplasare făceam asta. În străinătate eram și cu nevestele, era și bucătarul cu noi, ne pregătea ce vrem, la București mai rar... Cât despre whiskey, nu eram cu d-astea pe atunci. Un pahar cu vin era mai bun decât orice.
Deci, după 3-0 cu Anderlecht nimic, nimic?
Am fost puțin la hotel București, dar nimic grandios. A fost și domnul Valentin Ceaușescu alături de noi, a fost și Vardinoianis... N-am stat mult, că eram epuizați după acea prestație fantastică a noastră în fața campioanei Belgiei.
Când grecii fac cadouri
Apropo de Iorgos Vardinoianis, v-ați întrebat vreodată ce căuta miliardarul armator grec în anturajul Stelei? Ce gânduri avea? Voia să transfere pe careva dintre elevii lui Ienei?
Sincer, nu-mi permiteam pe atunci să-l iau la întrebări pe domnul Valentin pe tema asta. Dar da, grecul era prezent la toate partidele importante. Inclusiv la finală a fost, avem poze făcute cu el acolo. Iar după marea victorie a făcut un gest incredibil!
Adică?
Ne-a oferit tuturor o vacanță de două săptămâni la Atena, cu familiile, cu tot. Două săptămâni în hotel de lux, de 5 stele, condiții la superlativ, vă dați seama ce însemna asta în vremurile alea...
"Antrenorii se agită la impresie"
Într-un interviu pentru GSP din 2020, Vardinoianis se lăuda că el a avut ideea de a-l folosi în finală pe Anghel Iordănescu, mai ales după ce a aflat că dumneavostră veți fi suspendat.
Nu știu ce să spun... Tot ce știu e că eu am vrut să fiu cât mai aproape de băieți la Sevilla. Și cum nu puteam să joc, ideea să mă pun antrenor secund a fost perfectă. Însă habar n-am cine a lansat pentru prima oară varianta cu Puiu jucător.
Că tot am făcut trecerea la ultimul act cu Barcelona, v-ați implicat în calitate de secund al lui Ienei? Ați strigat către jucători, le-ați dat sfaturi tactice?
Nu, de ce să mint?! Oricum, consider că antrenorii care se agită excesiv pe marginea terenului o fac la impresie. Când un fotbalist e concentrat la joc, când mai sunt și 50-70 de mii de oameni în tribune, credeți că mai aude el ce strigă antrenorul de la 30-40 de metri sau mai mult?! Aaa, dacă te cheamă la margine când e meciul întrerupt, da, atunci se poate da un sfat. În schimb, când partida e în plină desfășurare, zbuciumul de pe margine e vrăjeală.
V-a fost teamă de un "măcel" în finală, de un eșec de proporții?
Nu! Și să știți că nu bravez. Chiar aveam încredere în colegii mei, știam ce pot. Păi, de slabi ce am fost am dominat Europa vreo 4-5 ani?! De slabi ce am fost am mai câștigat Supercupa Europei, am mai jucat o semifinală și încă o finală?! Plus că, dacă era VAR, sigur am fi luat și Cupa Intercontinentală!
"Se plâng ăia de au inventat Cooperativa?!"
Mai există voci și acum care pun sub semnul întrebării valoarea adversarilor din acea campanie europeană, plus...
Am văzut, chiar m-am săturat să le dau replica. Dar cum se pot plânge unii de practicile Stelei, când tocmai ei sunt cei care au inventat Cooperativa și celelalte nenorociri din fotbal?!
Vă referiți la Dinamo și...?
Domnule, hai să o clarificăm o dată pentru totdeauna!
Vă rog! Mai ales că principalele acuze sunt la adresa implicării lui Valentin Ceaușescu.
Să fie limpede, să audă și să priceapă toată lumea: dacă domnul Valentin nu se implica, Steaua nu mai exista!
Exagerați...
Nu exagerez deloc! Mă rog, mai exista, dar în niciun caz nu ar fi avut succesul fenomenal pe care l-a avut.
Puteți detalia?
Păi, în primul rând ne-a protejat în lupta cu Dinamo. Ne-a protejat, repet, nu ne-a favorizat. Pentru că, dacă nu ar fi fost Valentin Ceaușescu, Dinamo ne-ar fi distrus! Chiar și cu el alături de noi, am avut destule de tras. Îmi amintesc și acum de niște meciuri pe la Moreni, pe la Bacău... Doamne, ce <meciuri> a avut și el cu arbitrii!
Vreți să spuneți că arbitrii ascultau mai degrabă de șefii lui Dinamo și nu de fiul președintelui țării?
Arbitrii n-aveau nicio vină, însă era greu să te pui cu Securitatea, cu Miliția, erau probabil amenințați, șantajați.
Alecsandrescu nu prinde podiumul lui Tudorel: "1. Valentin, 2. Ienei, 3. Echipa"
Spuneți că, fără implicarea lui Valentin Ceaușescu, Steaua n-ar fi ajuns să câștige Cupa Campionilor sau Supercupa Europei. Înseamnă că el are meritul cel mai mare în obținerea acelor performanțe?"
Categoric! Aportul lui a fost decisiv.
Emeric Ienei?
Nea Imi e al doilea în acest top personal.
Ce avea Ienei de a fost iubit de aproape toată lumea?
O eleganță incredibilă. Marele lui merit e că a știut să profite la maximum de calitățile noastre. În plus, n-a fost niciodată răzbunător, nu a pedepsit pe nimeni, nu s-a certat cu nimeni, a întreținut o atmosferă extraordinară.
Contribuția "Sfinxului" Alecsandrescu care a fost?
Nea Ion nu prea... Sincer, pe locul 3 eu aș pune echipa, în integralitatea ei. Nu Duckadam, nu Lăcă, nu Belo, nu Loți. Echipa a fost decisivă. Știu că par vorbe-n vânt, dar Steaua acelor ani chiar a fost o familie, nimeni n-a fost mai presus decât altul.
"La Euro putem trece de grupe, însă trebuie să și jucăm ceva"
N-are legătură cu subiectul, dar dacă tot v-am prins vă întreb și de Europeanul ce bate la ușă. Ce credeți, trecem de grupă?
După o viață în fotbal, am învățat un lucru: nimic nu e imposibil! Totuși, ca să avem o șansă, trebuie să jucăm și noi ceva, nu la ce-o fi.
Adversarii, mai ales Belgia, par redutabili.
Și Elveția nu părea?! Ar fi pariat cineva pe calificarea noastră de pe primul loc în grupă, fără să pierdem vreun meci? Poate mai prinde Moldovan niște zile magice și ne califică iar.
Apropo de Moldovan, l-ați mai titulariza între buturi, ținând cont că de o jumătate de an face tușa la Atletico?
Chiar mi-e greu să răspund. Teoretic, ar trebui folosiți doar jucători care evoluează la formațiile lor de club. Dar o decizie nu poate lua decât selecționerul, după ce îi vede, îi simte la antrenamente. Din exterior e greu de dat un verdict.
Înainte de a vă mulțumi pentru dialog, v-aș mai întreba care e cea mai frumoasă frază care s-a scris/spus despre Steaua anilor '80?
E un citat pe care l-am văzut la sala de sport a prietenului nostru Ovidiu Gârbacea, de la Cheile Grădiștei, dar care din păcate nu ne-a fost adresat nouă, deși tare mult mi-ar fi plăcut.
Ce zice acel citat?
Campionii primesc medalii, legendele - nemurirea. Fără falsă modestie, cred că noi ne-am câștigat dreptul de a intra în legendă!
Despre câștigarea Cupei Campionilor se mai discută, deși mult mai puțin decât ar merita. Însă despre Supercupa Europei aproape deloc. Chiar nu pricep de ce, e un trofeu extraordinar, obținut împotriva unei echipe fantastice. Dinamo Kiev era atunci uluitor de bună! Tudorel Stoica
În 1984, am fost cu Steaua într-un turneu la Gijon. Atunci am cumpărat pentru fiul meu, Alex, care n-avea nici un an, un tricou micuț cu echipa mea favorită din Spania, Barcelona. Cine s-ar fi gândit că peste doi ani aveam s-o întâlnesc și s-o bat în finala Cupei Campionilor?! Victor Pițurcă, pentru uefa.com
Generația de Aur a fost Steaua din a doua parte a anilor '80, nu România din anii '90! Noi suntem singurii care am câștigat cu adevărat ceva și am avut continuitate pe parcursul a cinci sezoane, nu a fost o întâmplare Victor Pițurcă, pentru uefa.com
Multă lume m-a întrebat dacă cele patru penalty-uri au fost apărare de mine sau ratate de spanioli. Poate că s-au și ratat. Dar chiar patru?! Dacă o luăm pe cinstite, hai să zicem că două le-au ratat ei și două le-am apărat eu. E bine? Helmut Duckadam, în "Sportul" din 29 decembrie '86, după ce fusese declarat "Fotbalistul anului" în România
Despre Legenda de la Sevilla ar trebui să discutăm, cu sufletul plin, în fiecare an, pe 7 mai. Și să toastăm, în fiecare seară de 7 mai, un pahar cu șampanie sau vin sănătos pentru Regina Europei ’86, inegalabila Steaua! Mircea M. Ionescu, ziarist "Sportul", martor ocular al finalei din '86
Finala Cupei Campionilor Europeni '85-'86
Steaua - FC Barcelona 0-0, 2-0 d. pen.
Steaua: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Balint, L. Bălan (72' Iordănescu), Bölöni, Majearu - Lăcătuş, Piţurcă (111' Radu II). Antrenori: Emeric Ienei și Tudorel Stoica
FC Barcelona: Urruticoechea - G. Miranda, Migueli, Alexanco, J. Alberto - Pedraza, Victor Muñoz, Schuster (85' Moratalla), Marcos Alonso - Carrasco, Archibald (100' Pichi Alonso). Antrenori: Terry Venables și Allan Harris
Cartonașe galbene: Bumbescu (21'), Lăcătuș (26'), Bölöni (31'), Bărbulescu (107') / Carrasco (21'), J. Alberto (23')
La loviturile de departajare
Pentru Steaua: au ratat Majearu şi Bölöni / au marcat Lăcătuş şi Balint
Pentru FC Barcelona: au ratat Alexanco, Pedraza, Pichi Alonso și Marcos Alonso
Stadion: Ramón Sánchez Pizjuán (Sevilla). Spectatori: 70.000
Arbitru: Michel Vautrot (Franța)
Parcursul Stelei până în finală
4-1 și 1-1 cu Vejle Boldklub (Danemarca)
4-1 și 0-1 cu Honvéd Budapesta (Ungaria)
0-0 și 1-0 cu Kuusysi Lahti (Finlanda)
3-0 și 0-1 cu Anderlecht Bruxelles (Belgia)
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.