Cât l-au costat afirmațiile controversate pe Radu Banciu de-a lungul timpului: "Eram amendat la fiecare opinie!" Suma e impresionantă
Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 22.11.2023 14:13 | Actualizat: 22.11.2023 17:00
Cunoscutul și controversatul jurnalist Radu Banciu (53 de ani) a plătit pentru amenzile primite de la Consiliul Național al Audiovizualului aproximativ 1 miliard de lei vechi de-a lungul timpului. Spune însă că suma nu l-a făcut niciodată să abdice de la principiile care l-au călăuzit, și o mai fac încă, în meserie și în viață: adevărul și libertatea de exprimare.
Radu Banciu a avut, și cel mai probabil va mai avea, o relație tumultoasă cu CNA-ul. Pentru că, spune el, nu se teme să spună adevărul chiar dacă acesta deranjează.
Radu Banciu: ”Cum te ridicai de pe scaun te gândeai la ce trezorerie faci plata”
Invitat la podcastul ”Luni Seara” realizat de Mihai Crăciun, controversatul realizator TV a vorbit, printre altele, și despre acest subiect, amenzile primite pentru curajul de a-și exprima opiniile.
”Amenzile nu se mai plătesc ca altădată, totuși, pentru că există niște posibilități să acționezi în instanță, să te mai aperi adică. Și le mai amânăm din când în când, așa că ăsta-i avantajul.
Dar altfel, da, trebuia cum te ridicai de pe scaun să te gândești la ce trezorerie faci plata. A fost o epocă de genul ăsta în presă.
Seamănă cu epoca pe care au trăit-o alții cu Adrian Năstase. Eu nu am prins-o în presă. Deci cam așa era: cum deschideai gura, cum erai taxabil.
Și era un cuantum de ăsta tip al amenzii, adică la mine era cam în jur de 5000 de lei. Și trebuia să fii în mare formă, să ieși din tipare, ca să iei mai mult sau mai puțin.
Uneori, și dacă erai în formă puteai să iei 2000, pentru că ei erau atât de tipizați, atât de standardizați, încât din capul locului te etichetau și atunci ei știau: a deschis gura? Da, e 5000.
Uneori însă evaluau, și, așa cum se întâmplă întotdeauna în filmele cu proști sau în alea istorice românești, uneori, deși prejudiciul era mai mare sau gafa era mai mare, tu scăpai mai ieftin.
Pentru că ei nu asta taxau. Ei erau ca ăia cu Dorel Vișan la penitenciar. Pe ei îi interesa să te ardă și atunci, uneori, din mânia aia de a te arde și mai bine te ardeau chiar mai puțin”.
Radu Banciu: ”Eram amendați de fiecare dată când emiteam o opinie”
Jurnalistul a calculat suma aproximativă la care s-au ridicat amenzile primite de la CNA și de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării: mai mult de 1 miliard de lei vechi!
”Amenzi, așa ca număr, n-am cum să le cuantific, dar ca sold ele au depășit miliardul de lei vechi. Atâta doar că se împărțeau cu postul, pentru că scria în contract sau dacă nu făceai un ”deal”, pentru că altfel veneai la serviciu degeaba.
A existat o perioadă în care orice jurnalist onorabil trebuia să negocieze cu patronatul problema amenzilor, pentru că nici nu aveai ce să faci.
Era o altă epocă, vorbim aicea undeva de începutul anilor 2010, când și la CNA erau alte linii, CNCD-ul (n.r. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), tot așa, era la început și voia să demonstreze că e o instituție fiabilă, și atunci eram amendați la foc automat pe anumite lucruri.
Evident deranjam, erau niște oameni care erau puși acolo să vegheze la demnitatea partidelor pe care le reprezentau, politrucii, și sigur că în cazul ăsta noi știam regula: eram amendați de fiecare dată când emiteam o opinie”.
Radu Banciu: ”Ei nu apărau în realitate libertatea de exprimare”
Un alt subiect, sensibil, pe care Banciu nu l-a ocolit în dilaogul său cu Mihai Crăciun a fost ”libertatea de exprimare”, mai exact cum este ea percepută tocmai de cei puși să vegheze la respectarea ei.
”Adică, ultimul lucru pe care îl apărau ONG-urile și Active Watch-urile era libertatea de exprimare. Ăștia făceau exact ce făceau politicienii: vorbă goală și se apărau între ei.
Adică pentru a intra, să zic așa, sub jurisdicția lor trebuia să faci parte dintr-o castă. Ei apărau pe cei care vorbeau molcom, pe cei care nu aveau consistență, pe cei care nu aveau pregătire și pe care îi încadrau într-un textuleț din-ăsta: <<că erau rezonabili>>. Și atunci te apărau.
Dar ei nu apărau în realitate libertatea de exprimare, ei apărau așa zisul <<bun simț>>. Deci, dacă tu veneai și emiteai niște opinii, că uneori într-adevăr când emiți niște opinii trebuie să le emiți și pe un anumit ton, pentru că dacă nu faci asta e vorbă goală, da?
Nici Caragiale dacă ar fi fost ca Radu Paraschivescu, să spun, nu reușea să-și depășească condiția. Adică opera lui n-ar fi putut fi recitită. Era valabilă, și Paraschivescu e valabil, dar nu poți să-l recitești.
Asta vreau să spun, ca să treci într-o altă dimensiune, să ajungi <<mondialmente>> cunoscut, uneori îți trebuie și un pic de aciditate, un pic de...
Ei consideră că nu-i așa. Și eu, să știi că de multe ori mă uita așa cu jind, cu invidie, la unii care reușesc să spună niște enorme banalități pe un ton atât de scăzut încât ai impresia că nici nu deschid gura. E un exercițiu și ăsta, dar nu îți reușește întotdeauna”.
Radu Banciu: ”Eu am ieșit în evidență prin normalitate”
Cunoscutul jurnalist a vorbit și despre cariera lui în presa din România, pe care a îmbrățișat-o din dorința de a încerca să schimbe ceva.
”Să știi că nu mi se pare. Eu am mai povestit asta. Eu am intrat în presă doar din motivul ăsta, pentru că mi se părea atunci, în 1997, că nu se scrie cum ar trebui.
În sensul în care, parcă, oamenii nu-și dăduseră drumul încă, încă era tot presa aia din 1989. Ăsta a fost lucrul care m-a deranjat.
Intrând în redacția aia a Pro Sport-ului de atunci și când i-am văzut pe oameni cum erau și în realitate, nu numai cum îi citisem în ziar, mi-am dat seama că e o lume pe care trebuie să încerci să o schimbi.
Dar nu eu eram altfel, ei erau altfel! Este o abordare, o etichetă, care mi se pune tocmai din faptul că ceilalți sunt mai mulți și mai prost pregătiți.
Dar nu eu sunt diferit! Am mai explicat asta. Cred că dacă mă nășteam în Norvegia n-ași fi făcut asta pentru că bănuiesc că ași fi găsit o presă aranjată, o presă verticală...
Ori nu mai aveam loc, ori nu aveam de ce să ies în evidență, sau n-ași fi ieșit în evidența niciodată. Eu am ieșit în evidență prin normalitate.
Mi-a zis la un moment dat Tolontan, tot așa, ușor intrigat când era întrebat despre soarta mea prin presă: ”Rostește niște adevăruri insuportabile”.
Păi adică, în ce sens? Dacă spun adevărul, e insuportabil. Pentru ei așa se ajunsese. Dacă dădeai o declarație corectă, dar spusă ferm, li se părea că ești la limită. Păi cum să fii la limită când adevărul ăsta e”, a spus Radu Banciu la podcastul ”Luni Seara” realizat de Mihai Crăciun.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.