iAM Retro > 40 de ani de când Ilie Balaci a fost "ucis" pentru fotbalul mare de Arezanov. Medicul Craiovei: "A fost vina lui Mircea Lucescu, el l-a forțat!"

Mircea Lucescu și Grigore Arezanov, oamenii al căror nume a fost implicat în accidentarea lui Balaci din urmă cu patru decenii Galerie foto(7) Galerie foto (7 fotografii): iAM Retro > 40 de ani de când Ilie Balaci a fost "ucis" pentru fotbalul mare de Arezanov. Medicul Craiovei: "A fost vina lui Mircea Lucescu, el l-a forțat!"
Foto: Fotomontaj Andrei Popescu  |   Mircea Lucescu și Grigore Arezanov, oamenii al căror nume a fost implicat în accidentarea lui Balaci din urmă cu patru decenii

Adrian Florea   |   Publicat: 20.02.2024 22:33   |  Actualizat: 21.02.2024 19:43

Pe 21 februarie 1984, în etapa a doua a returului sezonului '83-'84, avea să se petreacă una dintre dramele fotbalului românesc. În minutul 69 al partidei FC Baia Mare - U Craiova 1-0, Grigore Arezanov îl faultează extrem de dur pe Ilie Balaci și îi provoacă superstarului Științei o gravă accidentare: ruptură de menisc și de ligamente încrucișate! A fost, practic, finalul carierei "Minunii Blonde" la nivel înalt.

Asta e povestea cunoscută, oficială. Prin Bănie, însă, circulă și o variantă cu multe semne de întrebare, ridicate mai ales de fostul doctor al Universității din anii '80, Vasile Frânculescu.

Într-un articol publicat de cotidianul local Gazeta de Sud pe 12 decembrie 1996, Frânculescu nu a ezitat să-l acuze frontal pe Mircea Lucescu de faptul că e vinovat moral de accidentarea pe care Balaci a suferit-o în urmă cu exact patru decenii. iAMsport.ro vă oferă cele mai importante pasaje din acel articol:

Primul 11 al Maximei de la 2-0 cu Bordeaux, în decembrie 1982. Sus, de la stânga la dreapta: Lung, Irimescu, Tilihoi, Cămătaru, Ștefănescu. Jos: Balaci, Negrilă, Crișan, Țicleanu, Ungureanu, Donose

"Balaci era incomplet refăcut, dar Lucescu a vrut să-și legitimeze punctul de vedere"

# Ilie Balaci a început să fie controlat la picioare de adversarii săi direcţi, a început să fie supravegheat de Securitate, deoarece avea câţiva prieteni libanezi şi greci, ca şi de conducătorii lui Dinamo şi ai Stelei, împotriva cărora juca, de fiecare dată, ca un zeu.

# Aşa se face că un stupid accident duce la o ruptură de menisc şi, în loc de recuperare, Lucescu îl ia cu el, să-l pregătească pe plajele din America de Sud! La originea accidentului fusese tot Lucescu, ce contractase o şuşanea în Franța, după terminarea campionatului 1982-'83. Așa se accidentase Balaci.

# La începutul lui 1984, Lucescu declara cu emfază că Ilie este recuperat, în timp ce eu constatam prin metode ştiinţifice că totul era numai o farsă! Aşa se face că, la Baia Mare, Balaci, deși incomplet restabilit, este totuşi introdus pe teren de profesorul Oţet. Totul la cererea expresă a lui Lucescu, care dorea să-şi legitimeze punctul de vedere.

# Ilie a jucat aşa cum ştia el. Adică foarte bine. La pauză, profesorul Oţet a vrut să-l înlocuiască. Balaci l-a rugat să-l mai lase câteva minute. La un moment dat, Oţet i-a făcut semn să iasă afară. Ilie a strigat: "Imediat!". Dar a plecat în sprint spre partea opusă a terenului.

# După el, urmărindu-l ca un criminal, Arezanov, fundaşul băimărenilor. În disperare de cauză, Arezanov s-a aruncat cu picioarele înainte să-l facă praf!

# Ilie l-a simţit, a sărit ca să evite impactul, dar i-a fost agăţat călcîiul. A căzut la pământ, pe piciorul stâng, răsucindu-se, şi astfel şi-a rupt şi meniscul extern!

# În două minute, genunchiul arăta ca un cap de copil! Gheaţa, analgezicele şi lacrimile lui Balaci nu au putut evita dezastrul ce avea să urmeze pentru fotbalul românesc.

Doctorul Frânculescu, în baza imaginii, pe centru, alături de antrenorul Constantin Oțet

În dimineaţa plecării în cantonamentul pentru Euro '84, l-am întrebat pe Lucescu unde e Balaci. Mi-a răspuns, degajat, că nici Ilie, nici Crişan şi nici Geolgău nu fac parte din lot. În schimb, îi făcuse loc lui Dragnea, mijlocaşul lui Dinamo, faţă de care, probabil, avea obligaţii nu numai morale Vasile Frânculescu
În noiembrie 1984, înaintea plecării la Atena, pentru jocul retur cu Olympiakos Pireu, doi jucători nu aveau viză: Ungureanu şi Balaci. A coborât din avion Lucescu, s-a dus la Securitate şi a venit cu paşaportul lui Ungureanu. Ilie a rămas în aeroport, cu ochii plini de lacrimi! Vasile Frânculescu

Scandal uriaș la Paris. Cum l-a enervat Ilie pe Il Luce

Acum, puțin context. În februarie 1984, Ilie venea după cele mai grele 6-7 luni din viața lui de fotbalist.

În prima parte a lui '83, jucase excepțional. Cu Maxima ajunsese la o bară de finala Cupei UEFA, cu naționala învinsese campioana mondială Italia (1-0) și-i determinase pe cei de la AC Milan și pe cei de la Fiorentina să întrebe care-i prețul "Prințului" și cum ar putea să-l transfere în Serie A.

Balaci, într-un duel din meciul cu Botafogo

În vară, în loc să beneficieze de o vacanță binemeritată, participă cu prima reprezentativă la un turneu amical la Paris. "Șușaneaua" despre care amintea Frânculescu în articol.

Pe 11 și pe 12 iulie, România le învinge pe Botafogo și pe PSG cu același scor, 1-0, ambele succese venite în urma unor autogoluri.

În primul meci, Balaci e integralist, însă îl scoate din sărite pe Mircea Lucescu! În minutul 85, după ce se distrează cu fundașii brazilieni, Ilie nu înscrie în poarta goală, ci dorește să-și umilească încă o dată adversarii. Unul dintre ei, fundașul stânga Antonio, reușește cumva să evite golul de 2-0 și-l determină pe Il Luce să urle către vedeta Craiovei.

Surse autorizate susțin că la vestiare ar fi avut loc un duel verbal extrem de încins între cei doi, aplanat numai după intervenția celorlalți jucători și a oamenilor din staff: "Balaci parcă înnebunise! Dacă nu se băgau câțiva colegi să-l potolească, probabil că s-ar fi ajuns la o confruntare fizică!".

În ciuda scandalului de după 1-0 cu Botafogo, nea Mircea îl titularizează pe Ilie și a doua zi, cu PSG. Cu un minut înainte de pauză, însă, Balaci se autoaccidentează, suferind o leziune a meniscului genunchiului stâng!

Balaci încânta publicul și la ani buni de când se retrăsese, în meciurile de old-boys la care participa

Ilie Balaci, în ianuarie 1984: "Pare că totul merge bine"

În august 1983, sunt programate două meciuri de pregătire ale naționalei. La 0-0 în Norvegia (debutul lui Hagi sub tricolor!), Ilie absentează. După două săptămâni, la 1-0 cu RDG, olteanul intră doar în ultimele 10 minute, substituindu-l chiar pe Gică. Recuperarea nu fusese completă, astfel că Ilie ratează întregul sezon de toamnă!

În pauza competițională de iarnă și după o intervenție chirurgicală la care fusese supus, marele "8" părea să se fi refăcut. Într-un interviu acordat lui Ioan Chirilă în ianuarie 1984, el declara: "Da, se pare că totul merge bine. Doctorul Denischi a decis că ligamentele nu sunt atinse, că e vorba doar despre menisc. Doctorul Radu, prietenul nostru din Craiova, m-a operat, genunchiul a și ținut la zăpadă, restul intră în grija plăjii Pacificului și a voinței mele".

Despre ce plajă a Pacificului era vorba? Naționala urma să plece în alt turneu amical, de astă dată în America de Sud. Balaci face parte din lotul deplasat și e titular la 2-0 cu selecționata olimpică a Poloniei. E înlocuit în minutul 58 cu Hagi. Apoi, la 1-2 cu olimpicii din Chile, nu intră deloc.

La 3-1 cu Ecuador e integralist. Joacă extraordinar și oferă două pase decisive, la golurile lui Boloni și Iorgulescu.

Turneul se încheie cu două teste în compania olimpicilor Braziliei. Le pierdem pe amândouă, 1-3 și 0-3. Ilie evoluează în primele reprize, fără a se evidenția.

La întoarcerea din America de Sud, delegația noastră face o escală la Alger pentru o altă partidă, 1-1 cu Algeria. "Prințul" e integralist. Genunchiul operat părea vindecat.

La revenirea în țară, Balaci și ceilalți juveți încep tare returul: 4-1 cu SC Bacău, pe 18 februarie. Ilie e aplaudat la scenă deschisă de un "Central" arhiplin.

După 3 zile, etapă intermediară, la Baia Mare. Pe un teren greu, alb-albaștrii joacă sub așteptări și sunt conduși. Golul fusese marcat, ce ironie!, chiar de Gogu Arezanov, fundașul dreapta al gazdelor.

Oltenii caută disperați egalarea. Antrenorul Oțet vrea să-l schimbe pe cel mai bun om al său, incomodat de gazonul moale și de intrările dure al maramureșenilor să-și etaleze sclipirile tehnice.

Chiar când Oțet se pregătea să-l arunce în luptă pe Adrian Popescu, Arezanov îl ia pe sus pe Balaci și-i încheie, practic, cariera celui mai bun fotbalist român al momentului! Tot ce a urmat după - aventurile la FC Olt și la Dinamo - n-au fost decât refuzuri ale "Minunii Blonde" de a admite că totul s-a sfârșit la numai 27 de ani, că cele mai frumoase visuri au fost spulberate de crampoanele unui anonim.

Cârțu și ceilalți componenți ai generației de aur a Universității au recunoscut întotdeauna că Ilie a fost creierul și sufletul Craiovei Maxima

FC Baia Mare - U Craiova 1-0 (0-0)
A marcat
: Arezanov (49')
FC Baia Mare: Perneș - Arezanov, Buzgău, Raț, Weissenbacher - L. Bălan, Sabău, Mureșan, Rozsnyai - Tulba, Laiș
U Craiova: S. Lung - Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu - Țicleanu, Irimescu, Balaci (70' Ad. Popescu) - Geolgău (70' Crișan), Cămătaru, Cârțu
Arbitru: Radu Petrescu (Brașov)

Mă tot întrebați care a fost mai bun: eu sau Hagi? Spuneți-mi voi: care a fost mai mare actor român, Ștefan Iordache sau Amza Pellea? N-ai cum să alegi! Între mine şi Hagi, puneţi pe hârtie: stângul, dreptul, capul, pieptul, faza defensivă și faceți voi comparația. Vedeți și trofeele, campionate câștigate și în ce condiții. Ca să faceți o comparație corectă, ar trebui să-i alăturați pe Balaci de la Craiova și pe Hagi de la Sportul. Adică în condiții egale Ilie Balaci, în 2016, pentru gsp.ro
În '84, când m-a accidentat grav Arezanov, Ştefan Andrei îmi găsise o clinică la Koln. N-am putut însă să merg, nu mi-au dat pașaportul. Pe vremea aia, nu țineai pașaportul la tine, el rămânea la Miliție la Craiova sau la Consiliul Național de Educație Fizică și Sport. Am încercat de «n»-șpe ori, m-am rugat și la Miliție, nu m-a ajutat nimeni. Dacă, Doamne-ferește!, și-ar fi rupt piciorul Hagi, Valentin Ceaușescu l-ar fi trimis pe Gică oriunde în Europa Ilie Balaci, în 2016, pentru gsp.ro
La acel meci blestemat de la Baia Mare, toți au fost mână în mână. Arbitrul nu i-a acordat nici măcar cartonaș galben lui Arezanov, observatorul Ion Voica a scris în raport că atacul asupra mea a fost regulamentar, iar trimisul ziarului Sportul n-a scris nimic în cronică despre accidentare! Ilie Balaci, în cartea "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima"
Pe Arezanov l-am iertat, deși el mi-a provocat retragerea din fotbal. Dacă aș afla că o duce rău, chiar aș încerca să-l ajut! Ilie Balaci, în cartea "Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima"

Gogu Arezanov a intrat în istoria neagră a fotbalului românesc

N-a fost nimic intenţionat. A-i rupe piciorul cuiva înseamnă să aibă probleme la tibie sau la peroneu. Iar el a avut la menisc. Balaci a fost idolul meu, l-am respectat enorm, cum să-i fac rău voit?! Grigore Arezanov, pentru Jurnalul național, în 2012
Terenul era impracticabil. A fost o alunecare. Arbitrul nu a dat ni­mic. Nici lovitură, nici mie cartonaş. Dar l-am văzut pe Balaci că a rămas jos. M-am întors la el şi l-am întrebat ce are. El mi-a zis să cer schimbare. Pur şi simplu a fost ghinion. Îmi amintesc că peste tot pe unde mergeam în deplasări cu Baia Mare, în programele de meci se amintea de acel episod, eram făcut în fel şi chip Grigore Arezanov, pentru Jurnalul național, în 2012
8 goluri
în 65 de jocuri are Balaci la națională, unde a fost selecționat în perioada 1974-1986
7 goluri
în 38 de meciuri are Ilie în cupele europene, unde a evoluat pentru Craiova și Dinamo în perioada 1973-1988
84 de goluri
a înscris "Minunea Blondă" în 347 de partide disputate în Divizia A în tricoul Universității, al lui FC Olt și al lui Dinamo
3 titluri de campion
și 4 Cupe ale României a cucerit Balaci, toate cu U Craiova. În 1981 și în 1982, el a fost declarat Fotbalistul anului

Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
Imaginea neputinței: Dan Șucu, cu fața în palme după golul Farului cu Rapid
Imaginea neputinței: Dan Șucu, cu fața în palme după golul Farului cu Rapid
Imaginea neputinței: Dan Șucu, cu fața în palme după golul Farului cu Rapid
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Misterul de la Hamangia: conturi cu numele titularilor și rudelor, pariuri pe înfrângere la scor. Primarul: “Am auzit și eu, sunt vagabonzi dacă au făcut”. Apare “X”, alt văr al Simonei Halep
Misterul de la Hamangia: conturi cu numele titularilor și rudelor, pariuri pe înfrângere la scor. Primarul: “Am auzit și eu, sunt vagabonzi dacă au făcut”. Apare “X”, alt văr al Simonei Halep
Misterul de la Hamangia: conturi cu numele titularilor și rudelor, pariuri pe înfrângere la scor. Primarul: “Am auzit și eu, sunt vagabonzi dacă au făcut”. Apare “X”, alt văr al Simonei Halep
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde

Cele mai citite

Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 11:00
1.
Cel mai mare antrenor român? "Nu e nici Mircea Lucescu, nici Anghel Iordănescu! El e, a fost subapreciat"
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Special  |  22 Aprilie 2024, 07:30
2.
Ce s-a întâmplat cu Radu Niculescu? De ce a "dispărut" atacantul care i-a dat gol lui Liverpool în Liga Campionilor și a jucat la CM 1998
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Fotbal  |  22 Aprilie 2024, 23:07
3.
Variantă surprinzătoare de antrenor pentru Rapid. Lasă banii arabilor pentru a reveni în Grant?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cât a muncit un pensionar care va lua 7.800 lei pensie la recalculare? Câte puncte „bonus” a primit?
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
Cine a fost prințesa română care putea fi țarina Rusiei? A avut un fiu cu Petru cel Mare
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
România va doborî dronele Rusiei ce se apropie de teritoriul său cu ajutorul SUA și Franței
Știri de ultimă oră din sport
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
Fotbal   |  24 Aprilie 2024, 21:00
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
Probleme pentru Rapid! Aioani a fost schimbat la pauza meciului cu Farul
Probleme pentru Rapid! Aioani a fost schimbat la pauza meciului cu Farul
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 20:43
Probleme pentru Rapid! Aioani a fost schimbat la pauza meciului cu Farul
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 19:59
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Fotbal   |  24 Aprilie 2024, 19:32
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Omul trecut prin curtea FCSB-ului este gata să ridice trofeul deasupra capului: "Eu cred că e imposibil să ne scape titlul"
Omul trecut prin curtea FCSB-ului este gata să ridice trofeul deasupra capului: "Eu cred că e imposibil să ne scape titlul"
Stranieri   |  24 Aprilie 2024, 18:46
Omul trecut prin curtea FCSB-ului este gata să ridice trofeul deasupra capului: "Eu cred că e imposibil să ne scape titlul"
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 18:45
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
Cupa României, 2024-2025 | Calendarul competițional + Modificările anunțate
Cupa României, 2024-2025 | Calendarul competițional + Modificările anunțate
Cupa României   |  24 Aprilie 2024, 18:39
Cupa României, 2024-2025 | Calendarul competițional + Modificările anunțate
Nu există pace între CSA și FCSB: "Palmaresul e al nostru!"
Nu există pace între CSA și FCSB: "Palmaresul e al nostru!"
SuperLiga   |  24 Aprilie 2024, 18:08
Nu există pace între CSA și FCSB: "Palmaresul e al nostru!"
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
Fotbal   |  21:00
"Cred că i se deschide ușa lui Mitriță". Fostul adversar din Superligă care îl vede pe Mitriță în lotul pentru Euro 2024
Probleme pentru Rapid! Aioani a fost schimbat la pauza meciului cu Farul
SuperLiga   |  20:43
Probleme pentru Rapid! Aioani a fost schimbat la pauza meciului cu Farul
Imaginea neputinței: Dan Șucu, cu fața în palme după golul Farului cu Rapid
SuperLiga   |  20:00
Imaginea neputinței: Dan Șucu, cu fața în palme după golul Farului cu Rapid
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
SuperLiga   |  19:59
Penalty contestat pentru Rapid la partida cu Farul. Ce arată reluările
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
Fotbal   |  19:32
Verdict în bătălia supremă: Steaua '86 peste România '94! ”A fost ceva irepetabil”
investigatie iamsport.ro Misterul de la Hamangia: conturi cu numele titularilor și rudelor, pariuri pe înfrângere la scor. Primarul: “Am auzit și eu,...
Special   |  19:00
Misterul de la Hamangia: conturi cu numele titularilor și rudelor, pariuri pe înfrângere la scor. Primarul: “Am auzit și eu, sunt vagabonzi dacă au făcut”. Apare “X”, alt văr al Simonei Halep
Omul trecut prin curtea FCSB-ului este gata să ridice trofeul deasupra capului: "Eu cred că e imposibil să ne scape titlul"
Stranieri   |  18:46
Omul trecut prin curtea FCSB-ului este gata să ridice trofeul deasupra capului: "Eu cred că e imposibil să ne scape titlul"
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
SuperLiga   |  18:45
U Cluj - Poli Iași 1-0. Victorie fără emoții pentru gazde
Rezultate / Clasamente