Petiție trimisă Comisiei Europene de o asociație de suporteri ai Stelei. Ce au cerut fanii și ce răspuns au primit
Silvian Bădulescu | Publicat: 11.06.2024 11:48 | Actualizat: 11.06.2024 13:53
Suporterii din ”Ultima Redută”, o asociație de steliști, au trimis o petiție la Comisia Europeană în care acuză că Legea Sportului - cea care îi interzice Stelei dreptul la promovarea în Superliga - produce discriminare. Semnatarii petiției susțin că nu doar Steaua este discriminată de această lege, ci toți sportivii care sunt legitimați la cluburile de drept public.
Un grup de suporteri ai Stelei au găsit o nouă cale prin care să atace articolul 31 din Legea 69/2000 - Legea Educației Fizice și Sportului - care nu-i permite Stelei să dobândească dreptul de a juca în Superliga, deoarece este club de drept public.
FOTO | Petiția trimisă de ”Ultima Redută” către Comisia Europeană
Fanii din asociația ”Ultima Redută” au trimis către Comisia Europeană o petiție în care acuză că această lege încalcă articolul 16 din Constituția României, articolul 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Pe scurt, semnatarii petiției acuză că acel articol din Legea Sportului creează discriminare pentru sportivii legitimații la cluburile de drept public.
”Acest articol creează o discriminare de facto și de jure între sportivii angajați de cluburile sportive de drept public și cei angajați de cluburile sportive organizate ca societăți comerciale sau asociații fără scop patrimonial. Mai exact, prin recunoașterea exclusivă a cluburilor organizate ca societăți comerciale sau asociații fără scop patrimonial ca fiind "cluburi sportive profesioniste", se creează o situație de inegalitate care contravine principiului egalității în drepturi”, se arată în petiția trimisă de ”Ultima Redută” pe adresa Comisiei Europene.
Suporterii Stelei cer Comisiei Europene să solicite României schimbarea Legii Sportului
Semnatarii petiției susține că articolul 31 din Legea Sportului nu este în acord cu legislația europeană și cer Comisiei Europene să solicite României modificarea lui.
”Este imperativ să solicitați autorităților române competente să revizuiască Legea nr. 69/2000 - Legea educației fizice și sportului, în special articolul 31, alineatul 1, pentru a elimina orice formă de discriminare între sportivii angajați la cluburile de drept public și cei angajați la cluburile organizate ca societăți comerciale sau asociații fără scop patrimonial. Este necesar să se asigure că toți sportivii beneficiază de aceleași drepturi și oportunități în practicarea sportului, fără a fi dezavantajați pe baza formei juridice a clubului în care activează”, se mai arată în petiția semnată de ”Ultima Redută”.
Cum a răspuns Comisia Europeană
Într-un mesaj pe mailul redacției iAMsport.ro, suporterii din ”Ultima Redută” au trimis și răspunsul pe care l-au primit de la Comisia Europeană.
În răspuns, suporterii Stelei au fost informați că cererea lor va fi analizată și au fost evidențiate și etapele pe care le va parcurge această petiție în cadrul Comisiei:
a. va înregistra plângerea dumneavoastră (prin atribuirea unui număr de referință oficial, care trebuie menționat în cadrul oricărei corespondențe ulterioare) și va confirma, în termen de 15 zile lucrătoare, primirea acesteia;
b. va efectua o evaluare preliminară a plângerii dumneavoastră în termen de două luni de la înregistrare și vă va informa cu privire la rezultatele acesteia;
c. va analiza plângerea dumneavoastră pentru a putea lua fie decizia de a emite o scrisoare de punere în întârziere, fie decizia de a închide cazul în termen de cel mult un an. Dacă se depășește acest termen, Comisia vă va informa în scris cu privire la stadiul dosarului;
d. va propune, dacă este cazul, transferarea dosarului către cel mai adecvat mecanism de soluționare a problemelor;
e. vă va informa cu privire la progresele înregistrate în legătură cu plângerea dumneavoastră;
f. nu va dezvălui identitatea dumneavoastră autorităților din statul membru în cauză, cu excepția cazului în care ați optat în mod explicit pentru tratarea neconfidențială a plângerii dumneavoastră.
Într-o ultimă instanță, Comisia Europeană ar putea sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene:
”În cazul în care Comisia sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la un anumit caz, pronunțarea unei hotărâri de către Curtea de Justiție poate dura mai mulți ani. Hotărârile Curții de Justiție diferă de cele ale instanțelor naționale. Curtea de Justiție pronunță o hotărâre în care statuează
dacă s-a produs sau nu o încălcare a dreptului Uniunii.
Curtea de Justiție nu poate nici anula o dispoziție națională incompatibilă cu legislația Uniunii Europene, nici obliga o administrație națională să dea curs solicitării unei persoane fizice și nici impune statului membru să acorde despăgubiri unei persoane fizice afectate în mod negativ de încălcarea legislației Uniunii Europene.
Statul membru împotriva căruia Curtea de Justiție a pronunțat hotărârea are responsabilitatea de a lua măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii respective, în special în vederea soluționării litigiului care a dus la inițierea procedurii. În cazul în care statul membru nu se conformează acestei hotărâri, Comisia poate sesiza din nou Curtea de Justiție, solicitând impunerea unor sancțiuni financiare împotriva statului membru respectiv până în momentul în care acesta pune capăt încălcării legislației Uniunii”, se mai arată în răspunsul Comisiei Europene către asociația ”Ultima Redută”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.