exclusiv În căutarea Gloriei de altădată. Drumul Bistriței spre revenirea în elita fotbalului românesc: ”Baza e o mănușă de aur pentru noi”
Andrei Mazurchievici | Publicat: 30.08.2024 18:55 | Actualizat: 11.09.2024 09:24
Gloria Bistrița, fosta câștigătoare a Cupei României din 1994 și finalistă în 1996, a fost un nume de referință în prima ligă de fotbal, menținându-se acolo timp de peste două decenii. Totuși, criza economică a adus probleme financiare severe, care au dus la retrogradarea echipei din cauza neobținerii licenței pentru Liga I. Deși au reușit să revină în elita fotbalului românesc după doar un sezon în divizia secundă, Gloria Bistrița nu a rezistat mult și, în 2014, a fost retrogradată din nou, de data aceasta în Liga a III-a, unde și-a schimbat numele în Gloria Progresul Bistrița. Clubul a încercat să revină, însă dificultățile financiare l-au dus în Liga V și, în cele din urmă, la faliment în 2015.
Astăzi, fosta echipă „alb-albastră” își propune să revină în elita fotbalului românesc. Sub conducerea lui Cristi Pustai, primul obiectiv este promovarea în divizia secundă, cu ambiția de a urca în prima ligă în următorii trei-patru ani. Pentru a atinge acest țel, autoritățile locale, în colaborare cu Compania Națională de Investiții, plănuiesc construirea unui nou stadion de aproximativ 10.000 de locuri.
Acesta va fi amplasat între Teraplast Arena, unde echipa de handbal feminin își dispută meciurile, și noua bază de pregătire a echipelor de fotbal, un complex modern inaugurat anul trecut, în urma unei investiții de trei milioane de euro. Complexul dispune de un teren sintetic cu nocturnă, o tribună de 1.500 de locuri și un teren de mini-fotbal. În curând, un nou teren de 80x60 de metri va fi adăugat pentru pregătirea echipelor de juniori ale clubului „roș-negru”. În aceeași zonă, se plănuiește și amenajarea unui teren de atletism și a unui bazin de înot de dimensiuni olimpice.
iAMsport.ro a vizitat noua bază de pregătire a Gloriei Bistrița și a stat de vorbă cu Constantin Sava (66 de ani), primul antrenor al lui Lucian Sânmărtean, care acum este directorul Centrului de Copii și Juniori al clubului ardelean.
Cum a fost să pregătiți un asemenea talent precum Lucian Sânmărean?
El era nativ, înzestrat cu ușurința asta de a dribla adversarul. El dansa în jurul adversarilor. Dacă ar fi avut lângă el pe cineva care să-l sfătuiască mai bine în momentele dificile, ar fi putut ajunge mai sus. Nu am mai întâlnit un copil atât de înzestrat, cu o ușurință de a citi jocul, de a dribla adversarul.
Cum ați reînceput activitatea clubului Gloria Bistrița, cu alte culori și un nume diferit, CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud?
Secția de fotbal și-a început activitatea de trei ani, în vara anului 2021. Am pornit cu trei grupe de copii, 60 de copii aproximativ. În trei ani, am reușit să formăm grupe la toate categoriile de vârstă, de la U7, până la U19. Având în vedere punctajul foarte bun obținut în acest an la clasificarea academiilor, 56 de puncte, ne-am clasat între primele 43 de academii și, în felul ăsta, am avut posibilitatea să ne înscriem cu patru echipe la masculin în Liga Elitelor și trei la feminin. Mai avem două echipe în Campionatul Național de juniori, U19 și U17.
Câți copii aveți acum?
Am plecat de la 60 de copii legitimați, iar în prezent avem peste 350. În total, copii care fac fotbal la noi, pentru că pe lângă fotbalul de performanță, avem și grupe de începători, de formare, cred că depășim 450 de copii.
Vă antrenați doar în această bază nouă, construită pe Dealul Cocoșului?
Da, aceasta este baza sportivă de la Unirea. Centrul de Copii și Juniori activează aici, dar jocurile de campionatele organizate de FRF, le putem disputa și pe cele două terenuri de la Stadionul Jean Pădureanu. Mai avem un teren de 6+1 la Școala Generală Lucian Blaga.
Ce obiective aveți pe termen scurt?
Obiectivul nostru a fost să angrenăm cât mai mulți copii, să îi aducem să facă sport, să facă mișcare. Având în vedere că este un club finanțat de Consiliul Județean, suntem orientați spre a aduce cât mai mulți copii la sport.
Ce taxe au de plătit cei care vor să se apuce de fotbal în cadru organizat?
La noi nu se plătesc taxe. Echipamentul este gratuit, competițiile toate sunt gratuite. Totul e bugetat și avem asigurat bugetul pentru a ne putea desfășura activitatea cu toate grupele de copii.
Dar pe termen lung ce vă propuneți?
Ne dorim mult de tot să ajungem să promovăm jucători la echipa de seniori. Momentan, cu echipa mare, avem trei juniori care se pregătesc cu ei, doi de 2007 și unul de 2009. Ei fac pregătirea cu echipa mare și în weekenduri joacă la grupele lor. Încercăm să îi ducem în vestiar la echipa mare, să îi maturizăm mai repede. E foarte greu să intri în vestiarul echipei mari și să joci. Trebuie o strategie foarte bine pusă la punct în colaborare cu echipa mare. Ei nu au cum să joace, e diferență mare, dar văd ce se dorește la echipa mare.
Gloria a dat deja un jucător la loturile de juniori
Aveți jucători care au ajuns la echipele naționale de juniori?
Avem un jucător, tot 2009, Cosmin Matei, care e component al lotului național de juniori, dar a fost ofertat de CFR Cluj și, având în vedere că avem o relație foarte bună cu CFR-ul, l-au promovat la echipa de tineret. Am fost de acord să se transfere definitiv la CFR și am păstrat procente, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.
Câți antrenori aveți la academie?
Sunt 14 grupe de băieți și trei de fete. În aceste condiții, de la U14 la U19 avem antrenori cu licența A. Am ținut să avem antrenori calificați, pentru că procesul de formare este foarte complex și avem nevoie de antrenori pregătiți. La grupele mai mici avem antrenori cu licențe adaptate vârstelor copiilor. În total, avem 17 antrenori.
Bază de pregătire de 3 milioane de euro, făcută prin CNI
Aveți o bază foarte modernă.
A fost inaugurată anul trecut, în vară. E o mănușă de aur pentru noi. Având nocturnă, putem face antrenamente până la 21.00-22.00. E foarte benefică pentru noi, în condițiile în care avem vestiare, echipamente, mingi, tot ce trebuie pentru o academie care vrea să facă performanță.
Gazonul e de foarte bună calitate, cred că este printre cele mai bune din țară. În tribune putem găzdui în jur de 1.500 de persoane. Am schimbat și nocturna, pentru că rămâneau zone neacoperite noaptea, am mărit și lucșii. Am făcut-o să poată găzdui și meciuri de Liga a II-a.
Dar nu văd sala de forță aici.
Avem Teraplast Arena, care e la 300 de metri, unde avem tot ce ne trebuie. Sală de forță, cabinet medical, sală de refacere.
Încercați să reînviați gloria Bistriței?
Eu activez de 40 de ani la Gloria. Știu toată istoria din acești ani. Am avut un centru foarte puternic. Când aveam echipă în Liga I, aveam echipă la Liga a II-a, cu jucători promovați doar de noi și care au ieșit campioni naționali cu jucătorii născuți în 1985. Am promovat cu ei în Liga a III-a, apoi de Liga a II-a. Când am picat în Liga a II-a, centrul s-a desființat. Potențialul este foarte mare, avem o zonă foarte bună.
E greu, dar cred că în doi-trei ani o să fim la nivelul Clujului. Problema este că sunt foarte multe cluburi particulare, iar copiii sunt împărțiți. Ideea e cum reușim să îi aducem la noi. De la 14-15 ani, ar fi logic să vină la noi.
Amintiri cu Tata Jean
Cum era domnul Pădureanu, cum reușea să țină o echipă precum Gloria în prima ligă atâția ani?
Era un om empatic, foarte bine echilibrat din punctul de vedere al deciziilor luate, nu era pripit niciodată. Cel mai important din tot clubul, pentru el era ca jucătorii și antrenorul să fie mulțumiți. Făcea tot ce putea pentru a le crea cele mai bune condiții.
Văd că este o zonă care se dezvoltă foarte mult pe partea sportivă.
Avem sala de handbal, avem baza de fotbal, e pârtia de schi. E vorba să se construiască aici și bazinul olimpic. După terenul cu tribunele va fi un teren de atletism, iar apoi se va construi bazinul de natație. Între baza noastră de fotbal și sala de handbal, se va construi un stadion nou de 8-10.000 de locuri, unde va fi stadionul oficial al Gloriei Bistrița. Am înțeles că sunt obținute deja toate avizele. Deasupra peluzei, vom mai face un teren de 80x60 de metri.
Am înțeles că vor să desființeze Stadionul Jean Pădureanu, este corectă informația?
Nu îl desființează, vor să îi dea o altă destinație, ca lumea să vină să facă mișcare. Ar vrea să demoleze tribuna dinspre apă. Este un proiect destul de interesant. Suntem un oraș al sportului, cu echipă în prima ligă de handbal, în prima ligă la fotbal feminin.
Când credeți că poate reveni Gloria în prima ligă?
Se fac eforturi foarte mari să promovăm în Liga a II-a. Am fost la câteva minute de prelungiri și lovituri de departajare. Trebuie să promovăm anul ăsta și este posibil ca în trei-patru ani să promovăm în prima ligă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.