exclusiv Cum mai poate obține Corvinul dreptul de promovare în acest sezon: ”Asta e prioritatea numărul 1” / ”Inițiativa lui Dîncu era foarte bună”
Cristian Stan , Bogdan Silviu Răducan | Publicat: 13.07.2024 18:58 | Actualizat: 13.07.2024 20:55
Impresarul Bogdan Apostu și Anton Heleșteanu, directorul adjunct al celor de la Corvinul Hunedoara, au vorbit, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, despre posibilitatea ca formația antrenată de Florin Maxim (43 de ani) să poată primi drept de promovare pentru sezonul 2024/2025 din Superliga.
Corvinul Hunedoara a câștigat in extremis Cupa României, iar UEFA i-a acordat dreptul de a participa în Europa League, în ciuda faptului că este un club de drept public.
Echipa românească a defilat în prima manșă a turului 1, 4-0 cu Paksi, și are șanse reale să ajungă în turul 3 preliminar Conference League, însă această fază a competiției se desfășoară după începerea campionatului Ligii 2.
Bogdan Apostu: ”Corvinul are documentele pregătite”
Corvinul nu se va mai încadra în termenul legal pentru a putea depune dosarul pentru o nouă societate, însă Bogdan Apostu transmite că această chestiune birocratică se poate rezolva printr-o derogare din partea UEFA.
”(n.r. Corvinul așteaptă derogarea de la FRF?) Și probabil FRF așteaptă de la UEFA (n.r. derogarea). E foarte clar. În interiorul României legea nu se poate schimba.Să nu înțeleagă cineva greșit, nu este vina FRF-ului. E Legea Sportului, care-i o lege civilă. Legile sportive, întotdeauna, se vor supune legilor civile din România.
Deci nu FRF îți interzice (n.r. promovarea) ci Legea Sportului, paragraful care spune că echipele de drept public nu pot să evolueze în Liga 1, într-o competiție profesionistă. E un paragraf vechi, e o Lege învechită care nu este adaptată.
Corvinul este o echipă profesionistă din toate punctele de vedere, funcționează ca o echipă profesionistă, drept dovadă a primit licența europeană unde rigorile sunt mai aspre decât în România. Ca să se înțeleagă, licența europeană e mai greu de obținut decât licența pentru Liga 1 și Corvinul, din toate punctele de vedere, are argumente să aibă drept de promovare.
Desigur, acum arată foarte bine, dar îți câștigi un drept de a promova, nu însemnă că și promovezi. În Liga 2, e clar, se poate întâmpla orice, în fiecare an au fost surprize, dar cel puțin din perspectiva dreptului de promovare (n.r. al Corvinului) probabil că se fac eforturi de către FRF în relația cu UEFA.
De fapt, problema este că tu (n.r. club) funcționezi astăzi pe baza unui CIS, Certificat de Identitate Sportivă, cel de drept public pe care ai primit licența pentru cupele europene. Noi putem schimba, Corvinul are pregătite documentele pentru noul club, dar dacă schimbă pe noul club azi, își pierde licența europeană.Iar dacă se califică mai departe(n.r. în Europa League), data limită pentru depunerea documentației (n.r. pentru a primi dreptul de promovare) este cu 24 de ore înaintea începerii campionatului (n.r. Ligii 2), adică 2 august.
Dacă se califică, Corvinul joacă și în 7 și 15 august, cel puțin încă un tur și, asta-i situația în momentul ăsta, se depășește acel termen. Părerea mea este că e o chestiune de birocrație care poate fi rezolvată fără probleme, mai ales că e o echipă angrenată în cupele europene, dar asta nu mai ține de noi (n.r. de Corvinul), ține de FRF și de UEFA.
(n.r. știți dacă Federația a făcut demersurile necesare la UEFA pentru rezolvarea problemei?) Nu știu, am auzit. Nu cunosc, întrebați-i pe dânșii. Nu ține de Corvinul asta, ține strict de relația dintre FRF și UEFA”, a declarat Bogdan Apostu, în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Anton Heleșteanu: ”Legea Sportului trebuie schimbată”
De partea cealaltă, Anton Heleșteanu afirmă că echipa hunedoreană pune pe primul loc competiția europeană, nu dosarul de licențiere, însă atrage atenția că și această barieră din drumul către Superliga poate fi înlăturată, însă prin modificarea Legii Sportului.
”Rămâne să discutăm acum cu responsabilii de la Federație să vedem dacă mai e ceva de făcut întrucât o eventuală calificare a noastră ar depăși termenul de începere a campionatului în România, 3 august. Un lucru este cert, nu putem introduce documentele de schimbare ale CIS decât după ce ieșim din cupele europene. Din momentul în care am introduce înainte, UEFA ne-ar retrage dreptul de participare.
(n.r. aveți prioritar parcursul european în detrimentul licenței de Superliga) 100%. Participarea în cupele europene, reprezentând România, este prioritatea noastră nr. 1. UEFA nu poate interveni în nicio variantă (n.r. să dea derogare). Practic Legea Sportului nu poate permite, ea trebuie modificată. Federația a făcut tot ce este necesar, inclusiv cu termenul de depunere al dosarului. Iar orice manifestare am face-o, există riscul să ni se retragă licența.
Noi am obținut licența de la UEFA în regim special, în procedură extraordinară, obținută pe CIS-ul pe care îl avem în acest moment și pe care l-am avut și anul trecut. În momentul în care îți schimbi Certificatul de Identitate Sportivă, UEFA îți retrage licența, iar noi nu putem face asta. Nu Federația are vreo vină, ci Legea Sportului. Inițiativa parlamentară a domnului Dîncu a fost foarte ok. De ce nu s-a continuat pe ea și pentru noi rămâne un mister. Marea problemă rămâne în curtea Parlamentului. Ca orice lege, poate fi îmbunătățită. Din punctul nostru de vedere se poate interveni. În condițiile în care Corvinul a făcut o propagandă bună fotbalului românesc.
(n.r. dacă Corvinul va fi eliminată din Europa, își va schimba forma de organizare) Da, da! La Federație am găsit toată înțelegerea”, a spus Anton Heleșteanu, în exclusivitate pentru iAMsport.ro.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.