exclusiv Radiografia Ligii 2. Câte echipe NU au drept de promovare, cum arată sistemul competițional și ce se întâmplă cu Corvinul
Silvian Bădulescu | Publicat: 25.07.2024 14:23 | Actualizat: 25.07.2024 18:01
În aproximativ o săptămână, cea de-a 85-a ediție a Ligii 2 va lua startul. Ca și în ultimele sezoane, și această stagiunea va avea, încă de la început, hibe cu privire la anumite participante. iAMsport.ro a reușit să afle, în exclusivitate, câte din cele 22 de participante vor avea drept de promovare în Superligă, cel puțin la nivel de organizare a clubului.
Sezoul 2024-2025 va suferi, din nou, modificări. Spre deosebire de ultimii ani, la start vom avea 22 de formații. O diferență o reprezintă și echipele care au promovat din Liga 3, 6, față de 5 în sezoanele precedente.
Din cele 22 de echipe, una are o situație specială, Corvinul Hunedoara, participantă în cupele europene. Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a declarat, în urmă cu câteva zile, că primele două etape ale hunedorenilor au fost amânate.
Recapitulare: Liga 2, sezonul 2024-2025, cu 22 de echipe la start. Cine a retrogradat, cine a promovat și cum se joacă?
Sezonul 2024-2025 al Ligii 2 va avea la start 22 de formații. Ca o mică retrospectivă, au retrogradat în Liga 3 Unirea Dej, CSM Alexandria, CS Tunari și Progresul Spartac, pe când în Superligă au promovat Unirea Slobozia și Gloria Buzău. Din primul eșalon au căzut direct FCU Craiova 1948 și FC Voluntari.
CS Mioveni și Miercurea Ciuc au fost formațiile care au mers la barajul de promovare/retrogradare, dar FC Botoșani, respectiv Dinamo București și-au respectat statutul de favorite și au rămas în prima divizie.
În Liga 2 au promovat șase formații, spre deosebire de cinci în anii trecuți, și anume FC Bihor, Câmpulung Muscel, Unirea Ungheni, CS Afumați, Metalul Buzău și CSM Focșani.
Numărul de echipe a crescut la 22, iar sistemul competițional înseamnă, în sezonul regular, 21 de etape, doar turul. Mai apoi, primele șase merg în play-off, unde vor juca 10 partide, 5 tur, 5 retur.
Următoarele 16 se vor împărți în două play-out-uri de câte opt echipe, rezultând șapte meciuri de fiecare, doar tur.
Pe lângă formațiille promovate din Liga 3 și cele picate din Superligă, în Liga 2 se mai regăsesc CS Mioveni, FC Argeș, Concordia Chiajna, Corvinul Hunedoara, CSM Reșița, Ceahlăul Piatra Neamț, Chindiat Târgoviște, CSC Șelimbăr, Miercurea Ciuc, Metaloglobus, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, CSM Slatina, Steaua București și CSC Dumbrăvița.
Câte au drept de promovare?
La prima vedere, câteva formații par favorite în lupta pentru promovarea în Superligă. Totuși, în stagiunea trecută, de exemplu, Corvinul Hunedoara a fost una din echipele bune ale campionatului, a terminat pe locul 3 în sezonul regular și pe 2 în play-off, loc de promovare directă, dar forma de organizare, club de drept public, nu i-a permis să urce o divizie.
Cum locul 3, Șelimbăr, a întâmpinat aceeași situație, Gloria Buzău, formația de pe locul 4, a promovat în Superliga.
În primul rând, din echipele nou-promovate, vor avea drept de a urca în Superligă, dacă îndeplinesc criteriul sportiv, Metalul Buzău, Câmpulung Muscel și FC Bihor, precum și FCU Craiova și FC Voluntari, echipe retrogradare din Superligă.
Mai apoi, din formațiile care au rămas în Liga 2, vor avea drept de promovare FC Argeș, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Miercurea Ciuc, Ceahlăul, Concordia Chiajna, CS Mioveni, Metaloglobus și Chindia Târgoviște.
Noutatea o reprezintă CSM Reșița, club cu un titlu în palmares (1931), care și-a schimbat forma de organziare în urmă cu câteva zile.
Ce formații nu pot promova în Superligă?
De cealaltă parte a baricadei stau, dintre nou-promovate, Unirea Ungheni, CSM Focșani și CS Afumați, echipe de drept public, ca și celelalte.
Mai apoi, rămâne, pentru al patrulea sezon consecutiv la rând în Liga 2, Steaua București fără drept de promovare până în acest moment, CSC Dumbrăvița, CSM Slatina și CSC Șelimbăr.
În stagiunea trecută, CSC Șelimbăr a ocupat, după disputarea meciurilor din play-off, locul 3, de baraj, dar nu și-a putut juca șansa pentur Liga 1.
Ca o comparație, în stagiunea trecută, 8 din 20 de echipe, adică 40%, nu aveau drept de promovare. Anul acesta, situația poate fi egalată în funcție de situația Corvinului.
Totuși, ponderea va fi mai mică de 40%, ținând cont că s-a mărit numărul echipelor participante în Liga 2, de la 20 la 22.
Excepția Corvinul Hunedoara. Ce se întâmplă cu câștigătoarea Cupei României?
Corvinul Hunedoara, formație de Liga 2, a cucerit Cupa României în stagiunea trecută, iar acest trofeul i-a permis să evolueze în competițiile europene, încă din turul I al UEFA Europa League.
Surprinzător, hunedorenii au trecut, 4-2 la general, de Paks, vicecampioana Ungariei și s-au calificat în turul II, acolo unde vor da de Rijeka, formație din Croația. În cazul unei înfrângeri, Corvinul mai are asigurate încă două partide cel puțin, în turul III din UEFA Conference League.
Datele competiționale din Europa coincid cu startul Ligii 2. Chiar dacă conducerea echipei a înființat o nouă societate, privată, și a primit și un Certificat de Identitate Sportivă, nu se poate face trecerea de la public la privat cât echipa joacă în Europa. În caz contrar, UEFA poate retrage licența formației din eșalonul secund.
Rămâne, momentan, un mare semn de întrebare cu privire la situația echipei și dreptul acesteia de promovare. În cadrul ultimei intervenții, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a vorbit, printre altele, și despre situația câștigătoarea Cupei României.
”Trebuie să recunoaștem că suntem impresionați de performanțele Corvinului în ediția trecută de Cupa României și de calificarea în turul II.
Ca urmare a inechității, Comitetul Executiv a luat decizia de a amâna primele două etape pentru ca clubul să-și poată schimba forma de organizare din drept public în drept privat, dacă se va opri în turul III al Conference League.
Dacă clubul va continua seria bună, ne vom pune la masă cu cei de la club și cei de la UEFA pentru a vedea dacă mai poate exista vreo schimbare”.
În primele două runde ale Ligii 2, Corvinul trebuie să joace cu Șelimbăr (acasă) și Unirea Ungheni (deplasare). În Europa, hunedorenii joacă cu Rijeka în turul II al UEFA Europa League.
Dacă trec, românii vor da peste câștigătoarea dintre Sheriff Tiraspol și Elfsborg. Dacă pierd, Corvinul va juca în turul III al UEFA Conference League cu Milsami Orhei sau FC Astana.
Cum arată prima etapă din sezonul 2024-2025 al Ligii 2
În prima etapă, sunt programate următoarele meciuri:
- CSC Dumbrăvița - Metalul Buzău;
- CSM Focșani - Câmpulung Muscel;
- FC Bihor - Viitorul Pandurii Târgu Jiu;
- CSM Slatina - FC Voluntari;
- Concordia Chiajna - CS Afumați;
- CS Mioveni - Unirea Ungheni;
- Corvinul Hunedoara - CSC Șelimbăr;
- Metaloglobus București - Chindia Târgoviște;
- Miercurea Ciuc - Ceahlăul Piatra Neamț.
Conform informațiilor furnizate de FRF, județul Argeș este singurul cu trei echipe în Liga 2: FC Argeș, CS Mioveni și Câmpulung Muscel.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.